Како да изградите дом са ОСБ-ом својим рукама

Недавно је тенденција изградње на путу смањења трошкова зграда уз истовремено убрзавање извођења радова. То не испуњава увијек захтјеве СНиП-а и ГОСТ-а, али је у приватној градњи дозвољено. Најупечатљивији пример такве конструкције су оквирне куће, обложене ОСБ плочама. Неки од њих се називају "Куће са СИП панелима".

У наставку је описано како изградити кућу с ОСБ плочама властитим рукама. Таква кућа је класични оквир, изграђен на тракастој подлози од плитког темеља. Планирано је да се Каркасников изолује пјеном. Постоје, наравно, веома интересантне алтернативе, на пример, изградња куће од еколошки прихватљивих материјала: дрвени оквир са изолованом сламом. Али то је ствар укуса и скупа услова. У сваком случају, није сувишно читати материјал "Алати и значајке уградње дрвеног оквира у конструкцију куће".

Дакле, у ствари! Кућа има димензије 6 * 6 м (без тријема). Оквир је причвршћен за подлогу помоћу сидрених спојева од 200 мм. Као мауерлата, коришћено је 100 * 50 бара, претходно третирано антисептичким раствором за тло за дрво, које је такође прекрило носаче скелета.

Главни носач лежаја - монтиран и монтиран са дрвеним вијцима (75 мм) од два 100 * 50 бара, формирајући унутрашњи зид дебљине 100 мм. Сви самозобљени зглобови на дрвету су обавезно били дуплирани ексерима. Носачи су постављени са кораком од 625 мм на централној осовини тако да споља и изнутра изгледајуцијело лице. Њихова инсталација је извршена одмах при пуној висини (дужина 4000 мм), док је формирала оквир другог спрата. Као што је таваница на другом спрату коришћена шипка 1500 * 50, ослоните се на преградне блокове који се међусобно повезују. Све угаоне везе су фиксиране металним фластерима. Око прозора и врата су постављени бар 100 * 50.

Након постављања оквира почела је монтирати кров. Првобитно инсталиране франкофонске греде. Да бисмо то урадили, користили смо шипку 100 * 50 мм, уплетену три пута. Затим из шипке 150 * 50 постављени су рогови са кораком од 650 мм, чиме је осигуран оквир чипке. Након тога је положен слој парне баријере и положена хидроизолација. Тако је направљена основа за слагање главног материјала за покривање крова. Између рогова су причвршћени вијком. Унутра је кров био изолован базалтном ватом и прекривен словима ОСБ.

Приликом извођења ових радова није извршена инсталација вентилационих и димњачких канала. Одлучено је да се вентилација постави у парапетне зидове. Грејање у кући планирано је електрично, инсталирањем топлих подова и радијатора.

Након израде и затварања костура, кров је почео да затвара зидове. Испрва је цијела плоча ОСБ3 затворила она мјеста гдје их није било потребно резати. Димензије куће су такве да вертикално у низу постају четири плоче без облога. За формирање зидова коришћене су плоче Кроноспан 2500 * 1250 * 12, а причвршћивање плоча извршено је по неколико правила:

  1. Користили су се само ОСБ плоче, што је темељитонадзире приликом куповине материјала. Непоштени продавци често издају ОСБ Басиц, који нема својства која одбијају влагу и јефтинија је од ОСБ3. Практично је немогуће визуелно разликовати једни од других. Стога је добављачу затражено копирање цертификата за сва писма ОСБ-а.
  2. Плоче су инсталиране само вертикално (према производним листовима произвођача).
  3. Сви листови су завијени вијцима од нехрђајућег челика.
  4. Само су цели комади били инсталирани доле и изнад шупљина.
  5. Плоче морају бити причвршћене уз рубове и на средини.
  6. Захтеви произвођача за спољну и унутрашњу страну плоче су примећени.

Након затварања вањског дијела оквира, направљени су покушаји да се спојеви затворе са унутрашње стране. У ту сврху кориштен је готов кит. Након првих покушаја, ова класа је одлучила да престане.

Затим је направљена топлотна изолација Каркасников пене дебљине 100 мм. Овај процес је потпуно радно интензиван. Једино што се морало узети у обзир било је да је место везивања будућих локала посебно третирано. За причвршћивање између регала оквира, плоче су биле удубљене на дубини од 40 мм. Пјеница се заглавила испод шипке и постранце, тако да постоји мјесто за монтажу монтажне кутије. Онда су почели да узгајају електричну мрежу. Кабл је положен у пластичну ребрасту цев, и постављен у претходно исечену пластичну шипку. Тако је ожичење скривено унутар зидова и сигурно је.

Затварање зидова унутар просторија извршено је према технологији,оно што је напољу. У ту сврху су коришћени ОСБ3 листови истог произвођача, само 2500 * 1250 * 10 мм. Претходно су се, пред очвршћавањем на зиду, вршиле рупе у пећи за електричне утичнице.

Наравно, изградња куће је могућа властитим рукама лако и брзо, без већих улагања, без употребе тешке грађевинске опреме, и што је најважније, без велике професионалне квалификације. Колико су практични и еколошки безопасни - показат ће вријеме.