Изаберите камин са воденим кругом (кошуље) за кућу

Камин са кругом за загревање воде - ово је грејни апарат са побољшаном модификацијом чврстих горива. У нашем времену, зове се термокамид чврстог горива. Такав гријач се налази у кућама или у апартманима у приземљу, јер испод њега не треба сипати снажан темељ.

сорте

Главни елементи овог уређаја су ниша пећи и димњака. Подељени су у два различита система повезивања: отвореног типа и затвореног типа.

 • Камини отвореног типа намијењени за брзо гријање просторија, али имају ниску ефикасност. Постављени су за визуелно задовољство ватром.
 • Ефикасност грејних уређаја затвореног типа достиже 90% топлотне снаге. Продубљивање пене се затвара осигурачем од силика стакла отпорног на топлоту.

У хидрауличком систему система гријања са воденим кругом налазе се пећ на камину која ради на крутим горивима (угаљ и огревно дрво). Опрема са капацитетом за расхладну течност уграђена је у централној просторији, спојена на цијеви хидрауличног система круга гријања, а због њих се врши пријенос топлине у сусједној просторији.

 • Овај грејни уређај ради на обезбеђивању система за грејање са топлом водом од око 800Ц.

Приликом сагоревања брикета пиљевине у систему грејања, течност у резервоару се загрева и улази у хидросистем за загревање суседних просторија.

Поглед на камин и његову топлотну снагу

Ови камини се међусобно разликујуизглед, предња страна има другачију модификацију. Врата могу имати:

 • равна;
 • панорамски;
 • призматично одвајање стакла.

Ови грејачи се производе на различитим нивоима снаге, као што су 12,15,19 и 24кВ. Они се бирају у зависности од величине простора за грејање. Да би се одредили потребни параметри, потребно је узети у обзир да је 1 кВ једнако 10 м2 грејне површине.

Камин са воденом кошуљом је класификован као хидросистем затвореног система. За разлику од једнозидног термокамида, он има двоструке зидове, у простору у коме се налазе таласни измењивачи топлоте.

Повезан је са хидроенергетским системом гријања цијеви, што омогућава да овај гријач постане главни елемент за гријање куће, а такођер се користи и као опрема за гријање воде за све просторије.

Дизајн водених кошуља има различите схеме прикључења - отворене или затворене.

 • Отворени систем се ствара под притиском од око једне и по атмосфере, а дебљина зида спојене цеви не смије бити мања од 4 мм.
 • Затворени систем је израђен тако да издржи притисак - 2,5 бара, а зид мора бити дебљине најмање 6 мм.

Спајање камина на водени хидросистем

За отворени хидросистем, инсталирана је експанзиона посуда која се поставља у близини грејних конструкција. Круг са расхладним средством ради на сличности повезаних прикључака. У том случају, расхладна течност се загрева у термоелементу и улази у систем грејањаизмењивач топлоте

Затворени систем се спаја без мембранског резервоара, вода се преноси директно у омотачу.

Водени камин, који се загријава дрветом за огријев, може користити брикете од пиљевине као гориво. Ова врста горива се активно користи у наше време, јер је пренос топлоте из овог материјала много виши од преноса дрвета, а пепео и од њих је мала количина.

Спецификације

Који елементи дизајна су укључени у грејање куће са камином са воденим кругом? Размотримо ово питање детаљно.

Камин са грејањем воде - тело направљено од котла или нехрђајућег челика дебљине 5 - 8 мм, извана је покривено ватроотпорном бојом. Има уграђени капацитет од 50 - 90 литара. Таквом дизајну могуће је спојити водени круг са унутрашњом количином воде за 11% мање него у резервоару дизајна грејања.

Унутрашњи зидови пећи обложени су керамичким плочицама. Између зида пећи и спољашње облоге грејног уређаја налазе се ваздушни канали, кроз које долази кисеоник да побољша сагоревање ватре, а такође и на овом месту уграђени измењивачи топлоте.

Основни елементи за спајање камина на водену јакну

За полно функционирање система се упорабљајо наследње компоненте:

 • мембранска експанзиона посуда;
 • бакарна цев за резање у систем камина;
 • Термички сензор - аутоматски, који смањује температуру у цевима, ако је добио 950С;
 • вентил за ресетовање вишкатемпература са капацитетом од 2,5 бара - штити камин од високог притиска у унутрашњости хидросистема;
 • Спојнице и вентили, који се купују за уградњу општег система, уграђују се у уређај измењивача топлоте.

Монтажа система за грејање воде

Пре инсталирања треба да изаберете који ће систем користити, отворити или затворити.

Спајање дизајна грејања врши се на следећи начин:

 • Гријач је инсталиран у подруму или приземљу зграде - техничкој просторији.
 • Над њим је постављен барел (хидроакумулација) са носачем топлоте. Његова сврха је да одржи глатку промену притиска флуида у систему.
 • Затим се треба придржавати инсталације хидрауличних цеви отвореног типа.

Мембрански експанзиони резервоар је инсталиран у поткровљу куће, у измјењивачу топлине вода долази кроз силе гравитације. Вишак загријаног носача топлине се враћа натраг у спремник. Течност се загрева у уређају таласастог цевовода, који се уграђује у нишу пећи.

Запамти! Овај хидросистем монтаже је најједноставнији и уз његову помоћ за загревање велике површине неће радити.

Најчешће се користи затворени систем, у којем течност из мембранског експанзионог резервоара улази у измењивач топлоте, који поставља затворени део котла.

 • У овом систему вода се загрева на 80 - 900Ц и пумпа се кроз циркулациону пумпу кроз цеви у погону, а затим пролази кроз цеви у радијаторима.
 • Да би уређај за грејање био високтемпература у хидросистему, закривљена цев је уметнута у задњи део пећи, у којој се, ако је потребно, хладна вода сипа.

Термоелемент је инсталиран у цеви која се протеже преко површине уређаја за загревање, која у случају прекорачења 950Ц у воденом кругу, испушта воду у канализациони систем.

Повезивање са већ направљеним, зиданим камином може бити финансијски непрофитабилно. Будући да је потребно размишљати о цијевима под хладном текућином и провести сложене прорачуне водоводног сустава за прикључење на гријање.

Сумирајући, вриједи подсјетити да ако ће камин загријати ваш простор не само зраком, већ и преко измјењивача топлине и водене кошуље, најбоље је планирати га на почетку зграде.