Када жети жетву репе

Препоручује се почетак бербе столне репе почетком - средином септембра. Многи вртлари погрешно сматрају ову културу отпорном на мраз и сакупљају је након првих мраза, али у ствари, пораз коријења чак и мањих (минус 1 - 2 ° Ц) мраза утиче на њихову бујност. Знојење апикалних пупољака такође ограничава употребу таквог усјева у сврхе семена. Време прикупљања се израчунава у зависности од сорте, али експерименталне студије су показале да најразличитије сорте касне сорте репине репа са продужењем од 120 до 150 дана. Тако претерано “прекомерно излагање” кореновим усевима у земљишту може такође погоршати њихов квалитет и смањити тежину.

Брање репа у суво време, али пре тога не пије 2 - 3 недеље. Корени усјева пажљиво су покупљени лопатом, очишћени од земље, одрезани листови, остављајући петељке не више од 1 - 1,5 цм, сортирати и одбацити оштећене. Остављање репе на пољу се не препоручује: ако се не може одмах пренијети на трајно складиште, директно у депонију поља привремено - буртс, у којима се у 2 - 3 слоја тла распадају коријени, заспати их и одозго и слој земље, и што је пре могуће пребацује на стално место складиштења.

Сакупљање репе по лунарном календару

Мјесечев календар треба очистити у вријеме када је мјесец у посљедњој четвртини, плодови ће бити добро очувани и неће дуго остати без укуса.

Узгој, сакупљање и складиштењерепа и шаргарепа су много тога заједничког, али постоје разлике. Мрква је отпорнија на мраз, одстрањује се касније од репе, осетљивија је на оштре промјене температуре, почиње пуцати, што је узрок гљивичних обољења плодова и скраћује период складиштења.

Знаци сазревања репе

Под условом да су током садње и узгоја репе примијећени основни пољопривредни стандарди, могуће је са довољном прецизношћу утврдити када су коријенски усеви спремни за жетву. Главни знаци сазревања репе су:

  1. Већина коренских култура се узгаја до пречника који је типичан за сорту коју узгајате.
  2. Специфични раст почиње да се појављује на појединачним усевима коријена.
  3. Доњи листови почињу да се суше и блиједе. Други листови постају тамно зелени са одвојеним жутом бојом.
  4. Боја коријена постаје таква да је својствена култивационој сорти.
  5. Глодавци (посебно мишеви) почињу интензивно да гризу коренске усеве који су достигли свој максимални укус и нутриционистичке особине.

Зашто је важно да се репа уклони на време?

Карактеристика усева коријена репе је да акумулирају већину корисних својстава и најбоље расту у јесенском периоду када се температура ваздуха постепено смањује. Због тога је рана берба цикле непожељна, плодови ће бити мали и неће бити довољно добро очувани. У исто време, одлагање времена жетве до границе такође би било погрешно, пошто је замрзавање за репу опасно. Део цвекле је лако реаговати на површинуоштећена је првим мразом, а већина усјева се показала неприкладном за складиштење и може поцрнити изнутра.

Како сакупити репу

Узгој предивне и укусне репе је само почетак. Да би воће задржали дуго времена и сачували све корисне особине, морате знати неке детаље:

  1. Приликом одабира услова за сакупљање репе, размотрите временске услове. Учините то боље у топлом и сувом времену. Влага доприноси ширењу труљења, тако да чак и мала киша може оштетити усјев.
  2. Поузданије је ручно извлачити усјеве коријена. На тај начин, сигурно нећете повредити или одрезати воће. Ако је земља сувише густа, онда ћете морати користити додатне уређаје као што су лопата или виљушка. Важно је да не оштетите саму репу. Најмањи рез може изазвати ширење свих врста вируса и гљива.
  3. Након копања, живу ограду изрезану из коријена треба одрезати. Да бисте то урадили, користите посебан стругач или маказе. Листови житарица треба да буду довољно кратки, да не остављају више од 1 цм, због чега у зиму репа поново не изникне. Ако је корен предугачак, онда га треба и мало резати.
  4. Након тога очишћене плодове треба осушити. Можете само оставити репу на парцели. Када се врх корена пресуши, може се преврнути на другу страну. Ако вам временски услови не дозвољавају да оставите усјев на улици, онда је најбоље разградити плодове у један слој у било којој сувој просторији или испод крошње. Ово место или соба би требало да буде доброто вентилате
  5. Пре стављања корена у подрум, морате пажљиво одабрати и сортирати плодове.

складиштење репе

На крају чишћења, морате размислити о томе како чувати репу, тако да максимални приноси задрже своје корисне особине и да нису били болесни. Не треба чувати репу у стану, јер су услови далеко од идеалних, а поврће ће се брзо покварити. Подрум или подрум, који не пропушта светлост и одржава повољну температуру ваздуха, најбоље одговара. Оптимална температура складиштења репе је + 5 - 7 степени. За добро стање коријена потребан је минимални проток зрака.

Поред просторија, потребно је припремити и простор за складиштење. За то је најприкладнији пијесак који је претходно осушен на сунцу. Након таквог захвата, они заспу на дно кутије, од врха пажљиво сложених коријена, који се затим посипају малим слојем истог пијеска. Овај начин складиштења осигурава одржавање довољне количине влаге и спречава стварање плијесни и трулежи, који су главни узроци оштећења усјева.

Квалитет производа зависи не само од тога како се чува репа, већ и од начина на који се прати берба. Неопходно је најмање неколико пута мјесечно да се то провјери. У исто вријеме потребно је пажљиво прегледати коријенски усјев, посути пијеском, поново се појавити трска. У случају труљења, потребно је обрисати подлогу са сувом крпом, посути кредом или обрадити течном глином и дати.суши Ако пратите сва ова једноставна правила, бее можете сачувати за нови усев.

Како продужити период складиштења?

Да ли корени остају у пролеће као густи, укусни и слатки као и после жетве, зависи не само од тога како ћете их складиштити, већ и од квалитета репа намењених за складиштење. Због тога је неопходно знати које коренске усеве можемо оставити до пролећа, а које је боље јести одмах.

Ако сами узгајате репу, засадите оне сорте високе тежине и дајте корење пречника од око 10 цм.Превише мало поврћа има веће шансе да се осуши, а превише репе има слаб укус и разликује влакнастост.

Приликом уклањања репе, покушајте да не оштетите кожу. Црв треба скратити маказама, не остављајући више од 1 цм.Кад чувате репу у стану, потребно је да га повремено погледате и одмах уклоните покварене, труле коренске усеве, како би спречили пропадање других.