Гипсане плоче и њихово полагање

Једна од последњих фаза рада са ГКЛ - пристајање и полагање шавова. Ово је прилично компликован и одговоран тренутак, јер неправилна инсталација угрожава поузданост и трајност свих ваших нових, управо обављених поправки - у зиду, на мјесту шавова, могу се појавити пукотине. Ово не само да квари изглед, већ утиче и на снагу зида. Због тога, новопридошлице имају много сумњи у спајање сухозида. Најважније питање је јаз између листова сухозида. Али о овоме касније, а сада ћемо разумети како се повезују слова уопште.

Типови уздужних ивица у гипсаним плочама

Сваки лист сухозида има две врсте ивица: попречне и уздужне. Први не представља посебан интерес за нас - он је увијек директан, без слоја картона и папира, иу свим врстама сухозида, укључујући водоотпорне и ватроотпорне. Уздужни је:

  • Директно (на листу можете видети ознаку рачунара). Ова ивица не пружа спој и погоднија је за "црну" обраду. Најчешће се не налази на сухозиду, већ на плочама од гипсаних влакана
  • Полукружно, са предње стране удавићемо се (обиљежавање - ПЛУК). Појављује се много чешће од других. Полагање шавова - кит, уз помоћ серпианки
  • Склизак (његова ознака - КЦ). Прилично напоран процес полагања шавова у три фазе. Обавезан услов - обрада серпианкои. Друга најпопуларнија ивица је гипсана плоча
  • Заокружено(означавање овог типа - КК). Нема монтажних трака за спојеве
  • Полукружно (на листу за означавање - ПЛЦ). То ће захтијевати рад у двије фазе, али без српа, уз увјет да ће кит имати добар квалитет
  • .
  • Фалтсевои (обележи таква слова - ФЦ). Најчешће се појављује на листовима гипсаних влакана, као и на равној ивици

Ове опције се могу наћи у продавницама. Најчешћа су слова са ивицом ПЛУК-а и КЦ-а. Њихова главна предност је у томе што није неопходно да се осим кита обрађују и шавови.

За време поправке треба да се ослободите листова у одређеној величини. И у овом случају морате направити руб - бацити на право мјесто лист. Ово се ради посебно за овај алат, уклањање непотребног гипса и стварање потребног рељефа. Ако овај алат није при руци, користите нож за таписерију, мора се оштро оштрити. Уклоните пар милиметара, држећи угао на четрдесет пет степени.

Најважније питање за почетнике - да ли је потребно оставити празнину између листова сухозида? Да, јер плоче од гипсаних плоча, као и сваки други материјал, имају способност да се шире од топлоте и набубре од влаге. Јаз у овој ситуацији ће помоћи да се избегне деформација писма које воде други.

Како правилно гипсани картон

Као и са било којим другим послом, морате знати одређену технологију. Прва ствар коју не треба заборавити је да у сваком случају не можете направити везу на тежини. Место где се успоставља везаивице морају бити тамо где се налази скелет. Ово се односи на све врсте пристајања. Друга - локација реза и целих листова треба да се измјењују, као у шаху.

При спајању на два слоја потребно је листове другог слоја померити на 60 цм у односу на први слој. Вреди почети са пола, одсећи дуж линије која пролази дуж листа.

Ако је штап у углу, један лист је причвршћен на профил, а други је фиксиран на следећи. Чак и тада на вањском куту носите посебно дизајнирану перфорирану за ту сврху. Унутра, једноставно ставите кит. Размак не смије прелазити 10 мм.

И који размак треба оставити између листова сухозида са нормалном везом? Стручњаци кажу да би требао бити око 7 мм, између стропа и ГКЛ - не више од 5, а под и сухозидом - размак од 1 цм

Како положити зглобове

Након пристајања, постоји још један важан дио - затварање шавова. Ово ће нам помоћи да се качимо. Пратећи упутства, разблажите подлогу од гипса у води. Да би ваше поправке биле издржљиве и поуздане, прво морате водити рачуна о квалитету шавова, а самим тим и самог пунила. Поред тога потребна нам је и шпатула, уобичајена конструкција од 15 центиметара.

Први корак је испунити шавове китом. Затим нанесите серпентин или траку за зглобове и поново их подмажите смешом. Уверите се да се средина траке и шава поклапају. Приликом спајања ивица траке потребно је ово преклапање.

Будите опрезни - дајте гипскит је врло слабо полиран, стога је потребно да се смјеса не протеже преко рубова шава. То ће дати позитиван резултат, а зид ће бити савршено раван.