Како изолирати улазна метална врата властитим рукама изнутра и извана

Улазна врата од гвожђа су најиздржљивија и боља него што их други штите од нежељених гостију. Али, упркос очигледним предностима метала, он има своје недостатке. То је најхладнији од свих материјала, јер има већу топлотну проводљивост, осим тога, не може се заштитити од непотребне буке. Стога је важно знати како изолирати улазна метална врата.

Избор материјала за изолацију

Главна ствар када загрева метална улазна врата сопственим рукама - правилно одабран материјал. Најпопуларнија изолација су влакна или пјенасте плоче. Практична својства материјала, као и принцип изолације уз њихову помоћ, углавном су идентични. Главна разлика је у механичким својствима и заштити од пожара.

влакнасти материјали

Влакнасти материјали укључују минералну и стаклену вуну, која се производе у облику чврстих плоча или у роли.

Одликује их висок степен топлотне изолације и апсолутна негоривост.Осим тога, изолација од влакана апсорбује звукове, пружајући становницима удобност и тишину у стану. Разлика између минералне и стаклене вуне је у сировини од које су направљене. Карактеристике топлотне изолације су скоро идентичне.

Главни недостатак влакнастих материјала је ниска хигроскопност.То значи да ће се, када је мокро, влакно смањити, а заједно са њим изгубити топлотну изолацију.

Стога, такви материјали су строго забрањени за употребу у условима под којимаможе се формирати кондензација - то јест, где су врата на граници температуре контраста (врата до улице). Влакнасти грејачи се могу користити за уградњу у топле улазе у вишеспратне зграде.

изолациони материјали од пене

Изолатори од пене су чврсте плоче од пјенастих полимерних материјала. Разлика између пјене и пјенастог полистиренског материјала је у томе што је први пуњен ваздухом, а други је азот. Азот чини плочу отпорнијом на пукотине и паљење.

Оба типа материјала се одликују високом отпорношћу на влагу , тако да се могу безбедно користити иу вишестамбеној кући иу приватној кући.

Плоче се производе у различитим дебљинама и величинама, тако да можете одабрати оптимални гријач за било коју конструкцију.

Једини недостатак материјала је његова висока цена у поређењу са другим грејачима.

Како изоловати метална врата

Главна разлика између одвојивих и не-одвојивих врата је дизајн. У првом случају, оквир је већ опремљен ребрима крутости, у другом - мора се изводити независно.

У случају конструкције која се може демонтирати, довољно је уклонити слој облоге из унутрашњости стана и одложити га како је посао завршен.

Размотримо корак по корак како изоловати гвоздена врата са демонтажном конструкцијом:

 • Поставите крпу на равну површину, уклоните и све горње елементезатим слој облоге.
 • Изрежите изабрани грејач према величини и облику ћелија.
 • Обложити металну површину љепилом или нанијети текуће нокте.
 • Ставите грејач у оквир оквира и стисните га на површину.
 • Завијте обрнути слој.

Ако је облога оштећена током растављања, може се заменити другим одговарајућим материјалом. Обрада не само да је декоративна, већ и практична, јер повећава ефекат буке и топлотне изолације, а штити и грејач од влаге.

Дакле, процес изгледа као да користите чврсти гријач - пјену или пјенасти полистирен. Ако је вуна изабрана као грејач, онда се врата пре полагања покривају филмом преко целокупне унутрашње површине.

Требало би да се протеже преко ширине платна за 1,5-2 цм, а затим се вата сече на траке у складу са величином ћелија, али са куком од 1-1,5. Након полагања гријача у пресјеку, структура је прекривена другим слојем филма и причвршћена траком. Као резултат, памучна вуна ће бити поуздано заштићена од влаге.

Изолирати кинеска врата у затвореном простору

У већини случајева, кинеска врата, или шупља изнутра, или испуњена целуларним картоном, који иако треба да обавља функцију грејача, у ствари, не решава задатак. Стога ће купац кинеских производа обавезно питати како да изолује гвоздена врата изнутра.

Процес изолације нерастављивих конструкција је практично идентичан горе описаном поступку. АлиПре него што изолујете метална врата која нису повезана, морате да поставите чврсти оквир са унутрашње стране мреже, који је неопходан за фиксирање облоге.

Припрема врата

Морате скинути крпу са шарки, ставити је хоризонтално и уклонити све елементе изнад главе. Након тога покушајте уклонити слој облоге. У случају кинеских врата, одврните омотач неће успјети, тако да је вјеројатно да ћете морати резати.

уградња оквира

Није пожељно изабрати метал као материјал за оквир, јер је сврха обраде изолација, а жељезо, као што је већ речено, има високу топлотну проводљивост. Дакле, боље је узети дрвену греду, која је постављена дуж периметра.

Након тога морате поставити рубове крутости.И не можете поставити само хоризонталне или само вертикалне партиције - боље је комбинирати 2 типа преклапања.​​То ће помоћи да материјал не падне или се проклизава.

Ширина шипке треба да одговара максималној ширини потпорног дела оквира.

полагање грејача

У добивеним дијеловима оквира потребно је поставити одабрани топлинско-изолацијски материјал. Фиксира се видом или помоћу лепка. Још боље, ако су оба начина комбинована. Стога, размак између гријача или елемената оквира мора бити минималан.

Монтажа декоративног слоја

Последњи корак у изолацији и завршној обради улазних металних врата је уградња унутрашње облоге. Често се МДФ користи у ове сврхе,шперплоча са декоративним премазом или дермантином.

Дозвољено је загревање металних врата са обе стране, тј. Оквир је уграђен и изнутра и споља.У овом случају, различити материјали се могу користити за декоративно облагање конструкције, на пример: плоча од влакнених плоча за унутрашњу обраду и плоча за спољашњу употребу.

Друга опција за загријавање врата која се не могу одвојити - пуњење шупљине пјенастим гријачем (вермикулит или перлит). Међутим, овај метод је погодан само за конструкције са добро ожљебљеним шавовима, иначе ће грејач лако процурити кроз отворе. Осим тога, без растављања врата, тешко је бити сигуран да је цијели унутрашњи простор испуњен.

Загревање врата сопственим рукама

За изолацију гвоздених врата властитим рукама, поред самог гријача, потребно је припремити сљедећи сет материјала и алата:

 • лим за унутрашњу облогу - плоча од влакнених плоча, ОСБ, шперплоча;
 • дрвене греде;
 • монтажна пена;
 • лепак или течни нокти;
 • материјали за причвршћивање;
 • малтер;
 • заптивна трака;
 • Електрична лопата, одвијач, лопатица.

Процес изолације за сваки тип врата разматран у претходним параграфима чланка.

Размотримо подробности вградениа на вътрешен обработка:

 • Из листа одабраног материјала потребно је изрезати платно које одговара величини врата. Штавише, примљено писмо би требало да буде потпуно исто као и спољашњи периметарскелет
 • Користећи алат у платну, исеците отворене рупе за кључаоницу, око и ручке.
 • Лист се причвршћује на дрвени оквир помоћу љепила и вијака по ободу. Између носача треба да се придржавају на једнаком растојању од 30-40 цм
 • Склопљени елементи се монтирају у припремљене рупе.
 • Око врата и други прикључци причвршћују се заптивачем.

до

Завршна фаза унутрашње облоге биће декоративни дизајн површине. За ову сврху могу се користити плоче од влакана, еко-коже или друге технологије. Главна ствар је да се готова верзија складно уклапа у унутрашњост просторије. Врата, загријана по описаном алгоритму, постају добра заштита од буке и хладноће.

изолација кутије

Треба разумети да изолација само једног врата није довољна да се постигне довољан ниво топлотне изолације. Већина топлине из стана пролази кроз пукотине између платна и кутије за врата.

Стога треба обратити пажњу на изолацију и овај дио пројекта. Да бисте почели уклањати остатке старог гријача и жбуке са зида, навлажите површину водом и попуните празнину. Након сушења пјена завршити гипсаном плочом. Тако ће грејач бити заштићен од влаге и светлости, што значи да ће са великим успехом обављати функције које су му додељене.

Завршна фаза изолације ће бити полагање заптивне траке која је самољепива на ободу кутије врата.Заптивне траке варирају у величини, тако да можетеПокупити оптимални материјал у зависности од величине пукотина (максимални зазор - 7мм). Пре лепљења траке, површина мора бити припремљена, пажљиво одмашћена. Иначе заптивка неће дуго трајати.

Честе грешке са изолацијом

Изолација металних врата - процес је прилично једноставан и разумљив, стога није потребно укључивати стручњаке за рад.

Одлучујући се о самопрерађивању, важно је придржавати се описаних алгоритама. И да бисте избегли непотребне грешке, узмите једноставне савете на напомени:

  Врата са загријавањем постају дебља него што су била на почетку. Ову чињеницу треба узети у обзир при одабиру намјештаја - браве, оловке, ока.
 • Не радите на изолацији док врата не буду у усправном положају. Ово не само да компликује процес, већ ће довести и до помјерања гријача.
 • Приликом употребе монтажне пене за испуњавање шавова, треба узети у обзир њену способност проширења. Приликом сушења, волумен се повећава 2-3 пута, што може нарушити интегритет структуре.
 • Када постављате нова гвоздена врата, стара дрвена ће остати празна. На тај начин, ваздушни простор формиран између платна ће помоћи да се побољшају својства топлотне и звучне изолације.
 • Ако се након постављања гријача у оквиру обликованих шупљина оквира, може уклонити са дијеловима пјене или монтажном пјеном.

Придржавање ових савета ће вам помоћи да постигнете добре резултате и избегнете досадне грешке у загревању вашег дома.Знати како да сами изолујемо гвоздена врата нећете морати да се обраћате стручњацима.