Електрична схема станова панел кућа: ми ћемо детаљно размотрити

Изаберите оптимални план за понуду станова

У старим панел кућама, не само схема апартманског е-ожичења, већ и сама инсталација не задовољавају савремене захтјеве оптерећења и електричне сигурности. Уосталом, у већини случајева, направљен је од алуминијумске жице у пресеку од 2 мм 2.
За модеран стан, ово је веома мало, а ако не извршите замену током поправке, онда ће се проблем са ожичењем појавити након његовог завршетка. Да, и стари дијаграми ожичења, када је код најмањег оштећења читав стан без струје, нису оптимални и сигурни.

припремни догађаји

Избор локације електричне опреме

 • Пре него што изаберемо план ожичења који нам је потребан у стамбеном стану, потребно је направити све потребне прорачуне. А ако пројектни бирои за то користе посебне методе и формуле, онда то можемо урадити приближно без употребе сложених формула и бројних коефицијената.
  Уосталом, електрична оптерећења обичних станова нису тако велика, а одређена маргина моћи коју смо поставили ће нам омогућити да не бринемо о поузданости наших каблова.
 • У првој фази треба одредити број испуста и опреме за осветљење у свакој просторији. Од тога ће зависити не само наш будући распоред ожичења стана, већ и изабрана жица, као и неопходни прекидачи.
 • Одређује се према локацији и броју електричних уређаја уУ свакој соби треба да размотримо на коју ће електричну опрему бити прикључени.Ако се ради о нисконапонским кућним апаратима (ТВ, глачало, компјутер, различити видео уређаји итд.), Онда то не захтијева посебан приступ.
  Ако се ради о снажној електричној опреми за гријање, њене номиналне параметре треба узети у обзир посебно. У неким случајевима, вреди размотрити посебну линију напајања за такву опрему.

Обратите пажњу! Приликом повезивања снажне електричне утичнице, обратите пажњу на њену усклађеност са номиналним параметрима електричне инсталације. Тржиште је тренутно представљено утичницама за 10, 16, 25 и 32А. Овај параметар не сме бити нижи од номиналне струје ваше електричне инсталације.


На фотографији су приказана правила за постављање излаза у стан

Израчун потребне електричне опреме

  Сада долази време да изаберемо ожичење и прекидаче за наше напајање. Према члану 6.2.2 ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), мреже унутрашње расвјете морају се напајати машинама са номиналном радном струјом не већом од 25А. За мрежну расвету најчешће се користе машине за 16А, а за електричне утичнице 25А.
 • За претварање номиналне снаге наших електричних апарата у номиналну струју користимо формулу; где Р - номинална снага уређаја, и У - напон напајања (тј. 220). Направивши једноставну калкулацију, добијамо да електрични апарат снаге 1кВ троши струју од 4.54А.
  Да бисмо поједноставили даљње рачунање и створили резерву моћи, наша упутства предлажу да се ова струја прихвати као 5А.
 • За одабир жице коју користимо, користимо табеле у клаузули 1.3 ПУЕ. Постоји низ различитих параметара у зависности од називне струје жице од жице марке, броја живих, типа изолације, влажности ваздуха, метода бртвљења и неких других параметара.
  Све ово ће увелике отежати прорачун. Стога, обично електрична енергија долази из параметара да бакарна жица попречног пресека од 1 мм2 пролази струју од 10А, а алуминијумска жица попречног пресека од 1 мм2 пролази струју од 5 А.
 • На основу свега наведеног, налазимо да је за напајање до 5 кВ потребна бакарна жица на попречном пресеку 2,5 мм 2. То је у складу са максимално дозвољеним оптерећењем улазног аутомата на 25А.
  За напајање истих мрежа расвјете и електричних апарата мале снаге укупног капацитета до 3 кВ, бирамо жицу од 1,5 мм 2. Да би заштитили ову врсту прикључка, аутоматска машина 16А ће се савршено уклопити.

Избор шеме понуде станова

Шема са једним заједничким напајањем


Схема напајања са једном заједничком жицом

 • Схема ожичавања стана у панел кући директно зависи од укупног капацитета који се добија од нас по прорачунима. Ако не прелази 25А, онда је могуће користити једно коло са заједничком жицом, из које се напајају паралелне утичнице и мрежа осветљења.
  Вероватно је таква шема коришћена у почетној изградњи куће. Некислучајева је погодан за једнособне станове.
 • Предности схеме са једном заједничком храном могу се приписати:
  1. Нижа крајња цијена материјала. Уосталом, за сваку линију хране нећемо требати посебну машину. И проток жице ће бити много мањи.
  2. Једноставност и видљивост инсталације. Једноставно положите једну жицу и на потребним местима направите грану за утичнице или осветљење.
  3. Нема потребе да се инсталира централа. Уосталом, таква схема подразумева присуство само једног аутомата који се налази у вашем ормару за воду у близини бројила.
 • Недостаци такве шеме снабдевања електричном енергијом укључују:
 1. Ниска поузданост. Због оштећења било којег подручја без напона, одмах остаје цијели стан.
 2. Потреба за уградњом додатних разводних кутија, за гране на електричном пријемнику.
 3. Да би се обавили поправци потребно је уклонити напон из цијелог круга.

"европска" шема напајања

 • Недавно је такозвана "европска" схема снабдијевања електричном енергијом постала све популарнија. Оваква схема ожичења у стану плоче подразумијева постојање појединачних прекидача и засебног далековода за различите групе електричних потрошача.
 • Обично се дистрибуција врши према следећим категоријама. Прва група је електрична утичница за једну - три просторије. Друга група је мрежа расвјете, опет, за једну - три просторије.Избор броја соба за једну групу се одређује на основу њиховог укупног капацитета.

"Европска" шема понуде станова

Обратите пажњу! Према члану 6.2.3. ПУЕ у једној групи не треба да садржи више од 20 лампи или утичница. Ово правило се не односи на лустере са више лампи.

 • Поред тога, постоје опције за напајање сваке одвојене просторије из једне линије снаге и, сходно томе, засебног прекидача. Овде избор зависи искључиво од природе и врсте оптерећења и ваших преференција.
 • Следећим параметрима се могу приписати предности "европске" шеме напајања:
 1. Висока сигурност такве схеме. Уосталом, чак иу случају квара сигурносног прекидача групе, машина за приступање ће бити искључена.
 2. Велика погодност овакве шеме. Уосталом, у случају оштећења, напон ће бити одсутан само у једној групи електричара. Остатак групе ће функционисати нормално.
 3. Погодност поправке и сервисирања. У случају да дође до искључења једне од група електричара, чак и ако није видљиво, много је лакше одредити приближну локацију. Уосталом, ако сте сами изводили заптивку, места заптивања жице ове групе су вам приближно позната.
 4. Мање или потпуније одсуство додатних разводних кутија.
 • Недостаци "европске" схеме снабдијевања електричном енергијом укључују сљедеће параметре:
 1. Већи коначни трошак такве шеме напајања. Ово је због великогколичина потребног материјала.
 2. Већа сложеност и сложеност инсталације. Уосталом, за полагање неколико линија жице одједном, постоји потреба за дубљим радним корацима, више жица значи више времена на његовој бртви, и тако даље.
 3. Потреба да се додели додатно место на дистрибутивна централа.

закључак

Шема повезивања ожичења у стану се формира не само на основу ваших финансијских могућности и жеља. За његово сигурно и поуздано функционисање потребно је узети у обзир номиналне вриједности и врсте електричних оптерећења. То ће осигурати дуги низ година непрекидан рад Вашег ожичења.