Хидро-парна брана крова - врсте материјала, монтажа

Свака фаза изградње куће је важна и има такве карактеристике, не рачунајући које се може увелико пожалити након пуштања куће у рад. Увек треба да се придржавате савета стручњака и не штедите на материјалима.

Међу питањима која потенцијални власници кућа, који је осмислио изградњу своје колибе, често сусрећу: "Зашто је парна изолација за кров?". Такође, не знају сви и зашто инсталирати хидроизолацију, и шта она представља.

У исто вријеме, ове двије компоненте кровног "колача" нису ништа мање важне од видљивог дијела крова: цријеп; слате; Метлоцхерпица; валовити картон и слично. Нарочито када је у питању стварање тзв. Мансардног крова, тј. Директно повезаног са просторијама за грејање.

Хидроизолација за кровове

Нажалост, многи интернетски извори не разликују хидроизолацију и парну баријеру. Чак ни сви продавци - консултанти у грађевинској продавници могу исправно објаснити разлике. Истовремено, сличност ових материјала је само спољашња. Места и функције воде и испаравања су различити, као и њихова сврха.

Хидроизолација - заштитни слој који спречава продирање влаге, али пролази водену пару.Иначе, хидроизолациони филм се назива пародијска дифузиона мембрана. Хидроизолација се монтира у кровној "торти" између спољне кровне конструкције и изолације уз обезбјеђење вентилације.

Монтажадифузна мембрана се преноси од врха до дна паралелно са стрехом. Крпе имају поклопац од 10 - 15 цм и лијепе се заједно са љепљивом траком. Штапови су направљени тако да струја влаге на површини воде не цури испод платна, већ тече до ивице крова.

Парна брана - заштитни слој који задржава влагу и водену пару, потпуно изолујући простор између себе.Парна брана је постављена са унутрашње стране "колача" крова и спречава продирање влажног ваздуха из просторије у топлотну изолацију и носеће конструкције крова. Истовремено, парна брана не даје влагу која може да процури или кондензује у кровној "торти", продире у унутрашњост зграде.

Инсталација парне бране се врши на унутрашњој страни топлотне изолације. Парна брана се ваља и фиксира паралелно са вијенцем косог крова. Радови се читају производњом скакавца - одозго надоле. Одвојени лепак за пару између њих се преклапа помоћу специјалне двостране лепљиве траке.

Чаше са обе стране такође су залијепљене на љепљиву траку за металну конструкцију како би изолација парне баријере била што збијенија. Ширина поклопца сусједних листова се бира од 10 до 15 цм, у том случају мора бити постављена тако да се горњи слој налази на дну гријача.

Догађа се да кров има сложени облик, а на неким мјестима парна брана крова се судара са зидовима. У тим случајевима, филм треба да буде преклопљен са зидом ихерметички затвори спој са грађевинском љепљивом траком.

Хидро и парна изолација су причвршћене на греде помоћу кламерице за грађевину. Важно је да не оштетите платно на мјестима, не придржавајте се стропова. Ова рупа може бити извор цурења.

Избор и уградња парних баријера

Парна брана је заправо инсталирана унутар просторије. Одваја топлу зрачну просторију просторије или таван од топлотне изолације. Топлотна изолација, заузврат, одваја топлоту зграде од хладноће крова или поткровља.

У кући је влажност често виша него на улици. То је због чињенице да се током кувања и прања вода испарава. Влага се ослобађа у ваздух нашим дахом, па чак и са површине коже. Овај влажан ваздух може лоше да утиче на топлотну проводљивост грејача.

Што је већи садржај влаге у топлотној изолацији, то је лошији задатак, што брже хлади кућу током мраза, то је скупље загријавање.

Да би се заштитила топлотна изолација од влажног ваздуха у кући, инсталирана је парна брана.Не допушта да се гријач смочи. И уклањање влажног ваздуха из просторија треба да се врши само вентилацијом или из прозора када се вентилише.

У основи, као парна брана, одговараће полиетиленска фолија. Међутим, ако постоји могућност, боље је користити друга, модернија рјешења.

Додатне карактеристике и карактеристике модерних материјала

 • Ојачање. Јачање полиетиленске базе са специјалним влакнимаВатроотпорни филм је јачи, поједностављује уградњу и повећава животни век;
 • Влакнасти премаз. Неки материјали за парну изолацију побољшани су специјалним грубим слојем. У правилу се користи вискозни спреј. Таква влакна не дозвољавају да се таложе на површини парне бране кондензата. У нормалним условима влаге кондензација се не дешава на једноставним филмовима, али ако постоји замрзавање или пухање грејача на одређеном месту, прскање ће помоћи да се избегне испаравање влаге. Влакнасти слој треба гледати у просторију;
 • Метал. Поред испаравања, савремени материјали могу и помоћи у одржавању топлоте. Приказује топлотне зраке, парна брана одржава топлину у просторији и смањује укупну топлотну проводљивост кровног "колача". Најчешће метализирана парна брана се користи у купкама, саунама, купатилима.

Редослед инсталације парне изолације

 • Ваљци за парне паре су постављени паралелно са подом дуж цијеле ширине крова. Почетак рада на врху.
 • Причврстите филм на греде помоћу кламерице.
 • Испод је постављен следећи ниво парне бране, смањујући ивицу са преклопом од 10 - 15 цм. Учините то тако да горња листа буде поравнана преко дна грејача.
 • Лепљене плоче међусобно користе двострану љепљиву траку. Што је веза чвршћа - то боље. Боље је спојити руб спојева љепљивом траком.
 • Поновите ставове 4 и 5 до вијенца.
 • Конструктивна љепљива трака је добро затворена, гдје се парна брана спаја са зидовима, ступовима и другим избоченим елементима зграде.

Избор и инсталација хидроизолације

У грађевинским радњама широко је представљена хидроизолација: од једноставног буџета до скупљег, али хигх-тецх. Наравно, сватко бира материјале у својим могућностима, али морате унапријед знати како ће се сваки тип хидроизолације понашати у различитим радним увјетима.

Употреба хидроизолацијата има два основна циља:

 • спречавање уласка атмосферске влаге и кондензације у грејач који носи делове крова и, као резултат, унутар зграде;
 • излаз се формира при температурној разлици водене паре из грејача.

Ако хидроизолација није запечаћена, или ако је оштећен слој таквог премаза затворен или ако је нарушена технологија монтаже, то ће проузроковати знатне проблеме. Кров ће бити преплављен температурним колебањима или ће греде испарити, што ће брзо довести до непогодности.

Индикатори које треба узети у обзир приликом одабира хидроизолације:

 • Животни век.Ово је веома важна ствар - нико не жели покрити кров сваке 3 до 5 година. Гарантовани вијек трајања хидроизолације треба навести на етикети. Ако материјал за паковање не садржи такве информације, онда очигледно произвођач не пружа довољну гаранцију поузданости. Дуг век трајања има ојачане хидроизолационе премазе;
 • Паропропусност.Још увекУ фази развоја материјала, све паропропусне фолије и дифузионе мембране се проверавају да ли имају способност да уклоне влажан ваздух. Што је већа пропусност премаза, мања је вјероватноћа да ће се кондензација формирати у кровном "колачу";
 • Отпорност на ултраљубичасто светло . Већина хидроизилирајућих мембрана и филмова се израђују на бази полиетилена. Овај материјал се дуго распадне, али се може уништити под утјецајем сунчеве свјетлости - то примјећују власници стакленика. Иако се хидроизолација користи под кровом, постоје многе ситуације када је филм изложен ултраљубичастом зрачењу. Прво, кров може имати мале зазоре и рупе. Друго, радови на инсталацији хидроизолације се обично обављају током лета, када је сунце активно, и потребно је неко време, што утиче на животни век премаза;
 • Отпорност на притисак воде . Важан показатељ, посебно у подручјима са честим кишама. Најдржљивији су ојачани филмови, који су затворени у једну тканину без лијепљења;
 • Тип захвата са површином . Хидроизолациони материјали се могу слагати и причвршћивати помоћу регала на греде, а могу се лијепити на цијело подручје уз помоћ посебног слоја топљивог материјала;
 • Анти-кондензациони слој. На неким врстама хидроизолација (обично скупљи) горњи слој је нека врста "блотера". У конвенционалним хидроизолационим филмовима кондензат се одлаже од уласка у унутрашњост и природно тече у олујни одвод. Анти-интензивни слој сам по себи апсорбује кондензацијутренутак његовог образовања. Даље, течност се такође делимично испушта у олук, али њен главни део се постепено испарава. То вам не дозвољава да акумулирате велику количину влаге у простору испод крова.

Редослед инсталације хидроизолације

Изградња крова мора узети у обзир накнадну инсталацију хидроизолације. Удаљеност између рогова није већа од 120 цм, а грејач је постављен тако да остаје простор за испаравање од 4-6 цм изнад њега.При описивању технологије слагања дифузионе мембране претпоставља се да се користи ролни филм ширине мање од удаљености од траве до вијенца.

 • Ваљци водонепропусности разваљују се паралелно са завесом дуж читаве ширине крова. Рад почиње од скакавца;
 • Фиксирајте филм на роговима користећи кламерицу. Претпоставимо прогиб између рогова не већи од 2 цм;
 • Испод је постављен следећи ниво хидроизолације, постављајући горњу ивицу испод горњег слоја са преклопом од 10 - 15 цм;
 • Лијепљене плоче између себе помоћу грађевинске љепљиве траке. Што је веза чвршћа - то боље;
 • Поновите ставове 4 и 5 до вијенца;
 • Контра решетка је заглављена на гредама. То је сноп ширине 4-5 цм који одваја дифузиону мембрану од клипа и поставља простор за "стомп". Контра решетка је испуњена непрекидном линијом, и са размаком од 40 - 50 цм између 2 до 3 метра греде. Најбољи ефекат се постиже ако су паузе у контра решетки на следећим роговима распоређене на шаховски начин.

Акода би игнорисали распоред камере за дисање, онда влажан ваздух испарава кроз хидроизолацију, без могућности да изађе напоље, остат ће у грејачу и тамо поново кондензовати. Такође, кондензација ће се акумулирати и на горњој површини мембране. Приликом замрзавања ова влага се претвара у штетан хидроизолациони лед. Уништени филм, наравно, престаје да обавља своје функције.

Након што сте направили кровну "торту" уз правилну уградњу сваког дијела конструкције, можете наставити с постављањем калдрме и вањске облоге.

Да би се ваш кров заштитио од цурења, а кућа од зимског замрзавања дозволиће се само квалитетна и компетентно затворена хидро-парна брана.Чак и ако изградња није самостална, али уз ангажовање професионалне бригаде, боље је знати главне фазе и детаље сваке његове фазе.

Пре закључења уговора биће тачније да се осигура да сами градитељи знају како да раде одређени посао, а касније да пронађу оне који могу исправити грешке које је учинио непрофесионалан.