Плафонска плоча са сухозидом

Свако зна предности сухозида као грађевинског материјала. Користи се за изградњу преграда, декорација зидова и плафона. Овај материјал је погодан за употребу, тако да се дизајни из њега могу направити властитим рукама.

Предности спуштених плафона од сухозида

Плафон од лаког гипсаног картона - леп је, брз и удобан. Такви дизајни су стекли велику популарност због својих значајних предности:

 • мала тежина;
 • једноставност инсталације;
 • нема потребе за поравнавањем површине;
 • могућност маскирања комуникација.

Гипс картон је добро комбинован са другим материјалима. Веома оригиналан и необичан изглед комбинован је на стропу и напетости са позадинским осветљењем са ЛЕД траком. Скривено осветљење плафона омогућава да се вишеслојни плафон ГКЛ-а претвори у право уметничко дело. Добра предност за уградњу ЛЕД позадинског осветљења је чињеница да постоје празнине у висећем плафону које се могу користити за прекиде жице.

избор расвете

Приликом избора расвете и лампи за плафон са ГЦЛ-ом, треба узети у обзир следеће тачке:

 • финансијске могућности;
 • конфигурација конструкције плафона;
 • присуство или одсуство слоја топлотне и звучне изолације;
 • распоред осветљења.

На продају су доступне следеће опције:

 1. тачкасте сијалице . Ова опција се сматра најприступачнијом, а погодна је за било коју врступлафони Користи се приликом зонирања просторије или је потребно обезбиједити лагано радно мјесто. Такав дизајн са рефлекторима је лако направити. Само изолирати строп уз помоћ минералне вуне није вриједно тога, при интеракцији с овим материјалом могу постојати проблеми с пријеносом топлине.
 2. Дневне светиљке . Такви уређаји су јефтини, а њихова инсталација је врло једноставна. Флуоресцентне лампе су веома економичне и издржљиве, тако да ће их ценити искусни љубитељи. Једини недостатак је осјетљивост на флуктуације напона.
 3. свјетлосне свјетиљке . Такви уређаји су још увијек у статусу модерних новитета. Они су скупи, чврсто монтирани и најбоље изгледају у собама са високим плафонима. Наравно, они изгледају веома импресивно, али не и сватко има прилику да приушти тако лијепу љепоту код куће.
 4. Конвенционални лустери и лампе . Стандардна светла такође не излазе из моде. Њихова инсталација не представља никакву потешкоћу, осим на тржишту можете одабрати праву опцију и цијену. Од минуса треба запамтити да такви лустери краду висину просторије.
 5. ЛЕД позадинско осветљење . Ова опција се сматра једним од најоптималнијих за осветљење стропа са ГКЛ. Осветљење ЛЕД траке је економично, ефикасно и једноставно. ЛЕД траке се могу комбиновати са другим типовима осветљења, али је уградња таквог дизајна прилично компликована.

Инсталација оквира првог и другог нивоа

Морате почетиозначити будућу висину конструкције плафона. Ово је најпогодније за водостај. Двоструки плафон са елементима осветљења монтиран је на потпуно другачији начин од обичног. Гипсана плоча није довољно тврда да издржи тежину другог слоја са позадинским осветљењем. Из тог разлога, други слој је причвршћен кроз сам лист на горње водеће профиле првог.

Првобитно листови сухозида ушивени на првом слоју. Након тога се врши означавање, указујући на локацију другог слоја уз помоћ кабла за скидање боје. Затим морате обликовати периметар декоративне кутије на стропу у облику правокутника или квадрата. Затим морате да поступите по следећем редоследу:

 1. Учврстите вођице на хоризонталним ознакама на зидовима.
 2. Причврстите водилице на плафон тако да полице на профилима гледају у под. У том случају, монтажни елементи се заврте у профил горњег оквира.
 3. Припремите сталке за привјеске. Да бисте то урадили, користите плафонски профил, одсечите га на делу жељене дужине. На свакој страни направите резове не веће од 50 мм и савијте широки зид унутра.
 4. Уметните игле у водилице и затегните их. Корак између њих не би требало да пређе 50-55 цм
 5. Израдите делове за дно кутије. На дужину обрадака морате додати још 5 цм за полицу са позадинским осветљењем. Број ових елемената одговара броју суспензија.
 6. Уметните и причврстите вијке припремљене елементе у профил, са полицама које треба да изгледајугоре
 7. Причвршћивање обрадака са суспензијама под углом од 90 степени.
 8. Деактивирајте избочене профиле са сегментима жељене дужине.
 9. Обојити профил на избоченим крајевима металне конструкције и причврстити га вијцима.

Видеос:

монтажа позадинског осветљења

Скривено осветљење изгледа модерније и мистериозније, али треба да ради са њим. Да бисте подесили позадинско осветљење, потребно је да припремите следеће алате и материјале:

 • уређаји за осветљење;
 • изоловање кућних жица;
 • ребраста пластична кутија;
 • одвијач од клијешта;
 • узоркивач за одређивање фаза;
 • изолациона трака за електричне радове;
 • разводне кутије, трансформатори или терминали;
 • прекидачи.

Прво, потребно је проширити све потребне жице за осветљење. Затим морате затегнути траку до полице формирана ниша и можете почети шивати сухозидом вертикални дио кутије. Након што се окренете према хоризонталном дијелу, до дијела кутије која служи, причврстите посебну страну како бисте сакрили освјетљење. Као опцију - можете користити прекрасан вијенац од полистирена, који се лако лијепи на било коју површину.

ЛЕД траке (које се продају у калемовима од 5 м) морају бити спојене на јединицу за напајање, која је инсталирана на погодној локацији, гдје је излаз жице. Тада се трака може причврстити у нишу, користећи базу канала, како на унутрашњој страни, тако и на полици у ниши.

Ако јестежелите опремити дом са двослојним плафонима од сухозида са позадинским осветљењем, фото-готова дизајнерска решења ће вам помоћи да одлучите на избор дизајнерске опције.