Како монтирати плафон са ГКЛ

Гипс картона се може креирати као једноставни једнофазни дизајни, као и елегантни системи у неколико нивоаГЦЛ, то је хипосцартон лист, прилично јефтин материјал на бази целулозе и гипса. Лаган је, лако се монтира на било коју раван (са алуминијумским профилима). Одмах са његовом уградњом није велики одмак од основа малтера. Ако је потребно, врши се поравнање линија дуж периметра, што омогућава да се визуални дефекти главног плафона сакрију без парсирања.

Најбоља технологија стропа са ГЦЛ

Најбоља технологија за уградњу сухозида на плафон је употреба КНАУФ система. То јест, причвршћивање сваког листа одвојено на претходно склопљени алуминијумски профил. Ово се заузврат може чврсто поставити како на зидове тако и на главни плафон.

Ако је потребно (нпр. Ако је дужина сваког распона већа од 4-5 метара), појасеви се израђују.

Треба напоменути да је ГКЛ дозвољен:

 • за бојење;
 • покрити завршетак;
 • поклопац са ПВЦ фолијом;
 • да се избели.

Лидер у производњи сухозидних плафона је свјетски позната компанија која производи своје производе под робном марком Кнауф

Монтажна кутија са ГКЛ на плафону

Шта доноси монтирана кутија? Способност да се направи плафон на два нивоа. У једном од дијелова (чија ће основа бити нижа), можете монтирати сву потребну расвјету. Тамо ће без проблема бити постављене друге комуникације (кабл за Интернет, излаз бројача).Најтеже је израчунавање. Инсталација претпоставља да ће први ниво бити потпуно осигуран. Из горње кутије су причвршћене нове водилице.

Треба узети у обзир да ће коначна маса конструкције бити довољно велика, стога је потребно унапријед осигурати додатни затварач.

Али за ову сврху они су најпогоднији:

 1. преграде (уз поштовање СНиП-а);
 2. лажна облога, иза које су скривене капе саморезних вијака;
 3. круто нивелирање другог нивоа.

Често се на плафону постави кутија сухозида, што им даје вишеразински ниво

.

Која од опција ће бити идеална за дату ситуацију? Боље је веровати овом професионалном градитељу или дизајнеру.

Слика ГКЛ плафон: опције

Сликање плафона на бази листова сухозида најбоље се обавља бојама на бази воде (емулзија). Његова кључна предност је чишћење целулозне базе. Према томе, убудуће неће горјети под сунчевом свјетлошћу, неће повећати храпавост површине. Сличне особине су и акрилне боје, али се не исплати користити у просторији. За све остало, бојање треба обавити спрејом, а не традиционалним ваљцима. После последњег ће бити видљивих удубљења.

И да ли уопште морате да обојите ГЦЛ стропа? Предности су дате у неколико:

 • висока механичка отпорност;
 • заштита од инсеката (ако постоји уопште у кући);
 • хидроизолација одпар

Приликом одабира боје потребно је ослонити се на материјале стропа и карактеристике просторије

Међу недостацима, могуће је приписати само то да се понављано бојење мора обавити сваких 3-5 година. А ако се са уобичајеним проблемима стропа не појаве, онда ће два нивоа имати много посла.

ГЦЛ или ГВЛ за плафон: разлике

ХВЛ, то је гипсано влакно - то је исти сухозид, али се производи и по неколико других технологија. Његова дебљина је практично иста, али се углавном користи у оним областима где постоје повећани захтеви за заштиту од пожара. Њихов спољни третман се не препоручује. Међутим, многи произвођачи још увијек у творничким увјетима украшавају таква писма коврчавим концем и резбаријом.

Предности ГВЛ:

 1. поузданост;
 2. већи коефицијент апсорпције влаге (до 12 литара по квадратном метру);
 3. апсолутно равна површина.

Инсталација ХВЛ лимова се такође врши према унапред инсталираном металном оквиру профила. Уређај за монтажу идентичан је оном који се користи са сухозидом (кнауф).

ГВЛ (листови гипсаних влакана) имају посебну хидрофобну импрегнацију и стога се могу користити у просторијама са високом влажношћу

Монтирање ГКЛ на плафон сопственим рукама

Није тешко изводити ГКЛ инсталацију властитим рукама. Главни задатак стручњака је да одреди номинални ниво профила за причвршћивање. По правилу, удубљење је од 3 до 10 центиметара. Ако планирате да га ставитесвјетла или опремљена свим тим позадинским освјетљењем, онда се удаљеност може повећати. Ако се на врху налази дрвени строп, онда се препоручује да се стави у слој влакана.

Чак иу случају да је планирано да се уради на два нивоа - прво је у потпуности стављен први ниво (цело платно). Кутија је већ попуњена овим слојем. Једноставан калкулатор и неколико математичких формула ће вам рећи тачно колико ће за овај материјал бити потребно.

Редослед на монтажу на строп с ГКЛ:

 • маркуп;
 • малтер главног плафона;
 • монтажа алуминијумских профила који ће задржати дизајн;
 • алтернативна уградња плоча;
 • монтирање вијенаца у подножју зидова.

Детаљније, овај процес се може разматрати на следећим фотографијама и видео снимцима.

Гипс картон може бити изведен на луку стропа и зидова, степеницама, надстрешницама, симетричним фигурама

Опција: плафон са ГКЛ по технологији КНОВФ

Уз помоћ система КНАУФ могуће је створити такозвани зглобни строп, који се не везује за периметар зидова. Са стране, по правилу, тамо је монтирано ЛЕД позадинско осветљење.

Причвршћење клизног плафона се одржава на:

 1. профили са издуженим површинама;
 2. појасеви;
 3. греде (ако је потребно).

Спуштени плафон са КНАУФ листовима (видео)

Која је предност система Кнауф? Оно што је погодно за сваку кућу, у овом случају, након инсталације стропа уопште неће бити приметно. Ово се односи на инсталацију ХВЛ листова.