Како монтирати расвјету и утичнице на прегаче кухиње?

Светиљке и утичнице на кухињској прегачи

\ т

Осветљење и електрични прикључци у кухињи су веома важни. Ово посебно важи за такозвану радну површину кухиње, у којој су оба витална. Али како све планирати и монтирати тако да није само функционално и сигурно, већ и лијепо. О томе ћемо говорити у нашем чланку.

Осветљење кухиње

Почнимо, очигледно, са осветљењем, као једним од најважнијих елемената. Додатна расвјета за кухињски простор захтијева и пуно регулаторних докумената. Зато ће наша прича почети са овим захтевима.

Према ставу 2.9 ВСН 59-88, осветљење радне површине кухиње мора бити најмање 200 литара. Исто важи и за осветљење умиваоника. За поређење, укупна расвјета у кухињи би требала бити само 100лк.

На основу овог правила, треба направити такозвану локалну расвету за кухињски простор. У овом тренутку постоји много опција за имплементацију и вероватно ћете наћи нешто прикладно за ваш дизајн.

 • Почнимо са опцијом једноставног постављања додатних елемената на зид . То могу бити флуоресцентне лампе и обичне лампе за жаруље са жарном нити. Опција је прилично једноставна за имплементацију, али не и веома атрактивна са естетске тачке гледишта.

Обратите пажњу! Према П.4.1.46 ПУЕ све лампе са сијалицама са жарном нити у кухињи постављеној изнад стола треба да имају заштитно стакло. Ако су уграђене луминисцентне лампе, оне морају имати заштитне решетке које искључују пад светиљки иобезбеђују заштиту од механичких оштећења.


Угаона светла за осветљење

\ т
 • Интересантнија опција би могла бити уградња угаоне лампе властитим рукама . Обично су то флуоресцентне лампе, које се монтирају са једне стране на зид, а са друге стране на дно горње кутије намештаја. Ова опција вам омогућава да сакријете лампу.
 • Још занимљивија опција може бити коришћење рефлекторауграђених у горње кутије намјештаја. Обично се за ову намену користе лампе са напоном од 12В.

С тим у вези, потребно је инсталирати додатни трансформатор 220 /12В. Обично се монтира изван намештаја, а до светла се вуче напон жице већ 12В. За полагање такве жице на дрвену површину намјештаја треба користити метални ваљак.


Позадинско осветљење кецеље у кухињи

 • Али најинтересантнија опција је да се користи позадинско осветљење прегаче.Ова опција се може остварити када се користи као специјално стакло или плексиглас. Ова варијанта је практично савршена и по ефикасности и по изгледу, али је њена цена главни ограничавајући фактор њене дистрибуције.

Утичнице у кухињи

Ништа мање важно за радни простор и излаз. Различити привремени електрични уређаји као што су процесор за храну, брусилица (види Мешалица за месо руске производње: шта одабрати), соковник, тостер, миксердруги Због тога у радном подручју мора бити довољно утичница. Обично поставите најмање три, а понекад овај број достиже и до пет.

Утичнице на прегачама

Најлакши начин да се обезбеди радни простор у кухињи са електричном енергијом је уградња конвенционалних утичница на прегачама (погледајте Како правилно поставити и поставити удобне утичнице у кухињи). Али, као иу сваком другом случају, има своје нијансе.


Утичнице на кухињској прегачи

\ т
 • Једна од њих је висина утичнице на кухињској прегачи.Не постоје јасни прописи о нормативним актима у овом питању. Као што ПУЕ каже, главна ствар је да је згодна за употребу. Размислимо заједно.
 1. Ако се утичнице налазе непосредно изнад стола, онда није баш погодно. Осим тога, смеће често може ући у излаз из стола, што може довести до негативних посљедица. Због тога се обично поставља утичница на висини од најмање 10 цм од пулта.
 2. Али ту је још једна опција. Ако ставите утичнице испод самог врха кецеље, можете их визуелно сакрити бар делимично. У исто вријеме их користите једнако практично.
 • Још једно питање које се често јавља је локација утичница на прегачама у односу на центар радног подручја.Ако имате храпавост на једној страни радне површине, а изнад другог умиваоника, онда је одговор очигледан. Утичнице се налазе у средишту радне површине.
 1. Ако барем једна страна ваше радне зоне ограничава ормар, то суштински мења случај. Процесор и утичница за хрануће бити добро у овом углу, ослобађајући тако главно радно место. Ако требате поставити друге електричне уређаје, онда је дужина њихових жица обично довољна да се крећу по површини радне површине.
 2. Што се тиче техничког аспекта повезивања таквих утичница са прегачама, он се не разликује од прикључка утичница у свакој дневној соби.

угаоне утичнице

Али обично сви желе да знају како да сакрију утичнице у кухињи? Пристојна опција су кутне утичнице, које су сада широко доступне на тржишту.

Кутне утичнице на кухињској прегачи

\ т
 • Због чињенице да су угаоне утичнице истовремено причвршћене на зид и радну површину или на дно горњих кутија, оне су релативно нејасне. И то је њихова главна предност.
 • Посебан проблем је уградња кутних утичница. Обично се монтирају на радну површину, али да би се избегло влажење и прљавштина боље је одабрати опцију горњег носача. На крају крајева, прљавштина долази чак и до утичница, што може довести до кратког споја.
 • Занимљива опција је да се причврсти кутна утичница на бочну страну ормарића, што ограничава радну површину. Али ова варијанта ставља утичнице за представу.
 • Са техничке тачке гледишта, повезивање угаоних утичница може се обавити на два начина - постављањем скривених ожичења на зид, или постављањем отвореног ожичења на намештај.
 • Наша инструкција саветује да изаберете прву опцију. Уосталом, у овом случају, не само да сакријете инжењерске мреже, већ и не сносите додатне трошковепотребу да се заштите жице од механичких оштећења. Приликом полагања жице на запаљиве површине треба користити металне цеви или валовити картон.

Уградни намештај

Сљедећа могућа опција за сакривање утичница у кухињи је употреба уређаја за ожичење уграђених у намјештај. Ова опција се не користи тако често и има одређена ограничења која се често занемарују.


Сокети уграђени у намештај

\ т
  Обично су утичнице уграђене у радни сто. Али ова варијанта има много минуса. Поред прљавштине у њима може доћи и до воде, чак иу утичницама, затворених посебним поклопцима. Стога, такве утичнице треба да буду постављене што је могуће даље од судопера.
 • Поред недостатака у раду, постоје и недостаци инсталације. Сви они се односе на правила ПУЕ, која ограничавају контакт производа ожичења и постова са запаљивим површинама. И дрвени намјештај се односи управо на такве.
 • За уградњу утичница уграђених у ормарић, најприје ће вам бити потребне челичне кутије. Они би требали у потпуности искључити могућност паљења намјештаја из утичнице.
 • Ожичење уграђених утичница је такође постављено у намештају. Због тога би требало да буде затворен у металну ребру, што ће такође искључити могућност пожара са кратким спојем.

Обратите пажњу! Жице за спајање уграђених и других прикључака морају бити изабране у складу са укупним оптерећењем свих утичница. Избор раскрснице треба извршити према табели 1. 3. 4 ПУЕ.

 • У исто време, то је могуће у кухињипоплава или стварање влаге. Због тога, валовљење и хипотекарна кутија треба да буду опремљени тако да се искључи накупљање влаге. Штавише, правила ПУЕ захтевају елиминисање могућности акумулације чак и кондензата.

Приватне кухињске утичнице

Вањски кухињски ормари су једна од најновијих иновација и заправо су модерно рјешење за уградњу утичница у намјештај. Они добијају на популарности, али нису решење свих проблема.


Фотографија приказује скривене утичнице уграђене у намештај

 • Тајне утичнице за кухињу представљају својеврсну интерпретацију уграђених утичница. Само овде је посебан механизам који ставља утичнице изнад нивоа радне површине. У затвореној изведби, утичнице су затворене посебним поклопцем и постављене вертикално, што значајно смањује вјероватноћу уласка у њих.
 • Главни недостатак таквих утичница су њихови номинални параметри. Тренутно, већина представљених модела има номиналну струју утичница у 6А. Према томе, за повезивање таквих уређаја као што су електрични млин, електрични чајник и други уређаји са снагом већом од 1,5 кВ, они нису прикладни.
 • Када купују, људи често не обраћају пажњу на овај параметар, и као резултат овог брзог прекида таквих утичница постаје. Стога, ако сте већ одлучили да купите хотспот, потражите моделе који имају најмање једну утичницу за номиналну струју од 10А. Иако је номинална струја свих прикључака обично иста.
 • Слично томе, при одабиру тајне утичнице за кухињу, треба обратити пажњу на модел са случајемчелик Зашто смо већ рекли горе. А приликом инсталације ожичења треба користити металну ребро.


Сецрет китцхен соцкет

 • Ако изаберете и монтирате тајне утичнице на одговарајући начин, онда ће ово бити врло занимљива опција за било коју кухињу. Уосталом, не квари унутрашњост и прилично је функционалан.

закључак

Као што можете видјети, тренутно постоји велики број расвјетних тијела и прикључака за освјетљавање кухињског простора. Свака од понуђених опција има своје предности и недостатке и може изабрати као и увек за вас.

Можемо помоћи само са саветима у потрази за лепотом, не заборавити техничке параметре и правила инсталације. Направите праву расвјетну мрежу у кухињи ће вам помоћи видео на страницама нашег сајта.