Инсталација противпожарних врата: инсталација на СНИП, правила, норме и захтјеви

Пожари у историји човечанства били су узрок катастрофалног уништења и масовне смрти људи. Упркос значајним промјенама у грађевинским материјалима и технологијама, пожар и даље представља пријетњу људима. Распростирање ватре од муње олакшано је данас ниском ватроотпорношћу отвора. То је и разлог повећања броја жртава, када деформисана врата блокирају излазак људи из просторије за спаљивање и улазе у спасиоце.

Куповина и инсталација противпожарних врата од стране приватних лица и предузећа је разумна мјера опреза како би се избјегли бескорисне жртве. То је због чињенице да такве јединице могу спријечити ширење елемената у другим просторијама, као и спријечити продирање угљичног моноксида и дима.

Обавезна места инсталације

Материјали и конструкције противпожарне преграде отпорни су на врло високе температуре, док у потпуности чувају потпуно функционисање браве, никада се не заглављују на вратима. Према томе, постоје обавезни услови за уградњу противпожарних врата на местима наведеним у СНиП-у, то је:

 • просторије са стварном опасношћу од пожара, као што су објекти за јавну кухињу и производњу;
 • складишта и фондације у којима се чувају материјална добра или предмети који представљају опасност од пожара;
 • инжењерске комуникације од посебног значаја;
 • кроз ходнике и окна лифта као мјеста која највише погодују ширењу ватре;
 • Зграде са сталном акумулацијом великих количинаљуди као што су: опште образовне установе за децу, болнице, стамбене зграде на стилобатима са инфраструктуром у њима;
 • Просторије намијењене за хитну евакуацију, као што су тамбура, резервне љестве и излази од пожара.

Развијене су и усвојене јасне норме државних стандарда, које морају бити у складу са самим пројектом и инсталацијом протупожарних врата. Листа захтева обухвата квалитет материјала, посебна правила монтаже и локације конструкција врата.

критеријуми за избор

Приликом одабира ватроотпорних врата, потребно је узети у обзир сљедеће параметре:

ватростални материјал

У овом случају, уштеда није позитиван квалитет, јер што је виши квалитет производа, дужи је његов вијек трајања и више гаранција термичке стабилности.

Отпорност на деформацију

Важан показатељ максималног времена очувања функционалности протупожарних врата и њихове способности да створе непремостиву ватрену баријеру.

стезање

Индикатор, који укључује карактеристике димоизолиатсии и неводљивост топлоте. У првом случају, квалитет изолације спојева при уградњи противпожарних врата игра важну улогу. У другој могућности платна врата се не загревају са задње стране.

Посебна пажња се посвећује ширини рупе. За савршено обављање својих функција, протупожарна врата не могу бити дужа од једног метра широка. Овај захтјев се заснива на могућности слободног уклањања жртве из људске ватреносиоци

Материјали и карактеристике ватроотпорних врата

Противпожарне конструкције могу бити израђене од различитих материјала који испуњавају захтјеве ГОСТ-а. Данас се у широком асортиману нуде следећи типови:

 • Метална врата од ватросталних метала и пружају максималну заштиту на најекстремнијим температурама;
 • Дрвене конструкције, прекривене тканинама од МДФ-а и обрађене специјалним композицијама за израду ватросталног дрвета;
 • Стаклено платно, направљено од ватросталних легура и ојачано челичним деловима.

Жеља за постављањем протупожарних врата приватним особама у њиховом стану данас није неуобичајена. Али, нажалост, хвале вредна тенденција да се осигура дом постаје бескорисна окупација због баналне жеље да се спаси. Многи, ослањајући се на своју снагу и знање, сами инсталирају заштитну структуру са кршењем правила инсталације.

Да би се исправно спровела инсталација противпожарних врата, неопходно је имати јасну представу о карактеристикама његовог дизајна. У суштини, ватростални модели су уобичајена врата, оплемењена употребом специјалних технологија. Поред материјала отпорног на топлоту, врата су опремљена одговарајућим компонентама. Осим ватроотпорности, противпожарна врата карактерише висока отпорност на мраз, а понекад и непробојност.

Крило врата је направљено облагањем профилних цеви листовима ватросталних метала, а споља је прилив изтријем Дебљина готових врата варира од 5 цм до 10 цм, а оквир се изводи из једног профила, закривљен под утицајем високе температуре. Да би се добила монолитна изведба, све расположиве шупљине су испуњене ватроотпорним изолационим материјалима.

Обавезни дио пожарних врата је праг, који осигурава додатну непропусност, стварајући комплетну гасну и димну баријеру.

У складу са постојећим правилима, инсталацију противпожарних врата морају извршити одговарајуће организације које имају дозволу и дозволу. Али, ако тачно знате сва правила и услове уградње, можете сами поставити врата.

Упутство корак по корак за самосталну инсталацију

Након куповине ватросталне конструкције, потребно је припремити мјесто за инсталацију прије уградње и покупити све потребне алате.

Корак 1. Припремни рад

Поред ватроотпорних квалитета самих врата и технике инсталације, припрема отвора је веома важна. Према правилима ГОСТ и Снип инсталације противпожарних врата треба извести у преградама одређене дебљине, која је најмање 12,5 цм

Стога, прије постављања протупожарних врата, потребно је припремити рупу и поставити дебљину зида на одговарајуће параметре. Да би се повећала безбедност, обавезан услов је чишћење сусједне територије од страних предмета и смећа. Након инсталације, протупожарна врата морају бити слободно растворена до пуне ширине.

У случају када је зид у којемпланирана је монтажа конструкције, не разликује се по повећаној чврстоћи, препоручује се уградња оквира за ојачање, јер слаба преграда не може издржати оптерећења.

Корак 2. Материјали и алати

Да бисте обавили посао који испуњава све потребне услове, биће вам потребни алати као што су:

 • Боер са типом победе;
 • чекић;
 • Бушилица и бушилица;
 • Рулет и ниво;
 • нож;
 • Дрвени клинови за клинове;
 • Сликарски шкот;
 • монтажна пена;
 • Сидрени вијци.

Корак 3. Постављање кутије врата

Склоп кутије се изводи хоризонтално. Нанесите све одговарајуће углове и причврстите их малим завртњима. Затим се кутија уграђује у рупу и заглави клинови, изравнавајући их са косином и рулетом. Веома је важно да су празнине са свих страна практично идентичне. Затим избушите рупе кроз кутију у зиду за сидрене вијке. На свакој страни мора бити најмање 3 отвора. Вијци су уметнути и кутија чврсто на вратима.

Сви примљени спојеви су испуњени ватросталним заптивачем, чији је високи квалитет отпорност на високе температуре. Приликом сагоревања метала, заптивач се не уклапа и не топи, већ се претвара у пјенасту смешу која испуњава све најмање пукотине и рупе, стварајући непремостиву баријеру испред елемента ватре, дима и угљен моноксида.

Корак 4. Монтирање крила врата

Принцип висења крила врата није ни на који начин различитод уградње обичних врата. Потребно је само проверити да петље не спречавају потпуно отварање платна. Такође је важно одржавати ширину размака између трака кутије и крила врата (не би требало да прелази 3 мм).

Подешавањем петљи врши се уградња уређаја за затварање, причвршћивање сидрених вијака и одстрањивање одстојника. Затим је потребно извршити додатну херметизацију преосталих рупа. У овој фази се користе жбука од минералне вуне и ватроотпорности.

Само након завршетка свих описаних корака, можете извршити инсталацију механизма за закључавање, браве и ручице.

Корак 5. Завршна обрада

Радни спојеви и груби завршни слој прекривени су плочама, које морају бити претходно обрађене ватросталном композицијом и омогућити потпуно сушење. Искуство показује да се обрада дрвених и металних плоча најбоље обавља у два или чак три слоја, што повећава њихову отпорност на високе температуре.

Корак 6. Провера обављеног посла

Важно је да након завршетка свих радова проверите лакоћу рада врата, рад механизама за закључавање и затварање. Врата се морају отворити без икаквог напора, без икаквог шкрипања. Затварање мора бити независно и ниједан део не би требало да буде уздрман. Шарке су подмазане специјалном композицијом, отпорне на топлоту и ватросталне.

Након провјере сваког центиметра врата и рада свих механизама, потребно је позвати инспектора пожара који је дужан прегледати и провјеритиисправна инсталација. Резултати инспекције се уносе у службени протокол и потписују печатом и печатом.