Двокружни гасни котао: 5 критеријума за избор

Двокружни гасни котао је савршен за загревање сеоске куће, а грејање двокружног зидног гасног котла је одлична куповина за оне који живе у приватној кући. Правилним приступом избору производа, као и инсталацијом, можете постићи велики резултат у облику грејања куће без прекида и проблема.

Како изабрати гасни двоцевни зидни котао

Плин је сада превише јефтин, тако да ће многи инсталирати опрему као што су плински котлови за кућу. Посебно је повољно извршити уградњу таквих уређаја, ако у близини куће постоји главни гасовод и техничке могућности, а то је управо двокружна опрема. Може да обезбеди и топлоту и топлу воду.

Приликом избора гасног котла са два круга потребно је узети у обзир површину куће и финансијски капацитет

За избор два котла, морате обратити пажњу на бројне критеријуме:

 • како се врши инсталација;
 • Капацитет производа;
 • комора за сагоревање, на пример отворена или затворена;
 • Тип измјењивача топлине и материјал из којег је направљен;
 • Које су доступне сервисне функције.

Постоје и друге карактеристике које се могу користити за одабир ових уређаја за гријање, али оне се сматрају најважнијима. Да бисте разумели како ова инсталација ради, и утврдили да ли је погодна за кућу или стан, потребно је да разумете котао и принцип његовог рада.

Карактеристикеструктура котла са два круга

Треба напоменути да размењивачи топлоте имају другачију цену, јер све зависи не само од техничких карактеристика, већ и од марке, модела котла, као и од тога од чега су направљене. Модерни двокомпонентни котлови укључују 3 главна модула.

Препоручује се да се прочита приручник пре коришћења котла са два круга

Наиме:

 • горионик;
 • измењивач топлоте;
 • Аутоматска контрола.

Пламеник је уграђен у шупљину коморе за сагоревање, преко које се налази измјењивач топлине за загријавање расхладног средства, нарочито воде или било које друге текућине намијењене за овај процес. Процес рада се контролише аутоматском инсталацијом која осигурава сигурност и избор одређеног мода. Постоје три врсте материјала из којих се стварају измјењивачи топлине, а сваки од њих има своје предности и недостатке.

Сматра се да је производ од нехрђајућег челика издржљивији, али има ниску топлинску снагу, што смањује ефикасност система гријања и самог котла.

Најјефтинији измјењивач топлине је поцинковани челик, али они немају дуг животни вијек. Бакарни измењивач топлоте је издржљив, има одличан пренос топлоте, али прилично високу цену, али веома ретко гура потенцијалне купце.

Популарни типови зидних котлова зидних измењивача топлоте

Избор котла за приватну кућу треба да се уради што је могуће детаљније, и важно је шта ће бити измењивач топлоте. Карактеристика два контураопрема је да је могуће истовремено загревати воду за топлоту куће и тачке ограде.

Процес загревања се спроводи одвојено и зато је потребан посебан измењивач топлоте:

 1. Двоструки измењивач топлоте садржи 2 одвојена модула, тачније примарни и плочасти.
 2. Примарни је намењен за загревање куће и ламелара за потребе домаћинства.
 3. Примарни размењивачи топлоте изгледају као цев у којој се налазе ребра, а секундарни један од неколико плоча, а налазе се на различитим местима котла.
 4. Примарни је инсталиран у горњем дијелу, а ламеларни у доњем, али повезује један дио.
 5. Измјењивачи топлине Бите-термални облик је метална цијев од 2 комада различитог промјера. Један је убачен у други. Унутрашња цев греје воду за кућне потребе, а споља за систем грејања.

Зидни гасни котлови добро пристају у сваки ентеријер због својих одличних естетских квалитета

Поузданија опција је двокраки котао, у којем је измјењивач топлине са двоструким зидовима. Због чињенице да се систем грејања затвореног типа и циркулација расхладног средства врши у кругу, формирање скале се елиминише.

Када се вода загријава за домаће потребе, ситуација је обрнута од претходне, јер постоји проток гријања воде, што значи да је вјероватноћа формирања ваге значајно повећана.

Управо тај дио измјењивача топлине мора бити редовито изложенпоправка или потпуно замена. У дуалном измењивачу топлоте постоји могућност да се такве акције изведу, али у Биттермиц-у то је немогуће, јер нема одвајања. Замена измењивача топлоте је потпуно скупа, а специјалисту је можда потребна помоћ.

Врсте горионика на гасним котловима са два круга

Без обзира на то колико воде је потребно за гријање, гасни котлови с два круга се сматрају најбољом опцијом за загријавање зграде која није довољно мала. Ту је и трослојни тип, али ова опција је мање оптимална, јер су 2 контуре сасвим довољне. Зидни плински котлови могу имати разлике не само у конфигурацији, већ иу томе што су у њима уграђени пламеници.

Разлике се могу направити контролисањем пламена.​​

 1. Бакља једног типа може да изгори или не. Средња позиција је искључена како би се подржао жељени мод. Ова опција се не сматра идеалном.
 2. Двофазни горионик има 2 начина рада, односно ради, било 100% или пола. Због инсталиране аутоматизације, регулирана је потребна снага. Ови горионици се сматрају економичнијим, омогућујући одржавање прецизно подешене температуре, због чега се смањује број укључивања и изузећа.
 3. Постоји модуларни горионик.

Куповина гасног котла са два круга, препоручљиво је консултовати се са професионалцима

Најновији тип је најскупљи, међутим, економичан. Управљање се врши на уштрбАутоматизација, а снага се може ручно подесити. Гасни котлови са два круга са таквим гориоником имају минималну количину укључивања или искључивања, што повећава животни век производа и смањује потрошњу горива.

Принцип рада гасног двокружног зидног котла и како га одабрати

Најбољи котлови су они који су компетентно одабрани и инсталирани са пажљивим поштовањем упутстава, без обзира да ли су то димњаци (неопходни димњаци) или други по изгледу. Висећи или зглобни двокружни гасни котао мора бити правилно одабран.

Да би то постигли, треба да прегледате неколико модела и обратите пажњу на то колико сваке врсте:

 • тежи;
 • Потрошња горива;
 • Издавање топлоте.

Гасни биполарни котао има посебне елементе за причвршћивање, тако да је лако објесити на зид

Прикључак котла за гас са два кола врши се уз помоћ тропутног вентила. Тачност начина рада зависи од произвођача. Немачки бренд се сматра веома популарним, јер ови производи заузимају водеће позиције и тражени су широм света. Принцип рада оваквог уређаја као гасног биполарног котла је веома једноставан. Чим се температура у просторији смањи на одређено, а на датом нивоу, аутоматизацијом се преноси сигнал да се укључи пумпа за циркулацију воде. Почиње кретање расхладне течности, што ствара пражњење у шупљини повратног цјевовода, а то активира пламеник.

Носач обављаТоплотни измјењивач се загријава, а топлина се преноси преко система за гријање.

Носач топлоте пролази кроз радијаторе, хлади се и поново улази у шупљину котла, али са ниском температуром. Затим, грејање се врши у измењивачу топлоте. Чим се достигне подешена температура, горионик се искључује и након неког времена циркулациона пумпа. Котао неће радити док температура ваздуха поново не падне на одређени ниво. У зависности од типа котла, постоји другачији алгоритам рада, али суштина апарата је апсолутно идентична. Ако је потребно загревати воду за домаће потребе, онда се операција изводи на сличан начин, али само сигнал за укључивање горионика - то је појава трошкова унутар контуре. Другим речима, приликом отварања славине за топлу воду долази до паљења горионика. У овом случају, рад тространог вентила при укључивању и затварању расхладног средства врши се унутар котла. Из шупљине вруће расхладне текућине долази до загријавања секундарног измјењивача топлине, а из њега се загријава текућа вода. Процес загревања се зауставља током прегревања воде или након затварања курца.

Правила избора: гасни котао са два круга (видео)

Плински котао је одлична опција за оне који воле да штеде на грејању и топлој води. Гас - ресурс чији је трошак много нижи од електричне енергије и угља, и стога када се једном уложи у ову опрему, могуће је дуго времена користити топлоту и топлоту.воде без прекида.