Избор и монтажа дренажних цеви: 3 врсте материјала

Дренажне цеви могу се разликовати по квалитету, дебљини и пречнику.Дренажни систем је потребан за одводњу воде и падавина на градилишту. Операција дренаже се врши због разгранатог цевовода кроз који се течност усмјерава према земљишту или мјесту испуштања. Важно је знати како правилно инсталирати систем и коју цијев одабрати за инсталацију.

Која се дренажна цев користи властитим рукама за канализацију

Одводне цеви имају своје карактеристике. Изаберите специјалне производе са много рупа. Захваљујући њима вода улази у канализацију и улази у земљу.

Материјали за цеви за одводњавање:

 • азбест-цемент;
 • керамика;
 • Пластика.

Приликом избора дренажне цеви, потребно је узети у обзир на којој дубини ће се налазити

Пластичне цеви се најчешће користе. Овај избор доприноси низу разлога. Тако је полимер мали по тежини, јер је лакши од азбестног цемента и керамике. Лакше је радити инсталацију. Осим тога, овај материјал је прилично издржљив и јефтин.

Азбестни цемент и керамика се данас користе рјеђе. Ово је тежак и компликован производ за инсталацију. Метал за дренажу се не користи због активних процеса корозије у земљишту.

Популарност пластике је због других предности. Дакле, полимер се односи на издржљиве материјале. Отпоран је на корозију и друге агресивне процесе. Бит ће угодно и недостајати способност цијеви, апсолутно су глатки и практички се не зачепљују.

Ил такође не може запушитипластичне цеви Ако су одводе умотани у геотекстил, онда мали отпад не зачепљује отворе. Подземна вода се лако продире у дренажни систем. У исто време на тржишту се налази велики избор цеви различитих величина. То вам омогућава потпуно опремање система за одводњавање.

Пластика је једноставна за одржавање. Операција се односи на периодични преглед цијеви. Једном годишње ћете можда морати да очистите систем.

Захтеви за уређај за дренажне цеви

Дренажа се широко користи у подручјима са високим нивоима подземних вода. Одводи се монтирају испод нивоа подземних вода. Материјал самог производа мора бити чврстоће, трајности и глаткоће. Течност треба лако пролазити кроз цеви под високим притиском.

Чврстоћа цеви мора бити таква да издржи тежину тла и његов могући помак.

Да би се смањила могућност падавина, систем ће бити опремљен пријемницима олуја. У овом случају одводи имају површинску инсталацију. Затим, систем је повезан са заједничким каналом за одвод воде.

Не купујте сувише јефтине цијеви за одводњавање, јер оне могу брзо пропасти

Захтеви за дренажне цеви:

 • Отпорност на ниске температуре;
 • Максимална глаткоћа унутрашњих зидова.

Пријемник не сме бити деформисан под утицајем ниских температура. Ако је потребно, користите загревање система. Добар проток цеви је неопходан да би се омогућило да смеће прође кроз Дрени. У том случају, систем мора бити опремљен филтрираним елементима.

Неопходнонагиб дренаже

Нагиб цеви утиче на њихову величину. Пречник не би требало да буде превелик, иначе ће доћи до великог одлива воде. А то ће довести до блатних метеора. Дакле, цевовод се брзо зачепљује и биће неопходно извршити хитно чишћење.

Пречник се односи на нагиб цеви. Што је мања величина, то је већи нагиб.

Али ако одаберете малу пристрасност, тада ће вода у каналу почети стагнирати. Вода ће лоше проћи и прелити цеви. Нагиб је означен фракцијским бројевима. Број 0,008 означава пад од 8 мм за 1 метар.

Потребни листови за цеви:

 • 0,003 за јарке за воду и асфалтни пут;
 • 0,004 - за облагање шљунком или постављање коловоза;
 • 0,005 - када се пут покрива коловозом.

Када је пречник цеви 90 и 110 мм, онда је оптимални нагиб 0,02. Са пречником од 160 мм, индекс је 0,008. Ако је попречни пресек 200 мм, онда је нагиб 0,007.

Елементи повезивања дренажних цеви између себе

Одводне цеви се спајају помоћу специјалних арматура. Уређај за дренажу може бити представљен са два система: отвореним и затвореним. У првој варијанти постоји комплекс ровова и ровова за одвод воде. Други систем има полагање подземних цеви, при чему су елементи спојени спојним елементима.

Елементи повезивања дренажних цеви су јефтини и продају се у водоводним радњама

Типове арматура за дренажне цеви:

 • универзални;
 • стубс;
 • Универзални тее;
 • Турнинг тее;
 • Прелазна спојница;
 • попречни носач;
 • Транситионал Тее.

Повезивање цеви је могуће захваљујући избоченом делу на крајевима цеви. Заптивање се врши обликованим деловима од пластике. Ови елементи су добро заптивени и савршено пролазе течност.

Унакрсне кости могу спојити 4 цијеви одједном. Спојница обједињује 2 цијеви исте величине и различите.

Прибор има много предности у употреби. Једноставност, флексибилност и непропусност. Спојнице су мало теже, тако да не сметате систему. У исто време, разноврсни спојни елементи вам омогућавају да обавите различите инсталације. Лако је радити с оковима, сви процеси се лако изводе властитим рукама. У исто време, можете ставити цеви на грубу површину.

Т-комади се користе за причвршћивање неколико грана одвода. Можете повезати и цев са бунарима. Можете направити холистички систем на великој парцели. Транзит за прелаз се користи за цеви различитих величина. Варијанта окретања ће омогућити монтажу система за одводњу под називом "Божићно дрвце".

Површинско полагање дренажних цеви

Радови укључују успостављање плана за полагање цијеви. Узети у обзир локацију одвода и друге елементе испуштања воде. У овом случају, узима се у обзир нагиб цеви. Површинска полагања цеви значи одводну инсталацију на завршеним површинама.

Фазе полагања површинске дренаже:

 1. Одређује се место где се течност испушта. Ове информације се узимају у обзир приликом планирања. Дубина слагањаодредити испод нивоа замрзавања земље. Као што је закључено, ова цифра је 60-80 цм
 2. Цеви за пескирање треба да буду повезане на цеви. Ово је врста филтрације течности.
 3. Приликом уградње зидног одвода опремљеног пријемницима за кишу. Кишна вода се одмах шаље на земљу.
 4. Онда ископајте јарак. Дно треба да се увуче и стави дробљени камен.
 5. Затим инсталирајте компоненте дренаже. Обезбедите отворе за цевовод. Завршни елементи морају бити опремљени стубовима. Цеви се фиксирају помоћу бетонско-песковитог раствора. Инсталација почиње од тачке ресетовања. Спојеви морају бити добро затворени.
 6. Затим извлаче пету из бетона и враћају третман.
 7. Затим проверите перформансе система за одводњавање. Када све изгледа и функционише добро, систем је затворен решеткама.

Одводњавање цеви на површини се врши на посебном премазу

Експлоатација укључује периодично чишћење морнара и пријемника. Истовремено уклоните решетке и опрати отворе са притиском воде. Падавине се могу користити у комерцијалне сврхе. Подземна вода за личне потребе је забрањена, постоји још једно складиште.

Полагање перфорираних дренажних цеви са геотекстилом

Прије полагања обавити пројектни рад и купити потребан материјал. Пројектовање укључује прикупљање података. Обезбедити им локалну поделу земљишта.

Обазательние данние дла дизајна:

 • Ниво подземних вода за свако годишње доба;
 • Својства тла и његове структуре;
 • Количина падавина.

Ови прорачуни ће одредити дубину цијеви. Материјал за заптивку је перфорирана пластична цев. Да би се спријечила зачепљења, они се ротирају геотекстилима.

Монтажа дренаже с перфорираним цијевима и геотекстилом:

 1. Првобитно означава територију, фокусирајући се на схему распореда. Онда ископај ров. Дубина се одређује током пројектовања, а ширина је једнака цијеви плус 40 цм, као и нагиб цијеви.
 2. Ставите јастук од дробљеног камена и песка на дно. Довољно 10 цм песка који ће морати да се заглави. Затим додајте 20 цм рушевина.
 3. Затим монтирајте цијеви умотане у тканину. Комбинујте предмете са специјалним спојницама.
 4. Додатно треба проверити да ли је нагиб цеви исправан помоћу растегнутог кабла.
 5. Инспекцијске бушотине су инсталиране на кривинама. Они вам омогућују контролу и чишћење система.
 6. Онда морате закопати ровове. Прво се сипа рушевина, затим песак, а онда копа пред земљом.

Пре укопавања дренажних цеви, треба их проверити на непропустљивост

Испуштање воде настаје у отвореном водном тијелу или канализационом систему. Међутим, крај цевовода нужно је опремљен неповратним вентилом. Алтернатива томе је бунар за сакупљање. Када се напуни, уклоните течност.

\ т

Током полагања могу постојати неке потешкоће. Они су повезани са уобичајеним грешкама: недовољна дубина, погрешноодабране цеви, сломљена пристрасност.

Самостална изведба инсталације је сасвим реална. Пројектовање је најбоље за професионалце. Други рад треба да прати упутства и исправност прорачуна.

Постављање дренажних цеви (видео)

Принцип рада дренаже је постављање цијеви испод нагиба, кроз које се вода уклања са локације. Истовремено, важно је правилно одредити величину цијеви. Сам процес полагања има много нијанси и посебности, али уопште нема потешкоћа.