Фум трака: техничке спецификације и употреба

Употреба заптивача је обавезна приликом монтаже сваког цевовода. Заптивач је потребан да би се различита једињења запечатила. Таква једињења су навојна, прирубничка, брадавица.

Раније је кориштена традиционална трака, филм је замијенио овај материјал, који је флуороугљик. Ова заптивна маса назива се другачије, на пример, конац, тефлон и тако даље. Размотримо технички опис овог заптивача, његове особине, главне предности и недостатке, поређење са другим материјалима. Такође, схватите како да то утишате. Размотрите питање: шта да изаберемо: лан или траку?

Одређивање траке за фум

Пуно име фумлента је флуоропластична заптивна трака. Ово је производ који се користи за заптивање разних горе поменутих једињења.

Производња и сорте

Производња се врши помоћу флуоропластичног снопа. Филм се развија до одређене дебљине. На крају, заптивач се продаје у облику траке различитих величина. Сама трака је намотана на завојницу. Производ се користи при монтажи конструкција које су под одређеним притиском. Ови пројекти су снабдевање водом, снабдевање гасом или систем централног грејања.

Производ се може деформисати са пунилом, као и са мазивом са навојем - што боље заптива. Овај производ се практично не користи у системима који су одговорни за загревање у топлој води. Међутим, због таквог заптивања, топлота остаје.

Размотрите различитости овог уређаја:

 • Фум-1. Овај тип има сврху давања непропусности цевовода. Ови цјевоводи морају радити заједно са агресивним срединама. Композиција садржи лубрикант. Као лубрикант служи вазелин.
 • Фум-2. Овај тип се користи за конструкције које имају контакт са јаким оксидационим средствима. Због тога не садржи мазива.
 • Фум-3. Дизајниран за конструкције које долазе у контакт са чистом околином. У композицији нема мазива.

Ова трака је такође подељена на врсте по другом критеријуму - величине.Дебљина, ширина и дужина су различите. Дебљина може почети од 0.075 и достиже 0.25 милиметара. Почетна ширина је десет милиметара. Дужина почиње на сто центиметара.

На полицама продавница можете наћи и посебно дизајнирану гасну траку, која је жуте боје.Максимална дебљина овог материјала је 0,25 мм. Ова трака је намијењена за опскрбу плином - сустав који ради под ниским тлаком. Али за снабдевање гасом могуће је нанети и обичну траку за фум.

Својства и карактеристике санитарних трака

Причајмо о главним карактеристикама и карактеристикама овог производа.Техничке спецификације ФУМ-а:

 • Труп има ниско трење. Траке су склиске, што олакшава бртвљење разних спојева. Фум трака чини боље приањање и бртвљење.
 • Санитарне тракеима висок степен термичке отпорности (отпорност на различите температуре). Ово сугерише да је овај материјал способан да издржи високу температуру - више од 300 степени Целзијуса. Међутим, могу се користити на температури од 250 степени Целзијуса и не више. Као и на вишој температури, стварају се токсичне супстанце које могу проузроковати оштећење људског тела. Такође, траке су одлични електрични изолатори.
 • Производ има одличну трајност и пластичност. Материјал има висок ниво отпорности на алкалије и киселине. Трака је прилично инертна за разне хемикалије. Такође, санитарна трака има велику отпорност на труљење.
 • Постоји инертност на хемијске и биолошке супстанце. Отпорност на алкалије и киселине.

Ево карактеристика овог производа.

Пре него што се појавио грађевински материјал за овај материјал за заптивање, за овај поступак је коришћен водоводни пакет. Водовод је влакно лана. Међутим, било је потребно користити уљану боју за заптивање. За подмазивање је коришћена уљана боја.

Санитарни ланени лан се данас користи и за друге производе за заптивање разних једињења. Међутим, уместо уљане боје, користи се посебна заптивна паста, која се наноси са врха намотаја. Посебно дизајнирана заптивна паста даје систему издржљивост, поузданост и трајност.

Захваљујући овој заптивној масиСупстанца се формира поузданом заштитом од пропадања конструкције. Раније је санитарни навој са додатном употребом уљане боје било тешко раставити, захваљујући пасти, лако се може направити ако је потребно.

Начин навијања водоводних инсталација

Да би се спријечило клизање лана на навоју, на њему су изрезани урезци.

Ако конац нема деколте, онда га треба урадити сам. Ако се то не уради, материјал за заптивање постељине ће склизнути.

Пре оматања потребно је одвојити мали комад лана. Одређивање дужине и дебљине зависи од пречника који има гас, водовод. Навијање треба да буде обавезно густо. Влакна су намотана у смјеру навоја нити. А крај санитарне нити, за коју се испоставило да је слободан, потребно је фиксирати прстом.

Затим, треба да окренете претвара у правац који води.Запамтите да је одлично заптивање обезбеђено идеалним слојем дебљине материјала за рану.Израчунавање идеалне дебљине самог производа је прилично тешко, јер за то је потребно неко искуство. Да би се производ умотао, потребан је и специјалиста.

Навојна трака ФУМ

Како премотати ФУМ траку? Потребно је премотати гумену траку на навој вањског прикључног дијела цјевовода (фитинг). Ако поправите стару везу, морате је очистити од корозије. Након тога морате имати површину за одмашћивање.То можете урадити помоћу растварача. Чим се површина осуши, тада се врши намотавање.

Обавезни поступак: флуоропластична трака заптивача мора бити чврсто затегнута и намотана.​​Ово је потребно за попуњавање жљебова. Колико слојева треба применити на ФУМ траку? Овај број обртаја може бити различит. Можда шест, можда новац за рибу. Ово стање зависи од величине и пречника цеви.

Запамтите да резбарење мора бити потпуно покривено.Ако се упореди са откуцавањем цевовода, онда ћете морати да потрошите више на ову процедуру него на траку. Навијање треба обавити са цијелом ширином производа тако да може пасти у завоје. Када се завртање деси, влакна се морају подерати на навојима. На тај начин, заптивач остаје унутар простора међу размацима. Тако се врши заптивање.

Извршите подешавање тако да није могуће изгубити непропусност. Забрањено је чак и одврнути спојни дио цијеви (фитинг). Није могуће за гасовод и воду.

Поређење санитарне траке и траке од пене

Шта је боље лан или дим? Водовод (лан) и фум трака имају своје плусеве, минусе и одлична својства. Први материјал се користи за заптивање различитих делова везивања челичних цеви.

Хајде да одредимо шта да изаберемо: фум трака или лан.

Размотрите главне предности водоводне инсталације:

 • регулација везе. Прикључни део фитинга може се одврнути и до 45 степени;
 • пакета обезбеђује поузданост заптивања. Има способност да упија влагу;
 • овај санитарни материјал је отпоран на механичке утицаје;
 • Ако је потребно, водовод се може демонтирати.

Главни недостатак је то што је водоводни пакет подвргнут труљењу, јер производ има природни састав.

Овај материјал се препоручује за употребу на цевима малог пречника. Фум трака је много боља, јер ћете потрошити много мање времена на брдо.

Дакле, шта је боље: флуоропластична трака од печата или комад лана? Избор зависи од врсте санитарног посла који желите да обавите. У сложенијим процедурама боље је користити гумену траку.

Сантецхгел

Санитарни гел заптивач - модерно средство за заптивање навоја цијеви.Поузданост је осигурана чињеницом да су полимери присутни у овом материјалу. Након што ова супстанца постане чврста, нема скупљања или експанзије.

Сантецхгел има висок ниво отпорности и издржава нагле промене температуре. Скокови притиска такође не плаше ваш производ. Сантецхгел се може користити у различитим применама: за гас, за воду и тако даље.

.
 • Материјал који омогућава лако растављање. Продаје се у туби која има зелену боју;
 • у танковима плаве боје сантецхгел који се продају за средње демонтирање;
 • Демонтажа са грејањем је карактеристична за материјал који се продаје у црвеним цевима.

Монтажа са сантецхгеел-ом

Прво морате протрести цијев. Затим, кроз нит конца, морате нанети слој сантецхгеле. Лопта мора бити довољно густа. Гел-заптивач мора бити равномерно распоређен. То можете урадити четком или посебно дизајнираним китом.

На крају се изводи комплетна конструкција. Полимеризација траје 20 минута. Не заборавите да одмастите површину.Сантецхгел - большаа фум трак. Овај производ је погодан за епрувете за независност, за које су намењене.

За рад са заптивачима потребно је имати неко искуство и знање. Због тога се препоруча да се рад истинских стручњака повери независности коју користите: ланено предиво или материјали од дима. Они знају како да правилно петљају и добро почну. Затим је заптивање везе осигурано. Овај производ је погодан за топлу воду и гас.