Избор машине у погледу снаге

Избор заштитних аутоматских прекидача врши се не само приликом инсталације нове електричне мреже, већ и током модернизације енергетског круга, као и укључивања у ланац додатних снажних уређаја који повећавају оптерећење до нивоа којим се стари уређаји за гашење не могу носити. И у овом чланку ћемо разговарати о томе како правилно изабрати машину за напајање, коју треба узети у обзир током овог процеса и које су његове карактеристике.

Неуспех да се схвати значај овог задатка може довести до веома озбиљних проблема. У већини случајева, корисници се не муче, бирајући аутоматски прекидач за напајање, и узимајући у радњу први најбољи уређај, користећи један од два принципа - "јефтинији" или "моћнији". Овакав приступ, повезан са немогућношћу или неспремношћу да се израчуна укупна снага уређаја укључених у електричну мрежу, и према томе да се покупи сигурносни уређај, често проузрокује избацивање скупе опреме без квара у случају кратког споја или чак пожара.

Зашто су нам потребне заштитне машине и како оне раде?

Модерна АБ има два степена заштите: топлотну и електромагнетну. На тај начин се линија може заштитити од оштећења услед продуженог струјања струје кроз номиналну вриједност као и кратког споја.

Главни елемент топлотног разделника је плоча од два метала, која се такође назива биметални. Ако струја утиче на њу довољно дугоса повећаном снагом, постаје флексибилан и, утичући на одвојни елемент, узрокује да се машина активира.

Присуство електромагнетске демонтаже је узроковано прекидом способности аутоматског прекидача при излагању кругу кратког споја који не може издржати.

Електромагнетски растављач је соленоид са језгром, који, пролазећи кроз њега, струја велике снаге тренутно пребацује у страну, искључује елемент, искључује сигурносни уређај и онемогућава мрежу.

Ово омогућава заштиту жица и уређаја од протока електрона, чија је вредност много већа од израчунате за кабл одређеног пресека.

Шта је опасно оптерећење мреже каблом?

Правилан избор заштитне аутоматске машине за напајање - веома важан задатак. Неисправно одабран уређај неће заштитити линију од наглог повећања струје.

Али једнако је важно да исправно подигнете кабл за повезивање кроз раскрсницу. Иначе, ако укупна снага прелази номиналну вриједност коју водич може издржати, то ће довести до значајног повећања температуре овог другог. Као резултат, изолациони слој ће почети да се топи, што може изазвати пожар.

Да би се јасније замислило каква је неусклађеност пресека постављања укупне снаге уређаја укључених у мрежу, пријети такав примјер.

Нови власници, након што су купили стан у старој кући, у њега уграђују неколикомодерни кућни апарати, који дају укупно оптерећење на ланац, једнако 5 кВ. Тренутни еквивалент у овом случају ће бити око 23 А. Према томе, круг укључује сигурносни уређај од 25 А. Изгледа да је избор машине на струји правилно изведен, а мрежа је спремна за употребу. Али након неког времена, након укључивања уређаја у кући, настаје дим са карактеристичним мирисом спаљене изолације, а након неког времена и пламен. Прекидач не искључује напајање из извора напајања, јер називна струја не прелази дозвољену вриједност.

Ако домаћин у овом тренутку није близу, растопљена изолација ће убрзо изазвати кратки спој, који ће на крају покренути рад машине, али пламен из ожичења се већ може проширити по цијелој кући.

Разлог је тај што је, иако је рачуница на електричној енергији исправно направљена, кабл ожичен одломком од 1,5 мм? Пројектован је за 19 А и не може издржати постојеће оптерећење.

Тако да не морате да се бавите калкулатором и самостално израчунавате пресек ожичења по формулама, дајте типичну табелу у којој је лако пронаћи праву вредност.

Заштита слабе карике електричног кола

Сходно томе, били смо уверени да израчунавање прекидача треба да се заснива не само на укупној снази уређаја укључених у коло (без обзира на њихов број), већ и на укрштању жица. Ако је овај параметар неравномеран на електричној линији,затим изаберите локацију са најмањим делом и израчунамо машину, на основу ове вредности.

Захтеви ПУЕ-а указују да одабрани прекидач мора да обезбеди заштиту за најслабији део електричног кола или да има струјну вредност еквивалентну оној укључених мрежних инсталација. То такође значи да се за повезивање морају користити жице, чији попречни пресек може издржати укупну снагу прикључених уређаја.

Како одабрати дио жице и вриједност прекидача - на сљедећем видеу:

Ако безбрижни власник игнорише ово правило, онда у случају ванредне ситуације која проистиче из неадекватне заштите најслабијег подручја ожичења, он не треба кривити одабрани уређај и грдити произвођача - кривац за ситуацију ће само он.

Како израчунати номиналну вриједност прекидача?

Претпоставимо да смо узели у обзир све горе наведено и да смо покупили нови кабл који задовољава модерне захтјеве и има потребан попречни пресјек. Сада је ожичење гарантовано да издржи оптерећење укључених кућанских апарата, чак и ако је доста. Сада пређите директно на избор аутоматског прекидача на номиналној струји. Подсећамо школски курс из физике и одређујемо процењену струју оптерећења, замењујући вредности у формули: И = П /У.

Овде И - вредност номиналне струје, П - укупна снага укључена у коло инсталација (одузимајући у обзир све потрошаче електричне енергије, укључујући и жаруље), и У - напон мреже.

Да би се поједноставио избор сигурносног уређаја и како би се спријечило да се морате послужити калкулатором, наведите табелу са пописом АВ који су укључени у једнофазне и трофазне мреже и њихов одговарајући укупни капацитет оптерећења.

Ова табела ће олакшати одређивање броја киловата оптерећења које одговара номиналној струји заштитног уређаја. Као што видимо, 25 ампер машина у једнофазној мрежи напона 220 В одговара снази од 5,5 кВ, за АБ на 32 А у сличној мрежи - 7,0 кВ (у табели ова вредност је означена црвеном бојом). Истовремено, за електричну мрежу са трофазним прикључком "трокут" и називним напоном од 380 В 10 ампера, снага укупног оптерећења је 11,4 кВ.

Јасан избор аутоматских прекидача на видеу:

закључак

У представљеном материјалу, говорили смо о томе зашто нам је потребно и како функционишу електрични кругови. Осим тога, с обзиром на горе наведене информације и табеларне податке, нећете имати потешкоћа са питањем како одабрати аутоматски прекидач.