Гаража са сопственим рукама: 5 упутстава за инсталацију и монтажу

Након проучавања теорије и гледања видео снимка тренинга, стакленик може направити чак и особа која нема одговарајуће искуство. И то не чуди, јер стакленик омогућује организирање повољних увјета за раст биљака, заштиту садница од болести и штеточина, те добивање максималног приноса квалитетнијег од отворених слојева плода. Како направити стакленик или стакленик без стручне помоћи, властитим рукама - прочитајте испод.

Шта раде пластеници: врсте дизајна

Самостално стварање стаклене баште - то је врло радно интензиван процес, који укључује избор материјала за оквир и премазивање, провођење прорачуна и израду цртежа. Да би се направио стакленик, потребно је прво одредити облик и величину будуће градње.

Гараже се могу разликовати по величини, облику и функцији

Најпопуларније верзије домаћих пластеника за данас:

 1. лучни . Може бити и капитално и привремено. Капитална конструкција се може сакупити са дрвета, галванизованог профила, за привремени стакленик, РБО траке ће стати. Такав стакленик је компактан.
 2. монтиран на зид . Такав стакленик се лако подиже, а зими, због бочних страна зидова стамбене зграде, потребно је мање топлоте. Међутим, постављање овакве стаклене баште је могуће само ако кућа на њу не баца сенку или у стакленику постоје додатни уређаји за вештачко осветљење за биљке.
 3. двухсилии . Такви пластеници наликују на "хлебну" кућу за птице. Они су веома погодни за рад и можете организовати и високе и ниске биљке. Али, већа зона мора да се загрева зими.

Која врста стакленика је боље поставити на локацију овиси о томе колико стотина имате на располагању: стакленик треба да стоји тако да не падне у сјену. Осим тога, потребно је оставити мјесто у врту и на отварању кревета.

Самоникли стакленици и опрема за њих

Самоникли стакленици - ово је најпогоднија опција за оне који не желе да троше новац на купљени дизајн и његову инсталацију у башти. Које стаклене баште можете урадити својим рукама? Можете самостално сакупити и једноставан стакленик и велики вегетаријанац. У исто време, буџет, правилно направљен стакленик, неће бити мање ефикасан: може да организује аутономни систем грејања, наводњавање капањем, систем аерације.

Најлакше је направити властите стакленике у стакленицима у тунелу, филмске структуре на оквиру од дрвета (греде, стубови) и пластику.

Могуће је сакупити и љети и цијеле године стакленик. Да би стакленик био топао, можете користити електричну опрему за гријање са аутоматском контролом температуре или опремом за аутоматизацију гаса. Добро се показао "паметни" супер-стакленик Ардуино.

Прво, неопходно је да се припреми основа за будуће стаклене баште

Најјефтинија је употреба соларних стакленика који ће прикупљати сунчеве зраке и топлотуцоолант

Сакупите соларни колектор својим рукама. Погодан је за загријавање стакленика и јефтин "Бупуфониа" - пећ која ради на дрвету. У поређењу са уобичајеним "буржоаским", таква пећ је ефикасна и економична.

Да би се створила повољна клима у стакленику, помоћи ће се геотермални систем конвекције и наводњавање капањем.

Предности геотермалног система су потпуно аутономно управљање, трајност (може да издржи и до 50 година). Поред тога, такав систем ће даље производити угљен диоксид који је потребан за биљке за фотосинтезу. Прикупљање геотермалног система властитим рукама ће бити довољно тешко.

Кровни материјали: како направити стакленик

Кровни материјал за стакленике мора бити приступачан, лаган и једноставан за уградњу, издржљив и ефикасан. Раније је било могуће често видјети стакленике, али такав материјал је врло захтјеван за оквир, није скуп, а приликом уградње се лако може оштетити.

В данашњих дана постоје такви приступачни и ефикасни материјали за покривање пластеника:

 1. поликарбонат . Овај материјал је одличан за склониште популарних пластеника "Соток", различите издржљивости, лагане и издржљиве, велике брзине. Из остатака поликарбоната могуће је направити ограду за кревете у стакленику.
 2. филмдобро пролази кроз светлост и ствара ефекат стаклене баште. Осим тога, стакленици у полиетилену не захтијевају крути и стога скупљи оквир.Недостатак филма - његова краткотрајност.
 3. Агрофибресу лагани покривни материјал који може заштитити усјеве од УВ зрачења, мраза, штеточина. Влакна могу покрити стаклени тунел типа "балаган". Такав стакленик ће бити јефтин и ефикасан.
 4. Вакуум панелиимају високе карактеристике топлотне изолације. Узгој усева у пластеницима са вакуумским панелима може бити чак и на крајњем северу. У овом случају, можете скупити до четири пута.

Одлично решење је упораба поликарбоната за третман пластеника

Који материјал изабрати зависи од типа стакленика и региона у којем се налази. Сваки материјал има карактеристике уградње, које треба упознати прије почетка градње.

Прикупите једноставан оквир: како направити стакленик властитим рукама

Гараже су подељене на дрвени, опекарски, метални или ПВЦ оквир. Поред тога, често можете наћи комбиноване дизајне. Најудобнији дизајн стакленика - с оквиром који изгледа као видиковац без прозора: висок је, ради удобно и можете ставити пуно биљака, ставити полице или полице, ставити тапете. Али најлакши начин је да направите лучни стакленик.

Анализират ћемо технологију сакупљања стакленичких лукова у фазама:

 1. Изравнавамо земљиште и постављамо дрвени оквир дуж периметра будуће зграде. Да би оквир био стабилнији, исечемо делове арматуре у угловима.
 2. Са вањске стране терена, исечемо дијелове оковадуљине 800 мм у корацима од 400 мм тако да половина дионице улази у тло.
 3. На једну страну оквира ПВЦ-а стављамо арматуру, савијамо је и стављамо на комад на супротној страни.
 4. Пластичне лукове причвршћујемо на оквир помоћу металне обујмице и вијака.
 5. Из дрвених шипки правимо лица са отворима врата.
 6. Одвојимо оквир врата одвојено и причврстимо га на шарке до краја.
 7. Почевши од крајева, продужите крутост крутости и причврстите је на сваки лук помоћу пластичних летвица.

Оквир стакленика може бити од дрвета, пластике или метала

Најједноставнији селф-маде оквир је спреман! Такав стакленик може бити покривен филмом. Графичка илустрација независне колекције лукова у стакленику ће бити у стању да подучава видео.

Препоруке: како направити стакленик

Ако сте више пута мислили: "Желим направити стакленик, али не знам одакле почети", вриједи се окренути пракси искусних вртлара. Пре него што почнете са изградњом стаклене баште, потребно је нацртати изглед будућег објекта и израчунати грађевински материјал на његовој основи. У исто време, процена трошкова за изградњу треба да се фиксира и причврсти, као и опрема (оловке, чепови, отварачи, итд.). Међутим, да би се изградио добар стакленик, потребно је припремити тло. Дакле, на мобилним тлима, бит ће потребно изградити дренажу, а глинена тла - замијенити пијесак.

Од практичара вртлара можете разликовати такве корисне савјетеће помоћи у проналажењу места за стакленике:

 1. Да би се губици топлоте свели на најмању могућу мјеру, стакленици у свим сезонама треба да буду постављени на темељима дубљег тла.
 2. На крову других објеката на парцели могу се подићи приватни стакленици (гаража, помоћни простор, итд.).
 3. Летњи пластеници могу се ставити на темеље дасака.
 4. Стабилан и топао стакленик ће бити на шупљим блоковима. Погодан за главни темељ и зидање.
 5. У стакленику у подруму можете узгајати гљиве, поврће, јагоде (хидропонска биљка је добра за узгој јагода и конопље).

Потребно је одабрати величину стакленика у зависности од врсте биља које ћете расти и њиховог броја

Постављање стакленика је потребно само на равном терену, а не на засјењеном мјесту. У овом случају, стакленик се не би требао налазити на скицама.

Мали стакленик властитим рукама

Стакленик Тимириазев је прилично једноставан, лаган дизајн, који је дрвени оквир. У таквом стакленику можете узгајати мало поврћа, цвијећа (на примјер, балкони парадајз, љубичице). Сакупити такав стакленик може чак и женске руке.

 1. Одредите величину стаклене баште и нацртајте дијаграм цртежа.
 2. Побиједите плочу да бисте је изградили (ако се стакленик помакне).
 3. На ободу базе, попуните рубњаке висином од 200 мм.
 4. Означите средину завесе на дугој страни и забијте вертикално усправну висину од 600 мм.
 5. Извршите исто са супротне стране. Сталци морају бити строго један против другог.
 6. Повежите полице са хоризонталном шипком.
 7. Покријте стакленик филмом или спандексом.

Као носач топлоте унутар таквог стакленика, можете ставити боце воде које ће се полако загријати и дати топлину стакленицима. Да бисте појачали ефекат, бочице можете замотати са црним целофаном или црном бојом.

Мали стакленик из бачава својим рукама

Све чешће, у вртним парцелама можете пронаћи необичне, оригиналне стакленике (на пример, стакленик од пластичних боца) који се лако праве и имају минималне трошкове. Такви дизајни укључују стакленику старих пластичних или металних бачава. Конструкција је једноставна, са добрим загријавањем и одржавањем топлине.

Можете направити стакленик из пластичног бурета, резањем потребног броја отвора

Да би се направила конструкција:

 1. Копање испод бурета, смјештено хоризонтално, плитка темељна јама.
 2. Направи бачву и добро је пошкропи земљом: цев мора стајати мирно.
 3. Разноликост помоћу маркера два или три (у зависности од величине цеви) правоугаоног прозора. Прозори не би требало да досегну тло за 20 цм и отварају "кровне" бурад.
 4. Изрежите "прозор".
 5. На врх прозора забити дрвену шипку и осигурати јој филм.

Мали стакленик је спреман! Сада можете напунити унутрашњост земље и расти у њој цвијеће, зеленилоили семе на садницама.

Својим рукама можете направити стакленик

Најлакши начин да се направи стакленик из трака РБО или ПВЦ цеви (са растом биљака које се могу подићи изнад) и мрежом за сенчење. Такав дизајн ће омогућити организовање повољних услова за биљке током топлог периода, ако је потребно, лако се може раставити.

Свако, чак и мали стакленик, мора имати склопива врата која омогућавају провјетравање.

Да бисте направили стакленик својим рукама, довољно је узети даску, филм, чавао и чекић

Једноставан оквир за стакленике може бити избачен из дрвета. У зависности од намјене, дрвени оквир може бити лукова "куће", повезан крутим ребром или дрвеном кутијом с вертикалним полицама и хоризонталним рубовима. Најбољи премаз за дрвене стакленике биће филм.

Пре склапања дрво треба третирати антисептиком: штитиће га од штеточина.

Стакленик "стољећима" може се обавити заваривањем дијелова арматуре. Такав оквир може бити покривен посебним поклопцем са преклопним странама за вентилацију. Врло једноставно можете направити стакленик из рабљених прозорских оквира. Покријте овај дизајн стаклом.

Како направити стакленик из поликарбоната

Ако желите да узгајате поврће у стакленицима, онда је најбоље да га покријете поликарбонатом. Најлакши начин је да направите стакленик од поликарбоната на оквирној кутији. То ће захтијевати металне кутове од цинковог профила, саморезних вијака и бртвених бртвифор полицарбонате

Међу предностима стаклене баште са поликарбонатом, вреди поменути дуг живот и практичност

Корак по корак правимо стакленик:

 1. Размотримо шему будућег стакленика. У овом случају, једна дуга страна треба да буде изнад супротне: на њу ћемо објесити горњи поклопац.
 2. Изрежите профил (не заборавите оквир на горњем поклопцу).
 3. Припремамо основу дрвених греда, прекривених антисептиком.
 4. Причврстите профил за доњу конзолу базе стаклене баште на углове.
 5. Фиксирамо вертикалне полице и повезујемо их са хоризонталом користећи углове.
 6. Ми ћемо причврстити горњи оквир на вишу страну стаклене баште.
 7. У профилу су бушене технолошке рупе за поликарбонатне плоче.
 8. Поликарбонат причвршћујемо вијцима са заптивном еластиком. У исто време покушајте да не вучете вијке.

Стакленик је спреман! Такав дизајн ће изгледати привлачно и трајати ће десетак година.

Најудобнији пластеници сопственим рукама (видео)

Стакленик је зграда која омогућава стварање најповољнијих услова за узгој воћних култура, цвијећа. Да бисте одредили шта ће стакленик ставити на локацију, потребно је да пратите сваки појединачни случај. Најлакши начин ће бити сакупљање лучног стакленика и мале стаклене баште. Користите горе наведене препоруке, предложите примере и идеје за изградњу стакленика, и сами направите леп и ефикасан дизајн!

Идеје за стакленик властитим рукама(примери фотографија)
)