Како направити плинско котловско тло у приватној кући?

Уземљење плинског котла је један од основних сигурносних захтјева који морају бити испуњени како би се добила дозвола од релевантних служби за рад система гријања.

Зашто то чинити?

Уземљење гаса или другог котла у приватној кући је мјера обезбјеђења сигурности рада гасне опреме, која се састоји од полагања електричних инсталација, повезивања система гријања са посебним уређајем - круг уземљења.

Функције уземљења:

  • у случају затварања ожичења на телу, искључена је вероватноћа електричног удара додиром опреме;
  • не акумулира статички електрицитет у систему;
  • утицај на аутоматизацију електромагнетног поља се смањује.

Поред земље, систем за грејање на гас мора бити опремљен дуплим уређајем за аутоматско искључивање довода гаса при затварању ожичења.

Важно! Уземљење је обавезна мјера којом се осигурава сигурност рада гасне опреме, што не овиси о планираном трајању кориштења котла. У недостатку уземљења дозвола за рад система за грејање неће бити издата од стране надзорних техничких служби.

Треба схватити да се статички набој акумулира на тијелу система као резултат трења детаља механизама једне од других и плина на унутрашњој површини цијеви, која није само мала у додиру с додиром, већ је и фактор који ствара искру и може узроковати пуцање плина на његовом цурењу. Поред тога, статичнаЕлектрична енергија ствара препреке у раду аутоматизације, што доводи до неправилног рада система грејања уопште.

Ако намјеравате сами уземљити плински котао, морате разумјети да за то морате имати одређено знање из електротехнике. Не бити специјалиста у овој индустрији, боље је обратити се специјалистима. Тиме ће се избјећи сумња у исправност имплементације и осигурати сигурност и трајност рада опреме.

Основна правила

Треба одмах приметити да гасни котлови подлежу вишим захтевима него што је то случај са истим стандардом за рад са обичним електричним апаратима. Стога се ово питање мора схватити озбиљно.

Постоји неколико основних начина за стварање уземљења:

  1. Купите готов комплет и монтирајте на место. Садржи све потребне елементе. У овом случају, инсталација је једноставна, а спајање на котао не траје дуго, без обзира да ли ће бити једноструки или двоструки. Потребна је само мала парцела - не више од квадратног метра. Инсталација је могућа у близини куће или чак у подруму.
  2. Самостално направите елемент за уземљење. У ту сврху неопходно је имати апарат за заваривање, булгар, маљ, челични угао 60к60, 75к75 или 80к80 мм и тракасти челик дебљине 3 мм.


Испитивање уземљења се врши пре него што специјалиста укључи гасни котао и разуме овај проблем. Он ће одредити не само укупни отпор, већ ће провести одговарајуће тестовепроводљивост тла.

Контролна тијела препоручују куповину готових дизајна како би се избјегле грешке. Иако можете све да радите својим рукама ако је потребно.

Како то учинити?

Уземљење је спој електричних проводника опреме са проводним електродама вањског круга уземљења, способних да преузму себе и равномјерно дају електричне струје до тла у случају електричног ожичења које се затвара на кућишту опреме.

Многи, иако знају да им је то потребно, не разумеју како да раде уземљење. У овом случају, рад на инсталацији уземљења није веома напоран и не захтијева посебне професионалне вјештине.

Направа за спољашње коло:

  1. На зиду, кроз који ће се појавити жица за уземљење, ознаке за конструкцију се израђују према горе наведеној схеми.
  2. За врхове условног троугла у земљи, користећи чекиће, штап-електроде се усмјеравају из челичног угла дужине 2-2,5 м, при чему се свака од њих обилно одсеца на нивоу тла. Између нагибних пинова ров се копа дубоко у оштрицу лопате, а шипке се међусобно заварују електричним заваривањем тракастим челиком тако да се након пада рова трака налази испод нивоа тла за 10-15 цм, а затим се заварује комад завареног споја на трокут траке, а такође и преко утопљеног рова доведите траку до зида.
  3. Крај траке је сигурно причвршћен за зид или уметнут у кућу кроз радну рупу, а жица за уземљење опреме је спојена на њу.

Провера

Када се обављају радови сопственим рукама, потребно је узети у обзир захтјеве које постављају надлежни органи:

  1. Коефицијент отпора. Може варирати од 10 до 50 ома - све зависи од тла. На уобичајени начин, контролне организације дозвољавају индикатор од 10 охма.
  2. Специфична проводљивост. За нормално тло није дозвољено више од 50 охма.

Важно! Мерење коефицијента отпора може се извршити у складу са различитим документима. Најбоље је унапријед знати које стандарде квалитета ће се користити.

Мерење отпора уземљења за гасни котао врши се посебним уређајима различитих модификација. Они коштају релативно јефтину цену. Ако ваша професија није повезана са електричном енергијом, боље је повјерити контролни удео професионалцу. Нема смисла купити и овладати уређајем због једне потребе.

Након завршетка инсталације, повезивања и самопровјере, можете позвати инспектора за професионалну дијагнозу и унос уређаја у регистар. Запажања инспектора су обавезна и одгађају стављање система у рад прије него што се уклоне. Треба имати на уму да контролисање учешћа инспектора у процени стања инсталиране гасне опреме - пре свега, кључ ваше личне сигурности и безбедности других, да не спомињемо дуговечност скупог система грејања.