Како да направите филтер за воду својим рукама из боце

У условима раширене употребе хербицида, пестицида, нитрата и других хемијских једињења у проналажењу еколошки прихватљивог тла врло је проблематично. Ови контаминанти слободно улазе у подземне воде. Врч или филтер који је сам направио је постао један од главних механизама у кухињи. Он ће обрадити фино чишћење мале количине течности. Дакле, питање како направити филтер за воду својим рукама, ако је потребно брзо и скупо очистити пар литара течности.

Зашто користити прочишћивач воде?

Мале честице глине, органске материје, пијесак, производи распадања људског живота, животиње и микроорганизми резултирају бушотинама, бунарима, изворском водом практично неприкладним за пиће.

Активност пољопривредника који користе нитрате годишње узрокује исту штету као и хемијска или тешка индустрија. Азотна киселина, која се користи за ђубрење и активан раст биљака, засићује подземне воде штетним солима. Дакле, вода у бунарима и отвореним водама може бити контаминирана са таквим супстанцама као што су:

  • нитрати и соли;
  • бактерије и патогени микроорганизми;
  • нечистоће које погоршавају укус и квалитет воде за пиће.

Због тога је веома важно у земљи или током кампање да се вода користи из бунара или извора, да би се очистила изградњом барем кућног филтера. Међутим, филтери за песак или угаљ за пречишћавање воде би требало да буду замењени савременим постројењима за пречишћавање воде након неког времена, од тадаПатогене бактерије се не могу филтрирати помоћу спужве.

Које пунило је боље?

Приликом одабира пунила за обраду воде и филтрирање течности, потребно је узети у обзир тренутак када капацитет самочистећег средства за чишћење може примити неколико слојева апсорбента. Као пунило, широко се користе природни материјали као што су активни угаљ, речни песак или испирање из каменолома, шљунка и зеолита. Обично се памучна тканина користи за примарну грубу филтрацију.

Међутим, природни материјали на бази памука са становишта хигијене су веома непрактични, јер је тканина, иако је стално у влажном окружењу, изложена процесима труљења, што доводи до неугодног мириса и мириса воде. Поред тога, структура природних материјала је веома густа, што брзо контаминира тканину, што резултира потребом да се често мења.

Зато је чишћење најбоље ако користите синтетичке материјале, као што је лутразил, који је отпоран на контаминацију и влагу. Јефтинија опција је употреба синтетичког филтера који се користи у апарату за кафу.

Кварцни песак савршено чисти воду од тешких хемијских једињења и држи мале честице, а шљунак је одличан за уклањање великих инклузија. Најбољи апсорбујући ефекат је зеолит, који из воде извлачи нитрате, метале, амонијум-азот, фенол, солне суспензије, пестициде, органска једињења, као и друге нежељене контаминанте и производе.прерада аграрне индустрије.

Истовремено, пречишћавање угља се сматра најквалитетнијим. Овај апсорбент се може лако користити, како филтрацијом минералних суспензија, тако и токсичним супстанцама. Осим тога, угаљ чини течност прозирном, елиминише производе живота бактерија и микроорганизама, као и воду лишава непријатног мириса.

Међутим, при избору апсорбента угљеника, треба обратити пажњу на његову структуру. Превише мали, прашкасти - продријет ће у воду, а велики, напротив, - неће осигурати одговарајући ниво прочишћавања. (Препоручљиво је дати предност гранулираној сировини). Пожељно га је напунити слојевима тако да се са дна налази прашкасти материјал, гранулиран на врху, а на висини се повећао фракцијски састав.

Важан фактор је степен такозваног "затамњења" угља. Ако претјерујете у овој процедури, апсорбент ће брзо изгубити све своје вриједне особине. Угаљ се може купити у било ком супермаркету, или се може направити код куће. Најбоље упијајуће особине се виде у врстама тврдог дрвета, укључујући и брезу. Не препоручује се употреба црногоричних пасмина јер садрже етерична уља, могу пружити филтрирани мирис црногорице.

За добијање угља, потребно је дрво ставити у било који метални контејнер и оштрити га на ватри (пожељно је ставити у пећницу). Након што се дрво освежи до црвене боје, уклоните посуду и пустите да се охлади - сав угљен је спреман за употребу у систему за филтрирање.

апсолутно дериватопција ће бити самоуправљени филтер на бази угља за воду из пепела који је запалио ватру. Најбоље је користити целе комаде дужине око 4 цм.

У правилу, случај таквог импровизованог система може служити било чему, али у основи за практичност, користи се пластична посуда или боца.

Како направити угљени филтер из боце?

Пре монтаже потребно је да одаберете најоптималнију верзију кућишта. Ово ће захтевати:

  1. Неколико пластичних контејнера (боце или ПВЦ цеви, у неким случајевима можете користити и контејнере за храну, због њихове трајности, они ће добро послужити као основа патроне).
  2. Алати за обраду пластике (разни оштри предмети: лопата, маказе, нож за писање, одвијач).
  3. Упијајући материјал (у овом случају, активни угаљ).
  4. Додатне грануле за филтрирање (кварцни песак, шљунак).
  5. Материјал за филтер примарног ткива (медицински завој, газа или филтер за кафу).
  6. Пластични поклопци или чепови.
  7. За непропусност конструкције, на спојевима модула, потребно је користити полимерне материјале (ако је филтер вишестепен и састоји се од неколико дијелова). Добар силиконски лепак отпоран на влагу или изолациона трака ће се добро уклопити.

Правилно састављен филтер је потпуно способан за чишћење воде из славине, али најбоље је да се не пије одмах, већ да му се остави времена да устане.

За монтажу висеће конструкције потребна вам је помоћнож од папира који је претходно одрезан са дна пластичне боце. Након тога изведите два отвора један испред другог за монтажу шарки. Сада се импровизовано тело може суспендовати, на пример, на грани дрвета.

Затим је потребно направити излазни вентил, из којег ће тећи филтрирана течност. У овој фази, карактеристика дизајна зависи од индивидуалних преференција. Можете организовати нешто по принципу душе - извести много малих рупа у поклопцу, али можете бушити једну велику.

Следећи корак ће бити непосредни закључак компоненти. Након затезања перфорираног поклопца, тијело се преокреће или суспендира помоћу шарки. Затим, пре свега, неколико пута сложите завој или газу. Такође, употреба филтера за кафу је добродошла.

У неким случајевима, могуће је пронаћи структуре где је улога примарног филтерског материјала начињена од ткивног покривача који је специфично ушивен у односу на величину кућишта. То увелико олакшава промену апсорбента и штеди време.

Вредно је обратити пажњу на чињеницу да се полагање апсорбујућих компонената врши у типу "пирамиде". То значи да се фино зрнати упијајући материјал (угаљ) мора одмах пратити, а затим слиједи слој кварцног пијеска, а затим долази на руб ријечних облутака или шљунка. Сваки следећи слој филтера има мању структуру од претходног. То доприноси темељном чишћењу.

За већу ефикасност препоручује се да се измени неколико слојева шљунка, међутим, не заборавите да вишак материјала можеометати проток воде. Боље је покрити блистер било којом тканином или поклопцем да би се избегло добијање нежељених предмета унутар кертриџа.

Принцип таквог филтера је пасивни проток воде кроз све слојеве. Под дејством гранула, контаминирана течност се чисти и настаје из перфориране рупе. Прво, морате проћи неколико литара воде кроз филтер. Први поступак филтрирања брише слојеве и уклања загађиваче.

Недостаци система укључују релативно спору брзину чишћења и потребу за сталним пуњењем нове течности након завршетка поступка филтрације.

Филтар ПВЦ угља за филтере

Изградња конструкције ће захтевати секцију од пластичне водоводне цеви и 2 капацитета. Можете комбинирати двије боце, гдје ће горњи сегмент дјеловати као филтер за пјескарење. Филтер се може направити од импровизираних средстава без помоћи специјалне опреме. Све што вам је потребно наћи ћете у свачијем дому.

Унутра, по потреби, прво се стави оригинални слој газе или вате, при чему се конструише нешто попут мрежасте подлоге, на пример, од пластике, тако да се слојеви не мешају. У ту сврху, пластични поклопац погодан за лијепљење у ПВЦ цијеви добро ће стати, затим избушити неке мале рупе у кругу како би се одложила синтетичка или природна влакна примарног филтера.

Затим почиње фаза пуњења оригиналне патроне са синтетичким материјалом (можете користити синтепон). Затим поново затворите модулсамо овај пут није потребно прибјегавати љепилу, јер би тај дио требао бити уклоњив, за могућност замјене и чишћења филтер материјала. Чврсто је ставити пунило, али у исто вријеме не толико да слој не омета пролаз воде.

Онда почиње ред пластичне цеви. Из бочице морате одрезати врат и фиксирати га у цијеви тако да се може користити резбарење. Причвршћивање је чврсто како би се избјегло цурење (силиконско љепило је добро). Вањску страну и врат треба омотати с неколико слојева изолацијске траке за већу издржљивост.

На другом крају епрувете, обично требате уметнути поклопац и извршити перфорацију. Слој ткива треба да се постави на унутрашњу површину импровизованог кертриџа. Након свих манипулација, дизајн је спреман да се напуни гранулатом (у овом случају активни угљен). За бољу ефикасност, могуће је измјењивати слојеве минерала унутар цијеви.

Најбоље је користити синтетички материјал као слој за филтрирање, јер је трајнији и не захтијева честу замјену.

По завршетку, примарни филтер и модул угљеног лежишта се увије заједно. Затим се на обе стране додају пластичне боце. То је све, ПВЦ филтер комад је спреман за употребу. Самостални дизајн не захтева посебне услове коришћења и не заузима много простора у растављеном стању.

Ток букеводоводни филтер

\ т

Код куће сватко може изградити постројење које се састоји од три спремника, спојених у серију. Овај филтер ради само под одређеним притиском водоводног система. Повезује се директно на водоводни систем и не захтева инсталацију додатних комуникација.

Као будуће патроне можете користити пластичне или стаклене контејнере, а за повезивање сегмената је потребан прелазни прикључак? у.

Ради лакшег сналажења, водичи "И /О" се налазе на адаптерима. Они ће осигурати да процес монтаже буде успјешан. Друга важна ствар је непропусност инсталације. Да би се спријечило цурење, препоручује се да се свака нит омота тефлонском траком, а спојеви се затворе херметичким материјалом.

Филтер овог узорка повезује се са системом као т-комад и повезује се серијски са водоводним цевима. Као гранулат могуће је користити све исте угљеве. Чисти сирову воду од штетних микрочестица и спречава појаву шљама на грејним елементима електричног чајника и машине за прање веша.

Након неког времена, мораће да замени такав систем са професионалнијим. То није само због трошења старих делова, већ због њихове ниске ефикасности упијања и пречишћавања у односу на микроорганизме који се налазе у води.