инсталација ондулина

На модерном тржишту градње, недавно, појавио се нови материјал за кровну облогу - ондулин. Инсталација ондулина - процес је једноставан, тако да се сав посао може обавити властитим рукама, чак и без дубоког знања из области грађевинарства.

предности ондулина

Ондулин - је еколошки прихватљив кровни материјал, који укључује:

 • целулозна влакна;
 • минерална пунила;
 • битумен и смола.

Већ готови производи су обојени у одговарајућој боји. Материјал је направљен од двије врсте. Шкриљевац има стандардне димензије (2к0,95 м), плочица је много мања, истог квалитета и композиције. Плочица се најчешће користи за уградњу кровова софистициране конструкције како не би трпјели од подрезивања и смањили количину отпада. Шкриљевац - оптимална опција за распоред једноставног двоструког или једноструког крова.

Предности ондулина су:

 • пријатељство према околини;
 • мала тежина;
 • једноставност инсталације;
 • отпорност на различите атмосферске и механичке утицаје;
 • ниски трошкови;
 • трајност;
 • Декоративни и атрактивни изглед.

Један од недостатака је поменути ниску ватроотпорност материјала, али након обраде специјалним композицијама, ондулин постаје отпорнији на пожар.

Угао нагиба

Упутства за уградњу ремена варирају у зависности од угла крова:

 1. Мали угао нагиба (5 до 10 степени) укључује употребу чврстог материјалариббонс За ову сврху најбоље је користити шперплоче или даске. Истовремено, надвишење на крају треба да буде око 30 цм, на странама - 2 таласа.
 2. Када се ондулин поставља на кров под углом нагиба од 10-15 степени, летва се израђује од дасака између њих 45 цм, а завршни прегиб 20 цм, са стране 1 талас.
 3. Ако угао нагиба прелази 15 степени, размак између дасака кобре треба да буде 55-60 цм, а листови су сложени са праском 17 цм, са стране - 1 талас.

За правилно позиционирање елемената решетке, користите шаблон из дрвене шипке. Тако су даске стриктно окомите на стрехе.

Корисни савети

Плоче ондулина у облику се не разликују од обичних, само што има 10 таласа (не 12). Користите оловку у боји да бисте направили марку. Ако је потребно направити подрезивање, најпогодније је направити акутни нож с малим зубима. Да се ​​ондулин не би заглавио приликом сечења, подмазује се танким слојем уља дуж линије резања. Ако постоји кружна пила, то је још боље.

Стандардни лист ондулина у облику шкриљца тежи око 6 кг, тако да је лако подићи и инсталирати. Да би се утврдило како слагати слова, мора се узети у обзир превладавајући вјетар. Радови почињу са том падином, која се налази на супротној страни правца ветра, која превладава на градилишту. Други ред је направљен тако да је његов почетак послужио као пола листа ондулина. Тако је лакше кретати се, а шкриљевац остаје јачи.

инсталацијаслова

Боље је радити с ондолином у хладном времену када нема кише. У врућим или кишним данима, постоји вјероватноћа да ће материјал бити осакаћен или деформиран. Фиксирање плоча врши се помоћу чавала, при чему се на сваку ставку креће око 20 комада. Нокти се набијају на крајевима, на крајевима и дубинама сваког таласа кроз један. Да би се листови распоредили тачно у односу на греде, потребно је да затегнете конопац и причврстите листове уз помоћ њега.

Детаљи скакавца почињу да се закључавају у супротном смеру од главног ветра. Они су причвршћени за додатне дрвене греде калдрме. Дизајн куће је погодан са посебном пажњом. Прво, морате направити још један режањ, али тек онда фиксирати обдарени ондулин.

За дизајн штипања, користе се елементи за стезање, који се могу купити у комплету са листовима ондулина. Ако је улица врућа, можете користити други начин: екстремни дио лима лагано се савија и фиксира ноктима. Да бисте побољшали хидроизолацију вијенца крова, користите универзалну кутију за завјесе. У исто време, слова, која су фиксирана на завеси, треба да буду обешена не више од 7 цм .Ако ће време превазићи оно што је, једноставно је провокативно, ако је време прекратко, киша и снег ће пасти испод крова.

За хидроизолацију спојева у близини цеви и димњака користите посебну самолепљиву траку Ондефлесх. На исти начин украсите фуге крова прозорима и кућом.

Технологија монтаже није проблем, већ приручникрад се мора обавити пажљиво. Ако и даље имате питања или не разумете правила за монтирање ондулина, можете погледати видео. То ће вам омогућити да видите цијели процес властитим очима и ширите све информације на полицама.