Дрвени пешкири за купање: карактеристике избора и рада

Дуго времена у моди дизајн ентеријера је природан. Природни и вештачки камен је лидер у третману високе влажности, али је веома скуп материјал. Дрвени баде мантил је много јефтинији од камена, лакше га је инсталирати, а истовремено дрво доноси топлину и природност у просторију. У овом случају, текстура оваквог стола у лепоти је неупоредива са било којим другим материјалом.

Дрвени торањ у купатилу ствара јединствен стил ентеријера. Ова површина се савршено уклапа са природним и модерним материјалима за уређење купатила. Дизајнери примећују да су плоче од дрвета савршено комбиноване са керамичким гранитом, хромом, плочицама и стаклом. Али у исто вријеме не смијемо заборавити на хидрофобност дрвета, минимизирати све врсте ризика.

Предности и недостаци столних плоча

Као и код било ког дрвеног производа, пултови за купатила имају своје предности и недостатке. Пре свега, вреди поменути велике предности овог материјала:

 1. Дуги вијек трајања - уз правилну његу и правилан рад, ова плоча ће трајати 20-30 година.
 2. Естетика - дрво је савршено у комбинацији са било којим унутрашњим стилом, дајући соби удобност, чврстину и близину природи.
 3. Оригиналност - Дрвена плоча у купаоници је врло ријетка. Међу вашим окружењем, вероватно ћете бити пионир.
 4. Екологија - искључиво природно порекло дрвета осигурава 100% еколошку чистоћу материјала, који је удизајн просторије за хигијенске процедуре је веома значајан.
 5. Једноставна обрада - омогућава вам да креирате више облика и модела, како на фабричкој машини, тако и на искусном столару својим рукама.

Осим тога, мекоћа и топлина дрвета ствара угодне тактилне сензације када су у контакту с њим.

Дрвене плоче нису без недостатака, међу којима треба напоменути:

 1. Хидрофобност, односно страх од влаге. Поре дрва су врло осјетљиве на влагу, што узрокује деформацију производа, појаву плијесни и изазива процес пропадања.
 2. Деформација услед температурних флуктуација. Врућ и влажан ваздух, карактеристичан за купатило, такође је штетан за дрво, изазивајући промене у геометрији производа: радна површина се може распасти и пукнути.
 3. Мекоћа и издржљивост материјала чине плочу нестабилном против механичких оштећења свих врста.

Стога, дрвени сто за столове захтева пажљиво одржавање и посебну пажњу, а онда ће производ трајати јако дуго.

Какво дрво одабрати?

Ако се дрво толико боји влаге, како су онда људи од њега правили бродове, који су деценијама пливали у води, а не натапали се и не деформисали? Све је у правом избору стабла. За купатило је боље користити дрво једне од стена са високим степеном отпорности на штетне ефекте влаге:

 • храст, теак и ариш - висок степен;
 • мербау, иатоба, ироко и бамбус - висок степен;
 • јоха, бор, смрека и кедар - средњистепен;
 • бреза, липе, букве, јавора и јасенке - ниског степена.

Врсте дрвећа са високим степеном отпорности на влагу, температуру и механичке утицаје. Такво дрво карактерише висока густина, која спречава продирање воде у поре. При одабиру треба узети у обзир и степен прераде дрвета. Слабо осушени и слабо импрегнирани са заштитним растворима, радна плоча са мрљом неће дуго трајати.

Ако из неког разлога не можете или не желите користити радну површину од пуног дрвета, произвођачи предлажу да се направи од сета шипки које су пажљиво везане и импрегниране са супстанцама које штите производе од влаге. Такви материјали (МДФ и иверица) за купатило су много пута јефтинији од радне плоче стола.

МДФ чинеле су најчешће, јер имају приступачну цијену и високу издржљивост. Ово је еколошки производ који не испушта токсичне паре под утицајем високих температура. За висококвалитетно лепљење и кантовање, кабинет за купатило за МДФ може трајати око 10 година.

Радна плоча од иверице је најјефтинија опција, али упркос ниским трошковима, позната је по популарности, јер је чврстоћа ДСП панела значајно лошија од МДФ-а и што је интегралније дрво, неће трајати више од 5 година. Поред тога, овај материјал, под утицајем високих температура, обезбеђује токсично испаравање.

Карактеристике рада и неге

Да бисте направили дрвени огртач дуги низ година, морате се придржавати неколикоЈедноставна правила за бригу и рад:

 1. Пре постављања радне плоче, оставите да лежи у купатилу неколико седмица, тако да све деформације и продужење температуре које се на овај или онај начин дешавају истичу пре коначног фиксирања производа.
 2. Влага је штетна за дрво. Стога, локве, капи и кондензација треба да се одмах осуше са површине стола, иначе ће премаз патити.
 3. Штапови су добро заптивени. Мјеста гдје се дрвени производ прекрива зидовима врло је рањив. Акумулира већину воде, развија патогене микроорганизме, бактерије, гљивице и плијесан.
 4. Важно је напустити употребу абразивних детерџената приликом обраде дрвене плоче, јер оне имају негативан ефекат на премаз, гребући га.
 5. Механички ударци уништавају структуру дрвета, стварајући микропукотине које не само да кваре спољашњи слој, већ отварају пут за влагу и микроорганизме у себи. Резултат су унутрашње деформације, појављује се калуп.
 6. Судопер за такву радну плоху је боље изабрати товарни лист. Овај модел неће захтијевати интерференцију у структури производа, што ће позитивно утјецати на његову отпорност на влагу.

Дакле, упркос одређеној сложености у процесу његе и одржавања дрвених плоча, ова обнова ће унутрашњост купатила учинити оригиналном, удобном и природном.