ХВЛ за под: полагање плоча испод дрвеног покривача и плочице, плусеви и минуси звучне изолације од плоча ГВЛ у кући

Поравнање пода је један од најважнијих задатака при поправљању. Од тога ће у коначници овисити колико дуго ће овај кат трајати, како ће визуално перципирани намјештај бити постављен на његову површину, те опћенито, какав ће дојам оставити унутрашњост.

Пожељно је постићи поравнање тако да буде једноставно, брзо и без непотребних трошкова. Да би се одржао изравнавајући слој дуже време, обезбедио сигурност и испунио високе перформансе, потребно је разумно приступити одабиру потребног грађевинског материјала. Приликом уградње подне облоге можете користити гипсане влакне - ГВЛ.


Карактеристике

ГВЛ је по својој природи "блиски рођак" сухозида. Структура плоча укључује гипс, целулозу, која је поуздано веже, и друге "адитиве" који обезбеђују чврстоћу материјала и његову отпорност на влагу. Од гипсаних плоча ГВЛ се разликује по томе што нема картонску љуску, њена структура је хомогена и гушћа.

Код гипсаних плоча постоје бројне неоспорне предности:

 • Под напрезањем које је усклађено са овим материјалом, можете одмах монтирати било који систем за гријање.
 • Овај премаз је лаган. Лак је за ношење и погодан је за полагање чак и на не баш јаким подлогама.
 • Инсталацију је могуће извршити у зимском периоду, јер се материјали који садрже влагу не користе приликом рада.


 • Инсталација ХВЛ-а може бити особа безспецифично искуство градитеља. Довољно је задржати алате у руци.
 • ГЛВ спрат се брзо монтира. У процесу рада нема вишка смећа и буке. У просјеку не треба више од једног до два дана.
 • Од традиционалних материјала за изравнавање подова - иверица (дрвна иверица) и ДСП (цементна иверица) - разликује се по томе што не шкрипи након слагања. Не мења облик након значајних промена температуре.


 • Може да издржи велика механичка дејства и ударце.
 • У случају пожара, она ће постати препрека за ватру. Овај материјал не гори, већ само угљенисан.
 • Не постоје ограничења за апликације. Гипсана влакна су погодна за све зграде - ниске и вишекатне.


 • Не емитује штетне супстанце и стога се сматра еколошки безбедном.
 • Минусима ХВЛ-а могуће је мало приписати.
 • Боље је радити заједно са овим материјалом, јер је неприкладно бавити се тиме.


  • Нехотично руковање ХВЛ-ом може се случајно покварити.
  • Материјал је значајан по вредности.
  • Разноврсни гипсани влакни (ГВЛВ) отпорни на влагу, иако дизајнирани за употребу у просторијама са високом влажношћу, и даље могу бити изненађени труљењем. На поквареним површинама они постају меки. Понекад се слова морају потпуно замијенити.


  виевс

  Изглед ХВЛ је плоча или листправоугаони облик. За разлику од обичних плоча, ХВЛВ-и се третирају посебним хидрофобним супстанцама. На тај начин се могу примијенити у купаоницама и кухињама.

  Постоје и листови од гипсаних влакана који се међусобно лијепе и међусобно помичу. На ивицама пружају фалсове који вам омогућавају да брзо и једноставно монтирате изравнавајући слој пода.


  Спецификације

  Конвенционални ХВЛ панел за просторије са нивоом влажности који не прелази норму може имати димензије: дужина 2500 мм, ширина 1200 мм, дебљина - 10 или 12,5 мм. Штедњак отпоран на влагу може бити потпуно истог формата. И можда је величина мало мања, доступна је у облику квадрата од 1200 до 1200 мм при дебљини од 10 мм.


  Поред тога, продају се ХВЛВ листови величине од 1200 до 600 мм, дебљине 20 мм и набора од 50 мм.

  За изравнавање пода можете одабрати плоче од 1500 к 1000 мм дебљине 10 мм.


  Предност ГВЛ је у томе што овај материјал има вискозну структуру. Стога, када се склапање у вјештим рукама не распада и не пуца. Има малу топлотну проводљивост, у том смислу, под не само да се поравнава, већ га чини топлим, што је изузетно вриједно за становање и јавне зграде.

  Будући да се ради о негоривом материјалу, користи се за заштиту грађевинских конструкција од пожара.

  Гипсана влакна су отпорна на честе и оштре промјене температуре. Према томе, у гријаним просторијама, као што су гараже, викендице, може се користити храбро.


  Обим примене

  "Армс" панел ГВЛ је погодан за стварање суве подне кошуљице у свакој кући. На пример, тежина естриха је око три стотине фунти по квадратном метру. За њен уређај неопходно је купити материјале као што су цемент, шљунак, песак и тако даље. Осим тога, морате чекати да се вијак осуши.

  Зато је употреба гипсаних влакана одлична алтернатива свим овим проблемима и сложености.

  Осим тога, миксер за бетон за реновирање бетонског пода на горњем кату стамбене зграде није сватко одважан да повуче, и биће тешко поставити га у стан. Са гипсаним влакнима и другим компонентама потребним за суву фолију, све је много лакше.


  Уз помоћ ХВЛ-а могуће је направити влажни под и преко преклапања бетона и преко старих дрвених подова. Очекујући завршетак овог посла неће морати. Можете одмах почети са стварањем горњег декоративног слоја. На ГВЛ савршено пада ламинат, тепих, линолеум и паркет, могуће је ставити керамичке плочице у купатило на ГВЛВ. Гипсана влакна са овим, између осталог, служе и као звучно изолациони слој.


  ГВЛ која је у супротности са инсталацијом водовода и електричних подова. У овом случају, довољно је користити плоче дебљине 10-12 мм. Не морате се бринути да ће се слој за изравнавање искривити и покварити цео премаз.

  Заједно са ХВЛ плочама се користе влакнасте, пјенасте и полистиренске пломбе за стварање слоја за загријавање.инсулаторс Влакна су минерална вуна различитог састава. Пјенасти полистирен је сличан обичној пјени. Чува топлину и одржава своју издржљивост. Али у исто време је прилично скуп и може се ангажовати.

  Пуњач - дробљени камен, шљака, експандирана глина - није толико поуздан, али много јефтинији.


  инсталација

  Својим рукама можете положити гипсана влакна на бетонски и дрвени под.

  Прије тога потребно је израчунати количину потребног материјала, купити га и доставити на мјесто постављања.

  На бетонској основи, периферна трака је постављена дуж обима просторије.


  Парна изолација се изводи помоћу полиетиленске фолије. Стављање, тако да се једна трака протеже на још око 30 центиметара. Трака се фиксира траком, комбинирајући је у једну јединицу.

  Ако постоје било какве комуникације или жице на поду, оне се морају изоловати тако да се стављају у заштитни вал. Тада се изравнало глинено вапно. У том случају, између каблова и ХВЛ-а не би требало бити мање од два центиметра експандиране глине.

  Цлаидите заспи, фокусирајући се на унапред инсталиране свјетионике. За поравнавање изолационог слоја користи се дугачак регал.


  За време грабљења гријача потребно је пажљиво узети у обзир мјеста у близини зидова, у угловима и на вратима.

  Било би прикладније да напуните експандирану глину, а убудуће и сами инсталирате плоче, можетеправите водиче од дрвених греда. Они служе као референтна тачка која показује ниво на којем грејач треба да заспи, и делује као решетка за монтирање ХВЛ-ова.


  Полагање гипсаних влакана врши се из угла који је најближи довратку. Елементи грубог пода се причвршћују љепљивом композицијом. Може бити само ПВА или специјално љепило. На бази можете ставити два слоја гипсаних влакана. То ће помоћи да се ојача дизајн. Горњи слој се налази у супротном смјеру од претходног. Плоче се међусобно причвршћују љепилом и причвршћују вијцима.


  У току рада, потребно је пажљиво уклонити прекомјерно љепило које дјелује на мјестима спајања плоча и близу зидова. Ако ће горњи декоративни поклопац касније бити тепих или ламинатни под, спојеви ће морати поново бити запечаћени.

  На крају пода је уземљен. Прајмер у грађевинској радњи треба да буде изабран на такав начин да се у својим својствима може комбиновати са композицијом лепка, која је коришћена за повезивање ГЛВ плоча.


  Када је ријеч о побољшању дрвених подова, редослијед дјеловања ће бити отприлике исти као код рада с бетонским подовима, али прво морате водити рачуна о темељитој припреми темеља за ХВЛ.

  .

  Прије свега, треба разумјети стање старог пода. Морат ћете уклонити плоче и пажљиво процијенити стање дијела који није видљивнормална ситуација

  Могуће је да ће бити потребно ојачати структуру додатним заостацима. То зависи од чињенице да се материјал за подове користи као завршни додир.


  Као иу првом случају, морате направити поравнање. Понекад морате подесити логове. Можда ћете морати да радите на плану, и негде другде, да подигнете подове, да инсталирате клинове или да уопште правите цигле. Шешири чавала и вијака на даскама морају се продубити, пазећи да не постоје мале избочине, које убудуће неће дозволити прецизно обликовање декоративне подне облоге.


  Што се тиче нивелисања, проверите са нивоом. Остатак мане треба очистити машином за брушење. Иако је план такође погодан. Прорезати инертне прорезе китом. Ако постоје дубоке депресије, понекад су оне довољне да попуне глину мале фракције.

  Према технологији монтаже на дрвеној основи, потребно је поставити паропропусни материјал -перхамин или парафински папир.  Деформација ХВЛ-а у току рада спречава полагање периметра траке изолације простора у дебљини од десет милиметара и висини од десет центиметара. Његова примена у одређеној мери ће обезбедити и звучну изолацију. Сама трака је од полистирена или минералне вуне. Када је инсталација пода за испирање завршена, уклоните је.

  Да би се плоче правилно уклопиле, морате их направитиобележавање узимајући у обзир инсталирану изолациону траку. Вишак материјала је одсечен, стављајући га на равну површину, тако да је погодан за пловидбу. За прецизно подрезивање, потребан вам је нож или грађевински нож, као и округли резачи за извођење коврчавих рупа.


  Полагање ХВЛ се такође врши овде помоћу лепка. Приликом извођења сувог естриха, листови су довољно залепљени у подручју фалсхека, који је прекривен љепилом. Поред тога, плоче треба фиксирати помоћу вијака. Они се заврте по ободу сваког панела тако да су шешири дубље у површини за два или три милиметра. На великим плочама, монтажа се одвија сваких тридесет центиметара, а на малим - двадесет.

  Током процеса полагања, потребно је осигурати да зглобови плоча сами не падну у спојеве елемената доњег слоја

  Боље је ставити ХВЛ под углом од 45 степени у односу на раван под. Плоче се такође требају померати једна према другој из реда у ред.


  Типс

  При уградњи ХВЛ премаза потребно је имати на уму низ нијанси.

  • Након куповине гипсаних влакана, пажљиво прочитајте упутства за постављање на под.
  • Највише гипсаних влакана након куповине треба држати у просторији са ниском влагом. Није потребно одмах почети са стварањем пода након што се материјал унесе у просторије. Пустите га да стоји у њему неколико сати.
  • Ако говоримо о томеИзравнавајући дрвени под помоћу ГЛВ плоча, боље је избушити рупе. Ова једноставна техника неће дозволити даље распадање дасака, јер ће због отвора бити осигурана добра вентилација.  • Чврсти и љуљачки мостови морају бити сигурно причвршћени за заостатке вијцима који се користе у раду столарије.
  • Када се поставља парна брана, слојеви филма морају бити постављени тако да се лагано издигну до зида, формирајући неку врсту водоотпорног контејнера на поду.
  • Приликом рада у сну морате носити респиратор.   \ т
  • Ако је инсталиран "топли под", мора се инсталирати други слој гријача испод ХВЛ. То су пјенасте полистиренске плоче, које неће дозволити "проток" топлоте кроз под.
  • Двослојне плоче ХВЛ се полажу на исти начин као и једнослојне, спајањем са лепком у преклопне спојеве. На зидовима лажно изрезаног. У ту сврху можете користити нож и електрични алат.
  • Ако је насипни слој испод гипсаних влакана већи од десет центиметара, можете ставити листове у три слоја. За врх користите плоче највеће величине.  • Растојање између листова гипсаних влакана на полагању не би требало да пређе два милиметра.
  • У просторијама са високом влажношћу и где је могуће цурење, стручњаци препоручују да се изврши хидроизолација на спојевима ХВЛ-а, као и на местима повезивања зидова и подова.
  • Поред мјеста за обрадуПричвршћивање вијака и спојева на ГВЛ гипсани кит се препоручује за спавање изнад армирајуће траке и стискање.

  Завршни третман се може започети дан након полагања лишћа гипсаних влакана.  Као гипсану плочу, постављање гипсаних влакана преко пода пода са глинаром, види следећи видео.