Жетва чешњака: када и како је то исправно?

Време чишћења чешњака зависи од времена слијетања, времена и времена чишћења. Искусни вртлари одређују термин жетве чешњака чисто интуитивним. За оне који немају искуства, постоји добар савет: повремено, почевши од првих јула месеца, једном недељно, ископајте неколико глава на различитим местима кревета и пажљиво их испитајте. Сам изглед чешњака ће помоћи да се утврди да ли је време да се сакупи. Добар чешњак има зрелу, еластичну главу, доњи листови треба да буду благо жуте боје. Ако сачекате овај тренутак, онда ће бити тешко очистити чешњак, такође је веома неугодно да га припремите за зиму.

Одређивање оптималног времена жетве

Могућност дуготрајног чувања чешњака без оштећења својстава робе директно зависи од времена жетве. Режим бербе се одређује узимајући у обзир карактеристике вегетације културе у овим климатским условима.

Максимални раст главе тла је због почетног периода сушења доњег лишћа. Одговоран задатак фармера који жели да прикупи богат и квалитетан усев је управо одређивање оптималног периода жетве, након чега је могуће организовати успешно складиштење белог лука за зиму.

  • Прерано чишћење, чешњак може сазревати, али сијалица нема времена да расте до максимално могуће величине. На тај начин можете изгубити и до 15% потенцијалног приноса.
  • На закаснелом чишћењу га чини чешњаковерлоок Горња љуска ће почети да се љушти и пуца, дозвољавајући да зуби испадну из сијалице, осуше и покваре. То ће довести до нижих показатеља трајности и атрактивности производа, смањења трошкова и потражње производа, наглог пада добити од продаје.

Одредити рок бербе на спољним карактеристикама постројења:

  1. за нестрелкивсхехсих сорте - за полагање лажних стабљика;
  2. за врхове стрелица - за горње листове, пуцање покривног слоја цвасти, сушење вањских љусака главе чешњака.

Када се копа зимски бели лук

Зимски чешњак копати од 20 бројева у јулу и до почетка августа. У почетку је неопходно да се убеди у зрелост, сигнал је масивно жућење и потонуће доњих листова, што значи да је зимски чешњак зрео и спреман за жетву. Све хранљиве материје из надземног дијела прешле су у главу, тако да више нема потребе да оставите чешњак у земљи.

Ако сте у недоумици, пирите бели лук или не, ископајте пар жаруља вилицама и прегледајте. Добар бели лук, који је достигао своју неопходну зрелост, чврст је на додир, док ће канџе бити добро раздвојене (али не и колапс), а љуска се лако удаљава.

Поред тога, дозријевање чешњака се може израчунати на стрелицама, на крајевима које сазревају кутију за семе са мехурићем када почиње да се отвара, тако да је време да ископамо чешњак у кревету. Меци могу бити корисни ако желитеда излечи слетање. Зуби се постепено, из године у годину гомилају инфекције, од којих се ослобађају кртоле.

Не морате чекати да се потпуно осуши, иначе пропустите рокове.

Када се копа свеж бели лук

Друго име пролећног белог лука је годишње. Почиње да дозријева крајем августа, ближе почетку септембра. Када приметите жутило стабљика и листова, можете бити сигурни да је чешњак спреман за жетву. Врат корена исушује, жаруља је тврда и пресушена. Све су то знаци зрелог пролећног белог лука.

Али, ако немате специјализовану опрему, сасвим је реално очистити руке. Потребно је одрезати стрелице, копати мало жаруље и пажљиво, без озљеда, узети чешњак из земље. Усјев је постављен у редовима тако да се током дана осуши. Затим се сакупља у посебној просторији, где се још неколико недеља суши већ са исеченим стабљикама и коренима. Препоручује се оставити барем један центиметар стабљике, а приликом сечења коре не оштети дно.

Ако пропустите термине, луковице почињу постепено пуцати и зуби пропадају. Онда почињу да расту. Време од жетве чешњака одређује се на више основа. Око глава је формирана густа љуска, а сами облици зуба су сасвим јасни. Што се тиче надземног дела, морате детектовати жуту боју два доња лишћа.

Како исправити уклањање чешњака

Чешњак је спреман за бербу када му листови постану жућкастосмеђи ипочети падати. Други знак зрелости су суво лишће. Чешњак сакупљен прекасно ће бити лоше ускладиштен, а глава ће се распасти на одвојене канале, који су слабо покривени љуском. Такав чешњак је подложнији болестима. Ископајте бели лук у чистом, сувом времену, ископајте луковицу и извуците је из земље за педунцле. Обратите пажњу на чињеницу да се чешњак на било ком земљишту није истрљао, већ да се одлаже! Да бисте добили чешњак из кревета морате пажљиво, да не оштетите главу. Сада зграбите бели лук, уклоните руке од корена и лука и положите га на сушење 1-1,5 недеља. Након темељитог сушења у чешњаку, корени се одсече, остављајући не више од 2-3 мм, а стабљика оставља дужину врата до 10 цм, а када се главе осуше, оне се чисте од прљавштине и пребацују у добро проветрену просторију. Ударање главе на лопату или неки други чврсти предмет није вриједно тога: било који зуб на зубима може касније постати средиште труљења. Након што је потребно провести прву фазу брање главе на сјеменкама, покушавајући одабрати највећи и најљепши. Изабране главе су спојене у сноповима од 10 ком. и одвојити одвојено од свих других чешњака, такође повезане греде, на ужету тамо. Не цепајте маслац: чешњак мора пресушити листовима. Чешњак је боље уклонити 5 дана раније него 5 дана касније. У раном чишћењу и досазировању луковице испод надстрешнице током 5 - 10 дана, одлив храњивих материја из лишћа у луковицу. Истовремено се маса и густина њих повећавају, формирају и формирају 3-4 поклопцаваге добре квалитете.

Ако се чишћење одлаже чак и за 2-3 дана, нарушава се интегритет љуски покривача, зуби се распршују, луковице се одвајају и нису прикладне за складиштење.

Складиштење белог лука после жетве

Одмах након жетве чешњака не може се складиштити. Прво га треба осушити неколико недеља, а затим направити маркер за складиштење. У правилу, плетенице плетеница или само слагати жаруље у кутије. Недељу дана касније, корени треба да се обрезују, брадати 1/2 или 3/4 у сваком чешњаку, и сипају их у чисте платнене врећице, а затим темељно осуше 10-12 дана након што су стављени на чување. Чешњак је еластичан, за разлику од зиме, добро је очуван иу топлим и хладним просторијама. Популаран начин складиштења су плетене плетенице од чешњака, које висе у кухињи - не само да је удобно него и лијепо. Чувајте на хладном, тамном месту, омогућавајући да се ваздух слободно креће око кеса.

Ако се чешњак за зиму складишти у стану, неопходно је да он узме хладан угао, иначе су главе жуте боје. Одлежавају коренске усеве током дужег периода складиштења, пресецају стабљике, остављајући само 5 цм од гомоља. Ако је складиштење планирано у подруму или хладњаку, температура треба да буде + 1-50 ° Ц

Правилно убрани и осушени бели лук може се чувати шест месеци или дуже.