Дренажна парцела: Како правилно израчунати количину испуштене воде? Шеме, цртежи, пројекти + 59 фотографија

Приземне подземне воде оштећују темеље зграда и чине земљиште непогодним за узгој биљака. У међувремену, нема сваки власник земљишта има могућност да наручи хидрогеолошки преглед и изгради одводни систем.

Већина покушава самостално одредити гдје се и одакле долази акумулација подземних вода, и одводити подручје властитим рукама.

Боље је започети са изградњом капиталних објеката и изградњом земљишних парцела прије уклањања подземних вода.

У идеалном случају, дренажни систем треба да буде осмишљен као дио цјелокупног плана уређења земљишта и да се смањи систем одводње у првој фази грађевинских радова.

Постоји неколико типова акумулације воде, за уклањање којих је потребна монтажа посебних уређаја:

површинске воде

Површинска вода која се акумулира током топљења снега и обилних киша може се такође формирати из обилног заливања.

Није тешко успоставити извор образовања за такве воде, а једноставни одводни систем, који се састоји од отвореног система цијеви и промаја у каналима за отпад или, у неким случајевима, отвореног тла, најпогоднији је за њихово уклањање.
Подземна вода

Подземне воде се накупљају испод површине земље, углавном у подручјима са пјесковитим тлима. Обим такве уштеде варира у зависности од годишњег доба. Могу се откритикопањем бунара и шурфова.

Посматрањем отворених јама можете узети у обзир сезонске карактеристике и одредити максимални ниво воде.

По правилу, већина подземних вода је у прољеће након поплаве. Да би се правилно дизајнирала дренажа, потребно је знати и одакле долази вода и гдје се даје када падне или исуши.

Ако је ниво подземних подземних вода испод нивоа темеља зграде мањи од 50 цм, потребно је предузети мјере за хидроизолацију или поновну изградњу објекта.


]

Испуштање воде из капиталних зграда има многе архитектонске одлуке које се морају утврдити након консултација са стручњацима.

За исушивање земљишне парцеле из вишкова подземних вода успоставља се систем дренажних подземних цијеви, који се инсталирају на ниским нивоима и због тога се вода креће у правцу њихове природне дренаже.

јахање

Јахање - је акумулација подземних вода на тлима са плочама водоотпорне глине, чији слој спречава апсорпцију.

Дуготрајно сушење локви, акумулација воде у утонулим жљебовима, формирање капљица воде на зидовима зграда указују на овај проблем.

У случају грешака у изградњи, биће потребно извршити обрнути пад или обновити темељ, како би се искључило присуство џепова у којима се чува вода, како би се направили отвори и одвод за кишу и снег.

За одводњавање на глиненом земљишту, у зависности од карактеристика локације, уређене су терасе и потпорни зидови са одводним каналима, врши се додатно попуњавање земљишта.


 • Нивелир - главне врсте и употреба у изградњи куће. 79 фотографија најнапреднијих савремених уређаја

 • Основе плоча: основни прорачун, цртежи и правилна инсталација. 75 фото идеја и савјета

 • Уземљење куће: уређај, прорачун и инсталација система заштите дома. 87 фотографија реализације

Дренажа без дренаже

Прије планирања и извођења одвода на градилишту, могу се користити једноставнији начини одводње воде, као што је изградња канализације и грађевинског отпада. На косим површинама могуће је изградити јарак на горњем периметру парцеле.

Додатна спољна хидроизолација подрума и подрума такође може бити решење проблема.

Методе инсталације система за одводњавање

Отворени систем за одводњавање је систем јарака који се пробијају по ободу локације или у његовој најнижој зони. Дубине жљебова се израчунавају у зависности од максималне запремине акумулиране воде.
Да би се спријечило рушење зидова земљаних јарака се добија нагиб од 30 степени. Таква дренажа може бити изведена у форми камених или бетонских посуда, чија је површина прекривена украсним решеткама од зачепљења.

Затворени дренажни системинаноси се на пјесковитим тлима. То су подземни цевоводи различитих конфигурација, који додељују непотребне количине воде посебним спремницима, у околне природне резервоаре или у централизованом канализационом систему.


 • Оплате за темељ - главне врсте и методе примјене. 73 фотографија како дати конкретан облик

 • Вибрација бетона: како ојачати ојачани естрих? 60 фотографија, методологија рада, професионални савети

 • Камин сопственим рукама (81 фотографија): како је исправно постављена добра ватра

Систем за одводњавање је изграђен на глиненим и иловастим тлима. У олуцима који су пробушени, праве се пијесак и шљунак који олакшава сакупљање воде. На фотографији дренаже, проведене на парцели са глиненим тлом, приказан је уређај као јарак са заспаним и оловним цијевима.

\ т

Шеме и конфигурације дренажних система формирају се у зависности од карактеристика локације саме локације, објеката на њој, присуства косина и састава земљишта.

Цевоводи могу бити:

 • су кружне, тј. Затворене у континуираној линији
 • пристенними, за излучивање воде из зидова зграда или периметра означене површине,
 • зрачење и систематично са схемом цевовода у облику јеле или ћелија,
 • резервоари, са посебним хидроизолационим слојевима у рововима за уклањање вотке.

За дренажне системе потребно је покупити специјалне цевиодговарајућег пречника и дебљине. У великим системима, поред главног резервоара, уграђују се и ревизорске бушотине за одвод, које помажу да се контролише рад система за одводњавање и, по потреби, очисте.

Приликом састављања система потребно је предвидјети и нагиб у смјеру одводње воде.

У систему одводњавања локације са високим нивоом подземних вода, услед сезонских промена, може доћи до стагнације воде која формира непријатан и зачепљен систем течности.


 • Облачење цигле - шта је то и како се ради. Савети мајстора +65 фотографија
 • \ т
  Дијагонала темеља - припремни радови, дијагностика и процена оптималних форми (77 фотографија + видео)
 • \ т
  Рупа у носивом зиду: како направити пролаз без нарушавања равнотеже оптерећења (70 фото-идеја)

Како би осигурали сухоћу јарака на својим странама, они праве посуде с цистернама, а дно се пуни дробљеним каменом.

Слика дренажне парцеле