Како израчунати запремину бунара: колико је воде у бунару

Подручје снабдијевања водом је веома важно. Повезивање са централним водоводом није увек економски повољно, а понекад је једноставно немогуће. Затим на градилишту избушите бунар или ископајте бунар за вађење подземних вода. За снабдијевање водом у кући и залијевање подручја морате знати колико воде у бунару. Да бисте израчунали волумен бунара није тешко, морате знати само једноставну формулу или једноставно користити наш онлине калкулатор.

Бушотина или бунар је продубљивање са зидовима ојачаним армиранобетонским прстеном и механизмом за подизање воде (пумпа или канта). Бунар се разликује од бунара у већој ширини и може копати и ручно и уз помоћ посебне опреме. Бушотина је бурја. Бунар се може користити деценијама, и чистити га много лакше него уски бунар. Осим тога, за копање бунара није потребна посебна дозвола, али прије почетка радова потребно је направити прелиминарне израчуне.

Како израчунати запремину бунара?

Запремина воде у бунару одређена је колико је прстена уроњено у воду. Колико се воде у једном прстену може израчунати самостално, подсјећајући из уџбеника геометрије да је волумен једнак површини дна помноженом с висином. Површина дна се израчунава по формули С =? Р2 Након израчунавања, налазимо вриједност Р, а затим израчунамо површину прстена и помножимо је на висину. Уопштено, не компликоване калкулације, али треба времена.

Стога вам нудимо да користите наш онлине калкулаторизрачунавање волумена бунара који не само да израчунава колико воде може да задржи ваш бунар, већ вам такође помаже да израчунате трошкове копања и уклањања земљишта. Све што вам је потребно је да унесете дубину стола бунара, његов горњи и доњи пречник, као и трошкове земљаних радова и уклањање земљишта по кубном метру.

[Впцалц ид = 336]

Програм ће чак узети у обзир укупне трошкове свих радова.

Правила копања за бунаре

Најважније - изабрати место за копање. Потребно је знати да у радијусу од 40-50 метара од бунара не би требало бити компостних јама, складишта за стајско гнојиво и другог отпада и канализације, што може имати негативан утицај на квалитет подземних вода. Такође, није потребно копати рупу преблизу кући, удаљеност од темеља треба бити најмање 4-5 метара како би се смањио ризик од урушавања темеља услед прања тла.

Неће бити узалудно сазнати од сусједа какву дубину бунара имају на парцели да би имали приближну идеју о томе колико дубине копају бунар да би дошли до воде.

Поред тога, потребно је водити рачуна о јачању зидова. То можете урадити на неколико начина: користећи дрвени оквир, циглу или армирано бетонски прстен. Свака опција има своје особености:

  • дрво - јефтино, али није издржљиво (до 15 година) и захтева годишње чишћење од муља;
  • цигла - најскупљи метод, који захтева појачање и изградњу темеља, који могу само стручњаци који имају посебне вештине у датим условима;
  • армиранобетонски прстенови - оптимална опција у смислу цијене и квалитете, што је добро у томе, као што цигла не пролази у бунаре страних површинских вода, с њиховом куповином и уређајем кошта мање од опеке.

Време за земљане радове је такође важно. Најбоље време за копање бунара је од јуна до септембра, јер је у том периоду водоносни слој подземних вода низак, што значи да вас пролећна поплава, која је много већа, неће моћи да вас заведе.

Како се бринути о бунару на локацији?

Који год начин да се ојачају зидови не би били изабрани, бунар би требало да се чисти и дезинфикује с времена на време. Чишћење треба обавити најмање једном годишње, а ако бушотина редовно добија стране објекте, онда најмање два пута годишње.

Да би се бунар очистио, сва вода се излила из њега помоћу опреме за пумпање, а онда се особа у посебној опреми спусти и изврши све потребне поступке чишћења. Након што се са зидова и дна бунара извади пијесак, прљавштина, муљ и страни предмети, ради се дезинфекција. За то, унутрашња површина зидова продубљивања се попрска раствором хлора помоћу специјалне четке или конвенционалне метле.

Када вода поново напуни бунар, она такође мора да сипа раствор хлора брзином од 150 мг на 1 л течности. Овде ћете такође морати да знате количину вашег бунара. Шифра раствора хлора ће бити помешана са течношћу, бунар се затварапокрити и оставити на пар сати. Затим се вода поново испумпава. Ако, након пуњења бунара са водом, и даље буде оштар мирис хлора, онда ће се поступак за пумпање воде морати поновити.