Грејач фолије, шта се зове грејач за фолију?

Фолирана изолација се односи на групу нових комбинованих топлотних изолатора и има другачији назив, зависно од материјала који се користи као основни слој: минват, пјенасти полистирен или пјенасти полиетилен. Али, без обзира на то што се зове фолијски грејач, материјал има одличне оперативне особине. Он не само да зауставља истјецање топлине конвекције, већ и спречава губитке топлотног зрачења.

Предности и недостаци термоизолатора фолије

Топлински изолациони материјали са термо слојем који се наносе током рада откривају бројне изузетне особине:

 • Мала топлотна проводљивост. Изолатори, допуњени слојем металне фолије, ефикаснији од класичних грејача, рефлектују до 97% топлотног зрачења, преусмеравајући га унутар просторије. Фолија значајно побољшава топлотну изолацију основног слоја, чиме се смањује потрошња енергије за гријање у зимским мјесецима и хлађење љети.

 • Отпорност на наглу промену температуре и константну високу влажност.
 • Додатна изолација отпорна на вјетар, буку, хидро и пару.
 • Отпорност на труљење и отицање.
 • Заштита од пожара. Фолијски изоловани материјали се не запале када су изложени отвореном пламену и не подржавају сагоревање.
 • Погодност у транспорту и монтажним радовима. Удобна форма, мала дебљина, мала тежина материјалау комбинацији са одличним показатељима перформанси нуде готово неограничене могућности употребе и одражавају изолацију. Ако је потребно, могу се демонтирати и поново користити.
 • Висока хидрофобна својства. Свјетлуцави слој металне фолије замјењује пар - и хидроизолира мембране без продирања влаге и парова на базу гријача.
 • Сигурност са становишта заштите животне средине се, дакле, монтира и споља и изнутра. Материјали не садрже канцерогене инклузије, а фолијски слој постаје препрека за продирање финих влакана и честица у животни простор.
 • Еластичност. Материјал има довољну флексибилност и може се монтирати на објекте нестандардне конфигурације.

Недостаци укључују:

 • Склоност завареног алуминијума до процеса корозије, који на крају слаби, одражава својства фолијског грејача.

 • Због тога загревање металног слоја захтева мали простор између термоизолатора и завршног слоја. Овакав вентилациони отвор спречава појаву кондензата на алуминијумском премазу, што смањује корозивност корозије.

Изолација од пенасте минералне вуне

Јединствени топлотно-изолациони материјал у дебљини од 2 - 10 цм у облику плоча, склопивих шупљих цилиндричних и подних цилиндричних кућишта, претходно стиснутих или секцијских ваљака фолије спојених на једној страни. Незапаљив је, еколошки прихватљив, издржљивгрејач се користи за заштиту од топлотних губитака конструкција било које дестинације. Густина и апсорпција влаге зависе од врсте минералне вуне и њене марке. Техничке карактеристике најпознатијих брендова изолационих материјала од минералне вуне дате су у табели 1.

Табела 1

Име Коефицијент топлотне проводљивости, В /м * ° Ц Густина, кг /мм? Дебљина, мм облик производа
ИСОВЕР Сауна 0.41 11 50-100 Ролл (ширина 1,2 м, дужина 6,25 или 12,5 м)
Роцквоол Сауне купатила 0.036 40 50-100 Тањур 100к60 цм
Кнауф Инсулатион ЛМФ АлуР 0.04 36 20-50 Ширина ролне 1 м, дужина 5 или 10 м
ПАРОЦ 0.04 32 50-100 Матс 1.2к06 м и ролне 5 м

апликација

Крута, отпорна на високе и ниске температуре, базалтна вуна са рефлектујућим слојем фолије користи се за:

 • топлотна изолација елемената објеката који се налазе близу извора топлотног зрачења, у купатилима, саунама и тушевима, за пећне цеви, димњаке и зидове камина;
 • изолација носивих зидова изван или унутар просторије, пода, поткровља, крова и равних кровова у стамбеним и индустријским зградама, замрзивачима

Производи од стаклопластике у ролни израђују:

 • термичка заштита фасада зграда, ентеријера, кровова;
 • спољна топлотна изолација инжењерских комуникационих мрежа: цеви за снабдевање хладноћоми топле воде, вентилационих система и климатизације.

Карактеристике монтаже фолије минива

Препоруча се да се монтира минерална вуна са метализираним слојем, слиједећи сљедећа правила:

 • да конструише решеткасти оквир од дрвене греде или металног профила са ћелијама које ће одговарати величини изолационих плоча;

 • изоловати изолациону плочу у ћелију вассора, фолијску страну унутар просторије са малим ваздушним размаком од 1,5 - 2 цм до заштићеног подручја;
 • Сви спојеви морају бити залијепљени љепљивом траком ојачаном;

 • од врха до елемената оквира да се попуне контра-шипке дебљине 2-3 цм да се обезбеди отвор за вентилацију и фиксирање облоге.

Када је изолациони кровни материјал постављен у простор за пресвлачење прилично затегнут, да би се искључио изглед мостова хладноће. Густина рефлектује слој довољно велик, тако да се гријач може причврстити на шипке спајалица за формирање фолије. Штапови морају бити запечаћени армираном траком.

пенаста полистиренска пена


Екструдирани пјенасти полистирен је напредни облик пјене, израђен екструзијом. Такви производи се производе у облику плоча или секцијских ролни, који подсјећају на облик гусенице трактора, с обостраним металним премазом. Фолијски екструдирани полистирол има:

 • континуирана рефлективност;
 • недостатак линеарног ширења;
 • апсолутна отпорност на влагу,
 • снага;
 • отпорност на температуре у опсегу од -180 ° Ц до + 180 ° Ц;
 • отпорност на трулеж, пораз са гљивицама и плијесни.

Спецификације за неке врсте пјенастог полистирена дате су у Табели 2.

Табела 2

\ т (501) ПС 50125 \ т
Име Коефицијент топлотне проводљивости, В /м * ° Ц Густина, кг /мм? Дебљина, мм облик производа
0.036 25-38 30 - 50 Плоче у заштитном полипропиленском филму ширине 1,0 м и дужине 5 м
Руспанел Рп 50КСПС 0.04 30 10 - 100 Величина панела 1250к600 мм
РПГ Руспанел Стиропор Реал 0.04 35 10 - 100 Панели са уздужним жљебовима величине 2500к600 мм

Обим примене

Роло-пјенасти полистирен са фолијским слојем се углавном користи за изолацију подова, самостално или као основа у систему "топлог пода", гдје слој фолије доприноси рефлексији топлинског тока и изолацији завршног премаза, спречава потрошњу енергије за загријавање материјала главне конструкције. Да би се олакшала уградња воде или електричног носача топлоте на већини модела таквих гријача у производњи примијењених линија прикладна, добро видљива ознака.

инсталација

\ т

Плоче гријача постављају се на страну која блиста и чврсто је међусобно на очишћеној и третираној површини дубоким продирањем површине бетонског пода и фиксира спојеве.армирана трака. На ободу просторије обавезно се поставља трака за пригушивање, она компензира експанзију пјенастог полистирена када се загрева. Затим ојачати крутост изолацијског слоја у цијелом подручју пода поставити арматурне мреже, а затим причврстити вруће цијеви и на врху извести естрих 10 цм дебљине од бетона М200 или цемент-пијесак морт.

Полиетиленска фолија са фолијом


Гријач фолијске фолије је један од најефикаснијих изолацијских материјала због ниске топлинске проводљивости основног слоја и високе рефлективности алуминијумске превлаке. Може истовремено да обавља и функције звучне изолације, изолације, паре и хидроизолације. Израђује се у различитим облицима: отирачи, плоче, цилиндри (шкољке) и цијеви и користи се:

  \ т
 • као решетке за радијаторе гријања, које рефлектују инфрацрвени ток;
 • за термичку заштиту преклопа, зидова, темеља, поткровља, подова, подрума;
 • за топлотну изолацију цевовода, ваздушних канала, каросерија моторних возила, кућишта индустријске опреме и многе друге конструкције.

У зависности од типа површине, за означавање грејача користе се следеће ознаке:

 • С једне стране је озлијеђен - А;
 • Са обостраном фолијом - Б;
 • Са једном самољепивом страном, од друге фолије - Ц;
 • Метализиран на једној страни, рељеф - М;
 • Изнад слоја алуминијумског полиетиленског филма - АЛП;
 • фолија саунутрашња мрежа - Супер - НЕТ.

Главна изолација на бази пјенастог полиетилена може се звати Пенофол, а његове колеге су Фолгозил, Ецопол, Исофлек, Тепофол. Неке од техничких карактеристика могу се наћи у табели 3.

Таблица 3

\ т \ т
Назив грејача Коефицијент топлотне проводљивости, В /м * ° Ц Густина, кг /мм? Способност рефлектовања топлоте Опсег радне температуре Паропропусност, мг /м * х * Па
Пенофол 0.049 35 90% -60 ° Ц до +100 ° Ц 0.001
фоилозол 0.040 26-33 95-97% -80 ° Ц до + 80 ° Ц 0.001
Ецополф 0.049 33 Не по-малко от 80% Од -60 ° Ц до + 90 ° Ц 0.001
Исофлек 0.035 35 Не по-малко от 90% Од -60 ° Ц до + 80 ° Ц 0.001
тепофол 0.040 35 90% Од -80 ° Ц до + 80 ° Ц 0.001

Карактеристике изолационог рада са фолијом од полиетиленске фолије

Инсталација цилиндара за топлотну изолацију направљених од пјенастог полиетилена на цевоводима врши се на крају њихове инсталације. Многи модели таквих гријача за практичност стављања на цијев имају уздужне пресјеке, ако су цилиндри интегрални, онда се лако могу резати дуж уобичајеног прибора. Површина цеви је претходно очишћена од малтера и прљавштине, а затим су уграђене изолационе чауре. Љепљени су на рез с љепилом сљедећих разреда: "88-НП", "Неопрен 2136", "КВИЦ-Бонд" или "Ацролитиц цонтацт". Чаше са другим цилиндрима причвршћене су водоотпорном армираном траком.

Гријач за зидове који су обично причвршћени дрвеним шипкама дебљине 2 цм.За максимални учинак потребан је зрачни распор од 1,5 - 2 цм са обје стране термосолатора. Приликом монтаже пожељно је избјећи плоче преклопа, монтажни спојеви морају бити затворени љепљивом траком.

суштина чланка

Топлински изолациони грађевински материјали пресвучени алуминијем дјелотворни су у изолацији због рефлективности метализиране превлаке и структуре основног слоја, не захтијевају трошкове инсталације хидра и парних баријера. Постоји неколико типова таквих гријача, који се разликују по врсти главног слоја, његовим техничким карактеристикама, облику производње и примјени.