Како направити пећ од цигле властитим рукама, поредак циглених пећи

Сада је избор котлова за гријање веома велик. Али пећ у кади од мајстора од цигле и даље сматра најбољу опцију. Дизајн опеке се одликује благом топлином и дугом топлотном снагом. И у декоративном плану, немају алтернативе - од цигле можете направити архитектонска ремек-дјела.

Морт је тежи од обичног. Овде има доста нијанси, јер то није само зграда, већ потпуно технолошка конструкција. Квалитет зидане конструкције и прецизност пролаза схеме зависе од топлотних карактеристика и радног века пећи, као и од удобности и сигурности корисника.

Али цигла пећ за малу купатило својим рукама да присили чак и неприпремљену особу. Довољно је имати неке способности за зидање и минималан скуп алата.

Избор опеке за пећ за купање

Црвена цигла и цигла од шамота су погодни за зидање пећи. Друга опција је много боља. Овај материјал је направљен од глине отпорне на топлоту. Али кошта много више него обично. Стога се оба материјала обично комбинују. Подручја подложна посебно јаком гријању, смјештена су од "шамота", а друге зоне изградње су смањене од црвене цигле.

Напомена! Опека мора бити пуна. Означена је словом "М" и бројевима који означавају максимално дозвољено оптерећење по квадратном центиметру. Минимална пећ за зидање је М150.

Да би резултат био достојан, препоручује се да се провера чврстоћа цигле пре куповине. Препоручљиво је купити један комад и подијелити га. Куалитативематеријал на месту границе карактерише тонска хомогеност и одсуство страних утроба.

Важна и геометрија цигле. Стандардне димензије - 250к120к65 мм. Допуштено одступање - не више од неколико милиметара. Између осталог, неопходно је обратити пажњу на присуство или одсуство филма који покрива материјал. То не би требало да буде - филм је увелико отежао адхезију цигле од мешавине зидова.

Опека је дозвољена из цигле која испуњава наведене захтеве. Високе температуре, као што су флуктуације температуре, не опраштају грешке. Веома је важно да не будете лењи и да не жале, да купујете квалитетан материјал, који неће изазвати проблеме за неколико година.

Постављање подлоге испод пећи

Само врло мала пећ може бити направљена без темеља. Више или мање масивна структура треба моћну основу.

Редослед фондације:

 • копају јаму; Дубина бунара зависи од климатских услова - дно јаме треба да буде испод тачке смрзавања тла; обично копају на дубини од 0,5-0,7 м; У подножје се јама благо шири - компензира могуће клизишта;
 • до дна залити пијесак у неколико центиметара; пажљиво влажити и газити песак;
 • поново напуните рушевине, дебљине неколико центиметара;
 • Монтажа оплате и фитинга;
 • испунити јаму бетоном; горња тачка смеше треба да буде неколико центиметара испод пода;
 • након хватања бетона уклања се оплата;
 • направити хидроизолацију, употребом,на пример, рубероид; материјал мора у потпуности покрити подлогу; Хидроизолациони радови су обавезни, јер без њих влага може да цури из опеке из тла - то ће довести до постепеног уништавања зиданих материјала.


Подрум пећи за купање треба да буде строго хоризонталан. Обавезно је коришћење нивоа зграде. Након постављања темеља, он мора бити у стању да издржи најмање тједан дана. Након тога можете почети полагање пећи.

Избор мешавине зиђа

За зидање пећи потребно је користити мешавину отпорну на топлоту. Можете га купити у грађевинском супермаркету или сами кувати. Фабричка верзија се разликује од провереног односа компоненти. Решење које су сопствене руке припремили је уштеда.

За такве радове се користе смеше на бази глине. Потоњи се, за разлику од цемента, не боји високих температура. Напротив, под утјецајем топлине материјал постаје јачи. На стази иде или црвена, или шамотна глина. У овом случају, термичка експанзија цигле и смеша ће бити приближно иста. И то ће учинити изградњу монолитном.

Глина се помеша са песком. Количина ове супстанце зависи од садржаја масти у глини. Пошто су у сваком случају параметри материјала индивидуални, препоручује се да се решење тестира. Проверити квалитет мешавине на различите начине. Један од начина је да покосите неколико куглица и пустите их да се осуше од сунчеве светлости. Испуштене лоптице бацају се са висине од једног метра. Они који нису уништени ће се показатиодговарајућим пропорцијама компоненти. Распон пропорција - од 1: 1 до 1: 2 у корист песка.

Тип! Користите песак са делом не већим од 1,5 мм. Најбоља милиметарска фракција.

Мешавина мора бити издржљива и пластична. Препоручена дебљина зида је 5 мм. Ово је двоструко мање него када се поставља нормална зграда. Пракса показује да повећање и смањење дебљине зглобова доводи до смањења периода рада пећи у кући.

принципи безбедности

Грејање пећи треба да испуњава одређене принципе безбедности. Њихово игнорисање може довести до крајње неугодних посљедица.

Један од главних услова је да између пећи и запаљивих материјала (обично зидни облог) минимална удаљеност износи 30-40 цм.

Да бисте смањили минималну удаљеност, направите заптивку топлотне изолације. На пример, од базалтне вуне и челичног лима. Или од цигле. У овом случају, растојање између система гријања и зидова је двоструко мање.

Заштита такође треба под. Испред камина препоручује се подна облога од лима. Његова монтажа чини искрење и испуштање остатака горива из фотоапарата.

Такође је потребно имати на уму спојеве између стропа /крова и димњака. Размак између елемената такође изолује материјал отпоран на топлоту. Шавови се затим украшавају посебним - купљеним или самостално направљеним слојевима.

Распоред зидова једне од могућности пећи за купање

Пећ за купање можете направити у другачијем дизајну и техничком формату. У наставку је дат дијаграм једног од могућих пројеката. Дизајн укључује присуство уграђеног резервоара за воду. Конструкција је погодна за сеоску кућу или за пространу вилу. За малу зграду боље је изабрати другу опцију, јер то није најекономичнији по питању површине.


Димензије базе одговарају броју цигли - дужина пећи је једнака 5, а ширина - 4 м. У центиметрима је 129к102 цм, а висина "уређаја" је 210 цм. Те димензије и техничке карактеристике дизајна омогућавају ефикасно загревање парне просторије површине 10-15 м2. Ефективно - дакле, до 100 степени у климаксу и до 40-50 у фази прања.

Пећ омогућава уградњу резервоара запремине 170-200 л. Ефекат загревања се појачава због полагања 6 цеви у зони резервоара за воду. Они такође олакшавају постављање пећи. Према овом цртежу пећи, леже се сопственим рукама, дужина цеви је 100-105 цм, а током пећи, метални елементи су јако загрејани, што повећава квалитет и трајање преноса топлоте.

Време је да се почне зидање од цигле.

Редослијед зидања

Редослед ће вам рећи како да правилно направите рерну за купање. Схема је сљедећа (бројеви пописа одговарају серији зидања):

 1. Овде је све једноставно - ред формиран чврстим зидањем.
 2. У другом реду почиње формирање пепела. Овде монтирајте врата његове камере. Оквир елемента треба да буде мањи од 10 мм код пепела. Разлика је у томе што су метална вратаомотан азбестном врпцом пречника 5 мм. Са свих страна врата су фиксирана жицом. Потоњи служи не само засуну, већ и вентилу, који је након уградње врата омалтерисан глиненом смјесом.
 3. Полагање се врши на сличан начин - формирајући пепељару.
 4. Камин шамот (на слици је жут) прекривен је комором пепељаре. "Схамот" истовремено служи као основа горивне ћелије. На истом реду причврстите пећ за купање на роштиљу. Да бисте то урадили, вероватно ће вам бити потребна појединачна гомила цигли.
 5. Периметар стијене је формиран од црвене боје, а пуњач горива је израђен од цигле отпорне на топлоту. Пећ ће се састојати искључиво од ватроотпорног материјала - то је предувјет, иначе изградња након дугог периода.
 6. Наставите зидање горива и поправите врата овог фотоапарата.
 7. Зидање се наставља према илустрацији.
 8. Поступак је исти.
 9. У овој серији покријте врата коморе за гориво.
 10. Шамотна цигла се поставља према схеми, формирајући рупе за цеви, као што је описано у одговарајућем одељку горе. Ту је и место за резервоар за воду. Затим на истом реду - након лаганог хватања смјесе - монтирајте цијеви. Простор између метала и опеке треба поставити материјалом отпорним на топлоту - на пример, базалтну вату. Након тога долази ред и прије инсталације спремника за воду. Поступак је добро илустрован.
 11. Цеви су прекривене црвеном циглом. На илустрацијама нема водене вреће, али је направљена ради удобностичитаоци - боље је видјети зидање и одговарајуће елементе. Али треба имати на уму да у стварном пројекту мора бити присутан тенк.
 12. Зидање зидова постаје веће.
 13. Процедура је иста - пећ на сауни се повећава.
 14. Све је исто.
 15. Још једна слична серија - преко цеви већ 5 редова црвене цигле.
 16. Успон зидова се наставља.
 17. Дизајн постаје све већи.
 18. Зидање се врши на исти начин.
 19. Зидање је у порасту. На слици је такође приказан резервоар за воду. Унутрашња запремина изнад металних цеви (приказана на слици са црвеним правоугаоником) је испуњена камењем.
 20. Изнад капацитета ухватите пар челичних трака. Они су неопходни за покривање хидрауличног резервоара циглама.
 21. Покријте цигле. Оставите, по схеми, празан простор. Током операције кроз ову рупу вода ће се сипати на камен.\ т
 22. Зидање се врши на исти начин.
 23. Ефекти пећи су слични - пећ од цигле постаје карактеристична.
 24. Редослед акција се не мења.
 25. Свеједно - зидање је постало више у реду.
 26. Зидање је завршено на истом обрасцу. Ставите врата у рупу кроз коју ће се вода доводити у пећ. Било је лакше раније инсталирати врата. У овој фази, инсталација је такође могућа, а недостатак елемента на илустрацији је због удобности читалаца. Након монтаже врата на врху су слично слагали челичну траку - за већ познате сврхе.
 27. У овој серији, покријте врата камерекамини Започети су припремни радови на поду пећи. Пошто је површина покривена стропом велика и, у смислу зидања, неудобна, поново се прибјегава помоћи двије металне траке. Дебљина метала не смије бити мања од 10 мм. Траке се таложе директно директно на цигле иу претходно припремљене уторе. Испод метала морате ставити ватроотпорне заптивке. Поред тога, траке су причвршћене на циглу са дво-милиметарским процепом који компензује термо-експандирани материјал током пећи.
 28. Направите плафон чврстим зидовима. Изузетак - рупа за димњак. У близини рупе - мали отвор испод металног амортизера, који је у истој фази и постављен.
 29. Редослијед зидања је сличан.\ т
 30. Ништа се не мења, осим висине структуре.\ т
 31. У овој серији потребно је изградити основу трубачког канала.
 32. Наставите са постављањем димњака. Ово није последњи ред - број редова зависи од висине цеви, која је, пак, одређена карактеристикама купатила.

Готова пећ мора бити заглављена најмање 5-7 дана. Након тога ће вам требати неколико припремних пећи. У овом периоду могуће је утопити само пукотине или папир - гориво које не ствара високу температуру. Трајање таквих вежби је око 15 минута.

Важно! Не постоји више од једног запаљива на дан. Поступак треба понављати све док се кондензација не престане формирати, што указује на вишак влаге у конструкцији.

закључак

Принцип рада пећи за купањеједноставан. Сагоревањем, гориво формира загрејане гасове, који загревају зидове пећи, камење и резервоар за воду. Издувни гасови пролазе кроз одводни канал.

Како поставити пећ за колибу која није велика? Слично томе. Пројекат ће захтијевати малу корекцију, у складу са величином зграде. Или можете изградити грејну јединицу под другом шемом.

Квалитетна зидана конструкција се одликује присуством украсне компоненте. Али, по жељи, уметнички ефекат се може ојачати. Одличан премаз је плочица отпорна на топлоту - керамички гранит, цријеп, клинкер. Суочавање се може обавити самостално, али ако нема повјерења у њихове снаге, боље је позвати помоћ специјалисте.