Електричне инсталације у стану властитим рукама - корак по корак инструкције

Ако купујете стан у старој кући или у новој згради, већ ће бити струје и утичнице са прекидачима. И нећете моћи да утичете на њихову локацију да купите имовину. Али, чим постанете власник куће, имате право да сами оживите ожичење у стану својим рукама на потпуно другачији начин. Наравно, овај процес је дуг, сложен и материјално скуп. Покушавајући некако сачувати, многи постављају питање - да ли је заиста могуће да се цијели електрични дио у новом дому учини за себе? Реално, ако нисте идлерси, добри сте у школи, пријатељи са физиком и електротехником. Дакле, тема коју имамо данас је релевантна - ожичење у стану властитим рукама. Корак по корак упутства од састављања кола до инсталације жица ће вам помоћи.

Почетак свих радова - схема

Желим започети овај дио по аналогији. Шта је основа за добру солидну кућу? Наравно, темељ. Дакле, необична основа за поуздану и квалитетну струју је добро дизајнирана схема ожичења у стану. Многи то апсолутно занемарују и постоје добри разлози за то:

 1. Прво, инсталација ожичења у стану ће вам бити много лакша, када схема показује скоро коначан резултат. Слажете се, ово је ретко, када у првој фази поправке људи могу да замисле шта ће на крају завршити. А са електричним кругом је могуће, јер ће се одразити сви склопни уређаји, расветни елементи и стационарно домаћинствоелектрични апарати
 2. Друго, шема електричних инсталација у стану ће вам помоћи да направите јасан план за извођење радова - где да започнете инсталацију, у ком правцу треба да се креће, који ће напустити у завршној фази.
 3. Треће, када имате у рукама спреман распоред елемената електричне енергије у стану, лако можете одредити количину материјала - утичнице, прекидаче, разводне кутије, под-носаче, жице, каблове.
 4. И што је најважније, када су радови на монтажи и поправци већ завршени, имат ћете распоред ожичења у стану. Не бацајте га ни на који начин. Ако требате избушити негдје у зиду рупе испод слике или оквира за фотографију, добићете дијаграм и погледати путању жица, како не би пузали и оштетили жицу проводника. Такођер, пуно љепила понекад дистрибуирају кутије са тапетама, како не би поквариле изглед собе. Заправо, то не можете урадити, али ако сте га већ залијепили, увијек можете погледати схему у којој се налази кутија. Ако је потребно, неки посао, изрежите комад тапета, приступите кутији, а затим поново залијепите.

Надамо се да смо вам популарни и доступни, да у свијету електричне енергије увијек треба почети са схемом. Сада, мало више о томе како да то исправимо и шта треба да се одражава на то.

израда шеме

Пре него што направите шему, морате да окупите целу породицу и пажљиво размислите о томе где ће ваш стан бити смјештенПотрошачи електричне енергије:

 • клима уређаји;
 • прегледи нових и ормарића за пећи;
 • машина за прање веша;
 • фрижидер и замрзивач;
 • машина за прање судова, микроталасна пећница;
 • присилна вентилација издувних гасова;
 • котлови система грејања или бојлера.

Такође, улога локације намештаја, посебно незграпна. То се тада није догодило - поправка је завршена, намештен је намештај, а утичница се налазила иза ормарића-одељка, који се већ годинама населио на овом месту. И онда морам да приберем помоћима трансфера, само раније, иако је под теписима било могуће сакрити жицу, али сада то није модерно, све око паркета и ламината. Зато обратите посебну пажњу на ово питање.


план становања (кликните за увећање)

Затим узмите папир (по могућности у ћелију), оловку (по могућности неколико шарених), владар. На папиру нацртајте план вашег стана са отворима за врата и прозоре како бисте лакше узели технички пасош и померили цртеж одатле. За сваку собу наведите серијски број, на примјер, ако имате дијаграм ожичења у једнособном стану, нека изгледа овако:

 1. Коридор (ходник, ходник).
 2. Купатило.
 3. Кухиња.
 4. Хала (дневни боравак).

Ако има више соба, онда можете наставити даље нумерисати - спаваћу собу, дјечју собу, спортску собу, шталу, лођу (ако идете тамо и држите расвјетни ступ), итд.

Сада схематски мапиранЈедан цртеж је стационарни кућни апарати и намештај (у облику квадрата и правоугаоника). Кућански апарати можете означити црвеном бојом, а намјештај је сив. У другом цртежу поставите инсталацију склопних уређаја. Односно, где сте на првом цртежу одредили кућне апарате, на другом на тим местима ја ћу утичнице.

Слично томе, на првом цртежу (где се налази техника и намештај), нацртајте жуте крижеве на местима постављања лампе, сцона, подних лампи, лустера. Биће вам згодно да видите овде - где је кревет, ту је ноћна лампа; где су кауч или фотеље, затим сцонцес, под којима можете читати, итд. Затим пребаците све ове сијалице у електрични круг. Истовремено, размислите и означите локацију прекидача. Замислите на којој страни ћете отворити унутрашња врата тако да прекидачи не заостају за њима.

Одмах одредите, можда, на неком месту морате да инсталирате јединицу утичнице (најчешће се то ради у контролној табли кухиње), без обзира да ли ће у главној просторији бити групно осветљење или вишеспратни лустер, онда ће вам требати прекидач са два кључа.

У шеми наведите место где ће се улазни панел налазити на стану.

Примери како да се схема, као да је доступна, надају да неће бити тешкоћа са тим. Погледајмо сада количину материјала.

потребни материјали

Према састављеним круговима израчунајте потребан број прекидача и утичница. Не заборавите то под свакимОви уређаји за прекидање захтевају под-дилер ако се планира постављање скривеног ожичења у стану. Такође, пребројите колико ће разводних кутија бити потребно.

Да би се израчунао број жица, дијаграми кола су најпогоднији за преклопне уређаје и разводне кутије које се преносе на стварне зидове. Затим обавите обележавање зидова, односно, у дословном смислу речи, повући између њих пут полагања жица, користећи рулет, мерити све и рачунати укупан број. Имајте на уму да се ожичење ожичења у стану одвија искључиво у вертикалним и хоризонталним линијама, ниједан окрет не би требао бити кос.

Желио бих дати један савјет. Ако се потпуно испразни ожичење електричних инсталација у трособном стану површине од око 60-70 м2, боље је купити жицу цијелог творничког заљева, у којој је 100 м. У трговинама се сматра велепродаја и то ће бити попуст од 10%, а ако купите 98 м - није велепродаја, неће бити попуста, али узмите 2 м више и пристојне уштеде.

Из искуства професионалних електричара за ожичење стана од три просторије, купите 100 м жичане жице са попречним пресјеком од 1,5 мм 2 (то ће бити бртва ожичења расвјетних тијела у стану) и 100 м трожичне жице попречног пресјека 2,5 мм2 како би се лијечиле утичнице.

Снажни електрични уређаји, као што су бојлер или ручна плоча, обично се напајају засебном линијом од улазног панела кроз одвојену машину. За њих је боље положити трожичану жицу у пресеку од 4-6 мм 2.

Још једна важна нијанса,не заборавите пребројити жицу са залихама о обради живе у местима прикључака и прикључака уређаја за прекидање. Прихваћено је да се напајање жица остави на утичницама, прекидачима, лампама не мањим од 20 цм.Ако у будућности планирате да спустите плафон, потребно је повећати залихе ожичења на 50 цм.

централа

Књижење у било којем стану који ради својим рукама, почиње са разводом. Шта он представља? Ово је врста кутије у којој се монтира бројило електричне енергије и сва аутоматизована контрола.

Шта су штитови?

Ове кутије су израђене од метала или пластике. Свака опција има своје предности. Пластични штит је практичнији, будући да није битан, а исто тако привлачно и естетски изгледа извана. Метална кутија је издржљива и поуздана.

За причвршћивање штитова постоје спољашње и унутрашње извршење. Спољни штит (који се иначе назива рачуном) је обешен на зид вијцима или клиновима за забијање чавала. Ово увелико олакшава рад на његовој инсталацији, али у исто вријеме, таква верзија штита привлачи слободан простор у затвореном простору. Унутрашњи или уграђени штит захтева уградњу посебне нише на зиду, али не заузима слободан простор у просторији.

Који штит има особље?

Шта је још потребно за монтажу разводне табле, осим саме кутије:

 • Улазна машина штити читаву мрежу станова искључивањем у случајупотребу за прикладним каблом за напајање до стана.
 • ДИН шина је специјална метална плоча на коју је причвршћена сва аутоматизација.
 • Електрична бројила, након обављања свих инсталационих радова, биће потребно позвати представника продаје енергије да запечати обрачунски уређај.
 • Листови ПЕ и Н, на које ће бити спојени сви проводници нуле и уземљења.
 • Аутоматски прекидачи, штите одређену групу струјних колектора од кратких спојева искључивањем на супер-струји. Такође, уз помоћ аутоматских машина биће могуће присилити једну или другу линију из мреже да буде присилно ако је потребно.
 • Уређаји за заштитно искључивање (РЦД), нису монтирани независно, већ су повезани након прекидача. УЗО обавља заштитну функцију у случају да је неки електрични уређај под напоном. У таквој ситуацији, УЗО штити људе од могућег електричног удара. Можете користити комбинацију која укључује аутоматску машину и УЗО-диференцијални аутомат.
 • Спајање жица или дистрибутивног чешља.

Да би се одредио број аутоматских машина, потребно је израчунати и распоредити терет у стану.

Утовар у стану

Модерна електрична енергија у стану укључује много различитих потрошача електричне енергије. Слажем се да су нам кућни апарати дословно напунили наше домове. Правила и прописи се препоручују пре него што кренетеожичење у стану, дијељење мреже расвјете и линије утичница од разних машина. Али с обзиром на тренутно оптерећење мреже станова, немогуће је засадити све кућанске апарате у једној линији. Пожељно је равномерно распоредити све на неколико ланаца, који се хране појединачним машинама.

У овој подели, велика практична корист. Замислите ожичење у стану. Својим рукама, без позивања струје, одлучите да то решите, пронађете узрок и елиминишете га. Ако свака линија има своју властиту заштиту, лако ћете пронаћи разлог за хитне случајеве (одредити положај аутоматске машине). И док ћете елиминисати ову линију штете, сви остали потрошачи неће остати неоствариви, тј. Хладњак ће се и даље хладити и машина за прање веша.

Препоручује се да се изаберу следећи погонски стројеви:

 • за оптерећење осветљења - 10 А;
 • за утичнице - 16 А;
 • за прикључак кућанских апарата капацитета до 4,5 кВ - 20 А;
 • за стављање у стан - 50 А.

Како поделити укупан терет стана по групама?

Прије свега, пожељно је да се сви снажни потрошачи напајају засебном линијом (перилица рубља, бојлер, перилица посуђа, штедњак и електрична пећница, клима уређаји).

Друго, утичнице сваке просторије треба да буду добро направљене одвојеним групама (дечије собе, собе за одрасле, ходник, радна соба). Ако се то не догоди, онда се кухињске утичнице у сваком случају морају напајати преко засебне линије иаутоматска машина, јер је у кухињи најснажнији кућни апарати (пекара, микроталасна рерна, апарат за кафу, кувало за воду, апарат за обраду хране, миксер и тако даље)

Неопходно је да одвојена група врши напајање купатила електричном енергијом, јер се односи на опасну просторију у смислу електричне сигурности (такозвана "мокра група").

Посебној групи се додељује осветљење стана, али ће бити много прикладније ако се подели у групе осветљења сваке просторије.

Од тога како групишете сав терет вашег стана, зависиће од броја потребних машина и РЦД-а.

Инсталација ожичења

Остаје да се утврди који тип посла треба изабрати за његов стан. До данас постоје два начина:

  \ т
 • Цлеар. Ово је случај када сви проводници прођу на зидне површине, причвршћују се у пластичне канале (или кутије). Таква бртва захтијева много мање материјалне трошкове и физички напор, али постоји један значајан недостатак - испоставља се не баш естетски изглед просторије. Изузетак је полагање посебног кабла за порцеланске изолаторе, када је дизајн стана направљен у ретро стилу, сада је врло модеран и све популарнији.
 • Скривено. Овом методом се заварује жица у посебним браздама на зидним површинама (у штапићима). Да би се посао завршио, потребни су посебни уређаји, процес ће бити дуготрајан, потребно је пуно времена и труда. Али сви лидери ће бити скривени.

Припремна фаза

Према вашем пројекту, имајте на уму путање ожичења по зидовима. Да би све било савршено глатко, урадите то помоћу ласерског нивоа или растегнутог кабла. У штиту се налази шалтер, а након њега аутоматске машине по групама оптерећења. Од ових машина, жице треба да дођу до прве разводне кутије и одатле да прођу кроз све остале просторије и просторије. На улазу у сваку собу мора бити постављена властита кутија.

Обратите пажњу на локацију утичница, прекидача, разводних кутија на зидовима.

Постоји једна нијанса за отворени начин полагања - зидови треба да буду савршено равни, тако да пластичне кутије стану на површину зида без изобличења. У случају полагања на порцеланским изолаторима није потребно, закривљеност зидова неће бити тако уочљива.

За скривену опцију, потребно је извршити ударце по наведеним линијама шаблоном или бугарским. Можете користити ударац, али онда ударци неће бити тако савршено глатки. Чекић је погодан за монтажу рупа за кутије и под-носаче, само специјална млазница - резач (круна) за бетон. Ако немате такав алат, купите га прескупо, покушајте га изнајмити.

Отворени кабловски сноп

 1. Одрежите пластичну кутију према величини уцртаних линија. Да бисте то урадили, користите нож или нож.
 2. Причврстите кутију на зидне површине. Не препоручујемо употребу лепљиве траке или лепљиве траке, ова фиксација нијеће трајати дуго времена. Најбоље је да причврстите завртањ вијцима.
 3. Држите проводнике у кутијама и затворите поклопце. Крајеви жица су остављени на монтажним кутијама и склопним уређајима.

Хидден Лаиинг Вирес

  \ т
 1. Очистити припремљене слојеве прашине, то се може урадити конвенционалном метлом или усисивачем.
 2. Ставите жице у штапове, препоручује се да их претходно ставите у ребрасте цеви од негоривих материјала.
 3. Причврстите ожичење положено у жлебове помоћу алабастерног раствора. Прво, фиксирајте само на неколико места да бисте избегли испуштање жице. Када комплетно завршите инсталацију и проверите рад целог електричног система, онда заварите жицу у потпуности.
 4. Уклоните крајеве жица у под-плоче и прекидаче.
 5. Такође, уз помоћ раствора алабастера, причврстите монтажне кутије и подрезиваче у припремљене отворе.

финал стаге

Не заборавите да је прије обављања било каквих послова везаних за електричну енергију потребно заштитити радно мјесто - елиминирати напон и провјерити његово одсуство.

Све што преостаје је да се резимира. Инсталирајте утичнице, прекидаче, светла. Провести све потребне везе у разводним кутијама.

Напајање напоном и проверити цео систем. Ако све ради како треба, можете положити ударце.

Као што видите, ожичење у стану, учињено властитим рукама, сасвим је реално. Надамо се да ће вам упутства корак по корак за израду шеме,прорачун оптерећења, монтирање штита и ожичење, помоћи ће вам да све урадите како треба. Ако нисте сигурни, најбоље је да контактирате специјалисте.