Лак за степенице: правила и препоруке

Један од главних недостатака производа од дрвета је краткотрајан, тако да је веома важно прије но што их правилно обрадимо, обрадити сликање - важан процес који ће помоћи да се ревитализира стара љестве, допринесу довршењу нових и продуже животни вијек услуге за дуго времена. Да бисте правилно фарбали, морате бити у могућности да одаберете средства за бојење и негу материјала. Да би се спријечила труљење и побољшала квалитета површине дрвених степеница, могу се израдити специјалне композиције, а за лакирање савршеног лака.

Лак за степенице: врсте и разлике

У грађевинским радњама, асортиман лакова за лестве од дрвета је огроман. Понекад је веома тешко изабрати исправан алат међу овом сортом. Да се ​​не би изгубили у продавници и да не би трошили новац узалуд, потребно је унапријед разумјети варијације лакова, предности и недостатке сваке од њих.

Да би се значајно повећао век трајања дрвених степеница, потребно је покупити квалитетне материјале за бојење

Сви лакови имају различите способности, подручја примјене и састав, тако да је потребно одабрати алат појединачно за сваки појединачни случај.

Врсте лакова и њихова главна својства:

 • Алкохол- лако се наноси, након сушења, високо су отпорни на оштећења. Таква средства треба применити у неколико слојева. Њихов главни недостатак је мала отпорност на воду.
 • алкид- након наношења на површину формира се чврсти, прозирни филм. Алкидни лак нијебоји се излагања води и идеално је погодна за примјену и за унутарње и вањске степенице.
 • уље- има ниску отпорност на спољашње факторе, стога је боље користити за унутрашње бојање. Након сушења, ови лакови формирају чврсти жути слој на површини објекта обојеног на боји.
 • акрил- даје стаблу одређену боју.
 • нитроцелулоза- брзо се суши, користи се у затвореном простору.
 • полиестер- након сушења, формира се густи, чврсти филм који треба полирати. Отпоран на воду и друге утицаје.
 • полиуретан- има високу вредност због чврстоће, издржљивости и еколошке прихватљивости.
 • епоксид- отпоран на излагање алкалијама, води и механичким оштећењима.
 • полиуретан- има високу вредност због одличне чврстоће, издржљивости и еколошке прихватљивости.
 • Уљеје еколошки производ, направљен на бази воска, који се јако упија, лако се наноси, нема непријатан мирис. Као и уља имају бактерицидна и водоодбојна својства, након сушења имају посебну снагу и издржљивост.

Исправност изабраног лака зависи од стабилности и квалитета фарбања, као и од очувања материјала.

Да би се покриле дрвене степенице на улици

С обзиром да је дрво веома снажно изложено климатским условима, брига о степеницама од овог материјала мора бити одговарајућа. Флуктуације температуре иНа високу влажност посебно снажно утиче стање стабла, због чега бубри од влаге, распада се или ротира.

Степенице прекривене лаком нису само заштићене од штетних утицаја околине, већ имају и атрактивнији изглед

.

Ако су степенице које су постављене на улици почеле да падају под утицајем временских услова, могуће је поново покрити површину лаком. То ће јој дати савршену слику и избјећи даљње уништење.

Фазе бојења дрвених степеница у кући:

 • Обрађујемо стари премаз, полирамо шпатулом или грађевинским сушилом за косу;
 • Очистимо површину брусним папиром;
 • Примењујемо импрегнацију, дрво третирамо од труљења и других оштећења;
 • Дрвене степенице прекријте лаком или бојом.

За уличне степенице боље је узети алкидне лакове, или на воденој основи. Такође, дрвене степенице могу бити прекривене специјалном бојом. Заштитни премаз треба периодично ажурирати: третирати и прекрити лаком.

Обрада дрвених степеница: импрегнација

Да би се осигурала дуготрајна заштита степеница од дрвета на улици или у кући, треба га обрадити импрегнацијом импрегнираном дрвом. Овај алат ће помоћи да се нагласи структура дрвета и повећа његова отпорност на механичка оштећења и неповољне временске услове.

Да би се сачувала природна лепота дрвета и дала му одређени тон, потребно је користити декоративну импрегнацију

.

Због свог састава, импрегнација не ствара филмовеНа површини материјала, течна конзистенција ових материјала омогућава да добро апсорбујете дрво.

Асортиман импрегнације је веома широк, разликују се по саставу и својствима. Врло често се импрегнације користе на воденој, нитроцелулозној и органској основи.

Иммерсион е поделено на видове по дестинациата:

 • Заштитити од труљења због антифунгалних средстава у облику средстава.
 • Како заштитити од појаве инсеката у материјалу.
 • Као успоривач пламена за унутрашњи рад на сланој основи. Такве импрегнације делимично ометају упалу материјала.
 • Да бисте припремили површину за завршну боју, уштедите на трошковима лака или плаве боје, равномерној расподели коначне цене.
 • За бојење унутрашњих површина. Боје у овој импрегнацији дају стаблу боју и изједначавају структуру материјала.

Постоје и импрегнације које имају неколико именовања и обављају двије или више функција.

Изаберите лак за дрвене степенице од бора

Најбољи материјал за израду степеница - дрво од бора. Како га обојити или обојити, како би се сачувао новински ефекат најдуже?

Врсте дрвећа меког дрвета имају висок садржај смоле који се мора узети у обзир приликом одабира материјала за прераду дрвета

Сви детаљи борових степеница захтевају бојење различитим средствима у складу са њиховом наменом и начином рада.

Елементи степеништа и одговарајућа средства за њихово бојење:

 • Радна површина степеница је обојена лаковима и емајлима на бази алкида.
 • Површина степеница, на које се крећу, захтева јак слој лака. Високо издржљиви полиуретански лакови за подове, који су савршени за бојење површине.
 • За рукохвате и декоративне детаље од боровине можете користити алкидне и нитроцелулозне лакове.

Пошто влакно бора има висок садржај смоле и џепове, степенице од овог материјала треба претходно обрадити раствором терпентина или ацетона. Након тога можете направити кит, брушење и бојење.

Паркетни лак за степенице: карактеристике боје и предности

Лак за паркет за бојење степеница треба да има заштитне и декоративне особине. Избор лака се врши у складу са очекиваним оптерећењем на паркету. Што је више људи у соби, то би требало бити јаче и поузданије.

Приликом бојења дрва лаком, не заборавите да се придржавате основних правила безбедности

За паркет најпримернији су следећи типови лакова:

 • анхидровани- базирани на алкидним смолама, не боје се промена влажности и температуре;
 • Растворљиво у води- На бази воде, има висок ниво еколошке прихватљивости и сигурности. Овај лак не мирише. Ставите га на први слој.
 • Сушење киселином- одликује се високом отпорношћу, користи се за просторије са јаким оптерећењем на површини паркета.

Важно је запамтити да рад са лаковимаморају се предузети одређене мере предострожности: користити заштитну опрему као што су респиратори и рукавице. Такође је неопходно добро проветравати просторију током рада.

Немачки лак за паркет је веома добар преглед, који има одличну издржљивост и трајност.

Какав лак за покривање степеница у кући: правила за избор поклопца

Осликане степенице у просторији остављају непоправљив утисак на госте и власнике куће, тако да је веома важно добро покупити средства за бојење. Не само да треба нагласити љепоту и статус куће, већ и сигурно заштитити очување стабла.

Уз правилну бригу и пажљив став, дрвене степенице ће вам служити много година

Квалитет и квалитет дрвета значајно утичу на избор покривача степеница у кући.

Правила за избор покривача за степенице у кући:

 • Мат лак је боље користити на мјестима, посебно изложеним трошењу, јер, трљањем, не оставља трагове.
 • За степенице од храста, граба, јасена и бамбуса пожељно је одабрати транспарентне лакове. Ово треба урадити како би се нагласила природна текстура дрвета.
 • Када наносите хидратантну крему да бисте добили одређену нијансу дрвета, најбоље је да је пробате на малој површини пре него што обришете све степенице. Ово се ради како би се избегло претерано тамњење материјала.

Како то урадити како треба: покријте степенице лаком (видео)

При избору лака за степенице у кући обратите пажњу на транспарентност средстава. Ако дрво има мане, ондабоље је одабрати нетранспарентни лак и нанијети га у 2 слоја. У овом случају, важно је не заборавити на стандардне процесе сликања дрвета: чишћење, кит и премазивање. За скупљи материјал треба изабрати прозирне лакове, који ће нагласити његову љепоту и племенитост.

Обојене дрвене степенице (примери фотографија)

)