Како изабрати грејну батерију за стан или приватну кућу?

Када почињете да ремонтујете или инсталирате систем за грејање од нуле, многи људи су се питали да ли се исправно питају који би радијатори били најбољи избор? Тренутно тржиште нуди веома широк спектар радијатора. Али који параметри треба да буду вођени током њиховог избора? Како изабрати грејну батерију за стан или приватну кућу?

У овом чланку ћемо размотрити главне врсте радијатора, као и разумјети који радијатори грејање је најбоље за стан, а за шта је кућа у смислу ефикасности и удобности.

Грејање у стану из централног система

Постоје различите врсте акумулатора за грејање, али већина захтева за један или други тип радијатора се формира на основу система грејања. Многи станови у нашој земљи повезани су са системом централног грејања, који има доста позитивних и негативних страна.

У случају да су сви станови у кући прикључени на један систем гријања, избор радијаторског гријања треба диктирати у свјетлу његових техничких карактеристика. Пре свега, хајде да утврдимо шта је систем централног грејања и које батерије најбоље ставите у стан са централним грејањем.

Централна топлотна јединица производи топлоту која се доводи преко аутопутева до станова и назад. Циркулација се одвија у затвореном кругу због рада пумпи. На основу опреме, рад централног система може да варира, али просечно оптерећење које ствара пумпе је 16 радних атмосфера.

АтПри избору јединице за гријање за стан прикључен на централно гријање, посебну пажњу треба посветити техничким карактеристикама овог параметра. Технички пасош мора да одреди максимални дозвољени притисак радијатора за стан.

Носач топлоте за загревање куће не ради са константним притиском. Пад притиска узрокују хидрогени, што лоше утиче не само на квалитет преноса топлоте, већ и на трајање рада.

Температура воде такође није веома стабилна. Батерије или хладне попут леда, или покушавајући ухватити просјечну мјесечну стопу, комунари их загријавају до максималних температура. Ове температурне разлике такође имају негативан утицај на стање цеви и радијатора.

У сваком систему централног грејања постоје несреће, технички тушеви воде и други. Због тога ови случајеви не би требало да утичу на услове радијатора.

С једне стране, повезивање са централним грејањем је много практичније од аутономног, због чињенице да нема потребе за уградњом котла и његовим подешавањем. По доласку јесени, топла вода ће напунити радијаторе, загревати ваш дом.

Али немојте бити у искушењу, јер централно гријање никако није идеалан систем:

 1. Вода која иде дугим путем, садржи много хемијски активних нечистоћа које могу изазвати корозију цеви и акумулатора.
 2. Честице слузи које неизбежно улазе у расхладну течност,огребите унутрашњост радијатора, због чега се у неколико година могу појавити рупе.
 3. Температура воде није константна и стабилна - понекад се батерије једва загрију, а понекад их је немогуће дотакнути.
 4. Најважнија и највећа невоља је изненадни скок у систему грејања, такозвани хидраулички шок. Она настаје, на пример, зато што је бравар могао оштро затворити славину црпне станице.

У прошлости су ови објекти користили вентиле са глатким радом, али након појаве кугластих вентила постало је могуће одмах покрити воду. Може доћи и до хидрауличког удара због прекомјерног улаза зрака у систем. Чак и други скок притиска може створити многе проблеме. Слабе батерије не могу издржати велики притисак и пукнути у марту кипућом водом, што ће проузроковати оштећења на околишу и оштећења суседа одоздо.

Такође, веома озбиљан проблем за модерне батерије је квалитет расхладне течности. Проблем је у томе што се многе термалне јединице производе за земље ЕУ, гдје је квалитет воде много већи од домаћег.

Материјал од којег су направљени ови радијатори једноставно није дизајниран за такав састав воде, који најчешће циркулише у систему. У расхладном средству често садржи много хрђе, кречњака и камења. При високом притиску, ове нечистоће доприносе бржем трошењу батерија, смањујући вијек трајања њиховог рада.

Такође је вредно запамтити комбинацију материјала. Чак и ако спојите врло квалитетне и скупе радијаторе од лијеваног жељеза, али ако то не чинеће се комбиновати са цевима, на пример, од металне пластике, што може да послужи не само да се смањи ефикасност рада, већ и да доведе до квара батерија.

Као што је јасно из горе наведеног, у систему централног гријања, захтјеви за квалитет батерија су прилично високи. Многи радијатори који се могу наћи у продаји, нису дизајнирани за тај квалитет воде, који круже аутопутевима и под притиском који се тамо ствара.

Након јасног дефинисања услова и карактеристика рада радијатора у становима са централним грејањем, можете без проблема наставити са избором модела радијатора.

Како одабрати радијаторе за стан?

Услови рада и технички параметри система централног гријања су далеко од јединих параметара који утичу на избор радијатора. Постоји неколико критеријума који утичу на модерне радијаторе. Пре него што изаберете батерију за стан, треба узети у обзир следеће параметре:

 1. Радни притисак. У пасошу било ког модела, радни притисак мора бити специфициран. Посебна пажња ће се посветити овом параметру. Ова карактеристика треба да буде најмање 1,5 пута већа него у систему грејања. Имајући у виду неке од карактеристика наших комуналних предузећа, можемо закључити да су најчешћи скокови теста и радног притиска један од кључних фактора у квару модерних радијатора. У петоспратном планирању, расхладни систем се напаја под притиском од 6-8 атмосфера. Али у високим зградамаРадни притисак модерног дизајна креће се од 12 до 15 атмосфера.
 2. Отпорност на хидрауличке повреде. Овај критеријум има прилично снажан утицај на перформансе радијатора и трајање њиховог радног века. Немогуће је заштитити радијаторе од утицаја хидрауличких трикова у становима прикљученим на централно гријање. Остварујући рад ваших комуналних предузећа, међу радијаторима грејања је боље да изаберете оне који имају већи параметар отпора хидрауличких удара.
 3. Број секција. Неки радијатори омогућавају "повећање" додатних делова. Стога, ако имате проблема у одређивању жељене величине дизајна, погледајте овај тип батерије.
 4. Снага. Радијатори гријања за стан такођер имају капацитет. Без сумње, један од кључних параметара су грејна својства батерија. Не може сваки модел радијатора да се носи са задатком одржавања удобних услова у стану, када зими температура падне на -40 ° Ц. Вриједно је не занемарити такав параметар као максималну температуру расхладног средства. Многи страни радијатори су дизајнирани за температуре од 80-90 ° Ц. Ако живите у подручју које се одликује тешким зимама, боље је да престанете бирати модел који је дизајниран за максималну температуру расхладног средства на 120-130 ° Ц.
 5. Састав расхладног средства. Може се рећи да се практично никакви услужни програми не одликују високим квалитетом носача топлоте, што значајно утиче на трошење зидова радијатора. Због тога, због ове особине, препустите се радијаторима са дебелим зидовима.
 6. Дизајн и декорација производа. Ово је несумњиво ствар укуса. Али, не треба порицати да у стану са савременим поправкама гломазних радијатора изглед совјетског стила неће бити најбољи део, поготово када тржиште има прилично велики избор модерних модела.
 7. Животни век. На овај параметар директно утичу и услови рада техничких могућности предузећа. Замена радијатора у стану није најјефтинија ствар, па приликом куповине покушајте изабрати оне типове радијатора који могу трајати најмање 25 година.
 8. Једноставна инсталација. Овај параметар је важан само када ћете сами одабрати и инсталирати радијаторе. Тешке ливене гвоздене батерије не можете сами инсталирати, али инсталација свјетлосних панелских радијатора може поднијети чак и почетнике.

Приликом одабира акумулатора за грејање за стан, потребно је узети у обзир карактеристике система гријања. Одређује који радијатор је бољи у вашем случају. Уштеде на куповини ових производа могу бити штетне за будућност. Јефтини производи не само да вас могу разочарати у својим способностима да створе угодне услове у стану, већ се због тога може догодити несрећа која ће резултирати додатним отпадом.

Карактеристике избора радијатора за приватну кућу

Важно је знати који су радијатори најбољи за аутономно гријање у властитој кући. Приликом одабира батерија за кућни систем направљен појединачним пројектом, потребно је узети у обзир и масуфактора.

Грејање приватне куће може бити ваздух или вода. У првом случају, за гријање приватне куће користе се специјални електрични уређаји који укључују инфрацрвени гријачи или се просторија загријава помоћу пећи.

Али чешћа варијанта грејања приватне куће је систем грејања типа воде који загрева просторију кроз пренос топлоте из загрејане воде, која добро циркулише кроз цеви и радијаторе.

Независно грејање приватне куће значајно доприноси систему централног грејања:

 • аутономија;
 • способност регулисања грејања;
 • уз употребу двокружног котла постоји могућност да се кућа снабдева топлом водом током целе године;
 • могућност уштеде на плаћању;
 • низак радни притисак и без хидрауличког удара;
 • виши квалитет расхладне течности за разлику од централног грејања.

Од мањих недостатака може се разликовати сложеност инсталације и додатни трошкови за поправку и одржавање радијатора за приватну кућу.

Постоје одређена правила за инсталирање радијатора у приватној кући која утичу на то како ће грејне ћелије радити:

 • постављање батерија мора бити испод прозора;
 • дужине дужине морају да се поклапају са дужином прозора или да буду најмање пола дужине;
 • у кутној просторији је дозвољено уградити још један пар дуж вањског зидарадијатори;
 • Препоручује се да се инсталације гријаћих цијеви изводе у угловима. Овакав распоред ће им омогућити да се загреју и спријече поцрњење зида и стварање плијесни;
 • треба им се обезбедити стални приступ.

Приликом одабира акумулатора за грејање, морате се ослонити на техничке параметре радијатора и система грејања, као и на могућности вашег буџета. Због тога ћете пре одласка у специјализовану продавницу одредити следеће карактеристике које ће утицати на количину топлоте која је потребна за дом:

 1. Губитак топлоте код куће (потребно је узети у обзир разградњу материјала зграде (односи се на дрво), број прозора и врата, дебљину стакла, висину стропа, итд.).
 2. Оптимална температура у затвореном простору.
 3. Топлотна снага се може израчунати помоћу следеће формуле:С * х * 41: 42 , где је С површина просторије; х - висина просторије; 41 - минимални капацитет 1 кубни м С; 42 - номинална топлотна проводљивост једне секције испод пасоша.
 4. Батерија за грејање се обично инсталира испод прозора, тако да се његова максимална величина одређује на основу таквих мјерења (у цм): од пода 7-12, од зидова - 3-5, до прага - 10-15.

Не само улогу коју имају карактеристике као што су тежина (она утиче на сложеност инсталације), изглед и комбинација цене и квалитета.

Кратак опис радијатора

Али радијаторе бирамо не само по горе наведеним параметрима. Веома је важно из којег материјала су направљени.

Модерне батерије од ливеног гвожђа- Моћан, модеран и ефикасан. Лијевано гвожђе има одличне особине топлотне проводљивости, дуго је топло, али и дуго се хлади. Код радијатора од ливеног гвожђа, резидуална количина складиштења топлоте је око 30%, што је двоструко више од челика и алуминијумских производа. Такве батерије се не боје ни јаких хидроскопа и лома централног расхладног средства. Може се монтирати са цијевима од било којег материјала. Из тога можемо претпоставити да ако се одлучите за уградњу у стан.

Алуминијумски радијатори, упркос атрактивном дизајну и лепом изгледу, нису најбољи избор за апартмане прикључене на систем централног гријања. Материјал је прилично танак, подложан корозији, и са ниским квалитетом носача топлоте у систему, након 5 7 година рада ће довести до лома радијатора или смањења ефикасности.

У приватним кућама, слични модели су веома популарни због модерног дизајна и високе топлинске снаге. У овом случају, радни век алуминијумских батерија се повећава на 20-25 година, задовољавајући власнике својим дизајном и пружајући удобне услове у затвореном простору.

Челичне батерије су у стању да раде под притиском од 10-11 атмосфера, што је оптимално за стан који је повезан са централним системом грејања и за приватну кућу. Типично, такви радијатори су дизајнирани за температуру расхладне течности од 85-90 ° Ц, али ако је потребно, могу издржати носач топлоте, загријан на температуру од 100-110 ° Ц. Квалитет воде не утиче значајно на живот таквих модела. Наравночелик је подложан корозији, али прихватљиви праг киселинско-базног баланса је 3-9,5 јединица.

Данас биметални радијатори добијају на популарности, јер имају предности како челичних тако и алуминијумских модела. Они ће бити идеална опција за инсталацију у стану са централним грејањем, једини минус који се може приметити на овим радијаторима је прилично висока цена. Пре него што изаберете биметални радијатор, сазнајте који је притисак у вашем систему.

Гријачи бакра се не могу одбацити. Технички параметри бакарних батерија (ефикасност је 5 пута већа него код ливеног гвожђа) могу да се надмећу са биметалним и алуминијумским радијаторима. Ови дизајни су направљени од бакра високог квалитета, без икаквих нечистоћа, што озбиљно повећава њихове параметре као што су флексибилност, чврстоћа и отпорност на хабање.

Сумирајући, могуће је направити кратак опис батерија, наглашавајући њихове главне карактеристике у облику табеле:

тип радијатора Лимит т ° Ц Радни притисак Термин операции
цаст ирон до +150 ° Ц до 25 атм до 50 лет
алуминијум до 110 ° Ц 10-15 атм 10-15 лет
челична плоча до 110 ° Ц 8-10 атм 12-15 лет
челични цевасти до 120 ° Ц 15-20 атм 15-20 лет
биметални 100 ° Ц 30-35 атм до 50 лет
бакар до140 ° Ц 20-25 атм до 50 лет

Сада бирате ону која вам највише одговара. За приватну кућу можете сигурно изабрати било који тип радијатора, али за стан је боље ставити сирово гвожђе или биметалне батерије, које нису страшне ни агресивне домаће расхладне течности ни разлике тлака.