Изаберите камин за давање: по локацији, врсти, типу и стилу

Камини за виле служе не само као извор топлоте, већ и као угодан елемент за пријатне сусрете са рођацима и пријатељима. Посматрање пламена у камину помаже да се опустите и постигнете мир.

Људи из давних времена осећају несхватљиву жудњу за ватром, испрва је изазвао страх од необуздане деструктивне моћи, а онда је почео да носи добро загревањем и осветљењем стана и помагањем у припреми хране. Време је прошло, а пожуда за ватром је сачувана, а сада је ватра у камину симбол угоде, природне лепоте и удобности.

 • Узмите камин за себе
  • По локацији
  • По врсти употријебљеног материјала
  • По изгледу
  • По врсти горива које се користи
  • Преко грејања просторије
  • По типу пећи.
 • Како изабрати прави камин за вашу летњу резиденцију?

Покупите камин за вас

Сваког дана користимо ватру за кућне потребе, припремамо, загријавамо. Али понекад се жели приближити овом чаробном елементу још ближе. Дакле, многи људи сада, у изградњи земље, покушавају да у њему створе камин, који симболизује огњиште, као извор топлине, удобности и подсећања на наш историјски формиран суживот са тако опасном и истовремено виталном виталношћу и светлошћу.

Древно огњиште постепено се мењало, у зависности од места становања и животног стандарда. Постепено, постало је сигурније и удобније. Тренутно, постоји неколико врста камина, ми ћемо их размотрити.

По локацији

На локацији камина налазе се зидови и уграђени. Зидне плочице се могу инсталирати у готовој кући, за то је потребно само уградити димњак.

Уграђени камини би требали бити планирани у почетној фази изградње викендица, њихова предност је могућност да се уштеди простор. Ова варијанта камина ће уклонити детаље дизајна који су сувишни у унутрашњости кућице, види Фото.

По врсти материјала који се користи

У зависности од материјала који се користи, камини су:

 • цигла;
 • челик;
 • ливено гвожђе.

Камин од камена. Најчешћи тип камина за љубитеље класике је приоритет. Међутим, треба имати на уму да изградња каменог опеке захтева поуздан бетонски темељ.

Неће бити могуће самостално поставити камин без вјештина. Стога ће цијена материјала и изведених радова бити знатно виша од цијене металног камина.

Челични камин - релативно јефтин и једноставан за уградњу. За њега нема потребе за солидним темељима, потребно је само створити недовршену платформу, њена величина не смије прелазити величину пећи на камину. За његову производњу се користе материјали као што су плочице, керамички гранит, стаклене или челичне плоче.

Главни недостатак челичних камина је што се они брзо охладе и загревају. Али да бисте решили овај проблем, можете користити челичну пећ на камину која ће вам омогућитиповећава период загревања и, сходно томе, период хлађења камина.

Важно! Потребно је узети у обзир један важан услов - ако су високи камини планирани, његова маса би требала бити велика. Непридржавање овог захтева ће довести до брзог сагоревања камина.

Камин од ливеног гвожђа. Ова врста камина је масивнија и значајнија, савршено задржава топлоту, посебно ако је постављена на унутрашњу површину цигле од шамота. Такође, предност камина од ливеног гвожђа је његова отпорност на рђу и не сагорева тако брзо као челик.

Угаљ се може користити за управљање камином од ливеног гвожђа. При изградњи базе камина од ливеног гвожђа користе се исти материјали као и челични камин.

По изгледу

По изгледу, камини за викендице су подељени на угаоне и фронталне.

Углови камина су чешћи јер заузимају мање простора, а то је значајан плус, поготово ако је кућица мала.

Такође, предност угаоних камина је да они изгледају боље у унутрашњости и дивно им се дивите ватром из било ког угла собе.

Мање од углова камина постоји само то да је пећ у њима дубља, тако да је жудња горе. Али овај недостатак се тренутно узима у обзир приликом пројектовања у фабрикама, како би се елиминисао, повећао облик пећи, повлачењем.

Ако дозволите подручје куће, можете одабрати фронтални модел камина, који савршено надопуњује унутрашњост кућице и омогућит ће вам да попуните велику површину с удобним мјестом за пријем гостију, или, обрнуто, самоћу и одраз.пре него што ватра очара ватром.

По врсти горива које се користи

На основу врсте горива које се користи, постоји неколико врста камина. Могу бити:

 • дрво;
 • угаљ;
 • гас;
 • електрични;
 • пелете;
 • биохемикалије.

При избору једног или другог извора енергије руководе се трошковима и могућношћу непрекидног кориштења горива.

Дрвени камин може радити око 12 сати, без потребе за примјеном дрва за огријев. Могуће је променити брзину сагоревања помоћу резе, регулишући довод ваздуха у пећ.

Камини на дрвету су веома популарни за давање, упркос чињеници да су њихови трошкови прилично високи. Пећи се користе за гријање зграда које се налазе у подручјима која нису гасификована.

Такође, њихов плус је хармонија, савршено се уклапају у сваки ентеријер, дају осећај удобности и повезаности са природом, природношћу.

Најекономичнији и најпопуларнији су камини на угаљ. Још није спаљена прва серија горива, друга облога се не препоручује. Постоје модели у којима је интервал преузимања дан, и то је веома корисно и згодно.

Употреба рудника угља је следећа:

 • није естетски, наиме, угаљ оставља много прљавштине;
 • Ватра од сагоревања није тако лепа као када се гори дрва.

Али ако је потребно само гријање кућице, угљенски камин ће се што мање уклопити.

Плинске пећи ће спријечити потребу за складиштењем с дрва за огријев, за загријавање пламена. Они субезбедан, тих, лак за управљање.

Инсталација гасних камина је једноставна.

Нема потребе да их стално пратите, не дају дим или искре.

Гасни камини изгледају природно, естетски и, што је најважније, дају много топлине.

Такође је могуће посматрати спаљивање гасног пламена, осећајући задовољство у овом процесу. У гасним каминима се убацује стакло кроз које је видљив пламен и штити од губитка искри и, посљедично, могућих пожара.

Електрични камини за викендице, портали долазе из разних материјала, дрвених, камених, направљених од пластике. Постоји велики избор боја и стилова.

Једна од предности електричних камина је њихова релативно ниска цијена.

 • Такође, уштеде су у одсуству потребе за инсталацијом вентилације, димњака.
 • Једноставни су и економични, јер не морате купити скупо гориво.
 • Штавише, неки модели електричних камина могу се користити не само за гријање, већ и за естетски ужитак у љетним мјесецима, за то једноставно искључите режим гријања, остављајући режим пламена.
 • Поред тога, постоји и могућност влажења ваздуха, што доприноси одржавању удобних услова у затвореном простору.

Електрична огњишта могу да загреју дачу у кратком временском периоду. Они се лако контролишу, могу се контролисати или помоћу даљинског управљача, или помоћу дугмади на самом уређају. Мање од ових пећи је зависностелектричном енергијом, а ако ће земља угасити светло, онда ће њено коришћење бити немогуће.

Камини за пелет су релативно млади и економски одрживи. Горива у таквим каминима су пелети, дрвна пресована пиљевина.

Вредност таквог дизајна у универзалности. Њихова инсталација не захтева компликоване дизајнерске одлуке и траје мало времена. И плус је:

 • Потпуна аутоматизација на раду, аутоматски напајана горива (пелете), ваздух, аутоматски одржава температуру и изабрани начин сагоревања.
 • Лако се користе, омогућавају и онемогућавају помоћу даљинског управљача, могу се програмирати он-офф и режими рада.
 • Можете подесити жељене режиме користећи Ви-Фи даљински. Сви подаци о систему приказани су на екрану, што је веома погодно.
 • Висок степен сигурности. У случају кварова, регулатор искључује довод горива и искључује камин.
 • Димне цеви се могу инсталирати без везивања за главни вентилациони систем, јер се користи принцип принудног уклањања дима.

Једини минус пећи на пелет је њихова висока цена, али имају висок пренос топлоте и економску ефикасност. Постоје и модели који раде не само на пелетима, већ и на дрвету.

Биокамини су модерна врста кућних огњишта, чији је извор еколошки прихватљиво гориво на бази етанола.

Примјењујући овај начин гријања, добивамо топли и прави пламен, али нема дима, мириса и чађе. Њихова инсталација нијезахтева присуство димњака, довољно да у просторији постоји једноставан прозор за вентилацију.

 • Биоцампи су економични, сигурни и ефикасни, имају модеран дизајн.
 • Декоративна керамичка дрва која симулирају сагоревање ових полова могу се инсталирати у ћелију.

Спаљивање етанола је безбедно за људе, не изазива нежељене ефекте и количина угљен-диоксида који се ослобађа као резултат сагоревања је занемарљива. Биокамин не захтева посебну негу.

Важно! Основни услов сигурности при његовом раду - пуњење горивом и све радње на збрињавању биогорива морају се обављати само са искљученим пламеном и расхлађеним кућиштем.

Кроз грејање просторије

За сеоску кућу, у којој нема преграда и 1 соба може користити ваздушни пут за загревање.

У сеоској кући са зидовима на овај начин, гријање ће бити неучинковито, па је боље користити конструкције са воденим кругом, које су, заузврат, подијељене на радијатор и безрадијааторне. У обе варијанте, принцип грејања је загревање воде, која се онда, носећи кроз цеви, загрева све просторије кућице.

По врсти пећи.

Пећи на пећи су отворене и затворене.

Са отвореном ватром, то јест, када ниша није затворена, могуће је дивити се ватри природне ватре, али се топлина може осјетити само у близини пећи, како би се цијела кућица загријала на овај начин неефикасно.

У затвореним пећима, ниша каминапрекривен стаклом Поред ефикаснијег загревања, ефикасности, ова опција је још сигурнија, спречавајући могућност пожара у затвореном простору.

Како изабрати прави камин за вашу летњу резиденцију?

Да би се одговорило на ово питање, потребно је узети у обзир скуп фактора. Важну улогу у избору камина имају подручја земље, планирање, финансијске могућности и жеље власника.

Приликом избора камина потребно је узети у обзир неколико тренутака који ће омогућити постизање највеће ефикасности и лакоће коришћења у будућности

.

Режим сагоревања. Пећи могу имати два начина сагоревања, интензивни и економични. Приликом одабира уређаја треба обратити пажњу на постојање економског режима сагоревања, што ће касније помоћи да се постигне економичнија потрошња горива.

Снага камина. Он мора имати довољно снаге да квалитативно загреје дачу.

Како правилно одредити потребну снагу камина? Број квадратних метара куће је подељен на десет. Заокружите заокруживање на већу страну и додајте око 25-30%. Добијени број у Кт је ваша снага.

Ова калкулација важи само под условом да висина стропа не може бити већа од 2,5 метара.

Присуство стакла. Многи туристи на инсталацији центра су усмјерени не само на гријање просторије, већ и на могућност визуалног контакта са пламеном. Присуство стакла омогућава економичнију употребу горива и смањује ризик од пожара изван камина. Стакло може да упије и поквари лепоту спектаклапотребно је изабрати моделе са самочистећим стаклом отпорним на топлоту.

Сад асхник. Будући да је у пећима на дрва потребно чистити пепео довољно често, боље је размотрити моделе са одвојивим пепелом, што ће олакшати и убрзати његово чишћење.

Доступност горионика. Површина за кухање ће омогућити да се топлина користи за кување. Можете кухати, пити галеб поред камина. Такође постоји могућност да се воће и поврће произведе током лета.

Плоча за кухање је стакло, керамика, метал керамика, може се направити у једном платну или подијелити у неколико горионика. Моћ топлине можете регулисати помоћу вуче.

Заштита од пожара. Ако сте забринути да се зидови прегреју, можете помакнути структуру са зида. Чувајте се његовог пада нема смисла, јер вриједи много труда да се преокрене. За оне који се боје прегревања дизајна пода - постоје модели камина на ногама.

Додатне корисне функције. Грејање просторија је главна функција камина у земљи. Слављење ватре је такође важан аспект за многе туристе у овом питању. Увек желим да вам живот учини удобнијим. Зато би било лепо да камин има додатне корисне и практичне карактеристике, као што је присуство пећи, уграђеног резервоара за воду, измењивача топлоте.

Многи власници желе да сами створе камин у земљи, пошто је ћелија симбол топлине, светлости, извора грејања, а ја желим да овај симбол направим у свом стилу.

Упркос присутности разних грејних елемената, жеља за изградњом класичног камина данас не губи на значају. Да бисте својим рукама направили камин, морате имати неке вештине и концепте, као и средства за спровођење замишљеног.