Како да нахранимо рибиз на пролеће

Тако да су грмови били здрави, а бобице - велике, сочне, задовољне жетвом, рибизле требају воду и исхрану. Такође је корисно испљунути биљке, третирати штеточине од инсеката и умножити земљиште. Једном ријечју, као и обично, главобоља у пуној дужини. О главним тачкама бриге за рибизле - како се хране - читамо данас.

Када се врши течно ђубрење рибизле

Искусни баштовани препоручују течну гнојидбу грмља рибизле четири пута годишње - према вегетацијском периоду биљке:

 • први пут - када се пупољци растворе, почиње раст и цветање;
 • друга обрада се врши одмах након цветања. У овом тренутку постоји интензиван раст, а биљка "мора бити подржана". Од тога зависи величина инкремента, а тиме и вредност усева;
 • Трећа дресура је добро спроведена током инфузије бобица (јун - почетком јула). У овом тренутку расте потреба за плодним грмом фосфора и калијума. За ђубрење, било која сложена ђубрива ће стати;
 • након подизања, прије полагања цвјетова (крај јула - аугуста) врло је важно имати још једну одећу - то ће бити кључ успјешног узгоја воћа сљедеће године. Али у том периоду се препоручује елиминисање азотних ђубрива (оне одлажу сазревање изданака).

У зависности од састава земљишта у вашој области, учесталост примене и количина ђубрива ће се наравно разликовати. Што је тло лошије - то више морате да их обогатите.

Прво облачењерибиз на пролеће

Изводи се непосредно пре цветања. Ако приметите да су се у грмљу формирали изданци у једном и по или два центиметра - време је да почнете да храните земљу! Треба напоменути да се рибизла оплоди 4 пута годишње. Ако сте гнојили фосфором, калијем и органским гнојивима у јесен, онда је смислено користити азотна ђубрива у прољетном прељеву: 15 г урее, 37 г калција и 15 г амонијевог нитрата. Ово је приближна запремина храњења у кореновој зони једног грушастог скута.

Ако у јесен нисте радили ђубриво, онда је најбоља опција за пролећно храњење органска. Препоручује се да се стајњак разблажи у кантици воде, дода 2 чајне кашике урее и онда добро промијеша. Под сваки грм ставимо 2 литре добијене мешавине и обилно сипамо воду.

Друга обрада рибизле у пролеће

Извршено тачно 14 дана након првог. У овом периоду, бобице се већ почињу везивати, а време је да се поспите грмљем пасуља боровим хумусом додавањем 2 кашичице калијум сулфата. Осим тога, рибизла прељев није ништа мање дјелотворан и други начин: рјешење од 10 литара воде и 4 жличице гнојива "Берри". На грм је 3 литре ђубрива.

Исхрана рибизле у пролеће народним лековима

Брусница воли скроб, па се кора од кромпира или вага хлеба често користе као ђубриво. Како?

 • У пролеће, осушена зимска кожа кромпира (1 литра) се преплави кључалом водом и држи 2 сата испод хаубе. Потрошња гнојива: 3 литре по грму.
 • Још један рецепт: кору и отпад од житарица се помешају са травом и остављају да ферментирају. Различити у процесу ферментације угљични диоксид благотворно дјелује на развој грмља.
 • Кожа банана је корисна као извор калијума за биљке. Да би се припремила кожа за облачење, 5 банана се спуштају у канту од 10 литара воде и инфундирају током 2 дана, након чега се врши залијевање.
 • И не можете се бринути о решењима за кување, већ само мало мљевење свјежег банана или кромпировог љуспица и зграбите испод грмља.

Како направити храњење фолија рибизом са азотом и микро-гнојивом

Брусница позитивно реагује на фолијарну исхрану са азотом и микро-гнојивима. Дакле, цинк доприноси отпорности биљака на болести гљива, бор утиче на природу цветања и оплодње, манган - на раст, принос, садржај шећера и витамина у бобицама, повећава имунитет, побољшава фотосинтезу. Бакар је део биљних ензима, што повећава интензитет дисања.

Храњење коријена може се обављати два пута годишње. Први пут се пуни у фази цветања: узима се 10 г воде са 30 г урее, 8-борне киселине, 1-цинк хлорида, 0.5-бакар сулфата, 0.25-магнезијум сулфата и 0.25 г калијум-манган-оксида. Друга облога се врши у зеленој јајној фази. У 10 литара воде, растворити 50 г урее, 5 - борне киселине, 1,5 - бакар сулфата, цинк хлорида и магнезијум сулфата, као и 0,5 г калијум - манган оксида. Исхрана коријена се најбоље обавља увече или ујутру на сувом лишћу. У свакомУ случају прелиминарног испитивања распршити на одвојене гране. Ако нема опекотина лишћа, након неколико дана можете прскати све биљке.

Корисни производи за вртларе и баштованке

Дозирање пролећних ђубрива за рибизове

При додавању сточне хране за рибиз на пролеће, треба узети у обзир да ли је ова процедура спроведена у јесен. Ако тло није оплођено, у пролећном периоду производе се две од следећих процедура:

 • мешавина краве, амонијум нитрата и воде (једна канта течности са кравом додајте једну кашику амонијум нитрата);
 • фосфор-калијум (10 г калијум сулфата узима 20 г суперфосфата).

Ако је земља у јесен добила додатну ђубрење у облику фосфора и калијума, онда употријебите амонијску солу (дозу за један грм - 50-70 г).

Неколико прољетних зачина за јело за рибизле:

 • додајте калијум сулфат (једну кашику) и комплексно ђубриво (50 мл) на 10 литара воде, 20 литара ове смеше ће бити довољно за један грм;
 • мешавина амонијум нитрата (60-80 г), суперфосфат (80 г), калијум хлорид (40-50 г) - идеална је за сумпорна тла;
 • у локвици додати суперфосфат (30-40 г) и разблажити водом (то се може урадити неколико пута).

Искусни вртлари упозоравају да се стајњак (крава) не би требао користити за гнојење рибизле у чистом, неразријеђеном облику, јер то не може помоћи, него оштетити рибиз.

Шта учинити ако пролећно храњење није помогло

У случају слабог раста и спорог раста, грмови рибизле се додатно напајају растворима органских ђубрива након цветања и жетве. Органска ђубрива могу бити замењена минералима: у 10 литара течности потребно је разблажити 15 грама урее или 20 грама амонијум нитрата. Такође можете користити суперфосфат, калијум сулфат или пепео. Око грмља бразде од 10-тисантиметријске дубине и уносе у њих ђубрива, а онда заспу целу земљу.

Погледајте ове чланке

Како нахранити рибиз на пролеће