Фаза и нула електричне енергије - сврха фазе и нулте жице

Власник стана или приватне куће који је одлучио да изврши било који поступак везан за електричну енергију, било да се ради о уградњи излаза или прекидача, суспензији лустера или зидне свјетиљке, увијек се суочава са потребом да утврди гдје је мјесто рада фаза и нула жице, као и кабл за уземљење. То је потребно да би се монтирао исправно и избегао случајни удар. Ако имате неко искуство са струјом, онда такво питање неће вас довести у ћорсокак, али за почетнике то може бити озбиљан проблем. У овом чланку ћемо разумети која је фаза и нула у електричној енергији, и рећи како пронаћи те каблове у ланцу, разликујући их један од другог.

Која је разлика између фазног водича и нуле?

Намена фазног кабла је снабдевање електричном енергијом на жељену локацију. Ако говоримо о трофазној електричној мрежи, онда у њој на једном нултој жици (неутралном) постоје три тороидална прекидача. То је због чињенице да проток електрона у ланцу овог типа има фазни помак од 120 степени, а присуство једног неутралног кабла у њему је сасвим довољно. Разлика у потенцијалним жицама у фазној жици је 220, док нула, као и земља, није под напоном. На пар фазних водича, вредност напона је 380 В.

Линијски каблови служе за повезивање фазе оптерећења са генератором. Сврха неутралне жице (радна нула) је повезивањенуле оптерећења и генератора. Из генератора, ток електрона се помера на оптерећење на линеарним проводницима, а његов обрнути покрет се одвија на нултим кабловима.

Нула жица, као што је горе наведено, није под напоном. Овај водич врши заштитну функцију.

Сврха нулте жице је да створи ланац са малим отпором, тако да је у случају кратког споја тренутна вредност довољна за тренутни рад уређаја за случај нужде.

Стога, ако је инсталација оштећена, она ће бити искључена из опште мреже.

У модерном ожичењу, љуска неутралног водича је плава или плава. У старим круговима радна нула (неутрална) се комбинира са заштитним. Овај кабел има жуто-зелену боју.

У зависности од одредишта далековода, може имати:

  • Смртоносни неутрални кабл.
  • Изолована нула жица.
  • Ефикасно уземљена нула.

Први тип линија се све више користи за модернизацију стамбених зграда.

Да би таква мрежа функционисала исправно, енергија за њу је направљена од трофазних генератора и такође се испоручује у трофазне проводнике који су под високим напоном. Радна нула, која је на рачуну четврте жице, напаја се из истог генератора.

Показује разлику између фазе и нуле на видеу:

Зашто ми је потребан кабл за уземљење?

Уземљењеу свим модерним електричним апаратима за домаћинство. Помаже да се количина струје смањи на ниво који је безбедан за здравље, преусмеравајући већину протока електрона на тло и штитећи особу која је додирнула уређај, од електричног удара. И уземљивачи су саставни дио удара муње на зграде - кроз њих снажан електрични набој из околине одлази у тло, без наношења штете људима и животињама, без изазивања пожара.

На питање - како одредити жицу за уземљење - могло се одговорити: на жуто-зеленој љусци, али се, нажалост, обиљежавање бојама често не поштује. Дешава се да електричар, који нема довољно искуства, збуњује фазни кабл са нулом, или чак повезује одједном две фазе.

Да бисте избегли такве проблеме, морате бити у стању да разликовате проводнике не само по боји љуске, већ и другим средствима која гарантују исправан резултат.

Кућна електрична инсталација: пронађите нулу и фазу

Поставите у кућним условима, где се налази жица, можете на различите начине. Анализират ћемо само најчешће и практично свима доступни: помоћу класичне жаруље, одвијача и тестера (мултиметар).

О обележавању боја фаза, нуле и уземљења на видеу:

Провера помоћу електричне лампе

Пре него што наставите са таквом верификацијом, потребно је саставити уређај са сијалицом запровјере Да би се то постигло, треба га завртети у одговарајући пречник стезне главе, затим причврстити на стезаљке жице, уклонити изолацију са њихових крајева са стирером или конвенционалним ножем. Затим, проводници лампе се морају наизменично наносити на испитиване вене. Када се лампица упали, то ће значити да сте пронашли фазни водич. Ако је кабл провјерен на двије жице, већ је јасно да ће други бити нула.

Проверите са индикаторским одвијачем

Добар помагач у раду који се односи на електричну инсталацију је индикаторски одвијач. Основа овог јефтиног алата је принцип протока кроз случај индикатора капацитивне струје. Састоји се од следећих главних елемената:

  • Метални врх, у облику равног одвијача, причвршћен на жице ради прегледа.
  • Неонско светло које светли када пролази кроз њега и сигнализира на тај начин фазни потенцијал.
  • Отпорник за ограничавање вредности електричне струје, који штити уређај од сагоревања под утицајем јаког протока електрона.
  • Контакт пад, који вам омогућава да креирате ланац када га додирнете.

Професионални електромотори користе скупље ЛЕД индикаторе са два уграђена енергетска елемента у свом раду, али једноставан уређај кинеске производње је сасвим доступан свакој особи и треба да буде са сваким власником куће.

Ако проверите присуство напона на жици са овим уређајем на дневном светлу, онда ће то бити потребноПогледајте пажљиво посао, јер ће сигнално светло бити слабо приметно.

Када шрафцигер додирне фазни контакт, аларм се пали. Истовремено, ни на заштитној нули, ни на земљи, не би требало да светли, иначе се може закључити да постоји проблем у шеми повезивања.

Када користите овај индикатор, пазите да случајно не додирнете жицу са затезном жицом.

Дефиниција фазе је јасно на видеу:

Провера помоћу мултиметра

Да би се одредила фаза уз помоћ кућног тестера, уређај треба ставити у волтметарски режим и измерити вредност напона између контаката у паровима. Између фазе и било које друге жице, ова цифра би требала бити 220 В, а примјена сонде на тло и заштитну нулу требала би указивати на недостатак напона.

закључак

У овом материјалу детаљно смо одговорили на питање која је фаза и нула присутна у савременој електричној енергији, за коју су потребни, као и начине на које је могуће одредити гдје је фазни водич у жици. Која од ових метода је најбоља за вас, али запамтите да су питања фазе, нуле и уземљења веома важна. Неисправни резултати тестирања могу проузроковати да уређај сагорева, када је повезан, или, још горе, изазове струјни удар.