Како гарантовати зидове прије лијепљења тапета? Како нанети прајмер пре кита, како га нанети на сухозид

Модерно тржиште грађевинарства нуди разноврсну робу за припрему зидова за тапетирање зидова. Данас је готово сватко увјерен да без прајмера тијеком завршних радова не може. Међутим, мало људи зна како да гарантује зидове пре него што залијепе тапете. Разумите сложеност процеса.


Зашто гарантовати?

Прајмер зидова је припремна фаза у површинској обради прије жбукања. Овај алат има јак утицај. Погрешно је мислити да је то потребно само за побољшање квалитета љепила: овај производ има шири ефекат.

Ово је заштитни филм који заиста доприноси побољшању приањања површине на лепљене тапете. Међутим, он не само да промовише везивање: у зависности од типа, алат такође балансира зидове, чинећи их чак у структури.

Дјеловање тла се заснива на продорној способности вискозног материјала, који испуњава све микропукотине у зидовима и порама. Одвојене сорте припремне композиције могу повезати зидове, које су градитељи изградили у супротности са технологијом. То се односи на зидове који потону због превелике количине пијеска.

Дјеловање тла је усмјерено да продре до максималне дубине (5-10 цм) и учини структуру хомогеном. У исто време, може да користи и прашину.

Новинарима се може чинити да је довољно прошетати површином кита, поравнати базу - и то ће бити довољно да се залијепе тапете. Када су зидови наслагани, прођите кроз кору за поравнањеНа површини се налази прашина, што спречава добру повезаност тапета са дном зида. Исто важи и за бојење: за прашину се боја не уклапа добро.

Прајмер обезбеђује најквалитетнију припрему површине за облагање тапета, али прво морате да поравнате саму раван: то није једина, већ завршна фаза припреме основа за рад.

Овај материјал вам омогућава да уштедите на лепку за тапете. Након што је подлога уземљена, љепило се равномјерно распоређује по радној површини.

Ово поједностављује процес лијепљења зидова тапетама. Захваљујући таквој припреми у раду могуће је користити широка платна ширине метра и више: прајмер минимизира формирање приликом полагања малих мјехурића и деформације тканине. Рад са позадином након његове примене постаје лакши.


Шта представља?

Овај материјал се продаје у два типа: лименке и лименке. Запремина земљишта је различита: за тапете изаберите више сировине у запремини од 5 и 10 литара.

Поред течног типа, постоји и концентрисана земља. Мора се разблажити хладном водом. Овај производ је погоднији за складиштење, економичнији је и омогућава вам да по потреби промените степен вискозности.

Лако је градити: произвођач наводи пропорцију у којој се постиже оптимална концентрација. Обично је то 1: 2 (1 дио воде за 2 дијела прајмера).Прајмер спољне површине је састав од беле или светло сиве боје. Понекад јетранспарентан је. Неке сорте допуштају додавање посебног раствора акрилне боје (до 15% укупне запремине), што је посебно погодно за светле тапете на тамној површини зидова (на пример, у бетону).

Можете додати бијели пигмент како не би искривили боју позадине и пружили им максималну изражајност. Ово је посебно важно, ако је подлога облоге израђена од танких платна, које, уз уобичајено лијепљење, показују све мрље темеља.


Прајмер се разликује по врсти акције, која зависи од растварача. Степен сушења боје може бити обичан, спор или брз. Текстура овог припремног материјала зависи од типа и чешће је мат.

Примјерна потрошња коју је навео произвођач је 1 литар на 8-9 квадратних метара. м. Међутим, овај индикатор је услован: све зависи од апсорпције зидова.


Пошто се први премаз пре наношења тапета наноси у два слоја, први ће апсорбовати више, нарочито ако су зидови порозни. У другом тлу ће ићи мало: главни дио ће већ ојачати зидове, тако да ће при другој примјени бити ојачана кристална решетка, која се налази на површини базе.

Лијек није штетан за кожу, али треба га држати далеко од дјеце и сунчеве свјетлости. Рок трајања је обично 2 године од датума издавања. Након отварања и наношења остатака прајмера може се чувати не дуже од 12 мјесеци - тада губи својства. У том случају складиштење није дозвољено на хладном.

Користите алат који вам је потребанрукавице и радна одећа: када се суше на текстилу, мрље остају, тако да процес завршне обраде треба да буде уредан.

предности

Као и код сваког грађевинског материјала, прајмер има позитивне карактеристике:

 • Има антисептичко дејство. Након завршетка површина је отпорна на стварање гљивица, плесни, плавичасто, што је посебно важно у просторијама с високом влажношћу.
 • Употреба земљишта доприноси смањењу апсорпције зидова влаге. У овом случају, пропусност паре зидова се не смањује.
 • Пример је у стању да елиминише негативне ефекте мањих контаминација, чинећи зидове јаким. Због беле боје маскира мрље на бази.
 • Због употребе земљишта за жбукање тапета са сјајном површином, сјај на облогама постаје све израженији.типови земљишта

На савременом тржишту грађевинарства представљен је широк спектар материјала за пуњење.

Тип растворљивости прајмера је:

 • на бази органских киселина (алкидне смоле, полиуретана, латекса);
 • водено-дисперзивна, која се може разблажити водом (акрил, латекс, силикат, силикон);
 • минерални (на бази вапна, гипса, цемента).Сорте водене дисперзије сматрају се безопасним, разликују се по одсуству мириса током обраде зидова. Управо је то њихова употреба за припрему зидова за унутрашњу декорацију тапета.

По именовању су:

 • универзални;
 • специјализована;
 • антифунгал;
 • изолација;
 • ојачати.


Универзална решења се узимају од сваког типа са засебном акцијом. Остали имају своје карактеристике и пројектовани су за одређени тип зидова.

Има значење конзистенције. Обично, транспарентна композиција је рјеђа. Бијели аналог има већу вискозност и густоћу. Доследност одређује продорне способности.

Течне транспарентне композиције ојачавају спољашњи слој зида и везују прашину. Међу таквим сортама могу се наћи решења са специјалним адитивима, који се могу користити за испуштање алкалија. Цена таквих примера је прихватљива.

У поређењу са више густим аналозима, њихова способност продирања је већа од 25%. Недостатак таквог тла је хетерогеност примјене: при обради површине није видљиво која је површина већ обложена премазом. Као резултат тога, део на којем је тло више, даје себи сјај. Хетерогеност је опасна јер ће адхезија за тапете бити другачија.


Дебели прајмери, за разлику од течних сорти, могу прилагодити површину зидова прије лијепљења тапета. Они елиминишу мале неједнакости, имају антистатички ефекат, угасе алкалије, стварајући глатки филм. Попуњавајући микропоре, оне фарбају површину зида, тако да је читава третирана површина видљива у процесу обраде.

Његова способност продирања је нижа, такав прајмер је добар за зидове са хомогеном структуром без очигледних недостатака. Глаткост, која ствара ово тло, погодна је за гипс итанке позадине, као и фото позадине. За течне тапете овај прајмер није погодан.


Које позадине су погодне?

Уз прави избор, прајмер ће припремити површину за лијепљење различитих врста тапета. Посебно чврсто држите на припремљеној површини папира, винила, флизелина и текстилне тапете на папирној и флизелинској подлози.

Припрема зидова са таквим подлогом обезбедиће одличну адхезију тапета у спојевима, тако да временом неће одступати од површине.Међутим, треба имати на уму: поновно постављање тапета у случају потребе захтијева поновну примјену тла. Биће добро чуван на зидовима и тапетама. Ова површина се може ажурирати уз помоћ бојења, што је погодно ако желите да ажурирате позадину позадине или маску загађења.

Течна тапета ће боље лежати на површини, а да се не наноси на њу када се наноси са спрејом за боју. Важно је размотрити: прво, очистити зидове, тек онда их третирати са земљом. Остале варијанте, које се савршено уклапају са прајмером, укључују плута и бамбус. Тесно лепљени самолепљиви ПВЦ.типови површина

За сваки тип површине, произвођачи нуде своју врсту прајмера (за лабаве порозне зидове). Обично се ова информација налази на паковању. За ожбукане зидове потребно је користити први слој акрилне или емулзије. Таква композиција је погодна из различитих разлога осим металаеколошки и практични.

Ако желите да закрпите авион са дрвета, треба да купите алкидно земљиште. Такво решење савршено импрегнира бетонске зидове, може се обојити.

Ове две сорте су највише тражене. Од њих, акрил прајмер је омиљени, који се користи, укључујући и за зидове сухозида.


Ако унутрашња обрада подразумева обраду силикатних опека, бетонских и малтерисаних површина, можете купити минерални прајмер.

Ако је дрвена површина сува, вреди користити шкољку.

Ако складиште нема акрилни прајмер, могуће је обрађивати зидове полистиреном. Међутим, треба узети у обзир да није безопасно за здравље. Ако поправак подразумева не само лепљење тапета, већ и уградњу подних облога (нпр. Полагање линолеума), вредно је купити складиште које је погодно и за зидове и подове.


припрема површине

Пре завршетка површине зидова са прајмером, потребно је припремити:

  \ т
 • капацитет за земљиште;
 • ваљак за фарбање са средњом дужином влакна;
 • равна четкица средње величине;
 • мала равна четка.

Пожељно је користити рукавице за вријеме обраде: када је тло сухо, површина коже потамни и мало млијечи. Припрема површине за сва правила укључује неколико корака.

Прво уклоните стари поклопац. Да бисте то урадили са најмање прашине, користите конвенционални спреј, напуните га водом: навлажите тапетеуклониће их великим фрагментима без стругања.


Да се ​​двослојне старе тапете не распадају, морате чекати док се не замрзну. Ово елиминише потребу за употребом лопатице: механички покрети могу да изгребу површину.

Када се стари премаз уклони са зидова, потребно је зидове ожбукати употребом цементно-песковитог малтера или кита, како би се размазали пукотине, како би се ослободили грба, пигментираних подручја.

Ако је површина остављена вапна, можете је уклонити лаком за нокте. Овај процес је тешко изводити без прашине, тако да отвор за врата мора бити затворен. Након третмана, ослободите се прашине, укључујући и ону која се насла на поду. Учините то са спужвом, благо навлаженом у води. Спужва не треба да буде превише мокра.

Затим зидове можете третирати прајмером. Ако се у процесу припреме старе зидне тапете тешко уклањају са зидова, можете купити посебну течност, испред које неће стајати најјачи адхезив. Покријте површину тек након што се кит потпуно осуши. Ако је просторија висока влажност, није сувишно третирати зидове прскањем од гљивица и плијесни.


суптилности примене

Лако је наносити прајмер на зидове властитим рукама.

Да бисте то урадили исправно, требало би да прочитате малу инструкцију:

  \ т
 • Прво морате припремити алат за рад. Ако се земља треба разриједити, користити воду на собној температури. Могуће је разводњавати га само водомУ случају да паковање означава врсту воде растварача.
 • Развити алат пре добијања хомогене структуре. Ово посебно важи за концентрирани тип материјала. За такво тло потребно је припремити посебан контејнер.


 • Ако је потребно, композицији се може додати бела боја. Ако треба да обојите први премаз испод тапета, нежељено је користити беж, ружичасту или другу боју: они искривљују оригиналну боју тапета.
 • Наливање првог премаза у контејнер вреди делове. Прво, велика количина течности спречава равномерно наношење на површину зидова (плафон). Друго, у процесу рада не би требало да остане прајмер: на дну контејнера у сваком случају ће бити честица прашине, смеће, које се улива у канистер је неприхватљиво.


У арсеналу искусног мајстора налази се лак за прскање, уз помоћ којег се време за уземљење зидова умањује за пола. Много је лакше руковати тешко доступним мјестима (на примјер, падинама). Лакше је за новорођенче да постави мердевине. За то, ваљак се спушта у посуду са радним раствором, навлаженим у земљишту, лагано ваљане унутар посуде.

Не би требало да буде много земље, иначе ће тећи дуж ваљка, затим кроз ручку и сипати површину пода пре него што погоди жељену раван. Штедња је неприхватљива: ако нема довољно складишта, неће моћи правилно продријети у зидове, тако да неће ојачати тло.


Можете се оријентисати овако: ако тло нијепрелива преко ивице и не капље, можете обрадити површину. У случају да се планира закрпити зидне облоге стропа, третман је донекле компликован: мање простора и више ваљања по површини.

Приликом обраде главних зидова користите ваљак. Лагано се утискује на површину, ваља неколико пута на једном месту, равномерно распоређује композицију.

Течност не треба да тече кроз зидове или капати са плафона. Слој тла не би требао бити густ. На тешко доступним местима (угловима, косинама) се користи четка.

Тамо где је тешко доћи до обичне четке, узмите мало. Употреба четкица помаже да се први слој сачува и што је могуће прецизније обради тешка места. Након процеса рада, алати и посуде се темељито исперу. Други слој земље се наноси тек након првог сушења.


Време сушења

Време сушења прајмера зависи од његове врсте и густине раствора, као и од места примене, температуре у просторији, па чак и годишњих доба. У просеку осушите прајмер од 12 до 24 сата.

Неке сорте се суше брже: овај процес може трајати 5-6 сати. Типично, произвођач наводи време сушења на сваком паковању складишта, тако да је купац то знао пре куповине.


На пример, акрилне сорте суве се око 24 сата (један слој), кварцни пандани захтевају мање времена, а минерал је такође прилично неколико сати.

Шелакови, који имају алкохол, брзо се суше. Међутим, стручњаци верују да,упркос увјеравањима продавача, такве прајмери ​​требају најмање 10-12 сати, тако да је филм на површини зидова био што јачи.

Исто се може рећи и за алкидна складишта: боље је чекати 12-14 сати, а тек онда залијепити тапете, полагати плочице, боје на воденој бази, ако се ради о дизајну. Процес се може убрзати, али методе убрзавања сушења имају не само професионалце, већ и минусе. Искусни мајстори за то имају термални пиштољ.

У нормалним околностима, ситуација је другачија. Ако је улица топла, можете отворити прозоре: на великој плус температури процес ће се убрзати.

Корисни савети

Избором између исправног типа површине сваки чаробњак има своје предности, на основу квалитета материјала и његових својстава. Искусни стручњаци дозвољавају употребу два типа прајмера. Обрадом површине прије лијепљења позадине по први пут, поравнајте структуру зидова с прозирном мјешавином. Након тога нанесите други (бели) први премаз: то је завршна фаза припреме облоге.

На основу њиховог искуства, мајстори препоручују да се при избору прајмера ослањају на дебљину тапета. Дубока пенетрација може држати на површини зидова посебно издржљиве тапете. Ове сорте укључују структурне тешке сорте. На пример, двослојни винилни модели или сорте за бојење: при наношењу сваког слоја такве дебљине тапета ће се повећати. Због тла не можете бринути о томе: позадина ће битида остану на зидовима до 20-30 година.

Што се тиче течних тапета, ситуација је другачија. Да би их чврсто држали на зиду или стропу, потребан је прајмер са кварцом. Сорте које формирају глатку површину нису погодне за њих.

Структура течних тапета је таква да је за поуздану адхезију неопходно да се нешто држи. За такве тапете није потребно савршено поравнати равнину: први слој се може нанијети на неплодну површину, са важном храпавошћу. Маса ће се држати песка и лакше ће се размазати по зидовима.

Мешавина се скува у малим порцијама. Ово не само да ће елиминисати вишак раствора, већ ће допринети и чињеници да је током припреме земљишта састав био све време чист. Припремљени раствор се користи истог дана. Неприхватљиво је складиштити такво складиште, јер губи своја својства.

Ако желите да наносите течност на малтер, није потребно даље га разблаживати: цементно-песковити раствор се разликује по високој апсорпцији. Такав третман ће се сушити веома дуго, што ће успорити време сушења.


Ако је приликом обраде зидова прајмер пао на равнину која није подвргнута третману, потребно ју је одмах обрисати крпом умоченом у воду. Ако алат не оперете одмах, чекиња и ваљак завојнице се стврдњавају истовремено са сушењем земље.

Враћајући им се некадашња мекоћа не ради, јер ће за даљњи рад морати купити нове четке и крзнени капут. Ако у соби има намештаја, срце милује (на пример, кухињске кутијеслушалице), затворите га широком полиетиленском фолијом коју можете купити у продавници.


Стручњаци препоручују куповину првог премаза у већој количини или у концентрираном облику. У правилу, приликом обраде зидова прије лијепљења тапета ће ићи пуно више него што је наведено од стране произвођача. Оно што је битно је број слојева земљишта, занатлије обратите пажњу на чињеницу да су зидови од бетона, цигле, лесонит плоче, гипс плоча не може гарантовати више од 2 пута пре лепљења тапета.

Ако је зид дрвен, два слоја можда нису довољна. Међутим, то не значи да можете испунити површину раствором. Боље је нанети неколико танких слојева.

Употреба прајмера је погодна јер се зид не размазује. Приликом лепљења тапета на њега се неће просути мрље. Да бисте искључили стварање грудица приликом мешања, можете користити грађевинску бушилицу са специјалном млазницом. Могуће је започети малтерисање када површина престане да се залијепи.

Употреба прајмера пре лепљења тапета је важан процес. Реч је о повратним информацијама остављеним на форумима, посвећеним поправци и завршетку радова. Коментари наглашавају посебан значај примера. Она придаје велики значај и сматра се добрим помагачем да би се постигао најбољи могући резултат.

Према онима који користе земљу за припрему зидова за лепљење, овај алат олакшава адхезију тапета. Леже боље на површини.

\ тЛепљива композиција се равномерно распоређује по тапетама. Примећено је да мехурићи постају мањи, лакше се чисте. Чини се да се позадине користе на површини: чврсто држе, не клизе, чак и ако је ширина панела висока један метар.

У коментарима се наводи: љепило је много мање него када се наноси површина без земље.

Мајсторски разред на темељним зидовима испод лепљења тапета види доле.