Електричне инсталације у приватној кући - од круга до инсталације

Савремени људски живот апсолутно не може бити удобан без струје. Када га нема, чини се да је живот престао, јер било који кућни апарати или електрични алати захтијевају прикључак на електричну мрежу. Понекад, без струје, неће бити могуће чак ни припремити храну, да не помињемо нормално осветљење стана. Стога, ако размишљате о изградњи, онда је схема ожичења у приватном дому требала бити главни приоритет, чему треба посветити посебну пажњу. Неопходно је размислити и израчунати све ситнице, тако да ниједна мала грешка или нетачност у полагању и прикључивању напајања није довела у будућности до квара кућанских апарата, или још горе, до паљења и пожара.

Која је потреба за програмом?

Шема ожичења у приватној кући је цртеж, који се примењује на сва главна чворишта напајања:

 • Линија за отварање, која иде од главног далековода до куће.
 • Место постављања разводне табле.
 • Заштитна средства и метар електричне енергије.
 • Места за постављање разводних ормара, прекидача и утичница у просторијама и просторијама.
 • Ожичење ожичења ожичења од разводних кутија до склопних уређаја.
 • Мјеста за уградњу елемената мреже расвјете (лустери, лампе, лампе).

Приликом обављања електричних инсталација у кући, пожељно је јасно одредити гдје ће бити главни кућни апарати - хладњак,клима уређај, веш машина, бојлер, машина за судове. Ово је неопходно да би се одмах поставиле утичнице поред технике, уместо да се прошире кроз целу просторију за трансфер.

Ако се ваша структура односи на типичну, коју је изградила грађевинска фирма (тако да сада граде цијела колибарска насеља), онда би вам требало дати дизајн зграде и схему распореда. У случају када се изградња одвија самостално, за сваки дом развијају своју личну шему. Али у обе варијанте главни задаци шеме су једно те исто:

 1. Ако постоји готов шематски цртеж, можете направити листу материјала који ће бити потребни за извођење инсталације у кући. То ће вам уштедети новац. То јест, имајући при руци листу, можете проћи кроз различите продајне точке, мирно одредити, изабрати најквалитетније и прикладније по цијени електричне робе. Не купујете ништа непотребно и истовремено се спасавате од ситуације када је инсталација већ урађена, а неки материјали недостају, и хитно одете до прве најбоље продавнице да их купите по сваку цену.
 2. Шема узгоја ће омогућити да се одреди максимално оптерећење сваког електричног чвора, који ће исправно одабрати дио жица, израчунати укупну снагу, изабрати потребне заштитне уређаје и уводни кабел.
 3. Такође, шема ће вам помоћи да правилно и рационално испланирате редослед рада.

Документација

Будите спремни за инсталацијуПриватна кућа ће вам захтијевати и живце, јер ће бити потребно да добијете дозволу за обављање посла:

 1. Контактирајте организацију која има енергетски вод на билансу стања, из које се планира повезати улаз. Они морају да обезбеде техничке спецификације (ТУ) за ову везу.
 2. Следеће ће бити организација или комерцијална фирма која ће, у складу са техничким спецификацијама, израдити нацрт пројекта.
 3. Још једном, организација за снабдијевање енергијом ће морати да се договори о пројекту и да напише изјаву о прикључку (на главној линији мора да испуни своју електричну енергију).
 4. Изведена индукциона линија мора бити тестирана у специјалној електричној лабораторији, након чега се издаје протокол да је тест прошао и да је употребљив.
 5. Сада се уводни кабл покреће у разводној табли и прикључује се на улаз електричног бројила, који морају бити запечаћени од стране представника енергетске индустрије. Након што је шалтер изведен ожичењем у кући властитим рукама или можете позвати стручњаке, нема других организација које више не требате.
 6. Последње што ћете морати да урадите је да склопите уговор са организацијом за снабдевање енергијом за снабдевање електричном енергијом од њих и за правовремену исплату потрошених киловат-сати од ваше.

планирање увођења

Најважније, оно што разликује електричара у стану и приватној кући је спровођење увода. У вишеспратним зградама, увод се улази у штит, а одатле већ постоји рутина у становима. И заприватна кућа треба да спроводи токове отпада у близини магистрале. Поузданост, квалитет и безбедност снабдевања електричном енергијом зависе од тога колико компетентно и исправно то радите. Постоје два начина:

 • Инсталација довода ваздуха каблом или изолованом жицом.
 • Полагање подземних каблова.

Прије извођења линије отварања за приватну кућу, врло је важно да се размисли и планира тако да буде отпорна на јаке вјетрове, нити угрожава опасност од електричног удара за кишно, сњежно или мокро вријеме.

довод ваздуха

Овакво увођење ваздухом значи напрезање жице или кабла од најближег носача далековода до стамбене изградње.

Одмах желим да упозорим да ће улаз ваздуха бити рационалан ако је удаљеност од подршке до куће мања од 20 м. У случају да лет прелази 20 м, биће потребно инсталирати још једну додатну подршку која се може појавити на територији Вашег сајта. Таква мјера је потребна како би се смањило механичко оптерећење жице. Када се испостави да је распон веома велик, постоји вјероватноћа да се жица може сломити под утјецајем јаког вјетра или под својом тежином.

Како се врши унос ваздуха?

 1. У стамбеној згради потребно је извести рупу и уметнути комад металне цијеви или посебно пластично ребро у њега (промјер рупе и цијеви ће овисити о пресјеку жичане жице).
 2. атЗид изван куће је причвршћен на носач са уграђеним изолатором.
 3. Сада је потребно растегнути челични кабл између два изолатора (један - на носачу, други - на потезу носача, из којег се извлаче водови).
 4. Прикључна жица или кабл на ослонцу су повезани са линијским жицама. Затим се поставља дуж кабла до куће, гдје се протеже кроз рупу унутар зграде. Сваких 05-06 м, пожељно је да се жица причврсти на затегнут челични кабл са пластичним или металним стезаљкама.

То је све, улазни кабл је ушао у зграду, гдје ће се већ покренути у разводном орману. Као што видите ништа компликовано, али неке нијансе треба узети у обзир овде:

 • Веома је важно осигурати довољну напетост челичног кабла.
 • Жицу треба причврстити лабаво, без напрезања.
 • Удаљеност од земље до жице не би требало да буде мања од 3,5 м.
 • Кабл и улазни кабл, који су причвршћени на њега, не смију се дирати ни у једној помоћној згради, дрвећу или високим грмљем на свим дужинама.
 • Место где жица улази директно у зграду мора бити запечаћено. Када се једном растегне у цијев, сав преостали простор треба напунити монтажном пјеном. Можете применити и другу опцију - чврсто угурати минералну вату из негоривог материјала.

Најбоља опција за довод ваздуха у кућу је СИП кабл (самоносећа изолована жица). Прво, његова изолација је направљена од материјала који су погодни за употребу ууслови сунчевих зрака и атмосферских падавина, али и издржати значајне температурне флуктуације. Друго, испод изолационог слоја, поред алуминијумских проводних шипки, налази се и челични кабл. То значи да инсталација такве жице елиминише потребу за истезањем посебног кабла носача.

Ако је за приватно кућиште потребан једнофазни напон (220 В), тада ће бити потребна двострука проводна жица. У случају када је потребан трофазни напон (380 В), жица мора бити четироххзилна. Минимални пресек ССИ жица је 16 мм 2.

Како инсталирати довод струје, можете погледати овај видео:

подземни улаз

Полагање улазног кабла у земљу има неколико предности у поређењу са ваздушном методом:

 1. Поузданост расте због чињенице да кабел није изложен наглим промјенама температуре, атмосферским падавинама, јаким вјетровима.
 2. Стил и архитектонско уређење парцеле је завршено, тј. Они нису покварени затегнутом жицом са фиксном жицом или додатном потпором. По правилу, све модерне викендице и ладањске куће имају подземни улаз.
 3. Ако се ради о сеоској кући, у којој живе само љети, а зими куца је празна, постоји могуцност да хулигани или вандали исеку и украду довод зрака. Ова ситуација је мало вјероватна када се подземно полагање.
 4. У случају кратког споја и појаве електричног лука у подземном улазу, практично нема вјероватноће да могуда пате од имовине и људи. А при усисавању ваздуха, инцидент може запалити зграду. Дакле, висока заштита од пожара приликом полагања кабла у земљу - то је веома важна предност, посебно за куће од дрвета.

Али није све тако савршено, земља је такођер врло агресивна. Хемијски састав тла кроз вријеме може узроковати корозивне процесе, што ће резултирати неприкладношћу оклопа кабла. У исто вријеме, тло се може сијати и бубрити, помицати и замрзавати. Њен утицај ће обезбедити подземне воде, глодари и микроорганизми, као и притисак из корена великих стабала. Стога, ако одлучите да доводите струју у подземље, водите рачуна о заштити кабла, поставите га у пластичну или металну цев.

Па, најважнији недостатак подземног улаза су земљани радови. Прво, они морају бити координирани са гомилом различитих организација које могу имати нешто што је положено у овој земљи - водоводне, гасне или канализационе цеви; грејни системи; главни кабловски водови преноса снаге; телефонске линије. Друго, да бисте положили кабл у земљу, морате ископати ров, а то су већ додатни (и пристојни) трошкови. Ако то урадите сами, потрошит ћете пуно времена и труда. У случају да имате некога ангажованог за извођење земљаних радова, потрошите у готовини.

Да би боље представили обим посла, препоручујемо да погледате следећи видео:

Дакле, пре него што направите ожичење у кући, прво извадите све "за" и "против", размислитепредности и недостатке, изабрати одговарајућу верзију инпута за себе. Када завршите са екстерним напајањем, можете безбедно да покренете интерну инсталацију.

лоад цалцулатион

Инсталирање ожичења у приватној кући властитим рукама захтијева прелиминарни рад од стране главе, то јест, менталног, односно - мора се израчунати што ће се напунити ваше кућно напајање. Да би вам било лакше, разбијте све потрошаче електричне енергије у групе:

 • Елементи осветљења.
 • Кухињски апарати (фрижидер, напа, пекар, електрични штедњак и пећница, кухало за воду и апарат за каву, мулти-перилица и микровална пећница итд.).
 • Кућни апарати мале снаге и електрични апарати (компјутер, ТВ, музички центар итд.).
 • Регенератори.
 • Електрично гријање.
 • Купатило инжењеринг (бојлер, фен за косу и веш машина).
 • Електрични алат који се користи у помоћним просторијама (бушилица, електрична бушилица, електрична косилица, пумпа итд.).

Сумирајте снагу свих уређаја. Прилагодите добијену цифру множењем са 0.7 (ово је општеприхваћена подударност укључивања уређаја). Напомињемо да снага сваке групе не смије прелазити 4,5 кВ. На основу израчунатог оптерећења, одредите пресек и марку жица. Ожичење ожичења у приватној кући врши се бакарним жицама. За скривену заптивку, изаберите марке ВВГнг, ПУНП, ВВГ, за отворену заптивку - ПУГВП,ПУГНП Ожичење направљено у приватној кући са таквим жицама ће имати пристојан вијек трајања (око 10 година), уз минималне губитке и сигуран рад.

централа

Нормално, место где можете инсталирати штит није нормализовано. Једини услов, треба да буде постављен не ближе од 1 м од цевовода (подразумева све цеви - гас, воду, канализацију).

У којој соби је боље поставити штит, такође се не говори нигдје. Многи воле да га инсталирају у неке помоћне просторије, где је погодно да се изврши пребацивање, или на улазу у кућу. У сваком случају, покушајте да следите једноставна правила:

 1. Ова просторија не би требала бити опасност од пожара (тип котловнице). Забрањено је складиштење цилиндара са гасом и запаљивим супстанцама у близини разводне табле.
 2. Неопходно је да просторија у којој се налазио штит буде сува, то јест, непожељно је инсталирати поред купатила.
 3. Будите сигурни да имате слободан приступ штиту, не организујте складиште одакле се он налази.

У оклопу штита:

 • бројило електричне енергије;
 • улазни аутомат, он је одговоран за снабдијевање електричном енергијом цијеле куће;
 • неколико аутомата за одступање од тренутних пријемника одступа од њихових група по групама;
 • заштитни уређај за искључивање (РЗО), који ради у пару са прибором.

Штитможе се инсталирати у посебно направљену нишу испод ње или се једноставно објесити на површину зида.

Ако је зграда огромна на неколико спратова са купатилима, саунама, гаражама, онда један штит не може без њега. У таквим случајевима поставља се један улазни бројач и додатни на сваком кату.

Планирање унутрашњег снабдевања електричном енергијом

Може бити ожичења у приватној кући на два начина - отворена и скривена. Укратко размотримо сваку од њих одвојено.

отворено ожичење

Отворени начин полагања жица на други начин назива се и вањским, најчешће кориштеним у дрвеним кућама.

Жице се могу поставити:

  \ т
 • у посебним пластичним кутијама;
 • на порцеланским изолаторима помоћу посебног кабла (такозвани ретро стил).

На дијаграму треба показати којим путем намјеравате разриједити каблове и означити мјеста гдје ће бити уграђени елементи за причвршћивање (изолатори).

За отворено ожичење, користе се специјални прекидачи спољног дизајна (утичнице, прекидачи).

скривено ожичење

Ако је конструкција бетонска, са много технолошких празнина, користите скривени начин полагања жица. То је компликованије, јер је потребно прво у зидовима извршити посебне жљебове, назване стробии, који ће бити положени жицом или каблом. Након тога, постављени проводници морају бити фиксирани помоћу алабастерног или гипсаног раствора.

Такође ће бити потребни прекидачи и утичнице за интерно извршавање. Пре него што се уграђују, у зидовима рупа се разрађују, у њима се такође уз помоћ раствора постављају фиксне подморнице и тек тада се монтирају комутациони уређаји.

Скривено ожичење је лако са сопственим рукама, једино што може изазвати потешкоће, потребно је много времена и труда - то је бушилица и рупе.

Правила и корисни савети

Све што се тиче електричних радова регулисано је сетом Правила за инсталацију електричних инсталација (ПУЕ). Они који су озбиљно укључени у инсталацију ожичења, корисно је упознати се са слободним временом са овом књигом. Овдје представљамо најважније и најважније тачке које треба узети у обзир прије него што обавимо књижење у кући властитим рукама:

  \ т
 1. Све разводне кутије, утичнице и прекидачи морају бити лако доступни (НИЈЕ ушивени тапетама, не скривени испод плоча од гипса, који нису затрпани гломазним намјештајем, који се не може помицати).
 2. Уземљење треба да буде причвршћено на кућне апарате са вијчаним спојем.
 3. Прекидачи су постављени на надморској висини од 60-150 цм од пода, жице су им дате одозго према доље.
 4. Све жичане везе треба изводити у разводним кутијама. Прикључни чворови морају бити поуздано изоловани, забрањено је спајање бакарних проводника са алуминијумом.
 5. Утичнице су постављене на висини од 50-80 цм од нивоа пода. Удаљеност између утичница и плинских пећи, цијеви, радијатора за гријање нијемора бити мање од 50 цм
 6. Ожичење електричних инсталација не би требало да утиче на металне грађевинске конструкције зграде (посебно то се односи на скривено ожичење, обавезно водите рачуна о овој тачки када постављате жице у штаповима).
 7. Број излаза по соби узима се у обзир за израчунавање 1 комутационе јединице по 6 квадратних метара површине. Изузетак је кухиња, на њу можете монтирати што више прикључака за спајање свих кућанских апарата.
 8. Хоризонтално полагање жица не би требало бити ближе од 15 цм од плафона и пода. Вертикално се жице налазе на удаљености од 10 цм од отвора врата и прозора. На гасоводне цеви могуће је довести жице електричне мреже ближе од 40 цм

Надамо се да овај разговор није био узалудан. Инсталација екстерног и унутрашњег напајања вашег дома, дефинитивно ће почети са израдом шеме. Замислите целу породицу, где и коју технику желите да ставите, примените све на папиру, нацртајте све уређаје за пребацивање и начине полагања жица. Биће вам много лакше да бројите потребан материјал. Онда морате само пренијети схему папира на прави зид и обавити инсталацијске радове.