Добре опције за осветљење у ентеријеру

У добром светлу игра не мање важну улогу од чврстог третмана површине или промишљеног декорја. С обзиром на његову достатност /недостатак, перцепција простора у вечерњим сатима драматично се мијења. Како лепо не би било у овој просторији, при слабом и неједнаком осветљењу, неизбежно губи свој сјај и волумен. Тако је пројекат осветљења изузетно важна компонента квалитетног поправка и дизајна.

Размотрити опције за пројектовање расвете за различите просторије.

коридор

Карактеристике планирања вестибула, односно недостатак прозора, захтевају побољшано осветљење. Традиционално, ово се постиже коришћењем више врста лампи одједном: сцонцес, цханделиерс, намештај осветљење, ЛЕД траке или рефлектори. Због тога је могуће свеобухватно обухватити све зоне.

За дуге, уске ходнике има смисла користити свјетла за трачнице или гуме. Они представљају шипку или шину са већим бројем плакета, који се могу слободно кретати дуж сабирнице, и такође ротирати на све стране. Ово вам омогућава да истакнете чак и најудаљеније углове ходника, а светла позадина је уједначенија.

Још једна предност је могућност облагања ожичења унутар шупље шипке. То јест, нема потребе да се раде стубови и засхпацлевиват кабл у зидовима и плафону. Ово ће бити посебно корисно када не желите да покварите свјежи третман како бисте држали позадинско освјетљење на правом мјесту.мјесто

Веома практичне и зидне лампе, јер обезбеђују појачану светлу позадину у дневном простору. Они добро покривају подручје на нивоу личности особе, а могуће је прије одласка пажљиво испитати његов изглед.

Поред тога, многи људи су импресионирани идејом уградње расвете у под или уклапања са нагибом. Варијанте његове имплементације су бројне:

ЛЕД траке и спот светла су погодна за то. Могу се оставити да раде целе ноћи - потрошња таквих система је веома скромна. Ако нема потребе за трајним осветљењем, вреди поставити сензоре покрета испред улазних врата. Они ће се активирати на улазу и аутоматски отворити ланац када особа напусти дворану (можете поставити мали интервал кашњења). Помаже у значајној уштеди енергије.

Узгред, уз помоћ врпци можете дати предворју стилски и модеран изглед. Уграђени у зидове, нише, подове, инсталирани линеарно или фигуративно, сигурно ће обратити пажњу на себе на улазу у ваш дом.

Успут, обавезно поставите огледало у ходник - скоро до целог зида. Оне доприносе равномјернијем попуњавању просторије свјетлом - због рефлексије зрака свјетиљки. Такође се испоставља нека врста пасивне економије - са потпунијом покривеношћу.

дневни боравак

Дневна соба је мјесто гдје си можете приуштити готово било коју расвјету: луксузни лустер или мулти-левел сухозидне конструкције саили их комбиновати.

Приликом избора лустера, прво се треба водити висином стропова. На основу тога, подигните висину суспензије лампе - тако да не додирује главе које пролазе становници.

Пожељно је одабрати лустер за неколико сијалица, а не за 1-2 - чак и са истом укупном снагом. Пошто ће вишедимензионалне тачке расипања лустера бити бројчано веће, па ће велике површине просторије бити покривене светлом.

Врло лијепо изгледа, ау исто вријеме постоје врло практични лустери, који висе са каскаде са стропа. Пружају меко и спектакуларно осветљење - близу зоне удобности особе. Поред тога, они се могу сматрати пуним уметничким предметима и поставити тон у дизајну дневне собе.

У просторијама са ниским строповима, напротив, корисно је користити компактне лажне лампе. Под њима нема потребе да се монтирају висећи ГК-дизајни који спуштају плафон. Штавише, неколико светиљки изнад главе су много ефикасније интегрисане са преклапањем аналога. И не изгледају горе!

Универзални рефлектори могу да служе као одвојени извори светлости и допуњују лустер. Они обезбеђују једнако осветљење око периметра. Међутим, за њихову уградњу потребно је уградити сухозидне облоге које снижавају ниво стропа за 10-15 цм

Стога, пре почетка рада, размотрите да ли висина плафона дозвољава уградњу таквих система. Мождабити ће довољно само направити малу гипсану плочу - попут подне плоче, која ће се уклопити у жаруљу с утичницом и сакрити ожичење. Оптималан корак између сијалица је 30-50 цм.Ова инсталација осигурава потпуну покривеност обичних зрака у сусједним "точкама".

ЛЕД траке имају сличан ефекат - покривају целу просторију, јер су постављене дуж обима: стропови, нише, преграде, подови итд. Када их користите, није потребно спуштати плафоне, једноставно користити летвице да покрију извор светла ако је потребно.

Штавише, разнобојне траке ће чак имати и дно намјештаја.Прекрасан пријем - причврстите самољепиву ЛЕД траку по ободу дна тапецираног намјештаја, ормара или полица. Посебно импресивна боја (или РГБ) Тапе - можете променити расположење уз помоћ осветљења.

Снага таквог позадинског осветљења биће довољна да види околне објекте и да их не наиђе у мраку. Под њом и забавама су забавне, и породичне кино сесије. Могуће је експериментисати са бесконачношћу за боју и интензитет сјаја.

Посебна врста осветљења која вам омогућава да ефективно украсите подове, зидове, плафоне, намештај у дневној соби - гломазне ЛЕД панеле. Они дају дубину на површину, стварајући илузију далеке перспективе.

Због присуства различитих врста расвјете у дневној соби треба предвидјетинеколико прекидача да би их све укључили, или изабрали по њиховој опцији само неке од њих. Зато размислите о броју постова уживо.

Одличан примјер уравнотеженог освјетљења дневне собе дат је у наставку. Овде осветљење простора за рекреацију обезбеђује велики број стропних светала. За побољшање зонског осветљења - по потреби, подна лампа долази са зглобним типом. ТВ зона је опремљена скривеним ЛЕД позадинским осветљењем, што ствара посебну атмосферу удобности.

кухиња

Расвјета у кухињи је од највеће важности. Упркос обично малим димензијама ове просторије, обезбеђен је комплексан систем осветљења на различитим нивоима.

Дакле, у трпезарији ће бити прилично мали лустер или зидна лампа изнад стола. Ако је строп у соби изнад три метра - има смисла мало спустити лампу - ближе главама седентарних људи. У супротном, светлост одговарајућег интензитета за стамбени простор једноставно неће бити постигнута.

Идеално за висеће лампе за то, које се могу спустити на одговарајућу висину на жици. Модели су такође доступни са подесивом висином вешања - веома погодно.

Успут, узмите у обзир: ако желите да направите ефективну презентацију - поставите преко зоне за ручавање лампу која сија у топлом спектру. Тако ће сва кувана јела изгледати привлачније. Светиљке са хладном белом светлошћу, напротив, дају им нездраво плаво и сиво.

У радном подручју (у судовима, плочама или радним столовима)оптимално предвидите скривене линеарне (диодне траке, цевасте домаћице) или спот светла. Корисно је да се учврсте у углу испод ормарића са шаркама, или да се уграде у дно. Тако ћете вероватно видети све на вашим рукама, што не значи о случајевима када се користи плафонска лампа, или минијатурне направе уграђене у горњи део кухињског намештаја - стојећи поред плоче или завршне површине направићете сенку свог тела.

Ако су ормари у вашој кухињи довољно дубоки, да би им олакшали претрагу - инсталирајте унутар минијатурних намјештаја лампе које раде од батерија. Укључени су у кисеоник. Можете их подесити и за аутоматски рад када отварате врата.

За угодне вечерње вечери потребно је у кухињи обезбиједити скривено освјетљење, поставити га испод разине очију - испод стола или уградити у сокл намештаја. Тако у опуштеној и опуштеној атмосфери вечери ће бити двоструко пријатније.

спаваће собе

\ т

Логично је да у соби која се користи за спавање, позадинско осветљење треба да буде изабрано мекше, а не интензивно као у другим просторијама.Психолози су показали да одређено смањење свеукупне осветљености луминисценције и "топлог" спектра лампи доприносе уклањању нервне напетости. Тело је удобније спавати, пошто мелатонин почиње постепено да се развија - хормон "заспи" .

Дакле, подижите позадинско осветљење за спаваћу собу, радије, из разлога удобности за становнике него било која стилска рјешења.На пример, препоручљиво је да инсталирате лустер са затвореним плафоном - ако га погледате одоздо, тако да сијалица неће трептати вашим очима.

Такође је вредно обратити пажњу на пригушене светиљке. Они могу регулисати интензитет луминисценције помоћу даљинског управљача (или кисеоника у случају) - до потпуног искључења, без уздизања из кревета.

У већини случајева, два кревета (или столне лампе на ноћним ормарићима) су постављени уз кревет. Веома удобни модели на флексибилним ногама - могу се ротирати у било ком правцу и под различитим угловима.

У спаваћој соби, такође је вредно користити технику коју смо описали у односу на дневне собе, односно осветљење намештаја. Веома је прикладно покрити дно кревета (кауч) живописном ЛЕД траком, а затим у просторији ће бити удобан сутон, који се налази у романтичном амбијенту или за одмор, и једноставно се устати ноћу удобније.

Јасно је да је ово више декоративна него функционална позадина, али како изгледа лепо. И неће ометати сан.

На исти начин можете уредити дно јаслица у расаднику. Сви ће победити: беба се неће плашити мрака и биће вам згодно да проверите како функционише.

купатило

У осветљењу купатила, пре свега, мора бити сигурно. Сталне промјене влажности и температуре овдје изазивају оксидацију контаката, што пријети даљњем затварању. Стога, при одабиру санитарних чворова, фокусирајте се на вриједност параметра заштите вода - ИП, што је већа - то боље (оптимални производи за"Мокра" зона у близини судопера или купатила - из ИП од 45 до 67).

Наравно, уређаји морају бити опремљени затвореним плафоном тако да спрејеви воде или кондензације не падају на жаруљу са жарном нити. Из ових разлога, идеалан избор за купатило су све врсте ЛЕД диода: од трака до лампе са стандардном базом.

Точкасте сијалице које имају одговарајући ниво заштите су такође прилично добра опција за избор. Штавише, они могу бити уграђени у страну купатила или пода. У таквој атмосфери било би лијепо узети водене процедуре.

Међутим, ту је мјесто за традиционалне стропне и зидне свјетиљке. Потоњи су недвосмислени "мастецх", с обзиром на дневне покрете: за жене - са шминком, за мушкарце - са бријањем. Ту ће бити и бољих лампи у топлом спектру сјаја. Тако мање искривљен стварни изглед, и можете процијенити свој изглед као на дневном свјетлу

У свим датим примјерима јасно је видљив утјецај сустава расвјете на изглед простора. Промјеном изгледа, броја и врсте прибора, могуће је добити све нове ефекте.