Изабрали смо напајање за 12В ЛЕД траку

ЛЕД трака на 12В може бити спојена на АЦ 220В на много начина. Али једино решење је једно - то је веза преко напајања (БП) са функцијом стабилизације напона. БП се може изградити сопственим рукама, али за већину није погодна опција. У овом чланку ћемо детаљно размотрити како да изаберемо напајање за 12В ЛЕД траку у било којој специјализованој продавници електронике.

Гледајући унапред, желео бих да нагласим да је лако направити прави избор - довољно је научити о постојећим моделима и направити неколико једноставних аритметичких прорачуна. Али све је у реду.

врсте

Напајања за ЛЕД траке немају исту класификацију, али сви се могу конвенционално подијелити на основу техничких, конструктивних и функционалних карактеристика. Хајде да размотримо ову тачку детаљније.

опција

Напајање које не пропушта је дизајн отвореног типа, чешће у перфорираном челичном кућишту. У овом извођењу, сви елементи ПЦБ-а се савршено природно хлади. Отворени БП има највеће димензије, тако да захтева много простора за инсталацију. Међутим, овај недостатак нема утицаја на рад и резултат је употребе јефтиних делова веће величине са малом густином инсталације. Позитиван обртни моменат не-пропусних напојних јединица на 12В је могућност њиховог избора у широком распону излазних капацитета од 6 до 400 вати.

Полу-цурећи изворНапајање (ИП) је заштићено од малих страних предмета и направљено је у кућишту од пластике или пластике. Са једнаким омјерима снаге, полу-пропуштан БП има мање димензије од аналогног у отвореном дизајну. Минимални праг снаге који се даје оптерећењу је око 60 вати, будући да је економски неисплативо испуштати уређаје мале снаге.

Мрежни адаптер је врста полу-цурених јединица за напајање, које се разликују од фактора облика. Изглед је веома сличан пуњачу за мобилни телефон. Недостатак је да компактна величина кућишта ограничава могућност оптерећења на 2А (24 В).

Затворено напајање има неколико позитивних аспеката одједном. Кућиште је израђено од висококвалитетног материјала који штити уређај од попуњавања било којег вањског окружења.Његове димензије су упоредиве са полу-херметичком верзијом. Извори напона на 12В са повратним оптерећењем не већим од 36 вати могу се произвести у затвореном пластичном кућишту. Кућишта снажнијих модела израђена су од алуминијумских легура. Кућиште од алуминијума додатно служи као радијатор за енергетске елементе круга БП.

Степен заштите од влаге и прашине

Индустријски произведена електрична опрема пролази тестирање могућег продора у чврсте објекте и влагу у складу са међународно одобреним стандардима. Као резултат, уређају је додељен одређени степен заштите (скраћено ИПкк, где је ккдвоцифрени број), који одређује могуће прихватљиве услове за његово функционисање.ИП стандард је обавезна карактеристика ЛЕД трака, јер овај параметар указује на дозвољене радне услове и један је од кључних фактора при избору производа. Размотрите три најчешћа нивоа заштите за ЛЕД диоде за 12 волти:

  • ИП БП, који има тијело отвореног типа. Елементи кола су заштићени металним кућиштем са отворима промјера најмање 12,5 мм. Електрични круг је добро заштићен од отисака прстију и великих објеката, нема заштите од воде или малих објеката.
  • ИП напајање са делимичним заптивањем. Има потпуну заштиту од контакта са предметима, а делом са прашином. Вода у спреју у било ком смеру не може да продре у уређај.
  • ИП67 или ИП68. Производи у затвореном кућишту са потпуном заштитом од прашине. У првој верзији је дозвољено краткотрајно урањање у воду, у другом уређају може дуго да ради под водом.

Потребно је имати на уму избор ИП-а: што је виша ИП заштита, то је производ скупљи. Ако нема потребе за заштитом од влаге и прашине, препоручује се да одаберете ИП са ИП20.

Карактеристике кола инжењерства БП

Према принципу рада, све јединице снаге су подељене у 3 типа: линеарни, пулсни и безтрансформорни (у даљем тексту је једна варијанта њихових схема). БП линеарни тип, као проналазак прошлог века, био је активно коришћен до појаве пулсних извора напајања. Њихов круг је изузетно једноставан: трансформатор за спуштање,исправљач, филтер и интегрални стабилизатор.Направљене од пристојне залихе чврстоће, издржавају преоптерећење и дуго раде у празном ходу. Али незграпни и скупи трансформатори велике масе у тандему са ниском ефикасношћу довели су научнике до стварања пулсних извора напајања.

Импулсно напајање за ЛЕД траку 12В је схематски нешто сложеније, али је повољно висока висока ефикасност, мала тежина и компактна величина.Једини озбиљан недостатак је забрана укључивања без оптерећења. У овом режиму постоји велика вероватноћа отказивања напајања транзистора. Али овај проблем је већ ријешен уношењем повратних информација. Као резултат, при празном ходу, излазни напон не прелази дозвољену вриједност.

Блокови не-трансформаторског типа - практично се не примењују на напонске ЛЕД траке. У њима се напон мреже 220В смањује помоћу РЦ-ланца са даљњом стабилизацијом.Упркос чињеници да је ово најјефтинији начин добијања напона жељеног нивоа, он је и најопаснији. Извори трансформатора немају галванску везу са мрежом. Ово указује на невидљиво присуство високог потенцијала на свим елементима електричног кола. Из тог разлога, они се не продају одвојено, већ су саставни део електронских уређаја, као што су јефтине ЛЕД диоде.

За 12-волтну ЛЕД траку, препоручује се коришћење импулсног напајања.

Додатне функције

Данас уТржиште се може наћи у БП са различитим додатним карактеристикама: од једноставног индикатора напона на ЛЕД, до напона даљинског управљања. У неким случајевима, додаци могу бити веома тачни, у другима - потпуно бескорисни.Пре него што изаберете производ, препоручује се да јасно идентификујете захтеве и карактеристике производа.

Израчунавање напајања

У неким случајевима једноставно није потребно израчунати напајање за ЛЕД траку. На пример, ако желите да повежете 1 метарску ЛЕД траку са СМД ЛЕД-ом 3528 са 12-волтним напајањем. Ништа не очекујте - било који извор напајања са стабилним излазним напоном од 12В. Ако говоримо о снажнијем оптерећењу, онда ће морати бити мало "да" се слаже са бројевима.

Изабрана је снага напајања, почевши од максималне дужине и потрошње енергије једне траке ЛЕД. Да бисмо поједноставили задатак израчунавања снаге, предлажемо употребу референтних података у табели испод.Како онда израчунати напајање за ЛЕД траку? Калкулацију можете извршити или путем онлине калкулатора испод или сами на формули Побс. = Поет? Л 30%. У овој формули, Лонци. - потрошња снаге 1 метра ЛЕД траке, Л - пуна дужина сегмента, 30% - резерва снаге.

Пример израчуна.Претпоставимо да је потребно израчунати снагу БП за тромесечни сегмент ЛЕД траке СМД 3528 са густином ЛЕД чипова 60 комада у 1 метар. Сегмент дужине 1 метар троши 4,8 вати, дакле 3 метратроши 14,4 вати. Ако купите напајање близу номиналне снаге, онда ће радити на граници и након дугог периода.Следствено, резултат треба да се повеча за минимум 30%.У нашем случају, излаз ће износити 18,7 В, што одговара најближој стандардној вриједности од 20 В.

Просечна цена

Постоје четири главне детерминанте на основу којих трошак јединице за напајање за ЛЕД траку зависи од:

  • снага;
  • опција;
  • доступност додатних функција;
  • произвођач.

Данас је просечна цена уређаја од 36 вати у отвореном погону - 400 грама, у запечаћеној - 900 грама.

Полу-херметички блокови су око 30% скупљи од цурења. Штавише, присуство активног хлађења у неким моделима не утиче у великој мери на цену (очигледно због буке вентилатора).

Наведене цене су просечне.

Корисни савети

Одабир извора енергије за ЛЕД траку европског бренда са свјетском репутацијом је свакако велики плус, али скуп и није увијек оправдан. Кинеске компаније, познате широм света, производе веома поуздане уређаје по приступачној цени. У већини случајева, ово је погодна опција по приступачној цијени. Купујте боље у локалној продавници гаража или на мрежи у једној од популарних продавница. Не препоручује се наручивање 12В БП директно из Кине. Такве уштеде, по правилу, ће се претворити уНајбољи случај је низак квалитет израде.

Локација извора напајања отвореног извора мора бити унапријед одређена и заштићена од малих страних предмета и влаге. Када повезујете 12В траку, не заборавите да изолујете жице у подручјима спреја.