Флексибилна уградња плочица

Говорећи о предностима битуменског цријепа, прије свега, потребно је споменути његову малу тежину, практично пакирање и лакоћу уградње. Употреба меких плочица омогућава да се чак и покрије кров његове сложене конфигурације својим кривудавим површинама.

Корисни савети

Ако пред очима постоји приручник, онда питања не треба да се појављују у процесу рада. Али сам посао треба да почне само ако је температура ваздуха изнад 5 степени топлоте. Чињеница је да на минус температури осовина постаје крхка, губи своју еластичност, и врло је проблематично да је угради са раскрсницом (шиндром - то је холистички лист од 4 плочице). Зими има неколико сунчаних дана, тако да ражањ не може бити добро повезан са сусједним елементима и створити један слој, херметички заштићен од влаге. Флексибилна плочица истовремено губи своја главна позитивна својства. Љето је најбоље вријеме за уградњу меког крова: гори сунчеви зраци лагано растопају плочице и међусобно се спајају, творећи чврсто затворену превлаку.

Наравно, ако су термини притиснути, можете наћи излаз и жестоку зиму. Али то је скупо и проблематично. Ако нема излаза, на крову се гради конструкција, прекривена полиетиленом. Загревање ваздуха у таквом "стакленику" врши се уз помоћ термалних топова.

редослед радова

Монтажа флексибилних плочица врши се следећим редоследом:

 1. припрема терена . Софткровни покривач захтева равну површину на коју ће се причврстити шиндре. За решетку користите плоче, шперплоче или ОСЦ, отпорне на влагу. Подешавање треба да буде учестало, али не и континуирано. Чињеница је да је дрво, више од свих других материјала, подложно негативним ефектима влаге и температурних флуктуација, па је потребно оставити мале празнине.
 2. вентилациона инсталација . Неопходно је осигурати добру циркулацију ваздушне масе. Ово је неопходно да би се кућа хладила током вруће сезоне, уклонила влагу из кровних материјала и спријечила појаву леденица у зимском периоду. Најчешћи узрок уништења кровног или рафтинг система је прекомјерна влага која се ствара у унутрашњости због недостатка или неправилно опремљених отвора за вентилацију. Величина отвора треба да буде најмање 50 мм, са дном треба да се налазе улази, а на врху - издувни.
 3. монтирање подлоге . Ако кров има довољан угао одступања, није потребно покрити цијели кров слојем облоге. Довољно да се стави у бразде, на крајеве, на коње и на вијенце. Истовремено, слагање се врши са уметком од најмање 11 цм, а све спојеве треба пажљиво залијепити битуменским мастиксом. Такође, потребна је велика пажња оним деловима где спољашност испушта димњак или друге цеви. Фиксирајте облогу ноктима у кораку од 19-20 цм
 4. Инсталација пруге за вијенце . Ови метални елементи причвршћени су директно на тепих за облагање надстрешнице стрехе,јер штите ивицу решетке. За причвршћивање користите чавле за нокте, а размак између којих би требао бити око 10 цм.Паљеви би требали ићи преко крила (не мање од 20 мм).
 5. Монтажа ламела на забат . Ова фаза је слична претходној, само су летвице причвршћене како би се заштитили крајеви крова.
 6. Под од завршног тепиха . Тепих треба одабрати у складу са плочицом боје. Овај елемент додатно штити кров од могућег продора талога.
 7. Монтажа плочица на вијенце . Прво морате уклонити заштитну фолију, затим се повући са ивице завесе до 15 мм и почети са радом. Елементи монтирају зглоб у зглоб.
 8. Слагање у редове . Рад почиње од средине првог доњег реда око стрехе и одваја се са обе стране до крајева. Свака ставка је фиксирана ноктима (4 комада). Ако је кућа на мјестима јаких вјетрова или кров има велики нагиб, број чавала мора бити повећан на 6. Мора се осигурати да се ивица првог хоризонталног реда налази унутар 10 мм од горњег руба плочице завјесе. У овом случају, латице прве серије покривају се зглобовима. Онда слагање иде мало другачије. Крајеви латица морају бити скоро једнаки уторима у претходном реду. Посебну пажњу треба посветити крајњим циљевима. По правилу, потребно је подрезати елементе и залијепити их на ширину од око 10 цм
 9. .
 10. Постављање плочица накоње. Плочице на скакавцу су направљене од вијенца дијелећи га на 3 дијела. Сваки листпричвршћене на свакој страни ноктима (4 причвршћивања по елементу), са ексерима треба да се сакрију.
 11. Поплочавање на тешким местима . Та мјеста укључују сусједне зидове, димњаке и цијеви. Ако желите да затворите камин, прво га треба изоловати. На ободу везе потребно је фиксирати шину, ставити тепих и залијепити све клапне. Након тога, елементи плочице глатко се стављају на површину и штапићу. Линија сусједног мора бити затворена специјалном траком помоћу вијака. Мале пукотине у близини трака третирају се бртвилом.

Видео:

Ако вам је потребан издржљив, леп и поуздан кров, једна од најбољих опција је мека плочица, технологија инсталације која је доступна свима. Наравно, у поређењу са природним керамичким плочицама или композитним кровом, такав материјал ће изгубити, али на позадини других кровних премаза изгледа веома пристојно.