Хидроизолација бетонског пода

Бетонски под, као и све врсте подних облога, захтијева хидроизолацију. Бетон, наравно, има својства водоотпорности, али ако дуго времена ступа у интеракцију са влагом, постаје мање издржљив и почиње да се ломи, што доводи до непријатних посљедица.

Хидроизолација бетонских подова врши се на стандардан и модеран начин. Затим размотрите опције за хидроизолацију бетонског пода, као и њихове разлике у зависности од типа просторије.

Зашто хидроизолација бетонског пода

Приликом изградње стамбеног и нестамбеног објекта, често се користи подови у облику бетонских подова. Овај материјал је одлична основа за полагање различитих премаза, као што су: ламинат, паркет, линолеум.

Бетон је материјал који се у додиру са водом постепено апсорбује. А онда на собној температури ослобађа влагу у облику водене паре. Под на бетону, као што знамо, сви су осјетљиви на високу влажност и могу постати неупотребљиви. Да би се то избјегло, потребна је хидроизолација бетонског пода. На крају крајева, он штити подну облогу од дејства водене паре.

Помоћу хидроизолације бетонских подова могу се избећи следеће проблемске ситуације:

 • проток воде између пода и зида;
 • деформација подне облоге;
 • уништавање унутрашње обраде;
 • Рушење темеља;
 • Образовање гљивица и плесни у затвореном простору;

Материјали за хидроизолацију бетонских подова

Има их многометоде за хидроизолацију бетонских подова, а све су то различити материјали који се користе.

Хидроизолација ваљака.Најпопуларнији начин је да се користе специјалне завојнице, које укључују битумен. Разликују се на два начина: плутајући и самолепљиви.

Седиментни материјали (нпр. Рубероид) током хидроизолације имају следећа својства: дуготрајни су и нису скупи. Али, поред тога, имају и неке недостатке:

 • За време хидроизолације просторије, потребан је гасни или бензински горионик који није увек
 • У овој процедури, отровни мирис и дим
 • Ово полагање са кровним материјалом захтева додатну надоградњу и изравнавање са врха

Али постоји још један начин полагања ролне хидроизолације - самољепљивих ролнених материјала. Ови материјали су удобнији за инсталацију и имају добру заштиту од влаге.

Хидроизолација ребрастог материјала.Овај метод се такође обично користи приликом инсталације заштите од влаге. За такву технологију користе се различити полимерни или гумени мастици. Због специјалних адитива у саставу ових китова, таква хидроизолација се показала ефикасном и издржљивом.

Различити ексципијенти пружају различите додатне ефекте: тако да је супресор посебан адитив који спречава развој гљивица и плесни.

Пре наношења мастикса на бетонски под, потребно га је очистити од прашине и радити са првим слојем - ове радње ће помоћи да се боље учврсти мастикс на бетонски под.

Често се у радњама продају и прајмери ​​и китице.

Главна предностхидроизолације при трљањује што је јефтин и једноставан за уградњу.

Ако користите цементно-полимерни мастикс и наносите га на арматурну мрежу, истовремено се формирају поуздани хидроизолациони слој и естрих.

Хидроизолација за пуњењеслужи за заштиту површине и темеља у влажним подручјима. Да бисте то урадили, на поду напуните посебан пуњач, као што су: пепео, перлитни песак, минерална вуна или бетон.

Таква влажна хидроизолација има дужи рок трајања, али прилично скуп и сложен процес.

Хидроизолација бетонског пода у зависности од типа простора

Заштита од влаге бетонског пода у кући

За хидроизолацију животног простора најчешће се користи технологија подмазивања. По правилу је прилично једноставна и пружа потребну заштиту од велике количине влаге.

Ово се ради једноставно: површина пода је обојена полимерном бојом. Пожељно је у неколико слојева. Ова боја испуњава све пукотине и поре бетона, што даје равну површину.

С обзиром на то да боја има јак мирис, хидроизолацију треба обавити у вентилисаној просторији.

За разлику од уобичајене просторије, купатило има високу влажност и ризик од цурења воде. У овом случају, боље је користити лепљење или трљање хидроизолације, као и онеобезбеђују поузданије особине и трајност.

Хидроизолација подова у гаражама и подрумима

Да бисте заштитили гаражу од влаге, потребно је приступити квалитету, јер како штитите своју гаражу од вањских фактора овиси о стању вашег аутомобила и других вриједних ствари које се тамо похрањују.

Постоје два типа хидроизолације бетонског пода:

 • уређај за тло;
 • преклопни уређај.

Хидроизолација тла треба извршити када направите темељ за под. Потребна је хидроизолација ваљака (рубероид, полиетилен). Почните да котрљате ваљке по површини, са суседним ролама треба да буде 10 цм. Такав слој треба да буде раван и без таласа.

За хидроизолацију преклапањем, мастикс или рубероид ће пристајати. Али ако у будућности планирате да направите видиковац или подрум, онда овај метод неће функционисати. У овом случају, исправно решење је да ћете направити хидроизолацију на поду у самом подруму.

У подруму можете заштитити влагу на три начина:

 • Заштита од капиларних вода
 • Заштита од кише
 • Заштита подземних вода

Хидроизолација подрума може бити различитих варијанти, али најпоузданији начин је полагање у облику "пита".

Редослед слојева - од дна до врха:

 1. дробљени камен;
 2. глина;
 3. бетон;
 4. Мастици за хидроизолацију;
 5. хидроизолација ваљака;
 6. бетон;
 7. Бетонска кошуљица.

Употреба мембрана и филмова је неприхватљиваза хидроизолацију бетонских подова, јер не издржавају сезонски помак тла, нити одржавају притисак на подземне воде.

Заштита бетонског пода у купатилу

Неки погрешно верују да у кади не треба да се врши хидроизолација, јер због високе температуре сама вода испарава. Али то уопште није истина. Уосталом, због неправилне хидроизолације, под у кади се не може потпуно загријати, што доводи до уништења подне облоге.

За заштиту бетонског пода од влаге потребно је користити продорну хидроизолацију. Прво, очистите површину од смећа и прашине, обрадите темељним премазом и нанесите слој хидроизолационог састава одозго.

Хидроизолација бетонског пода сопственим рукама

обука

Прије хидроизолације пода потребно је обавити припремне радове:

 • Завршити све претходне радове са подом, инсталирати неопходне цијеви и струју;
 • Уклони сав намјештај из просторија;
 • Поравнајте зидове и под;

 • Третирајте темељни премаз са површином пода

 • Ослободите се пукотина на поду (тапкајте у бетон);
 • Припремити и, ако је потребно, купити неопходне материјале за хидроизолацију (ваљак - за хидроизолациону лопатицу; горионик, маслац, за ваљке)

Техника превлачења материјала за ваљање

Пре извођења ове технологије потребно је још једном осигурати да под буде равномеран и да деформациона удаљеност не прелази 2 цм

Планперформанце:

 1. Сви спојеви између зида и пода су нагнути под углом од 45 степени.
 2. Очистите под са мастиксом
 3. Пре полагања, ролне за хидроизолацију треба извести у проширеној форми
 4. Пререзали смо материјал на потребну дужину
 5. Забрањена ознака, где ће материјал бити постављен
 6. Са дна ролне трљаћемо мастикс и ставимо га на бетонски под
 7. .

Уверите се да се материјал преклапа најмање 1 цм

Технологија израде хидроизолације за трљање

Доња хидроизолација се може обавити и сами. Технологија обраде мастиком није потребна на равномерно глаткој површини, а главна ствар прије наношења је чишћење пода од смећа и прашине, можете га усисати.

Редослед примене водоотпорног мастикса:

 1. Наносимо темељни премаз на бетонски под у 2-3 слоја
 2. Између спојева пода и подова неопходно је запечатити траку са својствима заптивања
 3. Ако постоје цеви у просторији, причврстимо их гуменом заптивком и запечаћеном траком
 4. .
 5. Помешајте мастику према упутству на паковању. Његова готова конзистенција наликује топлом плетелину
 6. Помоћу ваљка нанесите мастикс на под са равним слојем
 7. Зидове који се граниче са подом обрађујемо по висини од 20 цм
 8. Осушимо мастик преко ноћи

Приликом сушења мастикса, није дозвољено да је ладица била у просторији, да је добила страно смеће и прашину.

ПослеКако је мастик пресушио - површина је спремна за даљу употребу, сада је могуће наносити подне облоге, ламинат, линолеум, паркет.

Није тешко самостално направити хидроизолацију за бетонски под, најважније је знати који материјал је боље користити и пратити технологију.

 • Маин
 • Материјали за хидроизолацију