Како да позовете жице својим рукама

Позовите жице самостално

Како позвати жицу на аутомобилу, у стану или у земљи? Са таквим питањем, вероватно, много пута смо се сусрели са сваким од нас. Уосталом, нема струје без струје, а жице и каблови су "циркулациони систем" енергије. Зато ће вам способност одређивања лома или других кварова у ожичењу уштедети не само гомилу времена и живаца, већ и буџета.

Опције за позивање жице

Опћенито, појам "ширење" жица укључује широк спектар питања од провјере њиховог интегритета и завршетка дефиниције отпора изолацијског отпора. Првенствено нас занимају питања везана за кварове у постављању куће или стана, па да их зауставимо.

Провера интегритета једног комада жице

Најчешћи проблем је слом жице. Може се десити због масовних разлога, од интервенције треће стране и завршавања његовим распадом. Да бисте утврдили ову штету, можете користити мултиметар, тестер, биполарни индикатор напона са контролном функцијом ланца (најчешћи модел је "Контакт") и једнополни индикатор - одвијач.

 • Почнимо са најједноставнијим случајем, када чек треба да жица лежи на столу. Пре позивања жице са мултиметром, мора се укључити и подесити измерене параметре. Ми ћемо измерити отпор. Ова вредност је обично означена са "?". Нема таквих записа, тражимо вредности са мерним јединицама "Охм" - у овим јединицама се мери отпорност.
 • Када бирате мултиметар, можете одабрати било које ограничење мерења. Али обично бирају у кругу од 100 Охма. Након тога проверавамо перформансе мултиметра тако што затварамо два његова краја. У идеалном случају, требало би да прикаже 0 Охм, или веома близу тој вредности.
 • Сада узмемо жицу која захтева верификацију и додирујемо закључке мултиметра до његових крајева. У идеалном случају, вредност треба да буде што ближе до 1 охма. Ако жица има прекид, онда ће бити велика вредност или "-ЕЛ-".


Мултиметарске контролне јединице

Обратите пажњу! Додиривање терминала мултиметра до крајева жице, не додирујте контактни део. То може негативно утицати на резултате мјерења. Уосталом, ако је изолациони отпор особе ниже од жице, он ће је показати.

 • За мерење интегритета жице помоћу тестера или "контакта" лако је додирнути крајеве кабла. Ако се сијалица или диода упале, то је сигнал интегритета жице. Сходно томе, ако сијалица не светли, онда постоји квар. Али постоје случајеви када је потребно утврдити интегритет жице, а при руци само индикатор одвијача. У овом случају, такође је могуће проверити интегритет жице, али наша упутства га не могу препоручити јер је повезана са одређеним ризиком. Зато је могуће користити га само у екстремним случајевима и врло пажљиво.

Индикатор напона "Контакт"

У овом случају дефинишемо фазу у најближој утичници. Један крај жице се убацује у фазни излаз утичнице, а на другом, са поштовањемсвих мјера опреза, провјерите присутност напона. Ако је жица интегер, онда ће напон бити.

Одређивање интегритета жице у скривеним жицама

Али, нажалост, то је далеко од могућности да се лако приступи објема странама и захтијева провјеру ожичења. Најчешће су скривени испод слоја гипса, а не мултиметра који није тестор, нити индикатор који би дошао до оба његова краја. Али не очајавајте! Постоје начини да позовете жицу са тестером или мултиметром иу овом случају.

 • Прије свега, хајде да утврдимо како смо распоређени у књижењу у стану. Ако се све ради по правилима ПУЕ ставка 1.30, онда морате имати три жице. Једна плава жица је нула жица, жица жуто-зелене боје је заштитно уземљење, а једна жица било које друге боје је фазни водич.
 • Старе куће често користе два жичана система у којима постоји само фаза и нула жице. У већини случајева они нису означени и морат ћете сами одредити.
 • У будућности, полазимо од чињенице да смо сигурно свјесни слома које жице тражимо. Ако се још нисте одлучили за ово, онда провјерите видео на нашој веб страници за претраживање жица.
 • Ако претпоставимо прекид у фазном проводнику, онда само проверите присуство напона на коме смо заинтересовани. Ако није присутан, жица је подерана.

Обратите пажњу! Пре него што се закључи о квару фазног ожичења, уверите се да нема склопних уређаја у кругу. На колима јемогу бити осигурачи, ау становима се налазе прекидачи.


Слика показује најједноставнији звук интегритета жица

 • Са нулом и заштитном жицом, све је мало компликованије. Пошто тестер може да ојача жицу због удаљености својих крајева, морате то учинити тако да је то могуће. Прво, уклоните напон из свих жица које се налазе у разводним кутијама, у којима би требало да буде рада.
 • Коришћење џампера или правилног увртања између њих захтева тест жице. Ради тачности индикација и грешака искључења, боље их је одвојити од других жица у кутији. Ако нема заштитне жице, након провјере одсутности напона, спојите нулу и заштитну жицу.
 • Сада су наше жице формирале један ланац. Стога, супротно од споја локације провјерите присуство ланца између њих. Ово се ради на исти начин као у горе описаној методи са одвојеном жицом.
 • Кажете добро, знамо да постоји распад, али која од ове двије жице? Све је једноставно. Ако се одлучите за провјеру мреже због кварова, онда прекините нулу. Пошто заштитни кабл обезбеђује само безбедност за струјни удар и не утиче на перформансе. Ако имате два жичана круга и провјерили сте, комбинирајући нулту жицу са фазом, онда смо интегритет жице за фазу већ провјерили.

Дефиниција кратког споја

Знајући како користити мултиметар за позивање жица, можемо одредити локацију кратког споја.На крају крајева, то се не дешава увек са искрењем и паљењем. Електрична инсталација се често искључује без икаквог очигледног разлога. И онда је неопходно проверити одсуство кратког споја.

 • Прије свега, хајде да схватимо, а што је обично кратак спој. У нашој кућној мрежи, као што смо већ рекли, постоје три или двије жице. Једна од њих је фаза која има напон. Код нулте жице у нормалној ситуацији нема напона, јер је спојен са земљом.

Шта је кратак спој?

 • Када су фаза и нула жица повезани преко отпора, на пример, сијалице, онда он обавља користан посао - сјаји. Ако је фазна жица спојена на нулу, заштитна или једноставно на тло без таквог отпора, онда постоји кратки спој.
 • На основу свега наведеног, испада да је кратки спој присутност кола између водова фазе и нуле. Дакле, да бисмо утврдили његову доступност, довољно је да проверимо коло између фазних жица и нуле.
 • Да би се то урадило, пре свега, уклонити напон из електричне мреже у којој треба да се претражује. Али највероватније је са вама и тако без напона.
 • Следећи важан корак је да искључите све прекидаче и одврните све седишта без прекидача. Поред тога, боље је уклонити све кућанске апарате из испуста. На крају крајева, они могу да искривљују резултате мерења.
 • Сада, или у разводној кутији или у излазу који не ради, проверите круг између фазе и нуле, а затим заштитну жицу. Присуство таквог говора говори о доступностисхорт цирцуит Штавише, присуство кола између фазе и заштитне жице може бити знак да може доћи до кратког споја на другу жицу и са уземљеним елементом структуре зграде.

Обратите пажњу! Иако знате како да позовете жичани мултиметар, овај метод не функционише увек. У ретким случајевима, када постоји мали отпор, мултиметар га не може приказати. Најпоузданији метод је мерење отпорности изолације помоћу мега-метра. Ово је специјализовани уређај који даје тачне вредности. Дакле, за вашу кућу, морате приказати најмање 500кΩ.


Мегометар за 100, 250 и 500 В

 • Али ако немате мегометар, и морате да утврдите да ли постоји кратак спој својим рукама, можете покушати на један начин. То је повезано са одређеним ризиком и стога би требало да буде у складу са свим правилима.
 • У ту сврху, у дијелу круга, гдје је вјероватно да постоји кратки спој након уклањања напона, искључујемо и изолирамо нулу и заштитне жице.
 • Сада је пожељно да у диелектричним рукавицама укључимо аутоматску машину ове групе. Ако је он искључен од нас, онда је то очигледан знак кратког споја фазних жица са земљом или конструкцијом куће. Ако машина није искључена, искључит ћемо је сами.
 • Сада уклоните изолацију са крајева нуле и заштитне жице. Ми их дистрибуирамо, потпуно искључујући контакт између себе и земље. Поново укључите моћ групе. Проверите присуство напона на нули или заштитној жици.Ако постоји напон, постоји кратак спој између ове жице и фазног кабла.

Нађите кратки спој или лом жице

Дакле, како да позовемо жице са мултиметром који већ знамо. Остаје да научите како да одредите, разбијете жицу или поставите кратки спој у зид. Тренутно постоје специјални уређаји за одређивање локације литица. Али њихова цена је прилично висока и ако не планирате да купите није одговарајућа.

 • Као што смо већ рекли, сада постоји много начина и инструмената за одређивање локације лома жице. Даћу вам само један пример који сам користио дуги низ година и који ме никада није водио.


Капацитивни индикатор напона "ФЛУКЕ"

 • Потребан је само капацитивни индикатор напона. Користим компанију "ФЛУКЕ", али ово питање није фундаментално. Главна ствар је да ради исправно, а не од најмањег покрета. И они су ту. Његова цена није тако висока, а ствар је сасвим неопходна у домаћинству.
 • Да би се одредила локација фазног прекида фазне жице из разводне кутије, где постоји напон, једноставно их возити дуж зида према предвиђеном положају кабловског снопа. Док постоји напон на жици, индикатор се пали. На месту литице ће нестати.
 • Да би се одредила локација слома нулте жице, једноставно је потребно да се направи краткотрајна фаза. Да бисмо то урадили, прво уклонимо напон. Затим искључите нулту фазу и заштитну жицу и спојите нулу на фазу напајања. Када се напон примени, ми поступамо на исти начин као што тражимо фазни сломжице. Не заборавите да преузмете схему након претраживања.
 • Ако дође до кратког споја са ломом, онда искључујемо све жице од фазе, а затим напајамо напон. Затим, поступамо на исти начин као и проналажење локације слома фазних жица.

закључак

Сада знате како да позовете жице тестера и да пронађете локацију оштећења. Обично ово не решава све могуће проблеме, али дефинитивно можете елиминисати 90 процената. Да би се решили исти сложенији задаци, често је потребна специјализована опрема и без електричне енергије, немогуће је без струје. Иако ћемо у наредним чланцима покушати да откријемо и ова питања.