Гвоздени камин (23 фотографије): како направити дом властитим рукама, како развити цртеж за пећ, како инсталирати пећ

Скоро сваки власник приватне сеоске куће сања о камину. Прави пожар може у сваком дому створити пријатну и угодну атмосферу. Данас, тржиште грађевинарства представља широк асортиман камина, који укључују луксузно уређене скупе моделе и прилично приступачне опције. Можете сами направити жељени камин.
\ т Данас су камини од гвожђа веома популарни. Треба напоменути да се такви пројекти не могу инсталирати у малим собама. Таква конструкција захтева константан проток ваздуха, ау малој просторији то ће бити тешко постићи. Зато, пре куповине, будите сигурни да процените величину свог дома.

Уградња гвозденог камина мора почети са постављањем посебног постоља. Таква отпорност се може купити у продавници зграда и израђена од металних углова. Да бисте направили дизајн код куће, потребно је да изрежете углове, а од врха да ставите лист, направљен од истог материјала.Такође је вредно посветити посебну пажњу изолацији од гашења пожара. Сви пролази за димњаке који пролазе кроз плафон морају бити пажљиво изоловани. Најбољи начин за руковање и зид, који ће бити причвршћен за камин. Такав рад је потребан да би се осигурала сигурност куће и елиминисала опасност од могућег пожара.

Важно је запамтити да је пећ за такав камин увијек израђена од лима. На тотреба га подијелити на два дијела (димни одјељак и одјељак за сагоријевање дрва). Између ових делова мора бити амортизер који штеди топлоту. Лако можете направити сличну преграду својим рукама.


За и против

Гвоздени камини имају неколико важних предности:

  • једноставна инсталација;
  • брзину ширења топлоте у затвореном простору;
  • висок ниво ефикасности;
  • дизајн мале тежине;
  • лакоћа одржавања.

Упркос великом броју позитивних особина, пожари гвожђа имају и одређене недостатке:

  • ризик од паљења из пећи;
  • брзина хлађења
  • неједнака расподела топлоте.


инсталација

Пре него што наставите са радом инсталације, потребно је да направите цртеж будућег производа. Приликом састављања шеме потребно је узети у обзир не само сам дизајн и његове појединачне дијелове, већ и точне димензије објекта. Такође је важно дефинисати јасну процедуру за склапање, која би се такође требала одражавати на папиру.

Пре постављања припремите подну облогу. За то је прекривена специјална базалтна вата, која служи за топлинску изолацију темеља. Иначе ће се под брзо загријати, што ће довести до његовог даљњег уништења. Неки градитељи препоручују да раде овај посао док припремају зид.

Након припремних догађаја, можете почети прикупљање будућег гвожђакамин Прво се препоручује спајање бочних дијелова зграде заваривањем. Пре дизајна, причврстите предње и задње делове. Истовремено, не треба заборавити да се у предњем дијелу мора направити посебна рупа. Неопходно је за стављање огревног дрвета у конструкцију.Иначе, метални лим се причвршћује уз помоћ заваривања. Он ће бити дно гвозденог камина. Пре монтаже базе, потребно је на њу причврстити ноге. Њихова стандардна дужина је 10-12 цм, а број и ширина потпорних делова зависи од тежине главног објекта.

На крају, по правилу је инсталиран посебан вентил. Она служи као подела између канцеларије у којој се гори дрва и канцеларије у којој се пепео акумулира. Врло често се ови производи производе од неколико слојева. Такође их праве од различитих метала.

царе

Сваки власник гвозденог камина треба редовно вршити темељито чишћење дизајна од чађи и другог отпада. У супротном, дим и разне штетне материје ће пасти у просторију. Такође треба напоменути да се влажно чишћење таквих уређаја не би требало вршити. Сличан поступак може довести до озбиљне корозије.

Већина стручњака препоручује да редовно чистите димне цеви. Такво чишћење треба обавити најмање једном мјесечно. Међутим, ако стално користите камин, онда се ова процедура треба трошити много чешће. Не заборавите да се чишћење цијеви изводи одозго.


Посебну пажњу треба посветити чишћењу ложишта. Мора се редовно ослободити од угља и пепела. Чишћење овог дијела камина обично се врши помоћу лопатице и метле. За ову процедуру можете користити и усисивач. Неки власници гвоздених камина користе се за чишћење дизајна соде или детерџената за прање посуђа који се могу савршено носити са њиховим задацима.

гориво

Многи потрошачи не могу одлучити који тип горива је најпогоднији за глачало. Већина градитеља се слаже да је најбоља опција за ложиште таквих структура суви ариш. У овом случају не треба користити дрво четинарског дрвећа. Они садрже прилично велику количину влаге, тако да они гори лоше.

Често се дрвна сјечка, картон, папир и пиљевина користе за камине од гвоздених вртова. Такође су погодне варијанте за сличне дизајне. Међутим, треба напоменути да је база као што је грађевински отпад и друго смеће боље да се не користи пећ. Када се изгори, значајна количина штетних материја за људско здравље.Било која врста дрвећа испред ложишта мора се обавезно третирати. Прво, материјал је подељен на одвојене полове. Дебљина сваког елемента не смије бити мања од 20 цм, након чега се дрво полаже на сушење. То је неопходно да би се производи боље спалили.

Данас у многим грађевинским радњама можете наћи дрвене дијелове,прекривене посебним смолама и супстанцама. Такви производи се не морају обавезно обрађивати, могу се одмах користити. Посебна рјешења сама доприносе сушењу и бољем сагоријевању материјала.

О предностима одабира металних камина погледајте сљедећи видео.