Како изоловати под - препоруке и технике

Ако кућа није довољно топла, али кућа је загријана извана, треба размишљати о томе како изолирати под и које материјале користити за то. Нажалост, постељина уобичајеног тепиха није најбоља опција, а посебно загријавање не би требало чекати.
Инсталација топлог пода је добро решење, али није увек могуће извршити монтажне радове.
Данас ћемо говорити о алтернативним начинима изолације.

Како изоловати под у кући

Ако је ваша зграда у изградњи или сте у току великих поправки, узмите у обзир следеће:

 • У правилу, приликом изградње подних плоча постављених директно на тло. Зато не радите ово ако желите да избегнете проблеме са губитком топлоте. Најбоље решење је да се направи изолација од изолације помоћу профилисане мембране доказаног произвођача. Осим тога, не заборавите направити јастук од пијеска.
 • Поред тога, изолирајте базу, пилинг и темељ. Онда ће ваша кућа дефинитивно бити топла.
 • Приликом полагања плоче, придржавајте се важног стања - распоред се изводи на равној површини споја у зглобу како би се избјегли пукотине.
 • За разлику од свих мисли, није потребно да се грејач постави на под. Чињеница је да свака фиксација подразумева употребу ноктију или самотапања, што доводи до појаве мостова хладноће. На тај начин ћете изгубити више топлоте него што купите.
 • Немојте одбијати парне баријере, посебно ако изолујете под у просторији са високом влажношћуили на првом спрату.
 • Немојте ићи за танким грејачем. Наравно, конвенционални грејач једе око 10 центиметара висине, што је веома важно за ниску кућу. Али, сувише танки неће моћи да обезбеде поду довољне показатеље топлотне проводљивости.
 • Приликом полагања гријача, не заборавите ставити додатни слој шперплоче или иверице, тако да не дође до деформације материјала.

Топли подови

Ако је кућа хладна и уобичајени начини изолације не помажу, размислите о инсталацији топлих подова.

Детаљно, ту се нећемо зауставити, јер је овај чланак био посвећен великом чланку.

Укратко, говоримо само о главним препорукама:

 • Могуће је поставити топлу подлогу само на претходно очишћену површину, на којој је изведена хидроизолација.
 • Изолација је затворена без празнина. Штапови морају бити залијепљени траком или стављени савладавајући материјал.
 • Летве за будуће цеви треба да буду постављене на истој удаљености.
 • Колектор мора бити инсталиран пре полагања цеви.
 • Петље се слажу до краја просторије.
 • После полагања цеви, испитивање храњења се врши под високим притиском. Тек након што сте сигурни у исправну инсталацију, можете искључити систем и направити подну облогу.
 • Немојте сами инсталирати термостат, поготово ако немате посебне вјештине. Обратите се стручњацима за помоћ.
 • Систем можете покренути након 7-10 дана када је вијак потпуно сух.

материјал

Ако питате да ли је могуће изолирати под минералном вуном, одговорит ћемо "Да", али ово је далеко од јединог материјала који је за њега прикладан.

вермикулит

Безопасни и еколошки материјал, направљен од рециклираних сировина. У ствари, то је пресована мешавина мермерног брашна, течног стакла и прерађених остатака бића.
Поседује одличне топлотноизолационе особине, трајност и једноставност полагања. Продаје се у облику плоча ширине 40-60 мм.

Једини минус је трошак. Али ако имате прилику да је купите, нећете пожалити.

Минерална вуна

Минвата је врло популарна међу гријачима, али не због добрих квалитета, већ због своје јефтиности. Нећете га назвати добрим материјалом - не може издржати оптерећење, огулити, брзо губи својства топлотне изолације.
Примењује се искључиво на ниске трошкове. Ако се ипак одлучите да изолујете под са променом, онда радите у рукавицама и респиратору, а сви спојеви се добро залијепе траком.

Полифоам

Јефтин и сигуран материјал. Има добру рефлективност, не ствара кондензат, густ је.
Од минуса вреди нагласити малу снагу.

експандирана глина

Вјеројатно сте чули за ове комадиће, јер се често глинена иловача повлачи на дно лонца за цвијеће. Међутим, мало људи зна да је ово најпопуларнији материјал за подну изолацију испод естриха.
Алуминосиликатне пелете имају много предности - јаке, јефтине, безопасне. Од недостатака тежине је само један - високхигроскопичност.

Други типови

 • гипсана влакна . Односи се само на топле подове. Као самостални гријач неће трајати више од 2 године.
 • Полиуретанска пена.Користи се често, али не и практично, да би се подом загрејала сопственим рукама. За прскање потребна вам је специјална опрема и скупа дорада.
 • Гас и пена бетона . По својим својствима ови грејачи су близу вермикулита, али су мало јефтинији. Међутим, као утепллимелеи за под у цијелој кући неће стати због цијене и хигроскопичности.

Како изоловати дрвени под

Најчешће се изолација дрвених подова врши на заостацима. Сигурно је и лако.

Прије свега, потребно је уградити заостатке на темељима са кораком од 1-0,5 метара. Затим требате поправити штитове, који ће положити слој гријача. Тада се плоче (плоче) ушију одоздо и учврсте. Тек тада се вода или пара испаравају.

Пожељно је обухватити преклапање парне бране - 150 мм. Након тога можете направити подну декорацију и уградњу дасака.
Погледајте како загријати под у видеу испод.
Надамо се да су вам наши савети помогли.

Видео: