Изабрали смо полипропиленске цеви за грејање: карактеристике и значајке

За сваког од нас систем гријања у кући, у стану, у већини случајева - то су металне линије, збуњују све просторије за гријање. Тек недавно, у новим зградама, приватним кућама и викендицама почео се користити нови потрошни материјал - полипропиленске цијеви за гријање. Централно гријање је углавном направљено од металних цијеви, ријетко метално, док се у приватној малој кућној згради полипропилен све више користи у те сврхе.

Полипропиленске цеви за грејање, које су се недавно појавиле, показале су се веома ефикасним и поузданим у пракси. Захваљујући употреби синтетичких материјала, било је могуће драстично поједноставити рјешавање проблема уградње кругова гријања у системима кућног гријања. Техничке карактеристике цјевовода од потрошног материјала овог типа у потпуности одговарају технолошким параметрима савремене опреме за грејање. Цена, лакоћа уградње и наставак непрекидног рада водили су цеви од полипропилена до прве позиције у сегменту термичке опреме и опреме.

Који је разлог за такву популарност нових потрошних материјала за кругове гријања? У чему је тајна високоучинковитих полипропиленских цјевовода?

Зашто полипропилен? Које су карактеристике овог материјала?

С појавом полимера, термална индустрија је добила низ неоспорних предности. Технологије које се данас користе у производњи омогућиле су производњу великихколичине нових потрошних материјала. На уштрб високих технолошких капацитета, било је могуће постићи ниску цијену готових производа. Физика полимера и хемијске термопластичне реакције имају јединствене физичке особине, јефтине и трајне. Полипропиленске цеви за грејање постале су једна од последњих "кнов-хов", која је успешно нашла своју примену у области технологије грејања.

Висококвалитетне полипропиленске цеви европских произвођача су једноставне за уградњу, постојаност и отпорност на топлоту. Купи полипропиленске цеви за грејање можете наћи на хттпс://агпипе.ру.

Данас употреба таквог материјала постаје модерна. Подмићивање техничких спецификација и производност полипропилена. Са полипропиленским производима, потрошним материјалима и компонентама, можете опремити скоро сваки систем за загревање воде, како у погледу сложености конфигурације, тако иу дужини. Код металних цеви таква врста дозволе сигурно неће успети.

Напомена:када се упоређује цена материјала и уградња система металних цеви система за грејање у приватној кући, са сличним радовима у којима се користе синтетички производи, други добијају цену.

Главне предности су утврђене у самом материјалу. Полипропилен или како је то уобичајено назвати - термопласт, супстанца која мења своју пластичност као резултат промене температуре околине. На високим температурама, до 1400Ц - полипропилен постаје благ и пластичан, натемпература већ у 1750С термопластике почиње да се топи, губи своју структуру. Према томе, на температурама до 1200Ц материјал је у стању да одржи своје основне физичке карактеристике и својства.

Знајући за такве физичке особине полипропилена, јавља се невољно питање. Да ли је могуће користити супстанцу за производњу цевовода система за гријање? За гријање, у којем котловска вода може досећи максимум од 950Ц, употреба таквог материјала је идеална опција.

Једина тачка коју треба узети у обзир је коефицијент топлотне експанзије. Код дуготрајног контакта са топлом водом која циркулише дуж аутопутева, полипропилен може да промени свој уобичајени облик. Стога, увек при избору компоненти за систем грејања, погледајте маркирање цеви. Сваки производ је означен на одговарајући начин, односно на цевним подацима о обиму производа.

Напомена:за конвенционалне полипропиленске цеви, топлотно издужење је 10 цм на 1 м. За ојачане, ојачане полипропиленске цеви, ова бројка је много мања, само 1 цм за 1 м

Гријање се може опремити само употребом посебних полипропиленских производа, на основу којих слој није.

Полипропиленске цеви за грејање имају следеће предности:

 • вишеслојна структура обезбеђује успешну интеракцију са високим температурама;
 • лака и једноставна инсталација, производња без отпада;
 • мала тежина;
 • нема потребе за бојањем готовог цевовода;
 • еколошка и технолошка сигурност;
 • присуство ниског хидрауличког отпора;
 • одсуство талога у цевоводима и слојевима соли;
 • диелектрична својства материјала;
 • дуг радни век.

Не треба заборавити да се полипропиленске линије спајају заједно са дифузионим заваривањем, за разлику од прстена и спојница на металним конструкцијама. Тако спојеви постају јаки, издржљиви и запечаћени. Употреба полипропиленских цеви може бити у свакој просторији за хладну и топлу воду, за опремање топловодних подова и грејање радијатора аутопута.

Напомена:Не препоручује се коришћење ових материјала за системе централног грејања у регионима са ниским температурама. Комбинација ниских температура, постизања топлотног носача тачке кључања и високог притиска може проузроковати прекид круга гријања од полипропилена. При раду са аутономним котловима, који регулишу температуру гријања расхладног средства, могуће је користити полипропиленске цијеви.

Појачане полипропиленске цеви - идеалне за системе грејања

Међу различитим потрошним материјалима од полипропилена, само неки производи се могу користити за системе грејања. На питање које су полипропиленске цеви боље за грејање, одговор је недвосмислен. Оптималан избор су армирани полипропиленски потрошни материјали.

Нормалнополипропиленске цеви нису у стању да издрже високе температуре. Такав аутопут ће се повећати због топлинског издужења и изгубити своју привлачност. Погодни производи најмањег пречника за уградњу нискотемпературних система грејања. Подови са топлом водом са таквим потрошним материјалима ће служити дуго и поуздано. Због чињенице да у овим системима грејања температура загревања расхладне течности није висока, топлотно издужење не игра тако критичну улогу. Поред тога, водени круг је често уроњен у бетонску кошуљицу и мање је подложан деформацијама.

Остали производи и производи који се нуде на продају имају различите примјене, док су појачани производи углавном намијењени ПРТ и системима гријања. Циркулациони круг грејања за једно-или двокружни круг грејања имаће боље перформансе за све параметре, ако је израђен од ојачаног полипропилена. Његова ознака је ППР-АЛ-ППР или ППР-ФБ-ППР, где Р означава кополимер, и АЛ и ФБ компоненте арматуре, алуминијум или фиберглас. Због тога је потребно обратити пажњу на куповину свих натписа, симбола и фигура, које су постављене на полипропиленске цеви, за грејање.

Ренд бакар бакар поседује висок степен кристализације, тако да се, захваљујући инкорпорацији овог једињења у полимер, формира полипропилен високе чврстоће. Управо је ова синтетичка веза основа за производњу цијеви за гријање воде. Додатно ојачање само побољшава перформансе потрошног материјаламатеријала. Код таквих цеви лако се управља директно на објекту, а инсталација цевовода из ППР цеви не захтева употребу специјалних алата.

У практичном смислу, може се рећи да се полипропиленске цеви користе практично свуда где постоји потреба да се обезбеди вода или друге течности. Међутим, вишеслојни производи су намењени за круг грејања.

Напомена:Једнослојне, хомогене цеви са називним притиском ПН10 користе се за нискотемпературне системе грејања. Топли подови раде савршено, ако су водени кругови затворени помоћу петљи од обичног полипропилена. За топле подове максимална температура грејања носиоца топлоте је 500С, што у потпуности одговара техничким параметрима конвенционалних термопласта.

У свим другим случајевима, када се користи носач топлоте са повишеном температуром грејања, користе се полибутенске или ојачане цеви. Слојеви у синтетичким каналима су континуирани и перфорирани, тј. У облику сита, са округлим рупама. Све ово се ради само са једном сврхом, да се смањи ефекат на полипропилен високе температуре, да се смањи топлотна експанзија.

На пример, поређењем коефицијената топлотног ширења у регуларном, хомогеном материјалу и у цевима са алуминијумским слојем или стакленим влакнима.

У првом случају, вредност топлотног ширења ће бити 0,15%, док у ојачаним производима ове цифре су само 0,03%. Између цеви ојачаних алуминијумском фолијом иод фибергласа разлика је мала, само 5-6%. Дакле, то је добро и за један и за други потрошни материјал.

Једина разлика је у томе што се приликом уградње цевовода морају очистити производи ојачани алуминијем. У ту сврху се користи апарат за бријање. Иначе, неће се постићи јака повезаност хотелских фрагмената цијеви. Слој алуминијума на местима будућег лемљења се уклања на дубину од 1-2 мм.

Шта тражити при одабиру потрошног материјала

С обзиром на то да су полипропиленске цијеви за системе гријања и како правилно изабрати одговарајући потрошни материјал, почети припремати за уградњу. Грејање у кући, систем је отворен или затворен, стога, поред својстава и квалитета материјала обратите пажњу и на дозвољени номинални притисак, који може издржати цевоводе. Притисак има ознаку ПН, а бројеви, на пример, ПН10, ПН16, ПН20 и ПН25 показују колико атмосфера може издржати линију.

Још један аспект који треба увек да се узме у обзир је дебљина зидова цеви и пречник канала за пролаз.

Важно!За већину производа понуђених на продају, вриједи вањски промјер цијеви. Немојте се бркати са величином пресека чланка.

Размотримо детаљно. Које аспекте треба узети у обзир приликом куповине потрошног материјала за систем грејања.

Први аспект је радни притисак. Ознака означава максималну радну вриједност на температури од 200 ° Ц. За кругове гријања воде, обично користе производе означеневредности које одговарају 20 и 25 атмосфера. Прикладно је запамтити да полипропилен може издржати и вршно оптерећење, али са порастом температуре смањује се отпорност материјала.

Други аспект је температура радне средине. На цијеви се мора одредити максимална допуштена вриједност температуре топле воде. Обично су на производима специфичне цифре "750С" или "900С". Осим тога, полипропиленске цеви имају индикаторе у боји, пруге. Црвена трака - материјал је намењен за транспорт топле воде, плава трака - снабдевање хладном водом.

Трећи аспект је појачање. Скраћеница се састоји од латиничних слова, која указују на састав слоја за појачање. Изаберите за коју цеви је боље ојачана алуминијумом или фибергласом. Ако сумњате у трајност и поузданост производа, прекините ваш избор композита.

Четврти аспект је пречник цеви. Овде се већ треба ослањати на податке термичких и хидродинамичких прорачуна. Чињеница је да за одређене делове цевовода пречник цеви може бити различит (системи грејања "подови топле воде" користе цеви пречника од 16 мм). Прорачуни узимају у обзир параметре радног притиска, температуре расхладног средства, снаге котла и броја прикључних тачака. Типично за кућни систем грејања из централизоване линије, потрошни материјали се користе у пречнику од 25 мм. Код аутономног грејања, пречник цевовода може варирати у зависности од технолошке потребе.

За референци: Обрати пажњу! Пресек кошуљице у сваком случају не може бити већи од пречника цеви у вертикалном делу. За спајање на мрежу радијатора користе се фрагменти цеви пречника 20 и 26 мм.

Карактеристике инсталације цевовода од полипропилена

Да би се извршила правилна инсталација главног гријања, потребно је имати при руци готов радни круг. Неопходно је да садржи и делове цевовода, где су полипропиленске цеви спојене са метал-пластичним производима или долазе у контакт са металним фрагментима. Са истим спољашњим пречником, попречни пресек полипропиленске цеви ће бити мањи од пресека металног производа или метала-пластике. Дебљина зидова у сва три материјала је различита, стога су техничке нијансе које настају приликом спајања.

Важно је да се добије, да сви кориштени фрагменти цјевовода имају исти унутрашњи пречник.

Фазе кондензације полипропиленског цевовода система грејања

Након што смо одредили избор цијеви за властити сустав гријања, а то је вјеројатно производ марке ППР с армирајућим слојем, почињемо монтирати. Склоп круга грејања може се поделити у неколико фаза. Канали уситњених комада и делови цеви се изводе помоћу дифузионог лемљења.

Потребно за дело:

 • маказе или резач цеви;
 • апарат за бријање - уређај за скидање полипропиленских армираних алуминијумских цеви;
 • Лемилица.

Да би се избегао брак током лемљења,Израдите везу појединих фрагмената. У супротном, може се саставити цевовод у којем тачке спајања неће задовољити оперативне захтјеве. Прикључци и спојнице би требало да уложе у цеви са мало напора.

Стадијуми ступњевања су следећи:

 • сечење гредица према постављеним величинама;
 • уклањање шава и калибрација ојачаних производа;
 • загревање и пристајање фрагмената (лемљење).

У свакој фази постоје њихове сложености и особености. Шкаре треба да глатко и равномерно секу са размаком од 1 мм са унутрашње стране.

Важно!Размак од више од 1 мм може проузроковати преклапање пролаза у цијеви. Растопљена пластика сужава отвор за пролаз.

Након резања се врши калибрација, процес уклањања изрезака из исечених фрагмената и комада. Као резултат једноставне манипулације, мјесто спајања је направљено равномјерно, а уз помоћ апарата за бријање, алуминијски слој је уклоњен до дубине будуће везе. Сам процес лемљења је одређивање квалитета инсталације. Код прегријавања могуће је деформисати спој и значајно сужити пролазни отвор. Оптимална температура грејања лемилице, према мишљењу стручњака, је 2600с.

За рад у стану можете користити лемилицу снаге 800 вати. Време загревања полипропиленске цеви зависи од његовог пречника:

На пример , потрошни материјал пречника 16 мм, загрејан не дуже од 5 секунди. Производи пречника 25 мм се загревају 7 секунди.

Пластика се брзо хлади, тако да је потребно спојити ицентрирајте фрагменте одмах након загревања. До потпуног стврдњавања долази у наредних 5 минута. Исправно повезан цевовод нужно је компримиран, због чега су пронађени погрешни прорачуни и недостаци пројекта.

закључци

Полипропиленске епрувете које се користе у системима кућног грејања су прави корак напред. Због ниских трошкова производног процеса, било је могуће добити високотехнолошки, квалитативно нови материјал. Одличне техничке карактеристике и физичка својства омогућавају употребу полипропилена у готово свим воденим комуникацијама. За системе грејања, армиране полипропиленске цеви до данас, најбоља и најпоузданија опција.