Како изабрати котао на чврсто сагоревање?

У организацији аутономног гријања, морате ријешити неколико важних питања одједном. Пре него што наставимо са пројектовањем система за грејање, потребно је одлучити о избору опреме за грејање, који тип и тип грејних уређаја треба дати предност. У ситуацији са гасним котловима проблем је решен врло једноставно. Размотримо случај када није могуће користити домаћи гас када је у питању избор котла на чврсто гориво.

Размотримо који је бојлер најпогоднији у датој ситуацији, који модел котла на чврсто гориво треба изабрати као оптимални извор топлоте за гријање стамбених просторија.

Који је избор котла на чврсто гориво

Критеријуми за избор опреме за грејање

Котлови на чврсто гориво данас доживљавају врхунац популарности. Сва кривица за растуће цене гаса и струје. Потрошач покушава пронаћи друге врсте горива, рјешавајући властите домаће проблеме. Осим тога, велика градња приградских насеља је тренутно тако брза да мјере у оквиру централизоване гасификације насеља нису у могућности да обезбиједе потрошачима плин за домаћинство.

Избор у корист котлова на чврсто гориво није случајан. За велику категорију грађана који добијају дрвени угаљ, тресет или купују дрва за гријање кућног гријања је јефтиније и лакше него организирати аутономни сустав гријања на природни плин. У зависности од региона, то зависидоступност сваке врсте горива. Поред тога, модерни модели котлова на чврсто гориво нису ништа мање ефикасни од гасних котлова током рада.

Процјењујући тренутну ситуацију одабиром модела за ваш уређај за гријање, морате имати јасну идеју о томе који су критерији за одабир. Хоћете ли задовољити традиционалне моделе котлова на чврсто гориво, или за вас да одаберете котао на чврсто изгарање дугог трајања је оптимално рјешење проблема.

Најважнији критеријуми које треба да се руководе избором избора су следећи:

  • расположивост горива;
  • жељена снага котла;
  • једноставност и лакоћа рада уређаја за гријање.

Гориво за котао је кључна тачка

Прва и најважнија тачка, која је кључна и чија имплементација зависи од даљњих критерија, је питање горива. За сваки регион постоје њихови приоритети за гориво. У централним и сјеверним дијеловима земље најприступачнији тип горива је дрво и тресет. Огревно дрво, дрвни производи и тресет могу адекватно ријешити проблем снабдијевања горивом у систему гријања приватног сектора. Много значи и трошак таквих врста горива. За већину људи, дрва за огрев, брикети од тресета остају традиционална врста горива за пећ у наше вријеме.

У јужним регионима земље потрошачи су више фокусирани на угаљ. Ово гориво има високе технолошке карактеристике и добро функционише грејањекотлови дају одличне резултате. Котлови на чврсто гориво различитих типова, намењени за коришћење угља, могу да обезбеде велике стамбене зграде за грејање и високи напон, за грејање индустријских зграда и објеката. Створена резерва угља за зиму је сасвим способна да вам гарантује квалитетно грејање на дужи временски период.

Да закључимо, вреди мало зауставити нове врсте горива које се користе за котлове на чврсто гориво. То су палете и брикети за гориво. Палете су веома погодна и практична врста горива, која се заснива на практичној употреби производа индустријске прераде дрвета.

Напомена: Слична ситуација је са угљеном и тресетом. Добијена као резултат обогаћивања потребна концентрација и облик. Угаљ, брикети и палете у процесу сагоревања производе огромну количину топлоте, 20-30% више од конвенционалног горива у традиционалном облику.

Палете, брикети угља идеални су за системе грејања у викендицама и сеоским кућама. Цена овог горива је незнатно виша у односу на конвенционални угаљ и огревно дрво, међутим, у овом случају прво мјесто је погодност кориштења.

Снага котла на чврсто гориво

Када је проблем са горивом ријешен, сада сте јасни него што је у основи потребно посрнути аутономни котао, морате ријешити проблем с избором модела потребног капацитета. У овом плану, избор је индивидуалан и зависи од специфичних услова и фактора. Информације о снази котловске опреме могу се наћи у спецификацији. Форони који су слабо схваћени у техничким карактеристикама и параметрима технологије гријања, могу се понудити да изврше потребне прорачуне снаге котла на чврсто гориво. У ове сврхе користимо следеће податке:

  • површина загрејаног простора
  • техничка припремљеност просторија у смислу топлотне изолације;
  • потребни температурни параметри унутар просторије;
  • која врста горива се користи.

На пример: израчунавамо капацитет котла на чврсто гориво за грејање виле на 2 спрата, величине 10 к 7 метара. Висину унутрашњих просторија узимамо на 2,5 м. Као резултат тога добијамо 2 к 10 к 7 = 140 м2 - укупну површину гријања зграде. Традиционално се узима у обзир: за грејање 10 м2 потребно је 1кВ снаге.

Сада, да би се одлучило о избору котла потребне снаге, види табелу

Снага, кВ 10 14 16 20 23 25 28 34 45
Површина, м2 85 120 135 170 200 220 245 300 400

За референцу: овај израчун је приближан и погоднији за зграде старе зграде. У савременим стамбеним зградама, где је ниво топлотне изолације прилично висок, капацитет котлова на чврсто гориво је 1 корак ниже. Осим тога, у обрачуну се не узимају не-гријане комуналне просторије, а то је и даље минус 15-20% укупне површине зграде.

Други параметри котловске опреме треба да се упоштевајо

Шта би требало да буде жудња- природно или принудно?

Технолошка и висока ефикасност система грејања зависи не само од врсте горива и капацитета котла на чврсто гориво, већ и од уређаја за вентилацију. Кључни фактор је потисак за било коју опрему за гријање гдје је присутан ефекат сагоријевања.

У областима у којима су чести проблеми са снабдевањем енергијом обично се користе системи грејања са природном вентилацијом. Котлови на чврсто гориво у овом случају раде због природне циркулације ваздушних маса - по принципу пећи. Друго питање је да ефикасност и ефикасност овог типа грејања оставља много да се пожели. Модерне јединице чврстог горива опремљене су електричним уређајима који су одговорни за константан проток зрака у комору за сагоријевање. Присилна вентилација значајно повећава интензитет сагоревања горива, повећавајући продуктивност котла.

Важно! Модерни котлови на чврсто гориво опремљени су аутоматизацијом, која је одговорна за радни процес, контролирајући не само довод атмосферског зрака у пећ, већ и ниво угљичног моноксида у котловници.


У таквој ситуацији, избор модела котла одређује не само ефикасност система гријања, већ и сигурност становника стана. Котлови са природном вентилацијом имају једноставан дизајн и лакши су за руковање. Опрема опремљена аутоматизацијом преузима контролу над свим главним функцијама на себи. У том смислу, такви котлови су погоднији за рад, али су скупљи од традиционалних котлова.

Ефикасност котла на чврсто гориво

Капацитет котла, врста горива, величина подручја гријања играју се у смислу одабира кључних улога. Упркос техничком напретку, потрошачи се и даље фокусирају на ефикасност уређаја за грејање.

За старе моделе, стопа ефективности није прелазила 75-80%, разочаравајуће бројке. Другим речима, 20-25% топлотне енергије додељене током сагоревања је у буквалном смислу цеви. Данас, многи произвођачи су успели да постигну значајно повећање ефикасности котлова на чврсто гориво. Избор котла сада постаје много лакши ако знате пројектантску снагу котла и његову ефикасност.

Тренутно, котлови на чврсто гориво имају ефикасност од 90-95%. Такви параметри ефикасности грејних уређаја су добијени смањењем влажности горива, употребом фундаментално нове шеме сагоревања горива и конструкционим карактеристикама коморе за сагоревање котла. Упркос чињеници да су котловски модели са високом ефикасношћу скупи, избор у корист оваквих модела је сасвим оправдан и оправдан. Уз мању потрошњу горива, добићете жељену температуру расхладног средства.

Размењивач топлоте - челик или ливено гвожђе

Технолошки параметри снаге и ефикасности, забиљежени у техничком пасошу опреме за гријање, требају бити допуњени подацима о материјалу из којег се производи измјењивач топлине.

У суштини, челик и ливено гвожђе се данас користе за производњу измењивача топлоте за котлове на чврсто гориво. Материјали који се одликују високим топлинским карактеристикама, трајношћу и издржљивошћу.Говорити о томе који је избор бољи, челични измјењивач топлине или лијевано жељезо може бити специфичан у сваком појединачном случају.

За референцу: производи од ливеног гвожђа имају неколико делова који се могу појединачно мењати ако је потребно. Измењивач топлоте од ливеног гвожђа има већу вероватноћу да изгори на високим температурама, али мање подложан корозији. Лична гвоздена паника се боји значајних температурних флуктуација, па је приликом чишћења котлова потребно чекати потпуно хлађење грејног елемента.

Котлови од ливеног гвожђа су скупљи од сличних челичних уређаја.

Челични измењивачи топлоте у овом погледу су практичнији и практичнији. Челик лако подноси значајне температурне варијације. Најзначајнији недостатак је склоност корозије челичне топле воде. Међутим, у случајевима када се користе челични измењивачи топлоте са дебљином зида од 6 мм или више, такав котао ће трајати много дуже.

Величина коморе за сагоревање и методе пуњења горива

Није потребно располагати рачунима и запремином коморе за сагоревање. Котлови на чврсто гориво користе чврста горива. Од чињенице да комора за сагоревање има већу запремину, зависи не само снага котла, већ и ниво удобности. Принцип је у томе да што је већа комора за сагоревање, више горива можете ставити у котао за једну чизму. Обично избор котла зависи од односа корисне запремине коморе за сагоревање и снаге. Што је слика већа, то боље. Такви подаци се обично наводе у пасошу опреме.

На пример: комора за сагоревањеУређај на чврсто гориво има запремину од 30 литара, пројектни капацитет грејне опреме је 60 кВ. То значи да је однос корисне запремине и снаге 2л /кВ. Што је већи омјер - мање ћете морати ставити гориво у ваш уређај за гријање.

За моделе са измењивачем топлоте од ливеног гвожђа, овај однос је 1,1-1,4 л /кВ. За моделе са челичним измењивачима топлоте, параметри су већи и износе 1,6-2 л /кВ. Добар котао је довољна снага, висока ефикасност и велика комора за сагоревање, али! Како се тамо налази гориво, питање је мање занимљиво. Ево главне погодности.

Модерни модели су дизајнирани за ручно пуњење запаљивог материјала или ручно. Аутоматско снабдевање горивом подразумева рад других додатних електричних уређаја и механизама који значајно утичу на трошкове грејне опреме. Уређаји за загревање на чврсто гориво са аутоматским пуњењем огревног дрвета погодни су за рад, али зависе од напајања.

Ручно учитавање је поуздано. Ви контролишете цео процес, одредите колико горива морате да напуните у пећ за нормалан рад система за грејање. Једина мана је да ће се такав процес морати поновити у више наврата. За неке моделе при ручном учитавању потребно је 2 до 10 пута дневно за физички рад.

закључак

Након процене свих карактеристика дизајна агрегата на чврсто гориво, након што су направљени акценти, зашто би се требали зауставитиАко изаберете модел уређаја за грејање, можете ићи на процену модела на основу њиховог типа.

Како одабрати котао на чврсто гориво дугог сагоревања за гријање стамбене зграде или се оријентирати у смислу одабира традиционалног апарата, одлучити за вас. Модели који се сада продају могу задовољити потрошача у различитим ситуацијама. Од изабраног горива и потребне снаге, ви одабирете оптималну опцију за ваш аутономни систем грејања. Котлови за пиролизу су снажнији и ефикаснији. Ако фондови дозвољавају, ми бирамо овакве уређаје за гријање, упркос чињеници да они коштају више од традиционалних модела. Дугорочне јединице за сагоревање су једноставне за руковање, али захтевају велики простор за инсталацију, комплексан систем вентилације и одређену количину аутоматике.

Свака врста има своје плусеве и минусе. Увек постоји избор, поготово ако узмете у обзир сопствене потребе и средства која су намењена за организовање индивидуалног грејања.