Изолација дрвене куће

Разлог зашто је изолација дрвене куће уједначена је недовољна термичка заштита. Овај термин из нормативне документације заиста одражава ситуацију након увођења новог стандарда - СНиП 23-02-2003.

Карактеристике постојећих стандарда

До 2003. године, норме за термичку заштиту стамбених зграда биле су "меке". Најновије издање ступило је на снагу 1979. године, када се штедња енергије уопште није разматрала. Зидови дрвене куће ширине 20 цм у средњој зони Русије у потпуности су испунили ове стандарде.

Имајући у виду да је топлотна проводљивост сувог бора 5-6 пута мања од обичне цигле и 4 пута мања од прореза, тада је 20 цм дрва еквивалентно зиду од опеке дебљине 1 м

Нови стандарди - веома "тешки". Процијењена дебљина зидова дрвених кућа према новом стандарду требала би бити нешто већа од 50 цм, а цигла - два метра.

Ништа не можете да радите и плаћате даље рачуне. Али боље је једном уложити у изолацију куће, чак и дрвену кућу, и уштедети у будућности.

Како излечити?

Прије изолације дрвене куће, потребно је одабрати технологију и материјале.

Према тренутним правилима СП 23-101-2004 (стр. 8.11), постоје три типа спољних зидова у броју главних слојева конструкције:

 • једнослојни;
 • двослојни;
 • трослојни.

Једнослојни. То су оквирне дрвене куће у којима зидови на нивоу пројектовања комбинују лежај исвојства топлотне изолације. Они се не загревају.

Три слоја. То су зидови са спољном оградом на тачкастим везама минималне дебљине спољашњег слоја од 50 мм. Али такве технологије за дрвену кућу леже на нивоу изградње. Фасада од цигле може се загријати флексибилним везама за поправку и реконструкцију.

Због тога је изолација зидова већ изграђене дрвене зграде типична двослојна конструкција.

Постоје норме и препоруке како правилно изолирати дрвену кућу како би се осигурала трајност пројекта.

СП3-2000 (7.2.2) и СП 23-101-2004 (стр. 8.11) указују да би то требало радити споља. Изузетно је дозвољена изолација зидова изнутра. На пример, ако је то споменик архитектуре или фасада историјске вредности.

Унутрашње загревање је дозвољено само ако се створи чврсти слој трајних материјала за заштиту од паре.

Постоје два типа двослојних вањских зидова од дрвета:

 • без размака између конструкцијског материјала зида и гријача;
 • са зрачним зрачењем између облоге и гријача.

Слојеви ваздуха у изолационим системима могу или не морају бити вентилисани. Али према СП 23-101-2004 (Табела 4), ова опција није предвиђена за дрвене зидове.

Ако преведете нормативне формуле врсте у уобичајено, можете говорити о три начина изолације:

 • "Мокра" фасада;
 • топлотна изолација распршивањем;
 • вентилисане фасаде.

Који је најбољи грејач?дрвена кућа?

Обично се бирају између два типа гријача - минерална вуна и пјенасти полистирен (обични или екструдирани).

Норме не забрањују употребу пјенастог полистирена као гријача за зидове дрвене куће. У истој табели 4 СП 23-101-2004 препоручује се као тип материјала за различита техничка рјешења и има најбоља својства топлинске изолације.

Међутим, у доле наведеној клаузули 8.5, постоји услов да распоред слојева треба да искључи стварање услова за накупљање влаге у затвореној конструкцији и да допринесе његовом сушењу - трошење водене паре. И у овом случају, паропропусност сваког слоја је важна.

Како се структура не би мокра, својства материјала вишеслојних зидова треба повећати (или бити једнака) у смјеру "изнутра према ван".

Дрво је јединствени грађевински материјал са хетерогеним "својствима дисања", и то се мора узети у обзир. Најнижи коефицијент пропустљивости паре је у боровини дуж влакана, а преко ње је најнижи.

Али цилиндрични трупци и дрво, као и сваки дрвни остатак, имају површину резаног влакна, тако да је њихова пропустљивост за пару преко влакана већа од оне у трупцу.

И услов исправног распореда слојева за овај индикатор одговара једном гријачу - минералној вуни. Без пјенастог полистирена, нити полиуретанске пене (термичка изолација од прскања)У неким чланцима можете пронаћи референце на ПВЦ пјену. Што се тиче паропропусности, она је најбоља у својој класи термоизолационих материјала, али по сназиодноси се на структуралне, али је веома скупа. За референцу: елементи од ПВЦ пене се користе као изолатори кућишта малих пловила (јахте и чамци).

Дакле, питање шта је боље загријати дрвену кућу, одговор је недвосмислен - минерална камена вуна.

Како изоловати стару дрвену кућу: припремање фасаде

Без обзира на одабрану технологију, рад почиње припремом фасаде.

Са површине зидова потребно је демонтирати све зглобне елементе: одводне канале, канале, плоче, визире, уређаје за осветљење и елементе инжењерских мрежа које се могу уклонити.

У оквирима и кућама обичне дрвене грађе, провјерите стање између заптивних бртви, ако је потребно, изведите конопљу.

Целу површину третирати антисептиком најмање два пута. Радове треба одржавати у стабилном "сувом" времену.

Антисептичка обрада методом "фарбања" не обезбеђује тако дубоко продирање раствора у структуру дрвета, као што је намакање или импрегнација. Зато је у овом случају посебно важно да је дрво суво.

Када је изолација нове дрвене куће за све врсте радова обавезна фаза - третман зидова антисептиком.

"Мокра фасада" за дрвену кућу: карактеристике

Ово је стандардна изолациона технологија, али је његова карактеристика да се минерална вуна пуни слојем малтера, тако да је неопходно да се фиксира смесом лепка и механичким причвршћивањем. И да би се плоче гријача могле залијепити за зидБити једнаки или са малим разликама у висини рељефа на површини, који се може помакнути слојем љепила.

То стање не одговара дневницима обичних или цилиндричних трупаца и лафета. Зидове можете поравнати са листовима ОСБ-а или шперплоче отпорном на влагу, али имају веома малу пропустљивост за испаравање. Ту је и суви зид отпоран на влагу за рад на отвореном, који задовољава услове влаге, али и даље изједначава ниво потребних закрпа.

Због тога је изолација дрвених зидова од трупца боље изведена технологијом вентилиране фасаде, а "мокра фасада" се користи за кућу са гредом.

Посебна карактеристика методе причвршћивања минералне вуне је употреба специјалних адхезивних смјеса за дрвене површине (оне су еластичније него за зидове од опеке) и вијци умјесто зачепљених типлова.

"Влажна фасада": низ радова

Топлотна изолација дрвене куће почиње са чињеницом да је обод капице или на шипкама обвјазки одражава ниво на којем се причвршћује почетна шипка. А пошто би топлотна изолација фасаде требала бити непрекидна, овај ниво би се требао спојити у једној тачки.

 • Причврстите почетну шипку ширином која је једнака дебљини листова минералне вуне.
 • Затим инсталирајте прву серију грејача.

Гријач би требао бити у облику крутих плоча с индексом који није мањи од 175 према домаћем стандарду. Производи страног порекла имају своје посебности, ау сваком случају произвођач наводи у опису марке који је бољи грејач када се користи у различитим системима изолације.

 • Други ред и све наредне смене на пола листа претходног. Да бисте оптимизовали отпад приликом резидбе, можете изабрати другачију вредност помака, али она треба да буде најмање 20 цм
 • Прорези се лепе тако да углови не морају да прелазе спојеве или линију шава у било ком правцу.
 • Број тачака монтаже мора бити најмање 5 комада по 1 м2. Да би се вијци сигурно причврстили за лим, они се заврну кроз пластични канал кишобрана.
 • На крају инсталације гријача, његова површина је ојачана решетком од стаклопластике причвршћеном на отопину љепила (сноп трака не мањи од 10 цм, плус лијепљење углова утора додатним тракама).
 • Углови и отвори ојачавају перфориране углове.
 • Нанесите један слој раствора на целу површину која је лепљена и изглађена.
 • Завршна фаза је декоративни украс. За њу морате изабрати малтер и боју са добром паропропусношћу.

Прозирна фасада

Да би се постављала питања о томе који је грејач најбољи за дрвену кућу, у СП23-101-2004 (8.14) формулисани су основни захтеви за материјале и распоред вентилисане фасаде:

 • грејач - тврда мајка са густином већом од 80 кг /м3, не препоручује се употреба меких ролних материјала;
 • дебљина изолационог слоја и фасаде треба да обезбеди усаглашеност са топлотном заштитом зграде;
 • површина минералне вуне треба да се лијева од стаклених влакана, ако не, затим помоћу мембрана које су пропусне за паре које су отпорне на вјетар;
 • величина вентилираног отвора треба да буде у распону од 60-150 мм;
 • на спољашњем слоју уредити вентилационе отворе, чија површина није мања од 3,75% површине зида, укључујући прозоре (75 цм2 за 20 м2);
 • доње рупе су постављене у подручју поклопца, горње - испод крова стрехе.

Технологија монтаже, вентилисана фасада може да користи различите системе за монтажу. Постоје чак и готови фабрички комплети са свим потребним компонентама које ће произвођач или његов регионални трговац преузети у фабрици за специфичан пројекат изолације куће.

Али најједноставнији и најлакше се прилагођава геометрији дрвене куће - то је решетка и контра решетка од дрвене шипке:

 • на зид дуж обода поклопца хоризонтално причвршћену шипку висине профила која је нешто већа од дебљине подлоге;
 • иста шипка је уоквирена отворима и горњом границом фасаде испод вијенца крова;
 • испунити вертикалне елементе решетке;
 • корак облагања се бира 2-3 центиметра мање од ширине грејача да би се уклопио између шипки чврсто;
 • уметање гријача, додатно је причвршћено на решетку или на зид;
 • одсећи траке грејача и загрејати зидове око отвора;
 • ако мајка није везана, онда ставите мембрану која је отпорна на ветар;
 • монтирање контра решетке за фасадне панеле (блок кућа, имитација греде, споредни колосијек, итд.);
 • правац полагања и распоред шипки контра-заптивања зависи од врсте облоге, али треба да обезбедивеличина отвора за вентилацију није мања од 60 мм;
 • покрити кућу, украсити кутне спојеве и рупе.

Ево кратког описа који тип изолације треба изабрати за зидове дрвене куће, као и опис главних фаза припреме површине и конструкције двије различите методе.