Експлозија бушотине на води: узроци кварова и решења

Експлоатациони бунар за воду - обавезна за сеоску кућу, која се налази током цијеле године. Често је инсталиран у дијеловима земље и села. Популарност аутономног становања водом објашњава неминовност проблема у процесу експлоатације дизајна.

Важне информације о аутономним бунарима

Пре него што се ослободите потенцијалних или већ настигших претњи, морате научити неке карактеристике бунара на води. Функционисање система заснива се на рачуноводству једне од главних и најважнијих карактеристика овог извора воде - дебитног или дебитног. Овај термин покрива једноставну ствар: количину воде која може дати бушотину по јединици времена, или брзину која одређује степен перформанси.


Како израчунати максимално испуштање бунара? Потребно је узети у обзир статичке и динамичке нивое воде, а затим користити стандардне формуле за прорачун.

Ако је задужење правилно израчунато, бунар се може користити дуже време.

Бунар се ископава до одређене дубине - најбољи извор ће изаћи ако избушите земљу до максималне дубине. Овај тип бунара се назива артешки, од којих обично има врло чисте воде.

Алати за бунаре

Изградња, а често и експлоатација извора није без посебне опреме за мјерење нивоа воде у бунару. По правилу, потребно је измјерити висину воденог ступца. У овометакви уређаји као мјерачи нивоа помоћи ће. Посебност мјера је да се могу купити и направити властитим рукама. Ниво воде се израчунава на основу дигиталних индикатора према електронском уређају; Домаћи мерачи јасно показују податке, јер се једноставно спуштају у бунар и виде колико је метара метра остало суво. Најједноставнији уређај може бити конструисан од уобичајеног ужета и оптерећења на његовом крају. Такав мерач ће, међутим, дати не баш прецизан резултат. Очигледан плус ове методе је да неће добити много новца.

Могући проблеми

Практично је немогуће предвидети шта ће се десити погрешно, због различитих вањских фактора. Међу потенцијално могућим проблемима су:

 • Перформансе бушотине су смањене. Вода долази у трзају или не у потпуности.
 • Пребрза десолација или сушење бунара, који носи скоро потпуно одсуство или слаб притисак воде.
 • Вода која улази у бунар, жута или са додатком глине и песка.

Пошто сте идентификовали врсту проблема, треба да размислите о разлозима његовог настанка и најефикасније начине да га решите.

Не-константан проток воде

Да би се идентификовао извор проблема, потребно је сазнати где се налази: у пумпној станици, након што је течност ушла у цев или на место његовог излаза на површину. У ту сврху препоручује се отварање свих кранова у кући и успоредба њиховог рада. Ако се на свим местима снабдевања водом потисне -то је вероватно неисправна цев која је ушла у ваздух и створила нешто попут "чепа". Више информација о изгледу ваздуха у води из бунара је доступно овде. Други могући разлози:

 • Недовољна чврстоћа водозахвата - у овом случају, потребно је провјерити рад комуникације дуж цијеле дужине, почевши од хидрауличног резервоара пумпе и завршавајући са цијевима;
 • квар у повратном вентилу или другим деловима црпне станице;
 • Смеће које је пало у опрему за пумпање. То ствара ситуацију у којој се притисак у пумпи који се покреће нагло повећава, што изазива његово искључивање. Након враћања нормалног притиска, пумпа се поново покреће - и долази до таласног рада система. Потребно је што пре очистити пумпу и пожељно је заменити филтер, у супротном ће се опрема брже истрошити;
 • Ниска висина воденог стуба или погрешно изабрана дубина пумпе;
 • Разлог може бити и природан ваздух из резервоара за воду - може се решити коришћењем обичне пумпе за бицикле.

Оштар пад нивоа воде и пада притиска

Чак и са добро бушеним бушењем, понекад вода у опреми бунара за један сат пада испод прихватљивог нивоа, док губи чистоћу и транспарентност. Можете користити посебне инструменте за мерење нивоа воде. Међутим, неки мерачи нивоа воде у бунарима неће бити довољни да се схвати зашто вода не улази у цеви. Шта то значи?Како се носити с таквим проблемом?

 • Мала количина воде у бунару је резултат формирања на дну бушотине, што омета правилан рад система. Обратите се сервису и извршите поступак прања. Претпоставља се да извор улива течност под високим притиском. Можете сипати воду из најближег доступног извора или наручити ватрогасно возило. Принцип испирања је да свака препрека на путу нестаје из бунара воде;
 • Ако се структура ријетко експлоатише, вода ће ометати земљу, "повратити" територију;
 • Сам дизајн радних бушотина може се извршити погрешно: или се горњи слој земље не превазиђе, или се вода оштро завршава због лошег квалитета бушења. У овој ситуацији, систему је потребна услуга - захтјев за поправком ће ријешити проблем;
 • Вјероватно је разлог за слабу главу водоносни слој - на примјер, у журби се ресурс брзо завршава. Тако у ризичној групи постоје плитки бунари (15-20 м) и бунари, чији је радни вијек готов. У овом случају, потребно је продубити дизајн - тако да ће се притисак приметно повећати;
 • Ако се вода изгуби неко вријеме или проблем у слабом притиску, то се може објаснити природним промјенама. Обично у љетним мјесецима ниво воде у бунарима пада, а зими тежи расту;
 • Несавршеност градње. Догађа се да је проток воде опао јер се цев за спуштање диже изнад воде. Разлог проблема је елиминисан са двана начине: или је сам извор дубљи, или цеви спуштене ниже - тако да је изједначавање висине нивоа.

Ако, након што узмете у обзир све горе наведене проблеме, и даље имате питање "Зашто има много воде у бунару?" Поред разлога који се односе на дизајн и водоносник, на вањске факторе може утицати бунар:

 • Пумпе са прилично високим перформансама, које раде исти бунар, неколико. Стога, највероватније, вода није довољна за све области. У овом случају, треба размислити о томе колико је метара низводно - можда треба да буде подложно продубљивању. За правилно функционисање извора потребно је извршити дубину већу од 10 м;
 • Слојеви земљишта у непосредној близини бунара буше се.

Ако уопште нема воде

У ретким случајевима, бунар не обезбјеђује потребно, јер је вода нестала. Шта да радим ако нестане сва вода у бунару? Разлози могу бити:

 • Стари бунар је исцрпио све своје резерве воде. Проблем је решен бушењем новог извора;
 • Вода ће ићи из бунара, који су у почетку били лоши. Текућина понора може неочекивано, чак и након само неколико мјесеци пуштања у рад. Најбоље рјешење је продубити бушотину до воде.

Прочитај више о прању

У одржавању бунара, то је често поступак као што је испирање или пумпање система. То се дешава у њемунужност када потребна количина воде не тече из бунара. Лако је очистити цев: тако да се бунар поново напуни водом и очисти од ђубрета, сипати течност у њега под великим притиском. Ходати од цеви до воде помоћи ће пумпи - боље је користити само два. Један даје воду, други га испумпава. Када пуните воду, запамтите - њен волумен треба да буде довољан за време које је довољно за уклањање загађивача.

Корисни савети

- Радне бушотине за воду захтијевају правовремену услугу. Ништа не би требало да спречи текућу воду, иначе ће се систем брзо истрошити;

- Сваки уређај има свој степен грешке. Узмите у обзир ову чињеницу приликом мјерења мјерних података. У посебно тешким случајевима мјерења треба повјерити професионалцима са посебном опремом;

- Не препоручује се бушење поред подземних вода како се не би повећао ризик од квара система;

- Побрините се да се водени ступ подиже у старом бунару, можете само на један начин - стари бунар се мора замијенити новим.

- Дебит одређује брзину којом бунар може дати воду. Од те брзине, треба се повући, изабрати снагу пумпе и упоредити способности извора са њиховим потребама;

- Препоручује се само чиста вода за испирање у извор. Ако је бунар прекривен прљавштином, муљ и смеће ће остати на дну.

Дакле, да не би тражили одговоре на питање "зашто вода не излази из бунара?"одмах, одмах по завршетку. Запамтите, без обзира на то како је струја била прије, она се увијек може прекинути без очигледног разлога. Да бисте смањили ризике, пажљиво пратите бунаре и редовно проверавајте статус система пумпе.