Како изабрати котао на пелетима са аутоматском храњењем?

Главни проблем приватних кућа са аутономном комуникацијом је трошак њиховог одржавања. Због тога многи власници покушавају да смање трошкове пружања таквог стамбеног простора. Можете значајно смањити трошкове гријања ако инсталирате котао на чврсто гориво на пелете. На тржишту котловске опреме такав уређај се појавио релативно недавно, али су котлови на пелет са аутоматским доводом већ успели да заузму своју нишу.

Власнике приватних кућа привлаче релативно ниске цене гријања овом методом, доступност горива и лакоћа одржавања који котао на пелет има са аутоматским оптерећењем. Материјал за гориво су компримиране грануле, које се састоје од разних дрвних отпадака: фрагменти, струготине, струготине. Како изабрати најисплативију јединицу, а који топлински генератор пелета је бољи?

Карактеристике дизајна и принцип рада

Котлови на пелете за приватну кућу са аутоматским доводом се састоје од три главна дела: бункера за гориво, горионика и аутоматике. У спољном вијчаном уређају дрвени пелети се испоручују у први план, након чега се унутрашњи вијак већ пуни на млазници пламеника. Када пелете падну на млазницу, јавља се аутоматско сабирање и грануле се у потпуности и потпуно сагоревају.

Спаљивање 1 кг дрвених пелета при поврату топлоте може се упоредити са пола литра дизел горива, односно 5 кВ /сат. Ако пелете упоредите са дрветом, прво, због велике густине, сагорејте вишеефикасан и продуктиван. Осим тога, пелети остављају много мање пепела, који треба уклонити за све једном у 7-10 дана, и смањити емисију угљичног диоксида у атмосферу. Због тога добар двокружни котао на пелете смањује ефекат стаклене баште.

Залихе пелета се складиште у посебној згради која се веже за грануларну комору за сагоревање. Присутност аутоматизације, ако одаберете такав модел, ставиће програм снабдијевања горивом на котао на тједан дана унапријед, укључујући и искључивање пламеника у одређено вријеме. Тако, котлови за загревање пелета са аутоматским принципом рада могу уштедети потрошњу гранула и одржавати одређени температурни режим у одређено доба дана.

Најбољи модели оваквих уређаја за гријање опремљени су даљинским управљачем, али можете одабрати аутоматски котао на пелете са контролним гумбима на дигиталном дисплеју. Запремина бункера од 300 до 500 литара може обезбедити непрекидан рад система за 5-7 дана, у зависности од изабраног модела котла. Тако, просечна снага 25 кВ опреме троши око 25 кг пелета дневно.

Контролни систем регулише и рад пламеника, доводећи пелете у мале коморе у комору за сагоревање, чиме се елиминише ризик од прегревања. Када је потребно искључити котловску опрему, вреди једноставно притиснути дугме, које је одговорно за очување објекта, а након 5-10 минута, када се све гориво сагори, подвргнуто комори за сагоревање, котао ће аутоматски престати да ради.

За сваку котловску опремуважан показатељ је ефикасност. Да бисте разумели ефикасност овог уређаја, упоредите га са котловима на основу других врста горива. Најнижа ефикасност код огревног дрвета - само 35%, природног гаса - 87%, струје - 97%, и пелета - од 86% до 93%, у зависности од модела уређаја. То јест, према ефикасности котла на дрвеним пелетима је између гасне и електричне опреме.

Предности и недостаци аутоматског додавача

Открили смо да котлови на пелетима узрокују најмању могућу штету на околину, захваљујући посебном дизајну са два круга, када су контура довода ваздуха и круга грејања одвојени један од другог. Због ових структуралних карактеристика, кисеоник не "гори", тако да је и ова врста опреме сигурна за здравље људи. Међутим, неки потрошачи додатно проветрују и суше котловницу.

Остале предности котла на пелет укључују следеће факторе:

 • Мала потрошња енергије - само око 60 вати осигурава рад аутоматизације и вентилатора;
 • тихи вентилатор ефективно и равномерно обезбеђује циркулацију топле ваздушне струје;
 • мала количина пепела и чађе у поређењу са конвенционалним котловима на чврсто гориво који раде на дрвету;
 • аутоматско пуњење дрвених пелета из складишног бункера може обезбедити котао са горивом до 7 дана без претовара;
 • систем интелектуалне контроле са термостатом и тајмером обезбеђује и контролише рад котла у складу са наведеним корисникомпараметри;
 • јединица се не загрева, тако да се животиње или мала деца неће загрејати када случајно додирну котао.

Када се наводе очигледне предности котлова на чврсто гориво овог типа, немогуће је ушуткати се о неким недостацима који су им инхерентни:

 • иако се грануле производе од дрвног отпада, али на крају, ослобођена топлота кошта мало више него када се користи котао на обичном дрвету;
 • гориво треба складиштити у сувој просторији, јер у влажном окружењу пелете набубре и колабирају, зачепљујући вијке када се грануле убацују у котао;
 • за аутономни рад јединице на сувише удаљеном подручју без струје, мораћете да купите генератор и другу помоћну опрему која ће изградњу учинити много скупљом;
 • Код неких снажних модела потрошња горива мјесечно може досећи 1 тону, што значи да ће трошкови гријања бити успоредиви с кориштењем електричне енергије као горива и премашити трошкове када се користи плински котао.

Поред тога, трошкови котлова који раде на пелетима су много већи, на примјер, опрема за природни плин с истим капацитетом. Цијене котлова на пелете на чврсто гориво почињу са ознаком од 70.000 до 75.000 рубаља. Међутим, јефтина и приступачна куповина горива чини такву монтажу прилично популарном међу потрошачима.

Како изабрати котао на пелетима?

Приликом одабира котла који ради на пелетима, потребно је обратити пажњу на чињеницу да је материјал од којег је направљен био ливено гвожђе.Препоручује се да се купују котлови на пелет са измењивачима топлоте од ливеног гвожђа, као и на више начина.

Лијевано жељезо је идеалан материјал за производњу измјењивача топлине - довољно је јак, брзо се загријава и полако хлади, а такођер је врло отпоран на температурна преоптерећења. Ако је и он доста трчање, то је велика предност јер измјењивач може апсорбирати максималну количину топлине. Један од главних недостатака овог материјала је крхкост и недостатак отпорности на хидрауличке нападе.

Челични измењивачи топлоте су отпорнији на хидраулички удар, у поређењу са ливеним гвожђем. Али они су мање отпорни на корозију и лоше подносе температурна преоптерећења. Због тога се користе само у јефтиним моделима котлова на пелете, који су намијењени за гријање приватних кућа.

Препоручени типови измењивача топлоте - равна или ватрена цев, чији је материјал ливено гвожђе. Ако измјењивач има вертикални положај - то је прилично значајна предност, јер су такви измјењивачи добро очишћени од пепела, који једноставно пада.

Тип горионика.Овде нема посебног бума, у котловима на пелете они су или бакље или реторте.

Горионик реторте ради у вертикалној равни, пламен се диже према горе, а гориво улази у њега одоздо или са стране (у маси). Приступ ваздуху се врши кроз постојеће празнине са стране. Лоша страна овог пламеника је да се повремено може угасити кроз слој пепела. Да би се спријечио овај неспоразум, препоручује се кориштење ниске солиГориво за пелет - готово потпуно изгори, без стварања велике количине пепела.

Горионици горионика немају минусе пламеника. У овом случају, пламен је буквално дигнут у ваздух снажним вентилатором који излази из хоризонталне равни. Пелети сагоревају на посебној платформи, пепео се повлачи. Због снажног пропухивања, овај тип пламеника карактеризира висока ефикасност, што омогућава организирање доброг рада сустава гријања у приватној кући.

Правила за инсталацију опреме за пелет

Инсталација котла на пелете захтева поштовање одређених правила која ће спречити могућност прераде током операције:

 • Оптимално место за инсталирање котла је посебна просторија, као што је анекс или подрум;
 • под у просторији у којој је инсталиран котао, боље је сипати бетоном или плочицом;
 • просторија која се користи као котларница треба да буде довољно велика да има довољно простора за поправку и одржавање котла;
 • у просторији треба да буде сува, треба да буде добро проветрена и да има константну температуру унутар + 100 ° Ц.

Инсталација котлова на пелете на чврсто гориво је најефикаснији начин за уштеду буџетских средстава за грејање. Котлови на пелет који су опремљени аутоматским доводом горива добили су прилично позитивне повратне информације од купаца. Они раде аутоматски. Њихов специјални дизајн пећи омогућава употребу различитих врста органских горива,без измена или замене горионика. Једини минус таквог котла је прилично висока цијена, с другом можете дати оставку.