Хоризонтална пећ с цијеви властитим рукама, штедњак из цијеви 500 мм

Најлакши начин да се фабрика сауне опреми грубим. Али онда мораш да се рашириш. Онима који нису лишени директних руку, препоручује се да сами направите дизајн. Хоризонтална пећ - најједноставније рјешење "рукотворина". Чак и најсофистициранији цртежи неће захтијевати мајсторе високих квалификација и вјештина које су искусиле годинама.

Направите пећ за купање из цеви пречника 500-530 мм. Узимајући у обзир одговарајући радни комад, можете се ослободити непотребних сложености везаних за заваривање агрегата лима. Конструкције цеви су вертикалне и хоризонталне. Свака опција има предности и недостатке.

Предности хоризонталних пећи

У вертикалном решењу постоји очигледан плус - уштеда простора. За премале купке тешко је смислити нешто прикладније. Али у другим плусевима, "хоризонтална" надмашује.

Напомена! Обе опције имају општу предност. Цилиндрични облик доприноси бољем протоку ваздуха. Због тога више топлоте долази до пећи и водене јакне.

Предности хоризонталне опције:

 • уздужно тело јединице доприноси стварању термо-зрачења, које загрева цео радни простор просторије; лошија зона загријавања испод горива; вертикалне стијене боље се носе са загријавањем зидова, док пуно корисног простора остаје "у мору" гријање;
 • дизајн подразумева танкослојну расподелу чврстог горива у пећи; захваљујући овомеполина је спалила готово потпуно и равномјерно; У вертикалној опреми, пуњење огревног дрвета у танком слоју ће значити претјерано мало;
 • камин се налази испод - то је прикладније;
 • оптерећење дрва за огрјев у комору, захваљујући његовој ниској висини, такође је удобније;
 • брзе топле купке - кућна јединица за грејање просторије за 40-60 минута;
 • трајност - у случају висококвалитетне израде, груба за купатило ће трајати више од десетак година;
 • Једноставност израде и уградње - опрема за цев је лакша него, на пример, опција од опеке;
 • буџет - чак и ако ће стамбено збрињавање морати да купи, коначна цијена производа ће бити прилично ниска; у поређењу са фабричким јединицама или дизајном шамота, цена "цеви" је прилично ниска;
 • атрактивнији изглед.

Постоји ова опција и минуси. Међу недостацима је прилично брзо хлађење. Из тог разлога, грубо треба редовно поплавити. У пространој просторији постаје приметан још један минус - неједнако загревање купатила. У малој парној соби у том погледу све је у реду, али у јавном купатилу је боље ставити неколико јединица у различите зоне.

Карактеристике хоризонталне опреме

Обично мајстори праве пећи за купање од металних цеви пречника 500 или 530 мм. У току курса иде и коришћени метал, и обрезивање по мери. Уздужна изведба укључује само заобљене раднике. Ово није аксиом, али ова геометрија даје додатну топлотну снагу.

Од тога зависи маса јединицедебљине метала и често варира у распону од 50-200 кг. Чак се и најмасивнији дизајн не разликује превише, тако да није потребан чврст темељ. Такође се може написати у листи предности. Типично, за уградњу цевасте пећи, постоји мала метална конструкција инсталирана на топлотно-изолационом слоју.

Шта ће бити потребно да се направи пећ?

Потребни су алати:

 • апарат за заваривање;
 • алат за резање метала (бугарске и /или металне маказе).

Листа материјала:

 • одсећи цеви одређеног пречника; дужина резања - 800-1000 мм; Цев од 800 милиметара довољна је за висококвалитетно загревање просјечног 20-кубног купатила; ако је просторија већа, препоручује се да се узима празан метар;
 • једнак је не-деформисаној челичној плочи; величина листа - приближно 700к1200 мм; минимална дебљина - 3 мм; присуство рђе није проблем, али метал мора тежити идеалној равни;
 • челичне арматуре од 6-8 милиметара; дузине за подрезивање од 500 мм;
 • метални профил; Препоручује се угао од 50 милиметара, али квадрат ће стати; укупни трошак профила - 1,5-2 м;
 • дужина цеви од 110 мм "двоколосечна" од 1500 мм; угао колена зависи од карактеристика дизајна, тако да материјал треба да буде изабран у том случају;
 • 2 врата за гориво и пепео.

Поред тога, потребно је око 5 електрода од нерђајућег челика и комада 20 - у Цхермету.

Тип! Морате покушати избјећи "буусхних" празнине.Обично их карактерише одређена деформација, што је непожељно.

Производња хоризонталне пећи за купатило

Ако упоредите различите цртеже, може се видети да је цев од 530 мм истог дизајна. Главне структурне нијансе односе се на локацију пећи, димоводне цеви и хидро-акумулације, као и на особитости пухања и пепела.

У најједноставнијем облику, решетка и лемљење су заварени на металне углове (или друге профиле). Препоручује се да се игра цијелом дужином цијеви, али максималном ширином од 100-120 мм. Шири елементи ће довести до погоршања вуче.

Тип! Боље је користити роштиљ од ливеног гвожђа. Пракса показује да је у контексту грејања пећи решетка од гвожђа трајнија од елемената за ојачање.

Бочнице (у вертикалној верзији - дно) се режу, било из пресека цеви, или уз претпоставку горње и доње тачке. Након инсталације, доње зоне бочних зидова су прилагођене носачима каросерије. До дна кућишта можете заварити лим, стварајући додатне "крила". Потоњи служе као бонус топлински водич, повећавајући топлотну снагу пећи.

Препоручује се да се направи пепељара у кутијском формату. Одвојена компонента вам омогућава да без зачепљења вишка ваздуха са балансима горива. Дебљина метала за пепео је у овом случају слична дебљини цеви каросерије.

У таквом пројекту пећ за сауну из димоводне цеви се обично налази ближе димњаку, у горњој зони. Предњи део цевикарактерише га нижа температура, па је његов задатак - загревање ваздуха у купатилу. На неким схемама је јасно да су дизајнери савијали своје дифузне цијеви више од једном. Захваљујући овој области контакта са пећи и хидро-кутијом знатно се повећава. У међувремену, топлотна ефикасност овог уређаја је већа.

Прозор за пуњење горива такође може имати варијацију. Али најчешће се ради у тунелском формату. Ово решење вам омогућава да елементе пепела из парне просторије доведете у канцеларију. Ово решава проблем прљавштине у уређају.

Монтажа цевасте јединице у парној соби


Да бисте правилно направили пећ са цијеви властитим рукама, морате слиједити одређену схему:

 • Рубови тела се режу типом млинице, тако да се бочни зидови појављују на излазу, који се налази тачно под правим углом према оси кућишта. Обликовао је посјекотину испод бочних зидова.
 • Метал се чисти од хрђасте плакете и монтира у метални профил цеви, служећи као јастук од роштиља од ливеног гвожђа (или решетке од челичних прикључака).
 • Ако, према препоруци, особа која се бави спортом направи посебну кутију, сљедећи корак је формирање елемента кутије и заварује га у унутрашњост кућишта. У овој фази, заварени зидови су заварени вертикално. На предњем зиду направите рупу испод коморе за пуњење. Алтернативно, можете само заварити врата пепела и дрва за огрјев.
 • Монтирати резервоар за воду и посуду за камење.
 • Обликујте металне носаче за тело. Под металном базом је обавезнополагање изолационог материјала.
 • Цијеви и елементи кољена су направљени од испусног канала. Важно је направити прецизну ознаку и осигурати прикључак канала на тијело и димњак. Ово је један од главних проблема уређаја у уздужно лоцираној пећи у купатилу. Стога, морате бити сигурни да је све правилно израчунато. Ако је све правилно израчунато и према цртежу, завршени канал је заварен на елементе полова - цеви и димњака.
 • Површина кућишта је покривена топлотном изолацијом и поклопцем од лимова. Да би се одржао ниво топлотне снаге и умножила количина влаге у парној купатилу, препоручује се да се отворена кућишта прекрију поклопцима који се могу скидати.

Препорука! Пре пуштања у рад, потребно је осигурати да је храпавост поуздано заштићена од корозије. Пожељно је, у завршној фази, пажљиво исполирати дизајн са бугарским са брусним појасом. Да би се побољшао антикорозивни ефекат, пећница се може премазати бојом отпорном на топлоту. Након прекривања боје са полимерним саставом производа, потребна је протопластика, тако да боја постаје једна са цевима. Али то је потребно радити на отвореном.

Сликање, осим тога, омогућава да се простор ослободи мириса метала. Али то је само бонус, јер карактеристичан мирис брзо нестаје након неколико пећи и без додатног покривања.

Овај рад на производњи конструкције пећи је завршен. Неопходно је осигурати да се јединица поуздано инсталира и можете наставити с поступком купања. Иако малиОдлазак са осовине тела није посебно временски, боље је да се конструкција постави строго дуж осе.

Препоручује се да се хоризонтално пећи под одређеним правилима, која се могу наћи на нашем сајту.

закључак

Чак је и сам "ручни" корисник вероватно приметио да је храпавост цеви - заиста најлакше решење за загревање купатила. Пратећи горенаведену шему, можете брзо, једноставно и јефтино опремити парну собу са ефикасном и сигурном јединицом за грејање. Зашто се размећу џепови ако се сличан ефекат може постићи на једноставнији и економичнији начин?