Филм ојачан за стакленике - карактеристике, врсте, примјена

Одговарајућа алтернатива обичном полиетиленском филму као поклопцу стакленика - ово је појачани филм. Овај материјал задржава својства обичних филмова, а има повећану отпорност на механичке утјецаје на руптуру, поуздано штити од јаког вјетра, туче, јаких снијега и ниских температура.

Филм ојачан за стакленике

Шта је ојачани филм

У бити, ојачани филм је вишеслојни материјал. Састоји се од два платна од полиетиленске фолије, омотана на мрежу са обе стране. У раду, механичка оптерећења падају на мрежу, због чега тканина добија високу чврстоћу за истезање и пуцање. За пункције, ојачани филм остаје рањив, али је површина оштећења ограничена на величину ћелије и лако се враћа.

ојачани филм

Врсте ојачаног филма

Постоји неколико модификација ојачаних филмова. Главне разлике у материјалу спољних слојева и оквира мреже.

Типови ојачаног филма

Потоњи могу бити извршени са различитим величинама ћелија, и као нити за преплитање употребе:

 • фиберглас;
 • лавсан;
 • полиетилен високог притиска;
 • полипропилен.

Оквирне коже имају различиту дебљину која утиче на тежину и чврстоћу материјала.

Величина ћелија такође утиче на карактеристике филма. Што су ћелије веће, већа је пропусност материјала, што је веома важно за обезбеђивање удобних условабиљке. Трајност облоге побољшава се смањењем ћелија.

Што је ћелија мања, то је већа чврстоћа филма

Оптимална величина, која даје одличну пенетрацију светлости и повећану чврстоћу - 15к15 мм.

Величина ћелија ојачаног филма

Филм Алкорплан 3000, Бизанце Блуе 1,65 м

Спољашњи и унутрашњи слојеви се разликују по материјалу, густини, дебљини и доступности адитива који побољшавају својства потрошача.

За фолије од стакленика користе се сљедећи адитиви:

 • конвертују светлост (омогућују пролажење ултраљубичастим зрацима и инхибирају инфрацрвено зрачење);
 • хидрофилна - њихова примена не дозвољава кондензацији да се сакупља у капи и пада на биљке, вода само пада низ зидове;

  Предност хидрофилног филма

 • антистатички (уз помоћ одбијања честица прашине и прљавштине са површине материјала);
 • топлотна заштита;
 • стабилизација светлости - они успоравају процес уништавања материјала под утицајем сунчеве светлости, повећавајући животни век материјала.

Ојачана пластична фолија

Постоје и специјални "прозрачни" ојачани филмови. У свакој ћелији овог материјала је направљен микроскопски отвор који обезбеђује слободан приступ ваздуха биљкама.

За помоћ. За стакленике, прекривене "дисањем" филма, не морате правити прозор. Процес збрињавања биљака постаје много лакши и лакши.

Гараже, прекривене "дисањем", не морају бити прекривене вентилационим отворима

Филмови су доступни у три класе - економични, стандардни и премиум. Цена је у директној пропорцији са квалитетом.

Отворити фолију транспарентно и обојити у различитим бојама. За стакленике је боље користити прозирне, иако допуштене и обојене.

Фолија од полиетиленске зелене боје, 6к4 м

Форма за издавање

Филм долази из транспортера у ролама различитих ширина и дужина. Стандардне величине ваљака приказане су у табели.

Ојачана фолија се производи у ролнама

Табела. Стандардне величине ојачаног филма за стакленике.

2, 3, 4, 5
Густина г /м2 Ширина, м Дужина, м
140 10, 25, 50
200 2, 3, 4, 5 10, 25, 50
250 2 10, 25, 50
300 По налогу По налогу

За референцу. Приликом куповине прочитајте цертификат о усклађености производа, прочитајте услове складиштења. Не купујте ваљке са разбијеном амбалажом - унутрашњост тканине се може оштетити.

Ради лакшег транспорта, широки лимови пре намотавања чине неколико слојева - три инча на пола (рола има висину од 1,5 м), и шест метара у три слоја (ролна је висине 2 м).

Предности и недостаци ојачаног филма

Према главним показатељима, ојачани филмови надмашују обичан полиетилен. Главни аргументи које произвођачи доносе у своју корист су снага и трајносттрајности Заиста, ојачана тканина може да издржи јаке ветрове, градове и одводе, задржавајући своје карактеристике. Снажно се супротставља напорима за јаз. Ако је, међутим, интегритет нарушен под утицајем механичких оптерећења, онда се тај зазор не протеже на цијелу површину, већ је ограничен мрежом за појачање. Оштећење се може лако поправити лепљивом траком или лепљењем фластера.

Ренделл ојачан филмом 180г /м (25м)

Специјални адитиви у полиетилену вишеструко повећавају вредност ојачаног филма. Они продужавају рок трајања стакленика на 6-8 година, штите биљке од ултраљубичастог зрачења, осигуравају добру заштиту топлине. Лакоћа инсталације је још једна велика предност материјала.

Збирна табела карактеристика различитих типова филмова

Један од недостатака је смањена снага у поређењу са стаклом или поликарбонатом и виша цена од обичног филма. За велики стакленик, пројектован за дуге године рада, армирани филм се не користи, али за привремене објекте је одличан.

За помоћ. Постоје филмови који су погодни за употребу током целе године и филмови који се морају уклонити за зиму. Обавезно наведите приликом куповине који материјал припада материјалу по вашем избору.

Произвођачи

Трговинска мрежа нуди за продају филмове руских произвођача и увози. Ево успоредбе кратких карактеристика неких производних компанија и њихових филмова.

Загорски Ресеарцхпластика "

Филмови произведени у Загорску, разликују се по квалитету и трајности. Конци слоја оквира израђени су од монофиламента ЛЕВТ. Сам филм је еластичан, стабилизован на деструктивно дејство светлости, јаке и погодне за изградњу пластеника. ЗОПП је успоставио производњу платна великог формата (до 6 м ширине). Да би заштитила своје производе од кривотворина, компанија користи специјално обележавање платна црвеним концем.

Ојачани филм "ЗОЗП"

Табела. Типови обележавања филмова ширине два метра.

Дебљина
Означавање произвођача
Филм 120 μм 3 црвене нити у средини
Филм 140 μм 2 црвене нити у средини
Филм 160 μм 1 црвени конац дуж ивице
Филм 200 μм 1 црвена нит у средини

Занимљив специјални пластеник "Црвена ћелија", који је врло еластичан и јак, штити биљке од ултраљубичастих зрака.

Оклопни пластеник "ЗОПП"

Предузеће ТД "Новополимер"

Производне радионице компаније се налазе у Чехову, Московска област, главна канцеларија је у Москви, огранак - у Новосибирску. Издао је појачани филм под брендом СТРЕН, који је већ нашао своје обожаватеље.

ЛЛЦ "ТД НОВОПОЛИМЕР"

Оквир арматуре је направљен од полипропилена високе чврстоће, а састав слојева за ламинирање укључује комплексне адитиве за отпорност на вањске факторе, повећавапренос светлости, механичка чврстоћа. СТРЕН филм може да ради у температурном опсегу од -50 до + 80 ° Ц. Посебност СТРЕН филма је повећана величина ћелија мреже на 15к15 мм, што додатно олакшава тежину платна и пружа приступ светлости. Шта је потребно за премазе у стакленику.

Ојачани три слоја СТРЕН СТРЕН

Филм кинеске производње - "Економија"

Полиетиленско трослојно платно са ојачавајућом полиетиленском мрежом. Адитиви за стабилизацију светлости се не користе у производњи, па се филм користи само за привремене објекте - на отвореном простору већ је у једној сезони, он постаје неактиван. Једини плус овог платна је ниска цена.

Филм ојачан "Ецоном 120"

Лено Реинфорцед Филм

Питање је ријешено у Кореји и Кини. Ојачана мрежа направљена је од полиетилена, вањски слојеви су такођер полиетилен (и са адитивима, и без њих). У асортиману платна са различитим техничким карактеристикама. Цена и квалитет су нешто нижи од руских, али су у доброј потражњи.

Лено Реинфорцед Филм - Кореа, Китај

\ т

Филмови западних произвођача су високог квалитета, али је њихова цијена много већа. Према томе, Руси преферирају домаће филмове, који су, штавише, више прилагођени нашим климатским условима.

Ојачани филм ТЕНАКС Нет Филм

Где се користе ојачане полиетиленске фолије

Ојачане тканине се користе не само уизградњу пластеника и пластеника. Добро су се доказали у хидро и парној изолацији кровова и зидова зграда, оградама разних намјена, изградњи сунцобрана. У пољопривреди, платна од појачаног филма помажу у заштити јама, жетви суве хране итд.

Ојачани филмски шатор

Лучни стакленик у филму

Хладњак за поликарбонат

У овом чланку наћи ћете све што требате знати о врстама, карактеристикама и примјени ТхермоСхеетс-а за поликарбонат! Такође препоручујемо да прочитате чланак о томе како да направите стакленике са прозорским оквирима својим рукама.

Препоруке за избор и уградњу армираног филма током изградње стакленика

Избор материјала за покривање не зависи само од неопходне функционалности, већ и од величине и структуре конструкције. Ако сте први пут купили материјал, а затим почели да градите, онда када дизајнирате оквир стакленика, размотрите ширину тканине ојачаног филма. Што мање линија за резање, то ће бити лакше и брже направити готов стакленик.

За референцу. Изаберите филм са најбољим спецификацијама које одговарају вашој клими. То ће вам уштедети пристојан износ.

Фаза 1. Прво, направите оквир зграде, који се затим наноси на филм. Сам оквир може бити од дрвета, метала, пластичних цијеви. Све ивице конструкције које ће бити суочене са филмом треба пажљиво поравнати и обојити у бијело.боје или покривени изолационим материјалом.

Дрвени оквир за стакленику

Фаза 2. Није неопходно унапријед исећи тканину - много је прикладније да се испроба на мјесту, а затим, након што је оставила потребан додатак на свакој страни, већ треба изрезати и причврстити на припремљену основу.

Фаза 3. Приликом причвршћивања платна на дрвеним шипкама, користите чавле или шрафове, који чавлимају и завијају кроз посебне дрвене шине. Метода није веома поуздана, али је доступна и често се користи. Веома слично причвршћивање тканине специјалним кламерицама. Као заптивка, погодна је пластична трака. Са правилно одабраним димензијама носача, носач се испоставља као поуздан и издржљив, а инсталација траје доста времена.

Причвршћивање ојачаног филма на дрвеним шипкама. За многе је ово најгори начин да се покрије стакленик, јер мора покварити филм. Дуго такав филм не живи, из снаге неколико годишњих доба

Погодно је користити кламерицу за градњу

Ако се први начин фиксирања филма на оквир стаклене баште врши на бочним странама и на кровним роговима, овај филм се фиксира само на крајевима стакленика

.

Као опција - можете изрезати траку од старог линолеума или неког другог издржљивог материјала

За причвршћивање на пластичне цеви или специјалне арматуре добро се користе пластичне обујмице. Ако не, направите их сами од више цијевипречник је лак. Оквир стаклене баште од поцинкованог профила захтева специјалне причврсне елементе који долазе заједно са профилом.

Фиксирање филма помоћу специјалних пластичних копчи

Можете да фиксирате филм на стакленику помоћу специјалних стезаљки

Најлакши начин да се покрије материјал је да се протеже преко платна чврстог кабла или еластичне вуче. Они притискају платно на оквир зграде, али поузданост оваквог носача је ниска - мораће стално да прати стакленике, затеже тканине. Дозвољено је да се користи само у малом периоду, у смислу да ће морати темељито радити на главном причвршћивању платна на конструкцију темеља. Ако има времена у залихама, боље је да одмах изаберете поузданију опцију.

Систем за фиксирање филма у стакленику. Овај систем за фиксирање се састоји од 2 дијела - ПВЦ-обујмице (отпорне на УВ зрачење) и поцинкованог (алуминијског) профила. Принцип његовог рада је разумљив - ПВЦ се затвара у профилу са филмом без оштећења материјала

Најсигурнији начин да се филм стави у стакленик. Прво, стакленик мора бити покривен филмом, а на врху се причвршћује мрежа. Сама мрежа је везана за тело

Ушице и еластична врпца. Лувер су рупе у филму ојачаном металним или пластичним прстеном. За обичан филм, метода није погодна, само за јаку и по могућности са додатком манжетне која нијеће дати јелу да пробије материјал.

Ојачана полиетиленска фолија - материјал који је погодан за употребу. Од градитеља неће бити потребне компликоване професионалне вјештине - особа која може радити руке, лако је подићи стакленик из таквог филма.

Видео - Полиетиленски ојачани филм