Електрични проточни бојлер - инстант топла вода!

Већина становника града добро познаје проблем сезонског затварања топле воде. У најбољем случају, овај период траје неколико седмица. Али понекад ова неугодност траје неколико месеци. Власници сеоских кућа на топловоду треба да се брину о себи уопште током читаве сезоне, или чак током целе године. У овој ситуацији, најрационалније рјешење је проточни бојлер, који тренутно може осигурати топлу воду. Испричат ​​ћемо вам о најбољим електричним гријачима воде за станове и куће.

Карактеристике дизајна и принцип рада

Принцип рада у свим типовима овог уређаја је сличан: кроз камеру опремљену грејним елементом (ТЕН или спирално), који улази већ у врућу славину. Захваљујући овом уређају, бојлер за стан има веома компактан дизајн, што поједностављује инсталацију у просторијама са ограниченим простором.

У поређењу са кумулативним моделима (котловима), који захтијевају много простора и за њихову инсталацију, потребно је опремити посебно одређени простор, проточни модел електричног бојлера, или како се називају "проточни котао", може се фиксирати непосредно изнад судопера. У зависности од нијанси уређаја, ови производи се могу поделити у категорије.

Уређаји са највећом ефикасношћу произведени су не са једним ТЕН-ом, већ са степ-би-степ системом грејања. Сигурност рада ових уређаја врши се аутоматским системом заштите који ради у тренутку вишкарадни параметри (температура воде, притисак) изнад постављене границе.

За економичнију употребу технологије гријања воде користе се регулатори температуре воде и потрошња воде, који су често опремљени стандардним котловима. Поред компактности, важна предност проточног бојлера је тренутно загревање воде и њена неограничена запремина.
Проточни гријачи воде, овисно о произвођачу и неким значајкама пројекта, капацитета 3-5 кВ, топле воде од 5-15 ° Ц до 40 ° Ц у волумену од приближно 2-4 л /мин. Снага од 10-30 кВ - 5-13 л /мин.

Вода, за угоднију температуру, ће разриједити хладноћу, у овом случају ће бити потребно мање продуктивности. У исто вријеме, потребна је велика снага уређаја за повећање температуре.

Предности и недостаци опреме

Да бисте направили прави избор приликом куповине уређаја за загријавање воде који може успјешно обављати своје задатке, морате знати све позитивне и негативне особине уређаја.

 1. Компактност проточног гријача за стан може бити постављена у близини извора воде, што омогућава смањење губитака током транспорта.
 2. Електрична енергија се троши само у вријеме потрошње топле воде. Резервоар за складиштење такође треба електричну енергију за одржавање жељене температуре у пуњеном резервоару.
 3. Неограничена количина топле воде која се користи, а не онолико колико може да прихвати резервоар складишног гријача.
 4. Естетизам.Изглед уређаја неће покварити чак ни најелегантнији ентеријер просторије.
 5. Ниски трошкови приликом набавке (у поређењу са резервоаром опремљеним бојлерима).

Кућански бојлер опремљен је заштитом од скокова притиска током флуктуација и регулације система гријања, у зависности од количине потрошене воде, што ће смањити трошкове електричне енергије.

Али поред професионалаца, вероватно има и минуса у загревању воде:

 • главни недостатак ових агрегата је вероватно велика потрошња енергије, јер је задатак Тен-а да загреје довољно воде у кратком временском периоду;
 • горњи минус није толико примјетан када се користе уређаји опремљени малим капацитетом. Али уз употребу проточних модела, гдје је снага Тене једнака не мање од 10-12 кВ, потрошња електричне енергије је значајно повећана.

Осим тога, да би опрема радила што продуктивније, мора се испунити један услов када се прикључи на водоводни систем. Ова јединица је довољно висока и на основу тога треба претпоставити да ће оптерећење на ожичењу бити веома озбиљно.

У складу са препорукама стручњака, електрични гријач за текућу воду за тушеве или судоперу треба да се одвојено повеже за ту сврху помоћу кабла који се шаље до разводне кутије. Снажан котао за стан са потрошњом енергије већом од 8кВ захтева трофазну конекцију на 380 В.купаца, присиљавајући их да обрате пажњу на друге производе.

Критеријуми за избор протока електричног бојлера

Листа стварних параметара није тако дуга, али сваки од њих има озбиљно значење. Правилан избор карактеристика је основа за ефикасан рад и поузданост бојлера, што чини његову употребу сасвим удобном.

Тип уређаја. Постоје два типа главних типова проточних модела бојлера:

 1. Без притиска. Компактне и прилично једноставне јединице уређаја дизајниране да раде са једном тачком. Њихов рад је веома повољан при ниским и нестабилним притисцима у водоводном систему. То је оптимална опција за љетни бојлер или као привремени извор грејања воде за стан током сезонског искључења.
 2. Притисак. Они се такође називају системски. Они се прикључују на водовод, раде под притиском, њихов задатак је да обезбиједе топлу воду на неколико тачака водоснабдијевања, односно, за стан или дом са сталним пребивалиштем без топле воде идеално одговара.

Снага. Овај параметар директно утиче на капацитет грејања уређаја и његове перформансе. Захваљујући прорачуну ове формуле, лако је одредити оптималну вредност:

П = К к (Т1-Т2) к 0.073 ,

К је запремина воде која се преноси у л /мин., А Т1 и Т2 су температура на улазу и излазу, респективно.

Постоји и једноставнији начин: да добијете воду са температуром од око 35 ° Ц, морате је помножити са два.очекивани расходи.

Тип управљачког уређаја за грејање. Постоји неколико варијанти:

 1. Хидраулика. Притисак воде подешава температуру.
 2. Елецтрониц. Потребни параметри се подешавају на дисплеју и контролишу контролном јединицом подешавањем снаге током промене главе.

Завршетак. Карактеристика је релевантнија за нискотлачне гријалице без воде. Опције за млазнице: само славина, цријево са славином за туширање, славина и туш, а понекад се користи и чисти гријач за туш. Модели снаге до 3,5 кВ опремљени су електричним утикачем са утикачем који има контакт за уземљење. Моћнији модели обично нису опремљени каблом.

Али овај уређај може имати и друге корисне параметре који могу бити корисни и за кориснике: термостат, високопрецизан температурни сензор, блокада за децу, периодични режим грејања до максималне температуре, функција пада притиска и температура воде при дужој употреби уређаја, функција програмирање грејања, присуство контролног панела система грејања.

Најупадљивија ствар је што се чак и најбољи и најпоузданији електрични електрични бојлери могу наћи са потпуно другачијим повратним информацијама од њихових власника. Неки апсолутно немају примедби на уређај, други су изузетно незадовољни њима. Иако се неисправни уређаји могу наћи у свим произвођачима, али већина грешака настаје због уобичајеног непоштивања правила за рад или инсталацију, а понекад и код оба.заједно.

Ево неколико примера:

 1. Гријач воде без притиска се користи као систем. Али на свом радном притиску постоји граница, а сијалица апсолутно није дизајнирана за дуготрајно или константно оптерећење. Због тога, притужбе попут "моје јединице пукну, тече, поплавиле су сусједе одоздо" од посебно "лукавих" корисника који су покушали добити максималан профит, потрошивши минимални новац, замишљени су пристрасни.
 2. Дизалица намењена за регулисање притиска воде инсталиране на излазу, иако у упутству јасно стоји да је то забрањено. Како је онда крив уређај? Довољно је да јасно пратите упутства за инсталацију.
 3. Неисправан попречни пресек електричног кабла. Као резултат, контакти и жица могу се у великој мери загрејати, што може довести до струјног кола, пожара, лома уређаја, а да не спомињемо опасност по здравље и живот.
 4. Неисправан избор карактеристика. Жеља да се штеди често је узрок разних притужби: слаб притисак, лоше загревање итд.

Покушајте да не дозволите уобичајене грешке при избору бојлера.

Врхунски произвођачи и модели уређаја

Према препорукама експерата потребно је одабрати само моделе тестираних марки, јер су они најпогоднији, функционалнији и економичнији у раду, а познати произвођачи стално раде на повећању трошкова рада. То су чврсти уређаји који заузимају прво мјесто међу омјером потрошње електричне енергије и примљене топлинске енергије.

Поред тога ту су идруге важне карактеристике брендираних бојлера, за које се саветује да обратите пажњу при избору електричног проточног бојлера за кран или туш:

 • употреба квалитетних материјала има отпорност на корозију и високу температуру;
 • висок ниво заштите (Поларис);
 • компактност (Елецтролук);
 • безбедност (Аристон);
 • Естетски изглед.

Такође треба имати на уму да је, пре него што је изабран бојлер, који је познат произвођачу, цена апарата већа.

Оцена најбољих модела проточног бојлера за 2017 .:

 1. Елецтролук Смартфик 2.0 6.5 ТС - 2 960 р.
 2. Тимберк ВХЕЛ-7 ОСЦ - 3 379 п.
 3. Атмор Лотус 3.5 кран - 2 250 г.
 4. Хиундаи Х-ИВР1-5П-УИ061 /ЦС - 2 566 р.
 5. Аристон Браво Е 3323 У-Ф 7 - 4 890 р.
 6. Поларис Мерцури 5.3 ОД - 7,990 р.
 7. Елецтролук НПКС 6 Акуатрониц Дигитал - 8 496 п.
 8. АЕГ РМЦ 75 - 15 100 руб.
 9. ЦЛАГЕ ЦЕКС 9 - 21 100 руб.
 10. Елецтролук НПКС 8 Флов Ацтиве - 13 900 груб.

Неки од горе наведених агрегата имају алтернативе са другим параметрима или опремом. Проточни бојлери карактерише висока продуктивност и напајање из трофазне мреже напона 380 В, вероватно ближе професионалној опреми. Они су релевантни за инсталацију у индивидуалним кућама, гдје су обезбијеђене посебне комуникације за њихово повезивање. Наш чланак је посвећен обичним кућним апаратима: Поларис, Аристон и елецтролук.

Избор електричног бојлера за проток воде углавном утиче на могућности ваше електричне мреже и ваше потребе за топлом водом. Такође, посебну пажњу треба посветити доступностиу вашем подручју сервисних центара једне или друге производње.