Како користити канале и кутију ожичења

Уградња кабловског снопа

Све смјештајне јединице опремљене су суставима напајања електричном енергијом. Њихова инсталација може бити: скривена када су жице скривене у зидовима просторија, и отворене - полагање жица у кутијама за ожичење.

Који канали и кутије за ожичење се користе у системима напајања, рећи ће чланак.

Кабелски сноп


Општи приказ жичаног канала

Кутија за ожичење је производ квадратног или правоугаоног облика, различите дужине по дужини.

Као дио канала:

 • Основе.Ово је половина производа, са пуним десним и бочним зидовима. На бази могу бити посебни отвори кроз које је кутија причвршћена за зид и за разблаживање жица. У њиховом одсуству, инсталација кутија за ожичење почиње са бушењем рупа на правим местима.

На бочним елементима, на самом врху дизајна налазе се посебне избочине, које служе као посебна "брава" за причвршћивање врха кутије.

 • врх производа . Конструкција је слична теми. На бочним зидовима, изнутра, има малих удубљења - оне долазе у уста базе приликом монтаже кутије. Спољни део елемента је глатка површина, вероватно са различитим шарама.

На крају полагања жица, горњи део се поставља на базу сопственим рукама са благим притиском, што резултира фиксним "бравама".

Материјали за производњу

За модернокористи се заштита отвореног ожичења:

 • Кабелски сноп за метал (видиКако монтирати металну кутију за ожичење ).У својој производњи користе се посебне ознаке, мање подложне ефектима различитих спољних фактора. Главна предност овог типа је висока издржљивост конструкције, која практично елиминира оштећења на отвореном ожичењу од удара.


Кутија за ожичење метала

Недостаци ове кутије:

 1. Мала влачна чврстоћа материјала. У случају неправилне употребе, таква конструкција за заштиту жица може проузроковати људску штету струјом.
 2. Немојте инсталирати производе у влажне просторе. Стални ефекат влаге смањује животни век кутије, због појаве корозије на њој.
 3. Такве металне кутије за ожичење током инсталације захтевају присуство посебног алата, ножа, маказа на металу и бушења рупа - ручних или електричних бушилица.
 4. Додатна неугодност ствара сложена подручја за постављање кутија.

Савет: Када користите металну кутију, све жице морају бити добро изоловане. Иначе, постоји велика вјероватноћа оштећења изолационог слоја с времена на вријеме и протока струје у кућиште.

 • Воод.


Кутија од дрвета

\ т

Такви производи се одликују многим позитивним својствима. Оне укључују:

 1. За производњу се користи еколошки природан материјал.
 2. Не држитеелектрична струја.
 3. Висока сигурност која омогућава употребу производа у стамбеним подручјима за конвенционалне изолационе жице.

Главни недостаци:

 1. Због неправилног рада производа може доћи до брзог квара. На пример, утицај влаге.
 2. Велика опасност од пожара материјала.
 3. Од кратког споја, могуће је запалити производ, а као посљедица тога - узрок пожара у просторији.

Приликом уградње производа, потребно је користити дрвача, електричну или ручну бушилицу, за бушење рупа у дну дијела, како би се елемент причврстио за зид.

Савет: Да би се повећала поузданост конструкције, потребно је извршити додатну обраду елемената помоћу средстава која повећавају стабилност кутије на утицај влаге.

 • Кутија за пластично ожичење.


пластична кутија

\ т

Ово је најраспрострањенија варијанта, која има велики број позитивних својстава:

  1. Мала цијена материјала који се користи за израду производа.
  2. Модерне технологије омогућавају организовање масовне производње кутија.
  3. Висока стабилност материјала на негативне ефекте киселина, пожара, влаге.
  4. Велика отпорност на механичка оштећења.
  5. Пластична кутија за електричне инсталације не проводи електричну струју. Може се користити у просторији са високом влажношћу.
  6. Једноставна инсталација на зидовима просторије. Нема потребе за куповином додатних алата. Коришћене маказе или конструкцијенего.
  7. Може се израђивати у различитим бојама, као што се види на фотографији, чиме се кутија може органски уклопити у било који интеријер.

Основни погледи


Инсталација различитих типова кутија

Условни кабловски канали су подељени на неколико типова представљених у табели:

\ т \ т


подне облоге

Такви пројекти се користе за спречавање ожичења информацијама, оптичких каблова. Кутија у соби вам омогућава да обезбедите електричну безбедност приликом обнове или организовања нових радних места.

У случају оштећења ожичења, кабловски канал посебне конструкције омогућава лак приступ јединицама за хитне случајеве. Исти дизајн се користи за ношење жица или каблова у сервисне полице.

База канала - челик или алуминиј, може бити пластична, брзо пригушена и врло јака. Температурни режим, када се користи кабл, варира у опсегу (-15 ° Ц) - (+ 60 ° Ц).


плинтх

У конструкцији кабловског канала "испод подне плоче" постоји неколико комора у којима је могуће раздвојити информационе или енергетске водове. Да би се организовало много радних места, боље је да се канал положи испод подне плоче, него да се пробије кроз рупе у зидовима.

Скривено ожичење, испод базе, приказано је у било којој тачки. Кутија за ожичење испод дрвета, врло је тешко разликовати по изгледу од дрвеног постоља. Ово је једна од великих предностидруге кутије.


ангулар

Такви дизајни допуњени су производима за плафон и постоље. Минимална величина раскрснице је 10 мм, а максимална - више од 300 мм. У једном отвору таквог канала могуће је истовремено држати неколико жица. Облик кутних кутија је раван и округли.


монтиран на зид

Обично се за полагање кабла у зидном каналу користе ПВЦ кутије. Они не захтијевају од умјетника да имају посебна знања и вјештине, а осим тога, имају и малу тежину.


парапет

Спољни, равни и унутрашњи углови парапетне кутије, омогућују вам да извршите инсталацију што је брже и прецизније могуће. Дужина производа је приближно 2 метра. Температурни опсег парапетне кутије варира од (-32 ° Ц) до (+ 90 ° Ц), а инсталација се најбоље изводи на (-15 ° Ц) до (+ 60 ° Ц).

\ т
Флексибилан

Флексибилни или роло кутија, има крути облик правоугаоника. Са стране канала се наноси двострана трака, која омогућава брзо и квалитетно извођење инсталације.

Погодност је наглашена присуством специјалних рупа за монтажу кутије за ожичење са завртњима. За израду флексибилних канала користи се тренутно блиједи ПВЦ материјал високе чврстоће.

Боја може бити било која, а величина: максимална -18х33 мм, минимална - 7х12 мм.

Избор кутија за ожичење

Полагање жица и каблова у кутијама

\ т

При избору канала за вођење жица потребно је узети у обзир неке факторе:

 • Димензије потребног заштитног уређаја.
 • Обично кутија има одређену дужину, тако да је најбоље купити их с малом маргином.
 • За полагање каблова у кући, боље је да се користе главне металне или пластичне кутије за главну боју унутрашњости просторије.
 • Унутар кутије би требало бити довољно простора за слагање одређеног броја каблова, а други - да има неке залихе.
 • Обавезни услов - присуство потребних прикључака на кабловском каналу.
 • Потребно је провјерити јесу ли све браве, утикачи, причвршћивачи на мјесту. У овом случају, кутија за закључавање би требало да се лако отвори.

Савет: Инсталацију кабловског кабла не можете отворити оштрим предметима, маказама или ножем. То може оштетити интегритет ожичења и изглед конструкције.

Методе фиксирања кутија на зид


фиксирање кутије

\ т

Да би се кабловски канал правилно причврстио на зид, постоји неколико начина:

 • Са завртњима . Изабран је корак причвршћивања елемената за дрвену кућу или зидове сухозида, у зависности од оптерећења на пластичној кутији: броја жица и величине њихове раскрснице. Обично је то 50 цм, а на неравним зидовима се смањује степеница причвршћивања, што ће омогућити да се прикрију постојеће празнине и дефекти зидова.


самонарезну инсталацију

Савет: Немојте предуго узимати вијке, само 40 мм.

 • Довел-нокти . Канали и кутија за ожичење, на бетону и зиду од цигле боље је причврстити клинове или брзо монтирати. У исто време:
  1. На основу кабловског канала, избушити рупе пречника 6 мм у кораку од 50 цм
  2. Кутија се поставља на зид, а мјеста за причвршћивање на зид су забиљежена.
  3. Избушите рупе у зиду.
  4. Пластична кутија је причвршћена и клин је зачепљен.
  5. Нокти су кодирани.


Причвршћивање канала ноктију са каналима

 • Бугс.Такви производи се користе за причвршћивање кутија на метални, до 2 мм дебљински или алуминијумски профил.


инсталација бугова

Да боље замислите процес бољег гледања видеа.

  \ т
 • \ т Ретки нокти.Ова опција се користи када се друге методе не могу користити.

Наношење течних ноктију

Обично је то инсталација на плочици у купатилу или на металној глаткој површини. Међутим, то није веома поуздан начин.

Неколико савета за инсталирање канала

Приликом инсталирања канала за полагање жица, пратите упутства за рад.

Истовремено:

 • Потребно је пажљиво поравнати зид, плафон. Припремите их за фиксирање пластичних кутија.
 • За повезивање кабловских канала у угловима, одсеците их под углом од 45 °.
 • Фиксни кабл треба да буде раван, у хоризонталном ивертикална раван.
 • Пре фиксирања пројекта врши се означавање површина.
 • Да бисте инсталирали кабл, канал би требало да почне од угла.

Шта користити отворене кутије ожичења, свака бира самостално. Све зависи од врсте површине на којој су причвршћене, од способности власника, од унутрашњости просторије.